Skip to Content

Forskare: För varje tre förhindrade dödsfall i Covid-19 måste vi acceptera två döda av vaccinen

Publicerad: 4 juli, 2021, 18:06

  • Svenska

Läs även

Den 24 juni publicerade den vetenskapliga tidskriften Vaccines en referensgranskad artikel om Covid-19 och vaccin, i vilken hävdas: ”För tre dödsfall som förhindras av vaccinering måste vi acceptera två dödsfall som orsakas av vaccinering.”

Forskarna manar regeringar till att tänka om kring sina vaccinationsplaner, med tanke på ”avsaknaden av nytta”. Man förtydligar:

”För närvarande visar våra uppskattningar att vi måste acceptera fyra dödsfall och 16 allvarliga biverkningar per 100 000 vaccinerade så att vi kan rädda livet på 2-11 individer per 100 000 vaccinationer, vilket sätter risker och fördelar i samma storleksordning.”

De tre forskarna bakom rapporten har använt offentliga data från EU om antalet vaccinerade och EU:s system för rapportering av biverkningar, EudraVigilance, samt en israelisk studie.

Forskarna har fått omfattande kritik och sex redaktörer på Vaccines har slutat i protest. Kritiken går bland annat ut på att EudraVigilance registrerar de som avlidit inom en viss tid från vaccintillfället, och att detta inte nödvändigtvis behöver vara kopplat till vaccinet. De som stöder studien påpekar dock att forskarna räknar antalet covid-döda på precis samma sätt, och att de eventuella felen i antalet döda ”med” Covid-19 respektive ”med” vaccin borde ta ut varandra.

Kritiken bemöts också med påpekandet att en av de redaktörer som slutat är immunologen Katie Ewer från University of Oxford, som deltog i utvecklandet av Oxford-AstraZenecas vaccin mot Covid-19, vilket gör henne partisk.

Studien har efter påtryckningar dragits tillbaka.

Källa:
https://www.mdpi.com/2076-393X/9/7/693/htm
https://www.sciencemag.org/news/2021/07/scientists-quit-journal-board-protesting-grossly-irresponsible-study-claiming-covid-19

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

75 procent av Sveriges vuxna befolkning vaccinerad

Publicerad: 23 juli, 2021, 08:32

Enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten den 22 juli är det nu 75,1 procent (6 152 896 personer) av Sveriges vuxna befolkning som fått minst en vaccinspruta.

Andelen som fått två sprutor är 47,6 procent (3 899 023 personer).

”Alla regioner fortsätter med vaccinationer enligt fas 4 och är nu igång med att ge dos ett till åldersgrupperna 30-39 år och 18-29 år”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Det är än så länge oklart om, och i så fall när, de som vaccinerats måste ta en tredje dos, en så kallad ”booster shot” (tilläggsdos). Än så länge kallas dock den som fått två sprutor för ”färdigvaccinerad”.

Källa: Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Thailand: Förbjudet att prata under tågresor

Publicerad: 21 juli, 2021, 12:48

Thailands statliga tågoperatör DRT kräver att passagerare inte längre ska prata under tågresor. Detta för att förhindra spridning av covid-19.

”Förutom att bära ansiktsmasker och se till att de är socialt distanserade, bör passagerarna inte prata med varandra eller i telefon”, säger DRT-chefen Kittiphan Panchan.

Passagerare måste också använda handdesinfektionsmedel i början och slutet av resan och ”checka in” med smittspårnings-appen Thai Chana.

De nya åtgärderna rörande tågresor kommer att vara på plats åtminstone till den 25 juli.

Thailand har nyligen beslutat att ändra vaccinpolicy sedan över 600 covidfall rapporterades bland omkring 600 000 färdigvaccinerade vårdanställda, som fått kinesiska Sinopharm. Istället har landet beslutat att den som vaccineras får första dosen Sinopharm och andra dosen av AstraZeneca.

Källa: Asean Now, BBC

[email protected]

Sydney: ”Prata inte med varandra!”

