Skip to Content

Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors. Foto: Nya Tider.
INRIKES

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

PappersupplaganNya Tider v. 38

Folkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Publicerad: 17 september, 2020, 16:47

 • Svenska

Läs även

I hela 18 kommuner är nu andelen nyfödda barn som har två inrikes födda föräldrar under 50 procent. Det gäller i stora städer som Malmö (40 procent), Helsingborg (48 procent), Eskilstuna (49 procent), men även i mindre kommuner som Flen, Burlöv, Lessebo, Hylte och Fagersta.

Det visar en sammanställning som Nya Tider gjort av SCB:s siffror för barn som föddes under 2019. Totalt föddes 115 383 barn under året.
I nästan hälften av landets kommuner, 124 stycken, är situationen nästan lika illa. Här ligger andelen barn till inrikes födda föräldrar mellan 50 och 70 procent. Här återfinns Göteborg (51 procent) och Stockholm (57 procent) och de flesta andra större kommuner i landet.

Eftersom massinvandringen har pågått i ett halvt sekel finns i dag många andra generationens invandrare, som alltså i statistiken hamnar i kategorin inrikes födda, och som i dag ger upphov till tredje generationens invandrare. Hur många de är och om det handlar om norrmän eller somalier är uppgifter som inte är offentliga och därför svåra att sammanställa. Vi väljer för enkelhetens skull att kal­la gruppen ”inrikes födda föräldrar” för ”svenska föräldrar”, väl medvetna att detta inte är helt exakt.

I endast 40 av landets kommuner är andelen barn till svenskfödda över 80 procent, vilket nästan uteslutande handlar om små kommuner. Det enda undantaget där en stor kommun kan uppvisa en hög andel barn till svenska föräldrar är Kungsbacka med 82 procent. Endast i två kommuner i landet är andelen barn till svenska föräldrar över 90 procent. Det handlar om Hammarö i Värmland och Ydre i Östergötland, en av landets minsta kommuner.

BARN FÖDDA UNDER 2019 MED TVÅ INRIKES FÖDDA FÖRÄLDRAR. Diagrammet visar andelen barn med två svenskfödda föräldrar i landets kommuner. I 18 av kommunerna är andelen under 50 procent. Hit hör stora kommuner som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna. Där råder alltså minoritetssituation bland nyfödda. Endast i 40 kommuner är andelen barn till två svenskfödda föräldrar över 80 procent. Källa: SCB, Grafik: NyT

Finsk docent: ”Svenskar kommer att bli en minoritet i sitt eget land”

Nya Tider har talat med Kyösti Tarvainen, docent emeritus vid det välrenommerade Aalto-universitetet i Helsingfors. Tarvainen forskar numera på demografiska förändringar i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

– Era siffror stämmer väl överens med min forskning. Statistiken visar tydligt att folkutbytet sker över hela landet. Ingen kan förneka det längre, säger Tarvainen när Nya Tider träffar honom i hans bostad i Helsingfors.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Ett bra och effektivt sätt att förhindra att Islam får ett inflytande i det svenska samhället är att man måste arbetat i landet och betalt skatt, för att få rösträtt. Skatteverket lämnar in uppgifter till Valmyndigheten om vilka som har rösträtt i Sverige. Det här gäller alla med dubbla medborgarskap. För att få ett svensk medborgarskap gäller samma grundregler att förutom gedigna svenskkunskaper måste vederbörande arbetat inom den privata sektorn i minst fem år. Har de varit kommunalanställda är det tio år.

  Vi måste till varje pris förhindra att Islam får ett politiskt inflytande över vårt land. Är det någon som vågar sig på att elda upp en skylt där det står – Koranen! Kan han räkna med att vara ett huvud kortare innan solen går ned. Underförstått att det även gäller all kritik av Islam. Det har nu utgått ett fatwa mot Rasmus Paludan, men är det någon av våra skitstövlar till politiker som fördömt vansinnigheten? Nej! Inte ett knyst från någon politiker och många hade säkert förväntat sig att Jimmie Åkesson skulle ta avstånd från denna primitiva bestraffning? Däremot var Åkesson snabb att slå ned på Rasmus Paludan och den svedda Koranen? Makten utgår ifrån folket, står det i vår grundlag, så varför inte visa våra svansviftande politiker, vem som har makten i Sverige? Direktdemokrati – NU!

 • RL, Vallentuna

  Mycket bra skrivet. Vi är trots allt en hel del som gjort motstånd i 40 år. Jag glömmer aldrig och kommer aldrig att förlåta den terror kvällspressen och expo m. fl. utsatt oss för.
  Jag hoppas det blir en riktig förändring och att 7 klöveristernas ledare kan inrikes förvisas till Jokkmokk och liknande platser.
  Vi har rätt till upprättelse.
  HMF medaljen är ett trevligt initiativ , men i framtiden skall alla HMF dömda få skadestånd betalat av den som anmält , utredande polis , åklagare och rättens ledamöter. De skall gemensamt betala skadestånd på ca 1 miljon kronor. Givetvis skall domen raderas ur alla register.

 • Eulenspiegel

  Redan 2050 kommer svenskarna att vara i minoritet!Och detta får inte diskuteras! Utan repatriering kommer detta att ske trots stängda gränser.

 • plexgear

  Utländska forskare får säga sanningen om vad som sker i Sverige! Skulle han varit en svensk forskare hade han kallats nazist och rasist av PK-media och PK-politiker och sedermera fått sparken från jobbet! I Sverige tål man inte sådana här sanningar bland eliten..

