Skip to Content

Panelen vid onsdagens pressträff vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Folkhälsomyndigheten tvingas backa – stora oklarheter om mängden smittade

Digital utgåva

Folkhälsomyndigheten tvingas att skrota den rapport man fört fram under tisdagen och som rönte stor uppmärksamhet då man hävdade att en stor del av Stockholms befolkning redan smittats med coronaviruset SARS-CoV-2. Ett flertal grova fel i rapporten angav att för varje smittad man kände till fanns det 1 000 smittade utan symptom, vilket för Stockholms del skulle innebära sex miljoner smittade. Men det är inte den enda rapporten med anmärkningsvärda slutsatser i massmedia som tvingats dras tillbaka i dagarna på grund av stora felaktigheter.

Publicerad: 22 april, 2020, 23:25

 • Svenska

Läs även

Under tisdagens presskonferens rapporterade Folkhälsomyndigheten om extraordinära siffror, att för varje bekräftad smittad man hittade fanns det ytterligare 1 000 oupptäckta fall, något som innebar att det skulle finnas sex miljoner invånare i Stockholm som var smittade av coronaviruset och 15 miljoner i Sverige som helhet. Folkhälsomyndigheten sade under gårdagen att rapporten var ”missvisande”.

– Den stämmer inte, det är en hastigt framtagen Powerpoint som tyvärr inte stämmer, förklarade Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten till frilansjournalisten Emanuel Karlsten.

Men Folkhälsomyndigheten har nu varit tvungna att helt dra tillbaka sin rapport på grund av de omfattande felen i den. Länken till rapporten, som tidigare låg uppe på Folkhälsomyndighetens sida, leder nu till ett meddelande om att sidan inte kan hittas.

Rapporten från Folkhälsomyndigheten är inte den enda rapport som kommit i veckan och som rönt stor uppmärksamhet, samt använts för att i stort presentera en mycket positiv bild av coronavirusspridningen i Stockholm, en bild där vi inte bara snart kan nå så kallad flockimmunitet, men även en som skulle innebära att coronaviruset var mindre farligt än vad som gjorts gällande. Nya Tider tittar närmare på påståendena som gjorts och den bild som förts fram i massmedierna – men som varit gravt felaktig.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Martin S

  Nja.. alltså ALLA har dessa virus i sig i varierande mängder. Går inte ens att säkerställa att det finns nåt specifik cv19. Det genetiska material som påstås tillhöra den specifika varianten finns i alla möjliga andra virus också inklusive kroppens egna exosomer.
  Flockimmunitet kan ni bara glömma. Detta fungerar som precis vis alla andra influensor. Det kommer nya varianter varje år. Hade man fått immunitet så hade ingen fått influensan nästa år. Ni vet ju redan att det inte fungerar så!
  Men kroppen kommer klara av det alldeles utmärkt så länge man har ett fungerande immunförsvar.. Det har fungerat i 100.000-tals år. Om man inte förstört sitt immunförsvar redan med diverse vacciner, skräpmat o piller.

 • Dacke

  Har mina misstankar att dödstalen i Covid-19 är betydligt fler än vad som redovisas. kan tänka mig att många som dör, på äldreboenden registrerar annan orsak än Covid-19? Anledningen är visa att sossarnas väg visat sig vara den rätta och därför måste dödstalen hållas nere. Fortsätter det så här måste vi döpa om våra äldreboenden till korttidsboenden eftersom ”gamlingarnas” tillvaro på dessa, får betraktas som ”tillfälliga”? Hur var det nu igen, det där med, ”allas lika värde” eller har ”gamlingarna ” fel ”värdegrund”? När den här krisen är över måste alla politiker och ansvariga ställas till svars av en oberoende domstol som är sammansatt av det svenska folket.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Gå till arkivet

Send this to a friend