Publicerad: 21 juli, 2021, 10:23

För att minska smittspridningen vill hälsomyndigheterna i delstaten New South Wales, där Sydney ligger, att människor slutar prata med varandra.

– Det är förstå mänskligt att inleda en konversation med andra, att vara vänlig, men olyckligtvis är det inte rätt tid för detta, sade högste hälsochef Kerry Chant till media den 20 juli.

Hon sade att detta gäller även om båda parter bär mask.

Sydney har återinfört en hård nedstängning nyligen, med omfattande restriktioner för invånarna. Alla icke-nödvändiga affärer håller stängt.

Anledningen till oron är att man under ett dygn registrerat 105 nya positiva svar från 66 000 genomförda PCR-test i delstaten och ett (1) dödsfall – en kvinna i 90-årsåldern som avled på sjukhus.

Totalt under pandemin har New South Wales rapporterat 61 dödsfall i Covid-19, varav nästan alla för ett år sedan, enligt statistik från WHO och officiella siffror från delstaten.

Sedan oktober 2020 har totalt åtta personer rapporterats döda i Covid-19 på hela kontinenten, varav fem sedan början av juni då myndigheterna förklarat att Australien drabbats av en ny våg med den ”mycket farliga” delta-varianten. Siffrorna kontrollerades senast den 21 juli.

Aktuell statistik visar att New South Wales för närvarande har 95 personer inlagda på sjukhus med Covid-19, varav 27 på intensivvårdsavdelning. Hela kontinenten med över 25 miljoner invånare har 142 inlagda på sjukhus för sjukdomen.

 

Källor:
www.abc.net.au
www.rt.com
www.health.gov.au
covid19.who.int
www.covid19data.com.au

 

[email protected]

Fransmän brände ned vaccinationstält

Publicerad: 20 juli, 2021, 08:55

Under natten till söndag den 18 juli brann ett vaccinationstält i staden Urrugne i sydvästra Frankrike.

”Alla har rätt att ha sin åsikt om vaccination men denna beklagliga handling skadar alla”, förklarade Danièle Bideondo-Baron, assistent för sociala åtgärder.

Enligt borgmästaren i Urrugne, Philippe Aramendi, är det ”otvivelaktigt” att branden var anlagd. ”Jag informerades klockan 03:00 och det visade sig att brännbar vätska hade spillts runt tältet. Lyckligtvis släckte brandmännen snabbt lågorna och tältet förstördes bara delvis”, berättade han för AFP. Han sade även att ”det är för tidigt att veta om vi har att göra med vaccinationsmotståndare, men i så fall är det sorgligt”.

Enligt en kommunal tjänsteman som intervjuats av Sud Ouest hoppas staden att återuppta vaccinationerna på onsdagen.

Omkring 40 procent av Frankrikes vuxna befolkning har fått två vaccindoser.

Källa: Le Figaro

[email protected]

Wien: 50 personer per dag kollapsade efter vaccinering

Publicerad: 19 juli, 2021, 08:48

I Wien vaccineras omkring 5 000 personer mot corona varje dag. En anställd inom vaccinationsprocessen berättar nu för den österrikiska dagstidningen Heute att cirka 50 personer per dag kollapsade under helgen den 3-4 juli. Nästan alla hade tidigare fått en dos av Johnson & Johnson-vaccinet. Yngre människor drabbades särskilt hårt, då Johnson & Johnson används från 18 års ålder.

Staden bekräftar uppgifterna huvudsakligen, men talar om ”30 till 40” personer som drabbats under hela helgen. Staden menar att det är ”några” som kollapsar, och att det är viktigt att vila efter vaccinationen för att undvika komplikationer. Läkarna instrueras av staden att ägna särskild uppmärksamhet åt ”unga och smala” människor, då dessa sägs dricka och äta för lite före vaccinationen.

Staden fortsätter dock att dementera alla uppgifter om att vaccinet i sig är problemet. ”Speciellt nu under sommarvärmen är det viktigt att inte vara uttorkad och ha låga blodsockernivåer vid vaccinationen”, skriver en talesman för kommunfullmäktige, Peter Hacker (SPÖ), på Twitter.

Källa: Heute

[email protected]

Stora demonstrationer i Frankrike

Publicerad: 18 juli, 2021, 15:30

Läs även

Manifestationer hölls i Paris och många andra städer mot ”Macrons diktatur” och för ”Frihet”. Man kräver att vaccinpass och påtvingade vaccinationer stoppas.

Många försökte demonstrera redan den 14 juli på Frankrikes nationaldag, men stoppades av vägspärrar och militära fordon som ställts tvärs över gatorna.

Omfattande militär närvaro den 14 juli var avsedd att hindra protester.

Omfattande militär närvaro den 14 juli var avsedd att hindra protester.

 

Många tog till gatorna redan den 14 juli, men de flesta hindrades från att nå demonstrationerna.

Den 17 juli anordnades därför nya demonstrationer över hela landet.

Tusentals demonstrerar den 17 juli i centrala Paris.

Demonstranter bränner vaccinpass med QR-kod.

Under lördagens demonstrationer ska totalt 114 000 personer ha deltagit i 136 manifestationer över hela landet, enligt inrikesministeriets konservativa uppskattning.

Källa:
www.france24.com

 

[email protected]

Inget vaccintvång för fransk polis

Publicerad: 18 juli, 2021, 12:04

Läs även

De franska myndigheterna har beslutat att den franska poliskåren inte ska tvingas att vaccinera sig. När inrikesminister Gabriel Attal tillfrågades om orsaken på tv-kanalen Europé 1 den 13 juli var förklaringen något förvirrad.

https://twitter.com/Europe1/status/1414834576636137476

– Polisen arbetar inte inne i anläggningar … Alltså, det är inte samma sak! Polisen kommer förstås i kontakt med allmänheten… började Attal svara på frågan.

– Åtgärden [vaccintvånget] är mer en hjälp för personal som arbetar på platser där vaccinpasset är ett krav för att få tillträde, slog han fast.

Ovaccinerade får numera inte besöka franska restauranger, affärer, gallerior, samt många andra platser. Kravet på vaccinpass kommer dock inte att omfatta polisen, uppger Attal.

Vaccinerna är obligatoriska för all sjukvårdspersonal, inklusive anställda inom äldrevården. För lärare har vaccinerna inte gjorts obligatoriska med motiveringen att barn inte drabbas särskilt hårt av Covid-19 och att många lärare redan tagit vaccinet frivilligt.

Inte heller personal i restauranger omfattas av tvånget, men om de inte är vaccinerade måste de genomgå ett PCR-test var tredje dag på egen bekostnad, vilket innebär minst 10 000 kronor extra kostnader i månaden.

Polisen har haft förtur till frivillig vaccinering sedan april.

Polisen har satts in med kraft för att undertrycka protesterna mot coronarestriketioner, precis som man tidigare brutalt slagit ned de Gula västarnas folkliga protester, med flera döda som följd.

Källa:
www.nouvelobs.com
www.europe1.fr
www.linternaute.com

 

[email protected]

Brittisk hälsominister testar positivt för corona trots vaccination

Publicerad: 17 juli, 2021, 17:12

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid har testats positiv för Covid-19 och är nu isolerad i sitt hem tillsammans med sin familj.

Detta trots att han fått båda doserna av vaccinet. Han vaccinerades med AstraZeneca i maj.

I ett meddelande på Twitter skriver han att han är glad att han är vaccinerad, eftersom han nu upplever milda sjukdomssymptom.

Han beslutade att låta testa sig igår sedan han känt sig ”groggy”. Han ska nu genomgå ett nytt test för att bekräfta den misstänkta infektionen.

I motsats mot vad ofta förmedlas i media, där befolkningen uppmanas att vaccinera sig ”för att stoppa smittan”, är det ingen som vet om vaccinerna skyddar mot infektion. Den här informationen ges på Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) hemsida:

  • Vaccinets effekt på spridning av viruset SARS-CoV-2 i samhället är okänd. Man vet ännu inte i vilken grad vaccinerade kan fortsätta att bära på och sprida viruset.
  • Det är i dagsläget inte känt hur länge skyddet från vaccinet varar.
  • Djurstudier visar inte några skadliga effekter för gravida, men data för användning av vaccin under graviditet är mycket begränsade.

