Skip to Content

Cecilia Malmström har en central roll för utformandet av EU:s invandringspolitik. Hon är inte minst ansvarig för det förslag till avtal som lades på bordet den 4 maj och som skall tvinga alla EU-länder att ”ta ansvar” för bestämda andelar av migranter. De länder som vägrar att fylla sin kvot skall straffas med höga avgifter; 250 000 euro per migrant. Här i samtal med Carl Bildt. Foto: Nya Tider

Folkets motstånd bekymrar EU

Den 9 maj firades EU:s ”nationaldag”. Datumet är satt efter Schumandeklarationen (Schumanplanen) som presenterades den 9 maj 1950 av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman. Det har i historieskrivningen fått utmärka starten för bildandet av Kol- och stålunionen som senare utvecklats till Europeiska Unionen. I Stockholm firades detta på Mosebacke torg och med tal och panelsamtal på Södra Teatern. Nya Tider var på plats för att känna av stämningen.

Publicerad: 21 maj, 2016, 20:17

  • Svenska

Läs även

Det hela var en välregisserad tillställning som ville ge sken av att ”vi alla” tycker att nationalstater är något förlegat och att utvidgad frihandel och människors fria rörlighet är modellen. ”Förenade i mångfald”, som man säger. I paneldiskussionerna deltog bara sådana som delar denna grundsyn och något utrymme för frågor från publiken gavs inte för att inte störa skenet av enighet.

Handelsavtalet TTIP

Först ut var frågan om handelsavtalet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, som just nu förhandlas mellan EU och USA. I panelen hade den miljöpartistiske EU-parlamentarikern Max Andersson rollen av den som skulle ifrågasätta. Han menar att ”frihandel vill vi ju alla ha” men problemen är de standarder och regler som varorna måste följa, så kallade icke-tariffera handelshinder. Andersson syftade bland annat på Greenpeaces avslöjande i slutet av april, att förhandlingsdokument som tyder på att nationell lagstiftning, miljöhänsyn och arbetsrätt sätts på undantag till förmån för de multinationella storföretagens ”frihet”. EU:s handelskommisionär Cecilia Malmström (L) avfärdade alla sådana farhågor: ”Greenpeace ser inte hela bilden”. Malmström har en vardagligt avslappnad och ärlig stil, men hon är faktiskt en av Europas mäktigaste politiker. Hon förmedlar skickligt känslan av att förhandlingarna är i säkra händer, underförstått att demokratisk insyn är onödig.

Malmström oroar sig mer för den tillitskris som EU upplever. Röster för protektionism och tillväxten av ”populistiska” partier är tecken på ett missnöje med etablissemanget som finns och måste bemötas, menar hon. Europas folk vill inte åt samma håll som frihandelsivrarna. Moderaten Christofer Fjellner delade hennes oro att ”risken är att det inte blir ett avtal, eller att avtalet blir alltför begränsat”.

Migrantkrisen

Malmström och förre utrikesministern Carl Bildt (M) möttes i nästa panelsamtal som handlade om ”flyktingkrisen” och ”populismens” tillväxt. Mona Sahlin skulle ha varit med enligt programmet, men hon har av förklarliga skäl inte längre förtroendet, eller lusten, att visa sig offentligt. Malmström menade att vi har ”ett ansvar” nu när folk flyr ”från krig i vårt närområde”:
– Kommissionen har lagt fram förslag efter förslag men det är fortfarande ett antal länder som vägrar (Malmström suckade ljudligt) … och fler och fler länder har stängt sina gränser. […] Nu verkar det mest handla om att hålla människor borta! Det är väldigt frustrerande och sorgligt.

Carl Bildt jämförde med vårt eget nationella problem att fördela migranter mellan kommuner. ”Det är alls icke enkelt.” Cecilia Malmström verkade inte heller helt hoppfull:
– Men grunden är att vi måste dela på ansvaret. […] Hur ska det gå till? […] Det måste finnas ett moment där länder som inte har någon tradition av att ta emot flyktingar börjar någonstans. Det är klart att ett litet väldigt homogent land, som inte har någon tradition av det, tvekar att ta emot en stor grupp från främmande kulturer. Det blir svårt politiskt att få hem det på hemmaplan. Man får börja med en liten grupp, några familjer, man får se till att deras historia kommer ut, så att man får jobba med det i hela samhället. Jag tror det finns en viss rädsla men också ett välkomnande.

