Skip to Content

Två av fartygen involverade i konstruktionen av Nord Stream 2, underhållsfartyget Artemis Offshore och i bakgrunden rörläggningsfartyget Akademik Cherskiy. Foto: Wikipedia/Pedant01
UTRIKES

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

Digital utgåva

Redan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Publicerad: 23 juli, 2021, 22:07

  • Svenska

Läs även

USA lyckades inte stoppa Nord Stream 2, det första röret är klart och fylls med gas, det andra blir klart under augusti. Ställda inför fullbordat faktum lät Biden göra gällande att sanktionerna mot Nord Stream 2 och andra (kommuner, borgmästare, hamnar, byggentreprenörer och privatpersoner) som haft beröring med dem, skulle lyftas. Svenska medier som SVT Nyheter framställer saken som att man enats om ledningens framtid, trots att Nord Stream 2-konsortiet aldrig tagit någon hänsyn till USA:s ageranden och hot. Såväl Nord Stream 2 som ryska entreprenörer förberedde för fortsatt arbete i vintras – helt utan USA:s medgivande. Nord Stream 2 är ett multinationellt bolag och inte alls helägt av Gazprom. Den tyska Förbundsregeringen hade också återkommande deklarerat att Nord Stream 2 är ett helt privat projekt som de inte avsåg att beblanda sig i. Både Förbundskansler Angela Merkel och Förbundsnäringsminister Peter Altmeier deklarerade förra året att ledningen måste färdigställas, inte ens de lydde USA:s krav på att stoppa bygget.

Så långt är det riktigt att ett kompromissavtal träffats med USA, där Tyskland garanterar fortsatt oförändrat gasflöde genom Ukraina och nya bidrag från Tyskland till Ukraina. Det var priset för att USA skulle gräva ner stridsyxan i den här delen av det globala handelskriget. I den svenska statstelevisionens nyheter framställdes detta närmast som att USA i all vänskaplighet skulle tillåta att bygget slutfördes, trots att gasledningen alltså står helt färdigt och redan används. Det första röret blev klart och började fyllas med gas i juni, det andra röret i augusti. Men systemmedia i Sverige attraheras av USA:s version att man nu enats om att tillåta att bygget fortsätter.

Ibland blir det allt för uppenbart att de svenska mediekoncernerna tjänar USA:s propagandaapparat och inte bara gör ett uselt jobb. Stora nyheter från grannländer kan fördröjas i veckor, eller som i detta fall över en månad, och förvanskas fullständigt i sammanslagning med andra nyheter. Den 21 juli släppte SVT en nyhet på sin webbsida – inte i TV-sändningarna – om att USA och Tyskland (president Biden och kansler Merkel) träffat en överenskommelse så att man kan återuppta bygget. Dagen därpå ändrades vissa uppgifter i artikeln, men huvudbudskapet var det samma. Kvällen den 22 juli, i Rapports TV-sändning, meddelades mycket kort att man ”kommit överens om att arbetena får fortsätta”. Så heter det trots att gasledningen redan byggts klart av de ryska rörläggningsfartygen och redan används.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Gå till arkivet

Send this to a friend