Källa:
www.rt.com
www.ema.europa.eu

[email protected]

Stora protester i Grekland

Publicerad: 16 juli, 2021, 08:37

Tusentals demonstrerade Greklands två största städer Aten och Thessaloniki för att protestera mot nya coronaåtgärder, som hindrar ovaccinerade från många offentliga utrymmen – som barer, restauranger, teatrar och andra nöjesställen – och som inför tvång för medicinsk personal att vaccinera sig. De nya åtgärderna träder ikraft idag fredag och gäller tidigast till augusti.

Associated Press rapporterar att de tusentals demonstranterna ropade ”Händerna borta från våra barn!”, riktat mot politiker som nu vill att tonåringar vaccinerar sig, medan andra hade banderoller med texten ”Vi säger nej till vaccingift”.

Pemiärminister Kyriakos Mitsotakis uttalade sig skarpt tidigare i veckan mot de som inte vaccinerar sig:

”Efter ett och ett halvt år kan ingen längre göra anspråk på okunnighet om coronaviruset. Landet kommer inte att stängas av igen på grund av attityder som antagits av vissa människor … Det är inte Grekland som är en fara, utan ovaccinerade greker.”

https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1415427114866782210

 

Källa: RT

[email protected]

Frankrike: Böter på 45 000 euro för den som underlåter att kontrollera vaccinpass

Publicerad: 15 juli, 2021, 07:44

Läs även

Nyligen meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tv-tal att vaccinering mot covid-19 blir obligatoriskt för vårdpersonal. Han sade också att den som vill gå på bio eller åka tåg måste intyga att de är vaccinerade, eller att de har ett negativt PCR-test.

Enligt SVT beror tvångsvaccinationerna för vårdpersonal på att det nu syns en nedåtgående trend i vaccinering, på grund av ”en stark antivaccinationsrörelse i landet”, något som sägs ha fått regeringen att ompröva sin tidigare strategi med rekommendationer, för att istället övergå till tvång.

Nu meddelar även landets största tidning, Le Figaro, att Macron planerar skyhöga böter för den som underlåter att kontrollera vaccinpass. Detta enligt ett lagförslag som nu lagts fram och som ska gälla från 1 augusti.

”Böter på 45 000 euro ges för anläggningar som inte kontrollerar hälsopasset”, skriver tidningen. ”Detta verktyg villkorar tillgång till kaféer, restauranger, köpcentra eller till och med tåg, flygplan och bussar för långväga resor från 1 augusti”.

Utöver böter ska även ett års fängelse kunna dömas ut till den som försummar sin skyldighet att kontrollera vaccinpasset, skriver tidningen.

Lagen förväntas antas av parlamentet senare i juli.

Protester mot vaccinpass.

Källa: Le Figaro, SVT

[email protected]

För första gången: Högre andel smittade i Finland än i Sverige

Publicerad: 14 juli, 2021, 08:37

Finland har för första gången sedan coronaviruset bröt ut en högre andel smittade av befolkningen än Sverige har. Det rapporterar dagstidningen Helsingin Sanomat.

”Smittspridningen av coronaviruset är lägre i Sverige än i Finland för första gången under hela pandemin”, lyder nyhetsrubriken.

I Sverige är tvåveckorsmedelvärdet 36,8 smittade per 100 000 invånare, medan motsvarande siffra i Finland var marginellt högre, 42,3.

”Det är första gången under hela coronaviruspandemin som incidensen i Sverige är lägre än i Finland. Sverige lindrade nyligen sina begränsningar: till exempel upphävdes begränsningarna för öppningar för restauranger och barer den 1 juli”, skriver Helsingin Sanomat.

Sverige har genom pandemin normalt sett haft 10 gånger fler smittade än Finland per 100 000 invånare. Sedan april har smittspridningen sjunkit radikalt i Sverige från 861 smittade per 100 000 invånare till dagens siffra på 36,8.

