Skip to Content

Bild vänster: Konstnären Velizar Simeonovski gjorde denna teckning på uppdrag av Madeleine Böhme och hennes kollegor. Danuvius guggenmosi antas ha varit bipedal, men samtidigt ha haft kvar förmågan att svinga sig från trädgrenar, vilket enligt forskarna gav den ett unikt rörelsemönster som de kal­lar ”extended limb clambering” (klättring med utsträckta lemmar). Målning: Velizar Simeonovski. Bild höger: Skelettdelarna från Danuvius guggenmosi hittades utanför staden Pforzen i södra Tyskland. Foto: Christoph Jäckle
VETENSKAP

Forskare: Människans förfäder lärde sig gå upprätt i Europa

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

Människans apliknande förfäder utvecklade bipedalism – förmågan att gå upprätt på två ben – långt tidigare än man hittills trott. Det skedde dessutom inte i Afrika, vilket i dag är den populäraste teorin, utan i Europa. Den slutsatsen dras av forskare vid Tübingens universitet som granskat lämningarna av fyra individer från apan Danuvius guggenmosi. De levde i sydtyska Bayern för 11,6 miljoner år sedan.

Publicerad: 10 januari, 2020, 19:29

 • Svenska

Läs även

Det är ett forskarlag under ledning av Madeleine Böhme som grävt fram över 15 000 fossiliserade skelettdelar från de fuktiga och varma skogar som kännetecknade den bayerska naturen vid den tiden. Däribland hittade man lämningarna från fyra individer av en sorts apa som levt där: en hane, två honor och en unge. Arten, som kal­las Danuvius guggenmosi, var bara en dryg meter hög och vägde mellan 17 och 31 kilo; favoritfödan tros ha varit nötter.

Vad som förvånade forskarna är hur deras ben är konstruerade – de hade förmågan att helt sträcka ut sina knän och antas därför ha kunnat gå upprätt, till skillnad från exempelvis schimpanser som har böjda knän och bara kan gå på två ben kortare stunder. Det rör sig alltså om ett slags ”felande länk”, även om detta uttryck inte används i vetenskapliga sammanhang.

De nya rönen presenterades den 6 november i den fackgranskade brittiska tidskriften Nature.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Peter Wehlin

  Häda inte! – Varken människa eller Gud! Sann vetenskap avslöjar utvecklingsläran som den veritabla lögn den är!

 • Peter Dalin

  En german apa intressant

 • Swatch

  Vad pinsamt!!!
  Vad ska nu alla afrikaner skryta med?

 • Djago

  Svada! Vi stammer ikke fra apene. Dna tester har utelukket dette for lenge siden så hvorfor kaste bort tiden på dette tøvet.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend