Skip to Content

SAS, egentligen Scandinavian Airlines, ägs till hälften av Danmark, Norge och Sverige och till hälften av privata investerare, bland annat Wallenbergsfären. Skärmavbild: Youtube
INRIKES

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

PappersupplaganNya Tider v. 8

Det finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Publicerad: 17 februari, 2020, 15:58

 • Svenska

Läs även

– Vad är egentligen skandinaviskt? Absolut ingenting, säger berättarrösten. Ett budskap som man sedan låter flera skandinaver upprepa på olika språk: nada, niente, there is no such thing. Allt är kopierat, lyder budskapet.

Upprörande reklam. En afrikan som pratade om ”våra förfäder vikingarna” var en av de saker som gjorde många upprörda. Skärmavbild: Youtube/SAS

 

Demokratin påstås därefter komma från Grekland, föräldraledighet från Schweiz, vindkraftverk från Persien, cykeln och midsommarstången från Tyskland, lakrits från Kina, köttbullar från Turkiet och så vidare. Sekvensen illustreras med skandinaver som blir besvikna när man berättar detta för dem.

”Aldrig mer SAS.” Flera trogna kunder lade upp foton av sönderklippta medlemskort. Skärmavbild: Facebook

– Vi är inte ett dugg bättre än våra förfäder vikingarna, förklarar en afrikan i filmen.

”Skandinavien togs hit bit för bit” hävdar berättarrösten i slutet, vilket illustreras av bland annat en turbanförsedd man som anländer på flygplatsen.

En massiv storm av kritik bildades i sociala medier efter att filmen lanserats.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bass Lobster

  Mer än 98 000 tummar ner nu. Det eskalerar fort. Fler tummar ner behövs. Passa på anmäl för hatiskt innehåll.
  #SASgate

 • samuelafugglas

  Är det månne Reinfeldt som slängt in 20.000.000:kr ur avflyttningsbonusen från Rosenbad i annonsen?

 • Charta-77

  OK, nu skall jag leverera exempel på företeélser med svenskt ursprung:

  Världens första massidrottstävling var Vasaloppet:
  Världens största skidtävling är Vasaloppet.
  Världens största skidtävling för damer är Tjejvasan.
  Världens största MTB-tävling är Cykelvasan
  Världens största orienteringstävling är O-ringen.
  Världens största terränglopp är Lidingöloppet.
  Världens största simtävling är Vansbrosimmet
  Världens största motionslopp på cykel är Vätternrundan.
  Världens största motionslopp på cykel för damer är Tjejvättern
  Världens största halvmarathon är Göteborgsvarvet.
  Världens största motorcykeltävling är Gotland national.

  Avseénde deltagarantalet.

  Frågor på det?

  Fyll gärna på med fler!

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend