Skip to Content

Vendelsömalmsskolan. ”Erkänn att ni hoppades att bara några tiotal personer skulle dyka upp!” ropade en man redan i inledningen av mötet. Foto: Roger Sahlström

Föräldrar stoppade asylboende på skolgård

Efter ett stormigt informationsmöte för föräldrar och grannar i Haninge söder om Stockholm ändrade sig kommunledningen till föräldrarnas fördel. Kommunledningen hade planerat att placera baracker för så kallade ensamkommande intill Vendelsömalmsskolan. Vid mötet blev ledningen varse om att förslaget inte var populärt.

Publicerad: 17 februari, 2016, 11:50

  • Svenska

Läs även

På Vendelsömalm, ett bostadsområde i Haninge, delade kommunen i slutet av januari ut en inbjudan till informationsmöte om ett ”förslag” till boende för så kallade ensamkommande flyktingbarn till de närmast berörda villorna. Det fanns ingen annons om mötet på kommunens hemsida, inte ens föräldrar till skolbarnen på skolan hade informerats.
– Erkänn att ni hoppades att bara några tiotal personer skulle dyka upp! ropade en man redan i inledningen av mötet. Vid det angivna klockslaget den 4 februari var skolans aula överfull. Utanför stod ytterligare tre hundra upprörda vendelsöbor som inte fått plats. Dörrarna spärrades av väktare förstärkta med poliser. Hela mötet fick tas om senare på kvällen med dem som inte kom in. Strax fick man klart för sig att det inte heller handlade om något ”förslag” utan om ett redan beslutat faktum. Vad den berörda befolkningen tyckte fick de två närvarande politikerna snart bistert erfara. Stämningen var upprörd. Bara med möda kunde man hindra tillställningen från att helt urarta.
– Jag har tre döttrar. Om något händer dem så kommer jag inte sitta still. Ni har blod på era händer, ropade en arg pappa och pekadepå podiet. I det här fallet har kommunen alltså bestämt att bygga modulhus för 32 ensamkommande ”barn” på Vendelsömalmskolans parkering, en grundskola där också fritidsbarn i femårsåldern går. Föräldrar hotade nu med att ta sina barn från skolan och hårda ord riktades mot de politiker som beslutat om boendet. En mamma till två döttrar pekade på vad som kan komma att ske på sommaren när hennes flickor vill klä sig friare och mer lättklätt. Om då 30 pojkar med andra värderingar än vad flickorna är vana vid glor på dem och kanske tafsar eller antastar dem bara för att pojkarna ser bar hud som en signal till invit, vilket smaklöst och oansvarigt handlande leder inte kommunens beslut till då, menade hon.
– De är inte 15-17 år heller utan 25-åriga herrar förresten, sa hon och fräste till mot kommunledningen som försvarade sig med att de inte kunde ifrågasätta Migrationsverkets åldersbedömningar.
– Förstår ni vad ni gör med den här skolan som är en knutpunkt dit alla barn går för att leka och träffas? sade en arg pappa. Ni förstör vad Vendelsömalmsskolan är, en trygg plats för våra barn, även efter skolan och på kvällarna. Nu kommer ingen låta sina barn gå dit.

Väktare ska anlitas

Många föräldrar undrade hur man kommer att hålla ordning på de 32 unga männen vid Vendelsömalmsskolan. Socialnämndens centerpartistiske ordförande Petri Salonen svarade att det kommer att vara två eller tre vuxna anställda på plats hela tiden, och det kommer att vara vaken nattpersonal. Och man kommer att ha två anställda väktare. En man i publiken reste sig upp och sade att väktare har man redan på andra liknande ställen, men det hjälper inte.
– De är till för att skydda barackerna från befolkningen. De kommer inte att anmäla någon av de boende killarna.
– Vad gör de på fritiden? frågade en kvinna.
– Jo, vi hittar på utflykter. Kanske går vi till simhallen ... Publiken får ett utbrott. Vreda utrop blandat med skratt får Petri Salonen att
tystna. Några åhörare röt:
– Erkänn att det här var ett riktigt djävla dåligt beslut! Vi vill inte ha dem här!

 

Vendelsö 2

Kommunpolitikerna Petri Salonen (t.v.) och Göran Svensson försökte parera frågorna så gott det gick. Till slut fick de backa om planerna på asylboende invid skolan, men det kommer i stället att sättas upp någon annanstans i kommunen. Foto: Roger Sahlström

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jan Sjunnesson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Elpriserna skenar – leveransproblem gör sommarelen lika dyr som under vintern

ANALYSElpriserna har rusat till för årstiden extrema nivåer, i huvudsak för elkunderna i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige ligger elpriset på betydligt mera beskedliga nivåer. Skillnaden uppgår vissa dagar till flera hundra procent. Bakom situationen ligger en ogenomtänkt energipolitik i stort, där avvecklingen av kärnkraft är en huvudingrediens. Men också brister i utbyggnaden av kraftnätet, särskilt i södra Sverige, för att kunna omfördela el mellan olika delar av landet, spelar in.

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Gå till arkivet

Send this to a friend