Skip to Content

Bild vänster: Konstnären Velizar Simeonovski gjorde denna teckning på uppdrag av Madeleine Böhme och hennes kollegor. Danuvius guggenmosi antas ha varit bipedal, men samtidigt ha haft kvar förmågan att svinga sig från trädgrenar, vilket enligt forskarna gav den ett unikt rörelsemönster som de kal­lar ”extended limb clambering” (klättring med utsträckta lemmar). Målning: Velizar Simeonovski. Bild höger: Skelettdelarna från Danuvius guggenmosi hittades utanför staden Pforzen i södra Tyskland. Foto: Christoph Jäckle
VETENSKAP

Forskare: Människans förfäder lärde sig gå upprätt i Europa

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

Människans apliknande förfäder utvecklade bipedalism – förmågan att gå upprätt på två ben – långt tidigare än man hittills trott. Det skedde dessutom inte i Afrika, vilket i dag är den populäraste teorin, utan i Europa. Den slutsatsen dras av forskare vid Tübingens universitet som granskat lämningarna av fyra individer från apan Danuvius guggenmosi. De levde i sydtyska Bayern för 11,6 miljoner år sedan.

Publicerad: 10 januari, 2020, 19:29

 • Svenska

Läs även

Det är ett forskarlag under ledning av Madeleine Böhme som grävt fram över 15 000 fossiliserade skelettdelar från de fuktiga och varma skogar som kännetecknade den bayerska naturen vid den tiden. Däribland hittade man lämningarna från fyra individer av en sorts apa som levt där: en hane, två honor och en unge. Arten, som kal­las Danuvius guggenmosi, var bara en dryg meter hög och vägde mellan 17 och 31 kilo; favoritfödan tros ha varit nötter.

Vad som förvånade forskarna är hur deras ben är konstruerade – de hade förmågan att helt sträcka ut sina knän och antas därför ha kunnat gå upprätt, till skillnad från exempelvis schimpanser som har böjda knän och bara kan gå på två ben kortare stunder. Det rör sig alltså om ett slags ”felande länk”, även om detta uttryck inte används i vetenskapliga sammanhang.

De nya rönen presenterades den 6 november i den fackgranskade brittiska tidskriften Nature.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Peter Wehlin

  Häda inte! – Varken människa eller Gud! Sann vetenskap avslöjar utvecklingsläran som den veritabla lögn den är!

 • Peter Dalin

  En german apa intressant

 • Swatch

  Vad pinsamt!!!
  Vad ska nu alla afrikaner skryta med?

 • Djago

  Svada! Vi stammer ikke fra apene. Dna tester har utelukket dette for lenge siden så hvorfor kaste bort tiden på dette tøvet.

Kristen flicka tvångsgift med muslim – tvingas bo med sin kidnappare

UTRIKESI slutet av april kidnappades en 13-årig kristen flicka i Pakistan av beväpnade muslimska män och tvångsgiftes med en av dem. Efter att fallet kommit upp i högsta domstolen i Lahore efter att flickans familj försökt få henne frigiven kommer domstolen med ett anmärkningsvärt beslut – man tilldömer henne till sin kidnappare som får behålla och fortsätta våldta flickan.

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Gå till arkivet

Send this to a friend