Skip to Content

Reservofficerare på utbildningsdag i Stockholm fick besök av ÖB. Foto:, Försvarsmakten
INRIKES

Försvarsmakten höjer beredskapen med reservofficerare

Under lång tid har de flesta reservofficerare inte haft någon tjänst­göringsskyldighet, och intresset för att få dem att tjänstgöra har varit mycket lågt. Nu är emellertid personalsituationen på många förband ansträngd genom att man inte lyckats rekrytera fast anställd personal, och genom personalkrävande utlandstjänstgöring. Nu vill man få tillbaka gamla reservofficerare.

Publicerad: 21 februari, 2018, 17:40

 • Svenska

För att lösa personalproblemen har nu I19 kraftsamlat på att få tillbaka gamla reservofficerare i tjänst. Genom en samling i Boden och en annan i Stockholm har man samlat knappt hälften av förbandets reservofficerare, varav många inte haft någon annan kontakt med förbandet de senaste åren än förbandschefens julhälsningar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  När Ove Wiktorin avväpnade svenska reservofficerare på 80 talet och strax där efter la ner allt motstånd mot “rovdjurssocialisterna” föll Sverige ihop.

 • I love PJ

  De påstådda hoten måste tas på allvar! Om vi inte kan försvara vårt land från dessa helt befängda påstådda hot så går vi under. Vi måste genast ansluta oss till den aggressiva angreppspakten NATO (för vår egen påhittade säkerhet) så att Sverige kan fortsätta att bryta mot internationella konventioner. Att det inte finns bevis till vår imaginära hotbild är inget som betyder något så länge vi kan få masspsykosa tillsammans.

  • Richard Larsson

   Hot finns, men det är inom landets gränser hotbilden är hög.

 • Bertil Andersson

  Inför varje val så länge jag kan minnas så har sossar och rödvinsvänstern framfört hot.
  Man körde i många år med hotet från den “hemska högern”. Röstade man på dem så skulle det bara bli elände och armod. Sedan kom SD tacksamt in regeringen och nu kom sossarnas och vänsterflummens tankesmedjor fram till att SD var det värsta som kunde hända. Återigen så skulle det bli elände och armod om man röstade på SD. Nu inför detta val så klämmer man till med den store hemska ryska björnen. Återigen så blir det bara elände, jämmer och elände om man inte röstar på sjuklövertrojkan.
  Man kan undrar varför sjuklövertrojkan är så rädda för verkligheten så man måste ljuga för svenskarna?

  • Richard Larsson

   Glöm inte klimathotet!

   Det kanske kommer bli lika varmt nu som för 1 000 år sedan, va hemskt. Tacka vet ja kylan på slutet av 1600-talet då folket kunde kontrolleras tack vare missväxt.

 • Dacke

  Vet inte vad en “handfull” reservofficerare skall göra om det “hettar” till i något hörn av landet? Gotland fick visserligen en gammal luftvärnskanon som hade stått uppställd på ett museum tidigare, men det kanske inte skrämmer fienden?
  I början av 70 talet kunde vi ståta med den här arsenalen.
  Idag består Sveriges “försvar” av ett gäng hemvärnsgubbar och chansen till försvar är, att fienden viker sig av skratt då de intar svensk mark. För inte så länge sedan sände jag en kommentar om det svenska
  försvarets status 1971.
  I början av 70 talet (1971) kunde vi mobilisera 30 brigader – 600 000 man – 100 bataljoner 400-500 självständiga kompanier.600 jakt/attackflygplan – ett 20-tal jaktförband med 400 jaktflyg – ett 10-tal attackdivisioner med 200 plan. 100 spaningsplan, 5 divisioner transportflygplan 5 divisioner sambandsflyg, ett 10-tal helikoptergrupper. Ett 60 tal flygbaser disponeras. Dessutom reservbaser i mängd. 110 stridsfartyg – 8 jagare – 17 torpedbåtar – 16
  motortorpedbåtar – 22 ubåtar – 2 minfartyg – 5 fregatter – 40 tal minsvepare. Kustartilleriet 20 rörliga och 45 fasta förband. Flyget och marinen mobiliserar omk. 100 000 man.
  Man kan inte sluta fundera – hur mycket finns kvar idag? Antar att den del finns kvar på något museum, “någonstans i Sverige”?

  • gili gili

   Om man tittar på följande försvarsbeslut så ändras bara målsättningen från vår sida.
   Lek med tanken att vi skall försvara Gotland med 12 stridsvagnar? Var skall de sätta in, norra, södra mitten? Hur skall de förflyttas på de öppna vägarna på Gotland utan flygskydd, eller skall vi offra 10% dvs 6 jas på att skydda vagnarna. Säg att vi inte skyddar, vid en förflyttning slås 3-6 vagnar ut och förbandet upphör att fungera. Raskt tar Ryssen ön och vi sätter in världens bästa ubåtar, alla tre, Men även om ingen blir upptäckt råkar det vara så att det finns fler hamnar för Ryssen än det finns Svenska Ubåtar.