  • belyst

   Vänstern är några jävla äcklig svin just för att de inte har någon värdighet

 • Lennart Palm

  Inget gott utan ont: Jag är 84 år kommer alltså att förbli svensk fram till döden.

 • Vielfrass

  Samtidigt så är det inte så konstig att våra högförrädare till PK-Politruker & Co.samt övrigt PK-Oknytt påstår att det inte pågår nåt befolkningsutbyte i vårt land . För enligt dessa , i mina ögon förrädare och Anti & Icke-Svenskar , så finns/existerar vi Svenskar ju inte som etnisk grupp . Samt att vi , enligt PK-iterna , inte heller har varken nån kultur eller historia och därmed inget land , utan vårt land tillhör hela (tredje)världens alla folk . Dessa har dock i sin tur minsann har både etnisk tillhörighet och en rik kultur/histiora samt “färgstarka” hemländer , i.a.f enligt bla.f.d finansministern “Helikoptern” Borg .

  Så därmed pågår ju , enligt deras “logik” , inget befolkningsutbyte då man ju inte kan byta ut någor som inte existerar . Dessa PK-Bängkäppar & Co. tror i sin tur att dom är världsmedborgare/stora kosmopoliter , men samtidigt så står det utlänning stämplat i pannan på dom när dom besöker andra länder där det är dom som aviker/sticker ut både etniskt & kulturellt . Dessa stolpskott är samtidigt också väldigt noga att påpeka att vi måste respektera andra länders kulturer / historia / etniska folkslag och erkänna att det är deras länder samt att dessa länder tillhör dom samt att dom kan vara stolta över det som är deras och vad dom är , vilket är helt ok i mina ögon .

  Vi Svenskar , samt övriga Väst-Européer , har dock tydligen inte samma naturliga rätt/rättigheter till det som är vårt dock , förstå denna PK & Rätt Värdegrunds-“kullerbyttelogik” den som kan . . Jag får det inte att gå ihop dock och vägrar godkänna det som pågår i denna “logiks” namn . . . X .

 • Agne Torsson

  Är ju för detta mål svenska politiker med tillhörande väljarsvans arbetar.
  Men det kan ju få för dem lite oväntade följder, man hoppas. Svinhugg kan gå igen.

Peter Lundgren (SD) frias i tingsrätten

INRIKESSverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren frias helt av Jönköpings tingsrätt. Han stod åtalad för sexuellt ofredande.

Tommie Lindhs föräldrar: ”Han var en varm person och var väldigt omtänksam”

REPORTAGETommie Lindh mördades endast 19 år gammal i en studentlägenhet i Härnösand. Nu har domen fallit mot den 23-årige sudanesen Abubaker Mohamad Awad, som döms till livstids fängelse. Nättidningen Exakt24 har talat med Tommie Lindhs föräldrar, Mikael och Linnéa, som berättar att Tommie hade stora framtidsplaner. Han ville skydda Sveriges gränser, älskade djur och natur och var väldigt mån om sin familj.

DIF:s medlemmar gav kalla handen till Reinfeldt i styrelsen – föreningen lägger locket på om varför

INRIKESDen tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt hade blivit nominerad att ingå i Djurgården Fotbolls styrelse. Men vid årsmötet den 21 oktober sade en klar majoritet ett rungande nej till att uppta Reinfeldt i styrelsen, rapporterar flera medier. Men när Nya Tider försöker att fråga föreningsledningen om vad motståndet från medlemmarnas sida mot den tidigare statsministern möjligen kan bero på, vägrar de att kommentera saken.

Alternativ för Sverige får rätt mot Örnsköldsviks kommun

INRIKESJustitieombudsmannen (JO) ger nu Alternativ för Sverige (AfS) rätt mot Örnsköldsviks kommun, angående ett antal händelser i samband med valet 2018. Anmälan ledde enligt partiets Sven Valerio till att den nytillträdda valnämnden agerade helt annorlunda redan vid EU-valet mindre än ett år senare.

Trots brist på skyddsutrustning – hundratusentals munskydd eldades upp

INRIKESTrots att det funnits stora brister i tillgången på skyddsutrustning under coronapandemin och att Sverige nu står inför ”den andra vågen” med snabbt växande antal smittade har Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandvall fattat beslut om att elda upp 72 ton skyddsutrustning från beredskapslager.

Dispyt mellan släkter bakom slagsmål i centrala Malmö

INRIKESUnder söndagskvällen uppstod våldsamma slagsmål i centrala Malmö, där tillhyggen som dammsugarrör samt järnrör skall ha använts vid bråket. Uppgifter som snart började cirkulera i diverse medier gjorde gällande att det skulle handla om någon form av bråk mellan två släkter. Att det rör sig om familje- och släktrelaterade uppgörelser bekräftas till Nya Tider av polisen i Malmö, men polisen vill i nuläget inte kalla det inträffade för en klanrelaterad uppgörelse.

Medieföretag förbjuder spridning av artikel negativ för Joe Biden

UTRIKESDen 14 oktober blockerade de sociala medieplattformarna Facebook och Twitter möjligheten att sprida en artikel från dagstidningen New York Post om hur sonen till presidentkandidaten Joe Biden använt faderns ställning vid affärer i Ukraina. Förbudet fick dock motsatt verkan, då antalet läsare av artikeln fördubblades när de båda företagen införde blockeringen.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Gå till arkivet

Send this to a friend