Skip to Content

Cecilia Malmström har en central roll för utformandet av EU:s invandringspolitik. Hon är inte minst ansvarig för det förslag till avtal som lades på bordet den 4 maj och som skall tvinga alla EU-länder att ”ta ansvar” för bestämda andelar av migranter. De länder som vägrar att fylla sin kvot skall straffas med höga avgifter; 250 000 euro per migrant. Här i samtal med Carl Bildt. Foto: Nya Tider

Folkets motstånd bekymrar EU

Den 9 maj firades EU:s ”nationaldag”. Datumet är satt efter Schumandeklarationen (Schumanplanen) som presenterades den 9 maj 1950 av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman. Det har i historieskrivningen fått utmärka starten för bildandet av Kol- och stålunionen som senare utvecklats till Europeiska Unionen. I Stockholm firades detta på Mosebacke torg och med tal och panelsamtal på Södra Teatern. Nya Tider var på plats för att känna av stämningen.

Publicerad: 21 maj, 2016, 20:17

  • Svenska

Läs även

Det hela var en välregisserad tillställning som ville ge sken av att ”vi alla” tycker att nationalstater är något förlegat och att utvidgad frihandel och människors fria rörlighet är modellen. ”Förenade i mångfald”, som man säger. I paneldiskussionerna deltog bara sådana som delar denna grundsyn och något utrymme för frågor från publiken gavs inte för att inte störa skenet av enighet.

Handelsavtalet TTIP

Först ut var frågan om handelsavtalet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, som just nu förhandlas mellan EU och USA. I panelen hade den miljöpartistiske EU-parlamentarikern Max Andersson rollen av den som skulle ifrågasätta. Han menar att ”frihandel vill vi ju alla ha” men problemen är de standarder och regler som varorna måste följa, så kallade icke-tariffera handelshinder. Andersson syftade bland annat på Greenpeaces avslöjande i slutet av april, att förhandlingsdokument som tyder på att nationell lagstiftning, miljöhänsyn och arbetsrätt sätts på undantag till förmån för de multinationella storföretagens ”frihet”. EU:s handelskommisionär Cecilia Malmström (L) avfärdade alla sådana farhågor: ”Greenpeace ser inte hela bilden”. Malmström har en vardagligt avslappnad och ärlig stil, men hon är faktiskt en av Europas mäktigaste politiker. Hon förmedlar skickligt känslan av att förhandlingarna är i säkra händer, underförstått att demokratisk insyn är onödig.

Malmström oroar sig mer för den tillitskris som EU upplever. Röster för protektionism och tillväxten av ”populistiska” partier är tecken på ett missnöje med etablissemanget som finns och måste bemötas, menar hon. Europas folk vill inte åt samma håll som frihandelsivrarna. Moderaten Christofer Fjellner delade hennes oro att ”risken är att det inte blir ett avtal, eller att avtalet blir alltför begränsat”.

Migrantkrisen

Malmström och förre utrikesministern Carl Bildt (M) möttes i nästa panelsamtal som handlade om ”flyktingkrisen” och ”populismens” tillväxt. Mona Sahlin skulle ha varit med enligt programmet, men hon har av förklarliga skäl inte längre förtroendet, eller lusten, att visa sig offentligt. Malmström menade att vi har ”ett ansvar” nu när folk flyr ”från krig i vårt närområde”:
– Kommissionen har lagt fram förslag efter förslag men det är fortfarande ett antal länder som vägrar (Malmström suckade ljudligt) … och fler och fler länder har stängt sina gränser. […] Nu verkar det mest handla om att hålla människor borta! Det är väldigt frustrerande och sorgligt.

Carl Bildt jämförde med vårt eget nationella problem att fördela migranter mellan kommuner. ”Det är alls icke enkelt.” Cecilia Malmström verkade inte heller helt hoppfull:
– Men grunden är att vi måste dela på ansvaret. […] Hur ska det gå till? […] Det måste finnas ett moment där länder som inte har någon tradition av att ta emot flyktingar börjar någonstans. Det är klart att ett litet väldigt homogent land, som inte har någon tradition av det, tvekar att ta emot en stor grupp från främmande kulturer. Det blir svårt politiskt att få hem det på hemmaplan. Man får börja med en liten grupp, några familjer, man får se till att deras historia kommer ut, så att man får jobba med det i hela samhället. Jag tror det finns en viss rädsla men också ett välkomnande.

 

Europa 2

På Mosebacke torg hade många EU-länder satt upp stånd för att marknadsföra och locka till turism och intresse för nationella kulturer. Ser vi här ett typiskt ”svenskt” inslag? Mannen vid mikrofonen ropade ”Nu vifta varandras flaggor!” Foto: Nya Tider

Den växande EU-skepcismen

Både Malmström och Bildt är bekymrade över den växande anti-globalismen, nationalismen och protektionismen. Bildt förklarar det med ”de stora berättelsernas avtagande kraft”, som gjort att de stora partierna har förlorat förtroende och att ”berättelsen om det nya globaliserade Europa har inte satt sig än”. Cecilia Malmström menade också att ”Det europeiska ledarskapet är tyvärr svagt, men […] det är inte ett svagare Europa som är svaret”.
”Det finns bara två politiska ledare av klass”, menade Carl Bildt, ”Det är Angela Merkel och David Cameron, men i övrigt är det lite av en öken.”

 

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ales stenar – ett solur från bronsåldern

KULTURArkeoastronomen Bob G Lind har i över 25 år noga observerat och dokumenterat solens upp- och nedgångar vid Ales stenar. Det är enligt honom uppenbart att dagens historiker har helt fel när de hävdar att detta är en skeppssättning från järnåldern. I stället menar han att de strategiskt utplacerade stenarna är en solkalender från bronsåldern – vilket sätter de forna nordbornas astronomiska kunskaper för 2 700 år sedan i nivå med den tidens egyptier och mayaindianer.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Före detta bankchef om EU:s återhämtningsfond: ”Ett desperat försök att rädda ett ohållbart tillväxtsystem”

INTERVJUJohan Sandwall är före detta chef inom Swedbank samt den medlemsägda banken JAK. Allt eftersom har han dock kommit att kritisera dagens ekonomiska system där bankerna kan skapa pengar ”ur luften” och har engagerat sig inom omställningsrörelsen, en strömning som menar att det inte går att ha evig tillväxt.

Elin från Höör bekräftad död – 25-årig man anhållen misstänkt för mord

INRIKESTidigt på kvällen den 31 mars kom det tragiska beskedet att Elin, 18 år gammal, hade påträffats mördad. Samtidigt kom nyheten att en 25-årig man anhållits på sannolika skäl, misstänkt för mord. Elin och 25-årigen skall enligt uppgifter ha haft någon form av bekantskap.

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Trots pandemin – grova brott ökar fortfarande i Sverige

INRIKESMedan pandemin tvingar företag att slå igen och människor till nya livsmönster har den grova kriminaliteten och brottslingarna i Sverige fortsatt arbetat för högtryck. Enligt Brås samlade kriminalstatisk för 2020 har flera brottskategorier ökat, bland annat dödligt våld, våldtäkter och narkotikabrott.

Stor sökinsats efter ung svensk kvinna i skånska Höör, misstänks mördad

INRIKESEn stor sökinsats efter 18-åriga Elin från Höör i Skåne sattes in från polisen i tisdags. Hennes namn offentliggjordes efter samråd mellan räddningsledning och anhöriga och var ett led i att underlätta sökinsatsen, sade Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i Skåne till Nya Tider. Polisen inledde under onsdagsmorgonen en förundersökning om människorov. Nu har rubriceringen ändrats till mord. En ung man uppges vara anhållen som misstänkt för dådet.

Gå till arkivet

Send this to a friend