I Finland har en ökad smittspridning noterats de senaste veckorna, bland annat till följd av finländska fotbollsresenärer som rest till Sankt Petersburg under fotbolls-EM och smittats där, enligt uppgifter från landets folkhälsomyndighet.

Källa: Helsingin Sanomat

[email protected]

Greta poserar för vaccin – med kriminell gangsterrappare

Publicerad: 13 juli, 2021, 08:23

Läs även

Kampanjen Kavla upp, som uppmanar fler svenskar att vaccinera sig, får nu hård kritik på kommentarsfält i sociala medier. Detta sedan kampanjen lagt upp en bild där Greta Thunberg poserar med gangsterrapparen 1.Cuz, som egentligen heter Abas Abdikarim Bakar.

Tidigare har han dömts för synnerligen grovt vapenbrott. Detta sedan han transporterat fem automatvapen, magasin och ammunition. Han är även dömd för narkotikabrott.

På vaccinkampanjens instagramkonto finns flera kritiska kommentarer.

”Horribelt”, skriver en användare. ”Nu blev jag övertygad”, skriver en annan ironiskt.

”Samtiden i ett nötskal”, suckar Ivar Arpi på twitter.

Källa: Samnytt, Instagram

[email protected]

Staten ska ersätta personskador orsakade av coronavacciner

Publicerad: 12 juli, 2021, 23:17

Regeringen beslutade nyligen om en lagrådsremiss om statlig ersättning för personskada som har orsakats av covid-19-vaccin. Enligt staten ska den nya lagen säkerställa en ersättning som är likvärdig den som redan finns för andra läkemedelsskador.

Staten vill nu ta höjd för ett scenario där vaccinskador drabbar ett stort antal människor samtidigt.

”Läkemedelsförsäkringen har i dag en begränsning för hur stor ersättning som kan betalas ut vid eventuella serieskador, det vill säga när flera personer drabbas av en liknande skada, som orsakas av vaccin vid en pandemi”, skriver regeringen.

”Regeringen föreslår därför att staten kompletterar Läkemedelsförsäkringen så att det finns möjlighet till full ersättning vid eventuella skador orsakade av covid-19-vaccin. Det innebär alltså att serieskador orsakade av vaccin mot covid-19 kommer att ersättas fullt ut i enlighet med den nya lagen”, står det vidare.

Dessutom föreslår regeringen att staten ska betala ersättning för eventuella skador som orsakas av covid-19-vaccin som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen.

”Lagförslaget innehåller därför bestämmelser om fullt skydd genom statlig ersättning i den mån Läkemedelsförsäkringen inte betalar försäkringsersättning”, skriver regeringen.

Läkemedelsförsäkringen har hittills fått in flera hundra skadeanmälningar från vaccinerna. Inga beslut om ersättning har fattats än.

”Hittills har Läkemedelsförsäkringen fått in omkring 300 skadeanmälningar om covid-19-vaccinerna, samtidigt som drygt 6,7 miljoner vaccindoser har getts. Alla tre vaccinerna är representerade bland anmälningarna och enligt Robert Ström står respektive vaccins andel väl i proportion till hur många doser som getts. Ett 100-tal av anmälningarna handlar om lindriga, förväntade biverkningar och kommer efter utredning sannolikt att avvisas. Övriga cirka 200 gäller olika grader av svårare biverkningar”, skriver Läkemedelsvärlden.

Den som drabbas av vaccinskador har rätt att begära ersättning i 10 år efter datumet från den senaste dosen.

Källa: Regeringen.se, Läkemedelsvärlden

[email protected]

Frankrike: Allt fler yrkesgrupper får tillstånd att ge vaccin

Publicerad: 11 juli, 2021, 09:46

Frankrikes regering beviljar tillstånd till  fler yrkesgrupper att ge injektioner med coronavaccin. Det motiveras med bekämpningen av den nya deltavarianten och risken för en så kallad fjärde våg.

Sedan i januari i år har tillståndet att ge injektioner utökats till bland andra brandmän, ambulanspersonal och sjukgymnaster. Enligt ett beslut som offentliggjordes den 8 juli får nu även optiker, dietister och logopeder injicera vaccinet.

Enligt regelverket måste dock dessa utövare agera ”under ansvar av en läkare som kan ingripa när som helst” och efter att ha ”följt specifik utbildning”.

Gabriel Attal, talman för regeringen, säger att 40 procent av alla nya coronavirusfall i landet är av deltavarianten och kräver nu ”massiva” insatser.

Av landets befolkning har 52 procent fått minst en spruta och 35 procent har fått två sprutor, enligt statistik från Our World In Data.

Källa: CNews

[email protected]

Pfizer ansöker om nödgodkännande för tredje dos

Publicerad: 9 juli, 2021, 08:18

Läs även

Pfizer och Biontech kommer att ansöka om nödgodkännande i USA för en tredje dos vaccinering mot covid-19.

Syftet sägs vara att stärka skyddet mot den omdiskuterade deltavarianten, som nu sprids kraftigt i landet. Pfizer hänvisar till att en ytterligare dos av deras ordinarie vaccin mot covid-19 kommer att skydda betydligt bättre mot deltavarianten, vars dödlighet dock tycks vara 10-20 gånger lägre än tidigare varianter, som Nya Tider rapporterat om.

Pfizer och Biontech meddelar samtidigt att man ska ta fram en ny boosterdos som skräddarsytts för just deltavarianten. Pfizers svenska forskningschef Mikael Dolsten, som nyligen sommarpratade om den skyndsamma vaccinframtagningen, säger till Bloomberg att den anpassade vaccinvarianten troligen inte kommer att behövas. Han säger vidare att nivån av antikroppar för vaccinerade sjunker över tid, vilket förklarar att effektiviteten av vaccinet sjunkit till 64 procent skydd mot smitta enligt den studie som nyligen publicerats i Israel. Däremot säger han att vaccinerade med två doser fortfarande klarar sig från allvarliga symptom i 93 procent av fallen.

Källa: Omni

[email protected]

Åtta regioner helt fria från covidpatienter

Publicerad: 8 juli, 2021, 19:46

I åtta av Sveriges 21 regioner är antalet intensivvårdade med coronavirus just nu noll. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under en presskonferens idag torsdag.

Totalt är det nu endast 29 personer som intensivvårdas i hela Sverige med bekräftad covid-19.

De regioner som är helt fria från covidpatienter på intensivvårdsavdelning är Halland, Västmanland, Uppsala, Gävleborg, Jämtland/Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Gotland.

Källa: Expressen

[email protected]

Delta-varianten 10-20 gånger mindre dödlig

Publicerad: 8 juli, 2021, 17:14

Den nya delta-varianten av coronaviruset har orsakat nya nedstängningar i flera länder och reserestriktioner. Den beskrivs som mycket mera smittsam än tidigare varianter och i Tyskland beskrivs den nu stå för majoriteten av fallen.

Nu visar nya siffror att delta-varianten är mycket mindre farlig än tidigare varianter. Tidningen Deutsche Welle uppger den 30 juni att av 92 056 personer som smittats med deltavarianten i Storbritannien har 117 avlidit till och med den 21 juni. Det innebär en dödlighet på 0,1 procent, vilket DW anmärker är ”mycket lågt”.

Enligt olika uppskattningar har dödligheten i Covid-19 hittills varit 1-2 procent, vilket skulle betyda att delta är 10 till 20 gånger mindre dödlig. Enligt Worldometer har dödligheten för tidigare varianter varit i genomsnitt 1,4 procent, och i så fall är delta 14 gånger mindre dödlig.

Siffrorna kommer från Storbritanniens hälsomyndighet, som publicerat en sammanställning daterad den 21 juni. Delta listas på sidan 10. Dödligheten kan räknas på olika sätt, och i rapporten anges dödligheten för delta vara 0,2-0,4 procent, medan den anges till 1,9-2,0 för alfa. Andra virusvarianter har inte fått nämnvärd spridning.

