Skip to Content

SAS, egentligen Scandinavian Airlines, ägs till hälften av Danmark, Norge och Sverige och till hälften av privata investerare, bland annat Wallenbergsfären. Skärmavbild: Youtube
INRIKES

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

PappersupplaganNya Tider v. 8

Det finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Publicerad: 17 februari, 2020, 15:58

 • Svenska

Läs även

– Vad är egentligen skandinaviskt? Absolut ingenting, säger berättarrösten. Ett budskap som man sedan låter flera skandinaver upprepa på olika språk: nada, niente, there is no such thing. Allt är kopierat, lyder budskapet.

Upprörande reklam. En afrikan som pratade om ”våra förfäder vikingarna” var en av de saker som gjorde många upprörda. Skärmavbild: Youtube/SAS

 

Demokratin påstås därefter komma från Grekland, föräldraledighet från Schweiz, vindkraftverk från Persien, cykeln och midsommarstången från Tyskland, lakrits från Kina, köttbullar från Turkiet och så vidare. Sekvensen illustreras med skandinaver som blir besvikna när man berättar detta för dem.

”Aldrig mer SAS.” Flera trogna kunder lade upp foton av sönderklippta medlemskort. Skärmavbild: Facebook

– Vi är inte ett dugg bättre än våra förfäder vikingarna, förklarar en afrikan i filmen.

”Skandinavien togs hit bit för bit” hävdar berättarrösten i slutet, vilket illustreras av bland annat en turbanförsedd man som anländer på flygplatsen.

En massiv storm av kritik bildades i sociala medier efter att filmen lanserats.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bass Lobster

  Mer än 98 000 tummar ner nu. Det eskalerar fort. Fler tummar ner behövs. Passa på anmäl för hatiskt innehåll.
  #SASgate

 • samuelafugglas

  Är det månne Reinfeldt som slängt in 20.000.000:kr ur avflyttningsbonusen från Rosenbad i annonsen?

 • Charta-77

  OK, nu skall jag leverera exempel på företeélser med svenskt ursprung:

  Världens första massidrottstävling var Vasaloppet:
  Världens största skidtävling är Vasaloppet.
  Världens största skidtävling för damer är Tjejvasan.
  Världens största MTB-tävling är Cykelvasan
  Världens största orienteringstävling är O-ringen.
  Världens största terränglopp är Lidingöloppet.
  Världens största simtävling är Vansbrosimmet
  Världens största motionslopp på cykel är Vätternrundan.
  Världens största motionslopp på cykel för damer är Tjejvättern
  Världens största halvmarathon är Göteborgsvarvet.
  Världens största motorcykeltävling är Gotland national.

  Avseénde deltagarantalet.

  Frågor på det?

  Fyll gärna på med fler!

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend