Skip to Content

Författaren och frilansjournalisten Joakim Medin är aktuell med en bok om Ungern. Foto: Stillbild Youtube

Författare av kritisk Ungernbok kopplad till vänsterextremt våldsnätverk

Frilansjournalisten Joakim Medin, aktuell med en kritisk bok om Ungern, har hyllat våldsgrupperingen AFA (Antifascistisk Aktion), samarbetat med grundare av organisationen och föreläst på dess årliga festligheter. Medin har också, samtidigt som han verkat som Orbánkritisk journalist, deltagit i våldsamma regeringsprotester i Ungern. Nu ifrågasätts hans trovärdighet av svenskar som han tillsammans med AFA-grundaren pekat ut som hot mot den liberala demokratin.

Publicerad: 10 februari, 2019, 19:46

 • Svenska

Läs även

Författaren och frilansjournalisten Joakim Medin utkom 2018 med boken ”Orbánistan – rädsla och avsky i det illiberala Ungern” (Verbal förlag). Boken, som har hyllats på flera håll inom den etablerade medievärlden i Sverige, är hans andra bok. Dessförinnan gavs ”Kobane: Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS” ut. Den handlade om kurders kamp mot IS i Syrien och publicerades på Leopard förlag 2016. Under arbetet med boken i Syrien 2015 fängslades Medin av den syriska regimen misstänkt för att stötta rebellstyrkor. Han släpptes efter närmare en vecka. Vid återkomsten till Sverige berättade han för SVT om att han placerats i isoleringscell och sett tortyrredskap.

Pekar ut svenskar som politiskt tongivande i Ungern

Pе senare tid har Medin intresserat sig för den politiska utvecklingen i Ungern. Han har skrivit en rad artiklar om det han beskriver som en auktoritär högerregim i landet, och han har också åkt dit och deltagit i aktioner. I den nya boken riktas en vass kritisk udd mot Ungerns regering och de högerradikala krafter som verkar i landet. I en längre passage nämns den svenske förläggaren Daniel Friberg och hans medarbetare i något som liknar en politisk kartläggning. Friberg, som är VD för förlaget Arktos, beskrivs som en viktig förgrundsfigur i spridandet av det Medin vill framställa som propaganda för illiberala idéer.

Samarbetade med AFA-grundare inför boken

Medin skriver att han fått mycket av uppgifterna om svenskarna från Mathias Wåg. Wåg är AFA:s grundare och medlem i det vänsterextrema journalistkollektivet Researchgruppen. Han har, förutom att förespråka och utöva politiskt våld, gjort sig känd just för att kartlägga och hänga ut politiska motståndare. Den metodiken har han givits i uppdrag att använda mot invandringskritiska privatpersoner, bland annat genom svensk kvällspress.

Men Medins koppling till den våldsbejakande vänstern sträcker sig inte bara till det kollegiala planet. Det nyliga avslöjandet stod Friberg själv för genom en egen granskning av författaren.

Höll föreläsning arrangerad av AFA i deras lokaler

Friberg lade med anledning av Medins bok den 29 januari upp en skärmdump från Facebooksidan Klubb Klasskrig. Sidan hyllar bland annat ETA:s bombdåd och dödligt politiskt våld från vänster. I inlägget, som uppmärksammade AFA:s 25-årsjubileum 2018, annonserades att Medin skulle föreläsa om sin kommande Ungernbok. Föreläsningen höll Medin också den första september samma år i Kulturhuset Cyklopen i Högdalen.

Kulturhuset Cyklopen, som har tydliga kopplingar till AFA, uppbär bidrag från bland andra Stockholms Stad för en i huvudsak radikalpolitisk verksamhet med populärkulturella förtecken. Under en polisrazzia 2014 visade det sig att Cyklopens lokaler använts för att förvara gatustridsvapen. Utrustning som kartor, knivar och maskeringsutrustning skulle nyttjas av vänsteraktivister för att angripa demonstranter för det numera nedlagda Svenskarnas Parti.

