Skip to Content

Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors. Foto: Nya Tider.
INRIKES

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

PappersupplaganNya Tider v. 38

Folkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Publicerad: 17 september, 2020, 16:47

  • Svenska

Läs även

I hela 18 kommuner är nu andelen nyfödda barn som har två inrikes födda föräldrar under 50 procent. Det gäller i stora städer som Malmö (40 procent), Helsingborg (48 procent), Eskilstuna (49 procent), men även i mindre kommuner som Flen, Burlöv, Lessebo, Hylte och Fagersta.

Det visar en sammanställning som Nya Tider gjort av SCB:s siffror för barn som föddes under 2019. Totalt föddes 115 383 barn under året.
I nästan hälften av landets kommuner, 124 stycken, är situationen nästan lika illa. Här ligger andelen barn till inrikes födda föräldrar mellan 50 och 70 procent. Här återfinns Göteborg (51 procent) och Stockholm (57 procent) och de flesta andra större kommuner i landet.

Eftersom massinvandringen har pågått i ett halvt sekel finns i dag många andra generationens invandrare, som alltså i statistiken hamnar i kategorin inrikes födda, och som i dag ger upphov till tredje generationens invandrare. Hur många de är och om det handlar om norrmän eller somalier är uppgifter som inte är offentliga och därför svåra att sammanställa. Vi väljer för enkelhetens skull att kal­la gruppen ”inrikes födda föräldrar” för ”svenska föräldrar”, väl medvetna att detta inte är helt exakt.

I endast 40 av landets kommuner är andelen barn till svenskfödda över 80 procent, vilket nästan uteslutande handlar om små kommuner. Det enda undantaget där en stor kommun kan uppvisa en hög andel barn till svenska föräldrar är Kungsbacka med 82 procent. Endast i två kommuner i landet är andelen barn till svenska föräldrar över 90 procent. Det handlar om Hammarö i Värmland och Ydre i Östergötland, en av landets minsta kommuner.

BARN FÖDDA UNDER 2019 MED TVÅ INRIKES FÖDDA FÖRÄLDRAR. Diagrammet visar andelen barn med två svenskfödda föräldrar i landets kommuner. I 18 av kommunerna är andelen under 50 procent. Hit hör stora kommuner som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna. Där råder alltså minoritetssituation bland nyfödda. Endast i 40 kommuner är andelen barn till två svenskfödda föräldrar över 80 procent. Källa: SCB, Grafik: NyT

Finsk docent: ”Svenskar kommer att bli en minoritet i sitt eget land”

Nya Tider har talat med Kyösti Tarvainen, docent emeritus vid det välrenommerade Aalto-universitetet i Helsingfors. Tarvainen forskar numera på demografiska förändringar i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

– Era siffror stämmer väl överens med min forskning. Statistiken visar tydligt att folkutbytet sker över hela landet. Ingen kan förneka det längre, säger Tarvainen när Nya Tider träffar honom i hans bostad i Helsingfors.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend