Fördelar och nackdelar med VAR i Svensk klubbfotboll

Video Assistant Referee (VAR) är en teknisk innovation som har införts i många fotbollsligor runt om i världen. Men i Sverige råder det motstånd mot VAR-framförallt från klubbarnas medlemmar. Tekniken används för att hjälpa domarna att fatta rätt beslut under matcherna, men det finns både fördelar och nackdelar med att använda VAR. Något det inte råder några tvivel om är att man alltid ska jämföra innan man bettar, hos oddsnet.com kan du hitta spelbolagen som erbjuder de bästa oddsen samt få speltips på matcher.

Fördelar med VAR inom svensk fotboll

En av de största fördelarna med VAR är att det kan hjälpa till att fatta rättvisa beslut. Domarna har inte alltid möjlighet att se alla incidenter på planen, men med VAR kan videodomarna se replays av viktiga händelser och fatta beslut baserat på den informationen. Detta kan hjälpa till att minska antalet felaktiga beslut som tas under en match. Vilket leder till minskat antal kontroversiella situationer och ökar förtroendet för domarna och sporten.

Nackdelar med VAR inom svensk fotboll

En av de största nackdelarna med VAR är att det kan vara tidskrävande. När en situation är under utredning måste spelet stoppas, vilket kan göra matcherna mer långrandiga och mindre flytande. Detta kan också minska publikens upplevelse av matchen. VAR är inte heller 100% tillförlitligt och kan inte alltid lösa alla problem. Det finns fortfarande en viss grad av subjektivitet när det gäller att bedöma situationer, och VAR kan inte alltid ge ett definitivt svar. Användningen av VAR kan också minska domarnas självständighet. När domarna vet att deras beslut kan ifrågasättas och övervakas av VAR, kan de vara mindre benägna att ta snabba beslut på egen hand. Detta kan minska tempo och intensitet i matcherna. Med VAR har även linjedomarna låtit offside situationer spelas färdigt även om de har varit solklara. Detta kan öka risken för skador för spelarna som gå fullt in i extra moment i matchen som redan är solklart offside.

Endast 30% är emot VAR när det röstas anonymt

I måndags fick klubbarnas representanter rösta om VAR anonymt på den Allsvenska upptaktsträffen. Då var det endast 30% som var emot VAR trotts att de flesta klubbarna i Sverige är emot VAR officiellt.

IFK Norrköpings tränare, Riddersholm kritiserade sedan den svenska mentaliteten och tycker att det är anmärkningsvärt att folk inte vågar stå för sin åsikt om att man vill ha VAR i svensk fotboll. Han säger att det är klassiskt svenskt att inte våga prata om vad man tycker, men när det är röstning så vågar man trycka på en knapp. Han tycker att man inte ska vara så rädd för att prata om vad man tycker och att det saknas mod att stå för sina åsikter.

Personligen är den frispråkiga Glen Riddersholm för införandet av VAR i svensk fotboll. Han anser att det är viktigt att ha hjälpmedel för att få till ett rättvist spel, och att det bara skulle hända en eller två gånger per match att domarna behöver hjälp av VAR. Riddersholm menar att svenska fotbollen behöver hänga med i utvecklingen och inte hamna utanför. Han har pratat med många spelare, tränare och klubbledare som också vill ha VAR i Allsvenskan. Även om han respekterar att de flesta medlemmar i klubbarna röstar emot införandet av VAR.

Toppkandidaten som ny ordförande för SVFF Fredrik Reinfeldt syntes inte till på den Allsvenska upptaktsträffen.

Medlemmarna bestämmer klubbarnas riktning

Trotts att den framröstade styrelsen, sportchefer och tränare tycks vara för VAR har de möts av motstånd av de medlemsstyrda klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Medlemmarna i klubbarna, dvs fansen hävdar att det skulle ändra fotbollens karaktär och den spontana i känslan, eftersom VAR skulle stanna upp spelet och rytmen i en sport som historiskt sett har varit väldigt enkel och känslosam. De tror att VAR skulle ta bort en del av fotbollens passion och känslor.

Domarna drabbas värst

Men trots motståndet från medlemmarna, finns det fortfarande de som tror att VAR kan vara till nytta för den svenska ligafotbollen och som tycker att svensk fotboll måste hänga med i utvecklingen för att få erfarenhet och kunna prestera i Europeiska turneringar som använder VAR ända ner till Europa Conference League. De som drabbas värst är dock de svenska domarna.

Medans deras utländska kollegor internationellt får tränas upp på hur VAR ska användas i deras nationella ligor sakar de svenska domarna efter. Genom att inte använda VAR i svensk fotboll går de svenska domarna miste om möjligheten att utveckla sina färdigheter i att använda teknologin. Det är inte helt ovanligt att de svenska domarna viftar bort kritik efter ett kontroversiellt domslut och lobbar lite extra för att vi ska införa VAR för att få rätt beslut i framtiden.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kommer AfD att chocka Tyskland?

Kommer AfD att chocka Tyskland?

🟠 UTRIKES Rassemblement Nationals framgångar i Frankrike sände chockvågor genom etablissemanget och ledde till parlamentets upplösning och nyval. Kommer AfD att kunna reproducera detta i Tyskland, trots skandaler och hot om förbud? Opinionsundersökningar visar att de östtyska delstatsvalen kommer att bli en historisk vändpunkt, men etablissemanget har en plan för att blockera AfD. Mittenpartiet CDU och vänsterpartiet BSW planerar sannolikt redan en allians för att neutralisera AfD:s uppgång.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.