 

Europa 2

På Mosebacke torg hade många EU-länder satt upp stånd för att marknadsföra och locka till turism och intresse för nationella kulturer. Ser vi här ett typiskt ”svenskt” inslag? Mannen vid mikrofonen ropade ”Nu vifta varandras flaggor!” Foto: Nya Tider

Den växande EU-skepcismen

Både Malmström och Bildt är bekymrade över den växande anti-globalismen, nationalismen och protektionismen. Bildt förklarar det med ”de stora berättelsernas avtagande kraft”, som gjort att de stora partierna har förlorat förtroende och att ”berättelsen om det nya globaliserade Europa har inte satt sig än”. Cecilia Malmström menade också att ”Det europeiska ledarskapet är tyvärr svagt, men […] det är inte ett svagare Europa som är svaret”.
”Det finns bara två politiska ledare av klass”, menade Carl Bildt, ”Det är Angela Merkel och David Cameron, men i övrigt är det lite av en öken.”

 

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Stefan Löfven får sparken

Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

”Estonia var ett massmord” – trots uppgifter om sprängladdningar: KU häver inte åtalsimmunitet

Nya Tider intervjuar röjdykaren Håkan Bergmark, militärt utbildad inom sprängteknik som var med och dök vid vraket bara några dagar efter förlisningen och som med sin kollega redan då kunde konstatera ett spränghål i skrovet. Tillsammans med Henning Witte, juridiskt ombud för Estoniakatastrofens offer, resonerar han om de spränghål som hittades och huruvida Estonia var ett massmord.

Flixtrain på svenska spår

INRIKESFlixtrain inledde i maj sin snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm från 129 kronor. Efter viss ”coronaförsening” kan man nu köpa biljetter till det gräsgröna lågpriståget. 2022 kör Flixtrain även Uppsala – Köpenhamn.

Sularpsfarmens ägare i nya skandaler

INRIKESFamiljen Fakhro som äger Sularpsfarmen är i nytt blåsväder med sina trädgårdsfirmor som lurat av skånska kommuner 12 miljoner kronor och privatpersoner ett ännu okänt belopp. I familjens spår följer nu också skövlade trädgårdar och en lång rad juridiska processer.

Statsministern om misstroendeomröstningen: Farligt för landet, inte ansvarsfullt

INRIKESVid en presskonferens på torsdagseftermiddagen gick statsminister Stefan Löfven till hårt angrepp mot V, SD, M och KD och anklagade dem för att utsätta Sverige för fara. Exakt vari faran med att Stefan Löfven skulle tvingas avgå ligger utvecklade han inte. Han talade om omstart efter epidemin, grön omställning med mera men inget om exakt vilka faror det skulle medföra för detta. Han sade vid ett tiotal tillfällen i olika varianter att de partier som stöder misstroendeförklaringen inte är ansvarsfulla.

Göteborgskravallerna den 16 juni 2001

INRIKESDen tredje dagen av kravaller under EU-toppmötet i Göteborg avlöpte betydligt lugnare än de tidigare. Polisen hade den här dagen återtagit kommandot med bryska metoder. För bryska tyckte en del i en tilltagande polisfientlig opinion, för milda tyckte göteborgare i allmänhet. Hundratals av de misstänkta var omhändertagna, utvisade eller jagades av Säpo. En hel del av de som fortfarande var kvar på fri fot hade också fått tillräckligt med stryk, antingen av polisen eller av enskilda medborgare, för att dämpa kravallusten.

SD begär misstroendeomröstning

INRIKESYrkandet kom efter Vänsterpartiets presskonferens där Nooshi Dadgostar utlovade att Vänsterpartiet kommer att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven. Det var dock med förbehållet att det måste finnas parlamentariskt stöd i övrigt för det, det vill säga att M och KD också uttalar att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Under eftermiddagen förklarade först KD och sedan M att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Omröstning kommer att äga rum på måndag klockan 10 nästa vecka.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Gå till arkivet

Send this to a friend