En annan viktig aspekt är att nästan hälften, 50 av de 117, som avled i Storbritannien var fullt vaccinerade, enligt DW. Dessutom hade 20 fått den första dosen. Wall Street Journal skrev nyligen att även hälften av dem som smittats i Israel den senaste tiden var fullt vaccinerade med två doser av Pfizers vaccin.

Källa:
www.dw.com
assets.publishing.service.gov.uk

[email protected]

Tadzjikistan först i världen med tvångsvaccinationer

Publicerad: 7 juli, 2021, 16:11

Läs även

Alla medborgare över 18 år i Tadzjikistan måste låta sig injiceras med vaccin mot Covid-19. Det meddelade myndigheterna den 3 juli. Vaccinationen är gratis.

Landet blir det första i världen att införa vaccintvång. Eftersom vaccinen ännu inte genomgått alla tester som krävs för ett fullt godkännande, anses de bara experimentella med ”nödgodkännande”. Enligt Nürnbergkonventionen strider detta mot mänskliga rättigheter, då det är förbjudet att tvinga en person att delta i medicinska experiment mot sin vilja.

Tadzjikistan har cirka 9,5 miljoner invånare och av dessa uppges 280 000 ha fått första dosen av något vaccin mot Covid-19. Endast 18 600 personer, cirka 0,19 procent av befolkningen, uppges vara fullt vaccinerade.

Tvånget har införts sedan landet drabbades av ett ”utbrott” den 21 juni, som enligt landets hälsomyndighet resulterat i 260 bekräftade fall. Enligt internationell statistik har landet hittills haft 95 dödsfall med Covid-19 sedan pandemin startade.

Som jämförelse har landet dragits med många svåra fall av tuberkulos, som år 2010 skördade cirka 3 500 liv. År 2017 hade dödstalen i tuberkulos sjunkit men fortfarande dog nästan 500 i sjukdomen och cirka 8 000 hade smittats.

Källor:
tass.com
cdc.gov

[email protected]

WHO råder även vaccinerade att bära mask på grund av delta-varianten

Publicerad: 7 juli, 2021, 13:47

Världshälsoorganisationen WHO menar att den mycket smittsamma delta-varianten av Covid-19 som nu sprider sig över jordklotet gör att även fullt vaccinerade måste bära mask och följa reglerna för social distansering, precis som ovaccinerade.

– Folk kan inte känna sig säkra bara för att de har fått två doser. De måste fortfarande skydda sig själva, sade WHO:s assisterande generaldirektör, doktor Mariangela Simao, till media den 25 juni.

– Endast vaccinerna kommer inte att stoppa smittspridningen i samhället, fortsatte Simao, och poängterade att WHO anser att mask och social distansering fortsätter att vara ”extremt viktigt”.

Wall Street Journal skrev nyligen att hälften av dem som smittats i Israel den senaste tiden var fullt vaccinerade med två doser av Pfizers vaccin. De israeliska myndigheterna valde då att återigen införa masktvång inomhus och andra begränsningar.

Källa:
www.cnbc.com

[email protected]

Kraftig ökning av remisser till BUP i Jämtland

Publicerad: 7 juli, 2021, 08:59

I Jämtlands län ökade antalet remisser till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, med 20 procent under förra året. Tidigare har ökningen varit omkring 10 procent per år. Att 2020 sticker ut som ett exceptionellt år antas bero på pandemin, enligt Mikael Lec-Alsén, som är områdeschef för Barn, unga och vuxna i Region Jämtland Härjedalen. Han tror att fler mår dåligt när de varit mindre tid i skolan och haft färre sociala kontakter.

– Man får komma ihåg att barn och ungdomar i väldigt hög grad är beroende av de sammanhang och nätverk de finns i.

SKR har sammanställt siffrorna, som visar en liknande trend över hela landet. De menar emellertid att det är för tidigt att dra säkra slutsatser av pandemin, men konstaterar att mycket tyder på att den psykiska ohälsan ökat.

Enligt Lec-Alsén hade de redan före pandemin problem med långa utredningstider för människor med psykiska problem, en situation som nu förvärras ytterligare.

– Vi ligger hela tiden steget efter, säger han till SVT.

Källa: SVT

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend