Skip to Content

Den islamiska förskolan Molekylen finns redan i Falköping. Nu vill man även starta i Skövde. Behovet är stort, säger man. Foto: Molekylen

Förskola med islamisk profil i Skövde

Skövde kommer snart att få sin första förskola med islamisk profil. Politiker hyllar det och säger att det är viktigt med ett brett utbud av förskolor i kommunen. ”Vi har inget att säga så länge man håller sig inom skollagen”, säger Sverigedemokraterna.

Publicerad: 17 januari, 2016, 18:22

  • Svenska

Läs även

Förskolechefen Ali Liaqat, som även är ledamot i förskolans styrelse, berättade för Skövde tidning att det är ett stort behov av en islamisk förskola i kommunen. I dag driver man redan en förskola i Falköping som heter Molekylen.

Barn- och utbildningsnämnden ser skoletableringen som ett positivt tillskott och menar att en islamisk förskola breddar kommunens förskoleverksamhet.

– Förskolan Molekylen är lika välkommen som alla andra fristående förskolor så länge de uppfyller kriterierna i skollagen, säger Paula Bäckman till Skövde Nyheter.

Även kristna barn
Nya Tider ringer upp förskolan Molekylen och vi får prata med Hilan Noman, som är styrelseledamot och hanterar mediefrågor, för att fråga vad det innebär att ha en islamisk profil.

– Vi är en vanlig förskola med en islamisk profil. Det innebär att vi värdesätter barnens bakgrund. Om barn är trygga i sin identitet förstår de samhället omkring och kan utvecklas till bra svenska medborgare. Vilket är det vi strävar efter, berättar Noman.

Noman berättar vidare för Nya Tider att man även har kristna barn på förskolan.

– Våra barn kommer från hela världen och har olika bakgrunder. Det är inte bara en förskola för muslimer. Alla är välkomna.

Hon berättar vidare att man är en internationell förskola med en naturvetenskaplig inriktning. Hon tycker att det är märkligt att många reagerat just över ordet islamisk och anser att en sådan förskola behövs.

– Varför skulle det inte behövas? Det finns många olika slags förskolor. Varför är det ingen som reagerar när det startar andra religiösa friskolor?

NyT: Hur många muslimer finns det i Skövde?
– Jag vet faktiskt inte. Men det är väl inte så viktigt? Det handlar om gemenskap och grupptillhörighet.

Grupptillhörighet är viktigt för oss människor. Vi vill ge våra barn en bra start i livet. De ska känna sig trygga och få en sund grund att utveckla sig på. Våra barn ska bli bra svenskar helt enkelt, menar Noman.

Många har reagerat över förskolan och det har uttryckts kritik på sociala medier och på många sajter. Noman tar dock det hela med ro och menar att man har skollagen, regler och lagar att rätta sig efter. Kommunen har tillsyn och de kontrollerar verksamheten.

– Vi bedriver en förskola för barn, det är inte mer än så. Bryter vi mot skollagen så får vi helt enkelt inte fortsätta att driva förskolor. Vi är som vilken förskola som helst. Det enda som är annorlunda är väl att vi serverar halal-mat.

Från Sverigedemokraternas riksdagskansli säger man att man generellt inte har något emot friskolor. Man menar att friskolorna skall fungera som ett komplement till den kommunala skolan, inte minst för att öka utbudet och valfriheten, men också för att sätta press på den kommunala skolan i syfte att öka kvaliteten i densamma. Det är dock viktigt att andelen friskolor inte blir för stor, så att kvaliteten i den kommunala skolan riskerar att bli lidande.
Nya Tider har sökt ansvariga skolpolitiker i Skövde, men de har alla avstått från att kommentera.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

HD stoppar långtgående försök att angripa nationalisters demonstrationsrätt

INRIKESHögsta domstolen har nu fattat beslut att inte pröva den friande domen mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och organisationens symbol, tyrrunan, efter att riksåklagaren försökt driva ett åtal om hets mot folkgrupp mot 16 deltagare i en NMR-demonstration i Göteborg 2017. Det innebär att det fortfarande är lagligt att demonstrera även när politiskt korrekta drar paralleller till ”30-talet” om demonstrationsdeltagarna bär fanor med runor, har snarlik klädsel, eller till och med råkar gå i takt.

NMR övar målskytte mot Jimmie Åkesson

INRIKESPå en bild som den vänsterextrema organisationen Expo kommit över syns måltavlor i form av bilder på politiker som användes vid luftvapenskytte på en tillställning som Näste 3, NMR:s avdelning i Skåne och Blekinge, anordnade. En av bilderna föreställer Jimmie Åkesson.

Skolinspektionen stänger islamistiska skolor

INRIKESSkolinspektionen återkallar Al-Azharstiftelsens tillstånd att bedriva skolverksamhet i Örebro. Det innebär att Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe kommer att stängas från och med 15 juli. Anledningen till återkallandet är kopplingar till våldsbejakande islamism. Beslutet kommer efter att Säpo larmat om missförhållandena.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Framgångar för SD i Skånes regionstyrelse

INRIKESVid sitt sammanträde den 3 juni fattade regionstyrelsen i Skåne beslut om att bifalla två initiativärenden från Sverigedemokraterna, där de fick igenom att regionstyrelsen ska skicka två skarpa brev till regeringen. Det ena handlar om att man från Skånes sida vill se en omstart av kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, samt att Bromma flygplats inte läggs ner. SD:s gruppledare och regionråd Niclas Nilsson säger i en kommentar till Nya Tider att framgången var symboliskt viktig som politisk isbrytare.

Stödet för EU fortsätter att sjunka – SCB: ”Säkerställd minskning”

INRIKESStatistiska centralbyrån presenterade under tisdagen den 8 juni den stora EU-sympatiundersökningen, som kommer ut två gånger per år. Anhängarna till unionen minskar för fjärde mätningen i rad, och är nu nere på 56,4 procent.

Gå till arkivet

Send this to a friend