   Genom att inte se verkligheten, kan våra politiker hävda att beredskapen är god och vi skall kunna ta upp kampen mot en kvalificerad motståndare. De glömmer att tala om hur länge.. 15-20 minuter

  • Bertil Andersson

   Den här farsen som politikerna spelar upp handlar bara om en sak, att få svenskarna motiverade att godkänna skattehöjningar. Och vi vet ju var de pengarna hamnar……

 • Blaatunga

  Det blir till att öppna börsen på vid gavel. Nato anser att man lägger 2 procent av bnp på försvaret.
  Så varesig vi tvingas med eller ej så kommer det att kosta. Tråkigt bara att Försäkringskassan och Migrationsverket samtidigt behöver miljardtillskott. Ekvationen går liksom inte ihop, det blir till att låna.

Täppas Fogelberg uppmanade till lagtrots i direktsändning

I Sveriges Radios lyssnarprogram Ring P1, uppmanade programledaren Täppas Fogelberg en inringares gravida sambo att gå under jorden för att undvika utvisning efter att hon hade fått avslag på en asylansökan. Täppas uttalande gav upphov till starka reaktioner från andra lyssnare under programmets gång. När Nya Tider når Susanne Ehlin, projektledare för Ring P1, ser hon emellertid ingen som helst anledning till att ifrågasätta Täppas Fogelberg som programledare.

Ingen plats för vita män i ny konstutställning

”Bland våra hjältar finns inga vita män”. Så lyder namnet på den nya konstutställningen som förra veckan invigdes av den kommunala stiftelsen Mångkulturellt centrum i Fittja. Utställningen lyfter fram historiska personer som är ”rasifierade”, ”kvinnor” eller ”icke-män”.

Alternativ för Sverige nära 2% i opinionsmätning

Nästan två procent av den svenska väljarkåren skulle rösta på det nya partiet Alternativ för Sverige om det vore val idag. Detta enligt en opinionsundersökning från Yougov som presenterades i tidningen Metro, vilket är ett anmärkningsvärt resultat med tanke på att partiet lanserades för bara drygt två veckor sedan.

Rumänsk kvinna dömd för skattebrott på prostitution

INRIKESGeorgiana, en 27-årig kvinna från Rumänien, döms för att inte ha betalat skatt på inkomster från prostitution. Sexhandeln ägde rum i en lägenhet belägen 160 meter från domstolen där hon dömdes.

Brottsoffer hotas av fängelse för hets mot folkgrupp – Nya Tider på plats i rätten

INRIKESChristina Nilsson Öberg, 65, som 2016 anmälde att hon misshandlats och rånats av afghanska migranter, stod inför rätta onsdagen den 14 mars vid Jönköpings tingsrätt. Nya Tider var på plats och kan rapportera om sällsynt otrevlig polisbehandling av en pensionär som nu åtalats för att ha brutit mot lagen om hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren räcker det inte med böter, utan pensionären ska i fängelse, yrkar hon.

Solnacentern fortsatt tvehågsen inför islamistiskt inflytande

Nya Tider kan nu avslöja att toppkandidaterna på Centerpartiets lokala valsedel till kommunfullmäktige i Solna har en fortsatt vankelmodig och oklar inställning till möjlig framtida påverkan från islamister. Bland annat säger vice gruppledare Anna Lasses att hon är ”djupt upprörd och ledsen” över Ebtisam Aldebes agerande, men att Centerpartiet ändå måste stå upp för en mångfald i representationen, eftersom man ”inte vill ge rasisterna rätt”.

Svenska folket: förbjud muslimska böneutrop

Det blir inga böneutrop, om svenska folket får välja. 60 procent säger nej i en Sifoundersökning.

Victoria Kawesa anmäld för misshandel: ”Polisen rasistisk”

Den tidigare partiledaren för Feministiskt Initiativ, Victoria Kawesa, har ännu en gång hamnat i blåsväder. Kawesa, som tidigare är dömd för plagiat av forskningsarbete, är denna gång anmäld för misshandel i Stockholms T-bana i samband med att en medresenär beskyllt henne för att ha ”plankat”. Den feministiska politikern slår ifrån sig och menar att både den man som anmält henne för misshandel och polisen är ”rasistiska”, och att det egentligen är hon som blivit misshandlad.

Gå till arkivet