Skip to Content

Bild vänster: Konstnären Velizar Simeonovski gjorde denna teckning på uppdrag av Madeleine Böhme och hennes kollegor. Danuvius guggenmosi antas ha varit bipedal, men samtidigt ha haft kvar förmågan att svinga sig från trädgrenar, vilket enligt forskarna gav den ett unikt rörelsemönster som de kal­lar ”extended limb clambering” (klättring med utsträckta lemmar). Målning: Velizar Simeonovski. Bild höger: Skelettdelarna från Danuvius guggenmosi hittades utanför staden Pforzen i södra Tyskland. Foto: Christoph Jäckle
VETENSKAP

Forskare: Människans förfäder lärde sig gå upprätt i Europa

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

Människans apliknande förfäder utvecklade bipedalism – förmågan att gå upprätt på två ben – långt tidigare än man hittills trott. Det skedde dessutom inte i Afrika, vilket i dag är den populäraste teorin, utan i Europa. Den slutsatsen dras av forskare vid Tübingens universitet som granskat lämningarna av fyra individer från apan Danuvius guggenmosi. De levde i sydtyska Bayern för 11,6 miljoner år sedan.

Publicerad: 10 januari, 2020, 19:29

 • Svenska

Läs även

Det är ett forskarlag under ledning av Madeleine Böhme som grävt fram över 15 000 fossiliserade skelettdelar från de fuktiga och varma skogar som kännetecknade den bayerska naturen vid den tiden. Däribland hittade man lämningarna från fyra individer av en sorts apa som levt där: en hane, två honor och en unge. Arten, som kal­las Danuvius guggenmosi, var bara en dryg meter hög och vägde mellan 17 och 31 kilo; favoritfödan tros ha varit nötter.

Vad som förvånade forskarna är hur deras ben är konstruerade – de hade förmågan att helt sträcka ut sina knän och antas därför ha kunnat gå upprätt, till skillnad från exempelvis schimpanser som har böjda knän och bara kan gå på två ben kortare stunder. Det rör sig alltså om ett slags ”felande länk”, även om detta uttryck inte används i vetenskapliga sammanhang.

De nya rönen presenterades den 6 november i den fackgranskade brittiska tidskriften Nature.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Peter Wehlin

  Häda inte! – Varken människa eller Gud! Sann vetenskap avslöjar utvecklingsläran som den veritabla lögn den är!

 • Peter Dalin

  En german apa intressant

 • Swatch

  Vad pinsamt!!!
  Vad ska nu alla afrikaner skryta med?

 • Djago

  Svada! Vi stammer ikke fra apene. Dna tester har utelukket dette for lenge siden så hvorfor kaste bort tiden på dette tøvet.

Bivax i stället för plast

KULTURHur packade man in maten förr, innan man hade plastpåsar och plastfolie? Man använde bivaxdukar! En kunskap väl värd att återuppta.

Tysklands författningsdomstol behandlar anmälan från Föreningen för frihetsrättigheter

UTRIKESTisdagen den 14 januari samlades den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, för sin första sittning i ett ärende som berör många och som har väckt stort intresse bland media. Målet gäller avlyssningsrutiner och har som anklagad BND, Bundesnachrichtendienst, det vill säga Förbundsrepubliken Tysklands underrättelsetjänst.

Blixtlåset och svensken – Om Gideon Sundbäck och den amerikanska uppfinningen

TEKNIKBlixtlåset uppfanns år 1851 av amerikanen Elias Howe, men det var den svenske uppfinnaren och ingenjören Gideon Sundbäck som utvecklade och förbättrade denna uppfinning. Det var tack vare honom som dagens blixtlås alls kom till.

Mystiska dödsfall och reliker i Spanien

BOKRECENSIONEtt svenskt par beger sig till Spanien med sin katt. De njuter av sitt nya liv, men snart upptäcker de att någon följt efter dem dit. Detta visar sig bara vara början och snart blir Lignumkorset – En resa i tid och rum, som är skriven av Viktor Nilorak, i stort sett omöjlig att sluta läsa.

Politisk vendetta

OPINION

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

Vart tar ekonomin vägen 2020?

ANALYSFöretagen ser fortsatt dystert på utvecklingen i sina respektive branscher, vilket även bekräftas av en ökande arbetslöshet – i dag den femte högsta i EU. Vi kan därför räkna med skattehöjningar under 2020, något som 61 kommuner redan aviserat. Det växande skuldberget är fortsatt ett orosmoln, vilket kan bromsa ekonomin nu när bankerna håller på att höja sina utlåningsräntor. Finansmarknaden är smått euforisk efter storvinster förra året, men även här spås en nedgång under 2020.

”Fördriv inte ert eget folk!” – Västeråsfamilj talar ut om gängvåldet som drabbade barnen

FOLKHEMMET SOM FÖRSVANNHampus följde med lillasystern Bella till affären för att köpa en chokladkaka när de råkade ut för gänget. De blev trakasserade och fick höra att Bella skulle våldtas och de båda dödas. Nu talar familjen ut om gängen, våldet och den ökande otryggheten. Mamman menar att samhället är för undfallande och riktar udden mot politikerna: ”Fördriv inte ert eget folk!”

Gå till arkivet

Send this to a friend