Både gatuaktivist och AFA-propagandist

Medin har varit en politisk aktivist likväl på gatan som i etablerade vänstermedier. Hans respekt för AFA är dokumenterad, särskilt runt festligheter som markerat organisationens årsjubileum.

Han författade en hyllningsartikel till AFA redan 2013, publicerad i vänstertidningen Stockholms Fria. Artikeln, som Medin skrev med anledning av att AFA firade 20 år, bar rubriken ”20 år av antifascistisk kamp”. En kvinnlig före detta AFA-medlem som ännu vårdade kontakten med våldsgruppen intervjuades. Hon fick utan kritiska frågor lägga fram sin version av rörelsens verksamhet som antifascistiska butikssabotage och våldsaktioner. Trots de icke-demokratiska idealen och hänsynslösheten framställs våldsgruppen av Medin i det närmaste som en samling sociala trygghetsskapare. Bland annat säger den intervjuade att AFA främst ville ”skydda folk” och ”säkra gatorna” utan att Medin på något sätt problematiserar påståendena. Medins artikel med anledning av 20-årsjubiléet avslutas med följande beskrivning av AFA:

”AFA är ett nätverk skapat i september 1993, på en frihetlig socialistisk plattform som motsätter sig rasism, sexism, kapitalism och homofobi.”

Medin konfronteras för gatuaktivism i Ungern

Twitterdiskussionen den 29 januari mellan Medin och Friberg börjar snart kretsa runt Medins journalistiska trovärdighet. Den numera Ungernbaserade exilsvensken och före detta SD-riksdagsledamoten Erik Almqvist bryter in med ytterligare information.

Foto: Twitter

Almqvist påvisar med stöd av skärmdumpar från Medins egen Facebook att författaren deltagit i våldsamma demonstrationer mot Orbán i Ungern. Demonstrationerna skildrade han sedan i egenskap av journalist på uppdrag av svenska tidningar.

– Medin var själv i första ledet och stökade med polis under de modesta demonstrationerna omkring årsskiftet, tillsammans med Soros nätverk plus sex oppositionspartier (varav ett ”fascistiskt”), påpekar Almqvist lakoniskt.

I FB-inlägget berättade Medin att han och andra meddemonstranter blev attackerade av polis när de kommit fram till lokalerna för Ungerns public service. Almqvist menar vidare att Medin ingått i ett gäng av vänsterextrema svenskar som åkt till Ungern just för att elda på motståndet mot Orbán. Författaren avvisar att han skulle vara vänsterextrem med hänvisning till att han även rapporterat från ungerska möten för andra organisationer, bland andra regeringspartiet Fidesz och landets motsvarighet till Miljöpartiet.

Foto: Twitter

När Friberg fortsätter pressa Medin om hans relation till AFA, tar han till slut avstånd från organisationens våldsmetoder. Friberg ger sig dock inte:

– Du tar alltså avstånd från AFA. En våldsam extremistorganisation du ändå gladeligen föreläser för. Hur går det ihop?

Medin har i skrivande stund inte svarat på den senaste frågan.

Joakim Medins politiska artiklar riktade mot Orbáns regim har publicerats i flera vänstertidningar såsom Flamman och Ordfront Magasin. Han har även arbetat som kolumnist på ETC och som gymnasielärare i historia och samhällskunskap.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sara Thorsson

  Vem uppfostrade egentligen dagens journalister till att bli landsförrädare?
  Vilka sa till dagens politiker att förakta Sverige, vårt Fosterland?
  Varför blev dagens journalister, gårdagens quislingar?

  Vem uppfostrade egentligen dagens journalister till att bli landsförrädare?
  Vilka sa till dagens politiker att förakta Sverige, vårt Fosterland?
  Varför blev dagens journalister, gårdagens quislingar?
  VI HAR BLIVIT FÖRÅDDA UTAV MAKTENS LAKEJER!!!

 • Sara Thorsson

  Alternativ för Sverige anordnar kickoff inför EU-valet på en konferensanläggning i Köpenhamn, lördag den 16 mars. Partiledare Gustav Kasselstrand säger att Danmark är ett nordiskt föredöme.

  Kan Alternativ för Sverige (AFS) bli det största partiet i Sverige?

 • Sara Thorsson

  Kan man inte alla fyra verserna av den svenska nationalsången så är man fan ingen svensk.

 • Sara Thorsson

  Nu när Miljöpartiet försvinner ifrån riksdagen rösta på Alternativ för Sverige- Det nya miljöpartiet!
  De bryr sig verkligen om miljön!!

 • latmask

  Det är dags att skrota Schengenavtalet och införa gränskontroller inom EU. Då kan Ungern stoppa sådana här professionella bråkmakare redan vid gränsen.

 • SefastTronde

  Det trista är att MSM inte rapporterar om en sådan här *fake-news-journalist*, utan snarare håller honom under armarna med sin agendajournalistik, där man väljer bort det som utmanar agendan och istället skriver fejk och söker angreppspunkter på dem som går dem emot. Trots att han är en tillskyndare av våldsextremism och uppenbara lögner. Det är (nästan) bara i de alternativa medierna som vi får veta sanningen.

Camilla låg frivilligt med Mohammed – nu döms hon till fängelse

I juli 2006 och fram till i april 2017 påstod en kvinna att hon blivit utsatt för två våldtäkter som 15-åring. De 10 april 2017 tog hon dock tillbaka hela den påhittade historien och erkände att allt hade varit frivilligt. Hon döms till två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Kontroversiella DNA-register allt viktigare i polisens arbete

Genom en ändring i Polisdatalagen kan polisen nu söka efter okända gärningsmäns släktingar och på så vis ringa in eftersökta kriminella. Men polisens möjligheter att hitta brottslingar via olika DNA-register innefattar även privata aktörer. Samtidigt finns nästan hälften av Sveriges befolkning registrerad i olika biologiska register vilka kan användas för att hitta dem.

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

INRIKESBirgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Katerina Janouch stoppad i radio pE20, grundaren besviken

På Alla hjärtans dag den 14 februari skulle Radio pE20 ha sänt en intervju med Katerina Janouch. Trots att det inte skulle handla om politik, utan om sex- och samlevnadsfrågor, avbokades Janouch efter ett vänsterdrev. Christer Harling, som grundade kanalen för att stärka demokratin, är besviken och ångrar att han överlät kanalen till den nuvarande ägaren och stationschefen Jennie Karlberg.

Mahat Alas smugglade 38 kilo knark till Sverige – nu representerar han Centerpartiet i Borlänge

Mahat Alas från Etiopien kom in i kommunfullmäktige i Borlänge i valet 2018 på Centerpartiets lista. Enligt Centerpartiet Borlänges ordförande Karin Örjes spelar det ingen roll att han dömdes till sex månaders fängelse för att ha deltagit i organiserad narkotikahandel.

Bonnier köper upp Mittmedia med en tredjedel av Sveriges lokalpress

INRIKESBonnier News förvärvar krisdrabbade Mittmedia AB och stärker därmed kraftigt sitt grepp även om landets lokalpress. De liberala stiftelser som i dag äger Mittmedia uppges vara glada över att det är Bonnier ”med sina starka liberala rötter” som konsoliderar lokaltidningsmarknaden i syfte att ”driva liberal opinionsbildning” i Sverige.

Robert Aschberg konfronterad om egna anonyma medarbetare – backar om uthängning

Mediemogulen Robert Aschberg är åter aktuell med uthängningsserien ”Trolljägarna” på TV3. Först planerade han att ansätta den tidigare uthängde Fabian Fjälling som sedan en tid tillbaka meddelat att han dragit sig ur det medborgarjournalistiska initiativet Granskning Sverige. När Fjälling tackade nej till att bli uthängd i programmet, siktade Aschberg istället in sig på Granskning Sveriges andre profil Johan Andersson. Men när Andersson konfronterar Aschberg på telefon om dennes egna förflutna där närvaron av politisk extremism, guldplundring och flera mordmisstankar florerar, blir Aschberg tydligt skärrad och drar sig ur.

Ny SVT-propaganda – de första svenskarna såg ut som afrikaner

Gå till arkivet