Skip to Content

Reservofficerare på utbildningsdag i Stockholm fick besök av ÖB. Foto:, Försvarsmakten
INRIKES

Försvarsmakten höjer beredskapen med reservofficerare

PappersupplaganNya Tider v. 08

Under lång tid har de flesta reservofficerare inte haft någon tjänst­göringsskyldighet, och intresset för att få dem att tjänstgöra har varit mycket lågt. Nu är emellertid personalsituationen på många förband ansträngd genom att man inte lyckats rekrytera fast anställd personal, och genom personalkrävande utlandstjänstgöring. Nu vill man få tillbaka gamla reservofficerare.

Publicerad: 21 februari, 2018, 17:40

 • Svenska

Läs även

För att lösa personalproblemen har nu I19 kraftsamlat på att få tillbaka gamla reservofficerare i tjänst. Genom en samling i Boden och en annan i Stockholm har man samlat knappt hälften av förbandets reservofficerare, varav många inte haft någon annan kontakt med förbandet de senaste åren än förbandschefens julhälsningar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  När Ove Wiktorin avväpnade svenska reservofficerare på 80 talet och strax där efter la ner allt motstånd mot “rovdjurssocialisterna” föll Sverige ihop.

 • I love PJ

  De påstådda hoten måste tas på allvar! Om vi inte kan försvara vårt land från dessa helt befängda påstådda hot så går vi under. Vi måste genast ansluta oss till den aggressiva angreppspakten NATO (för vår egen påhittade säkerhet) så att Sverige kan fortsätta att bryta mot internationella konventioner. Att det inte finns bevis till vår imaginära hotbild är inget som betyder något så länge vi kan få masspsykosa tillsammans.

  • Richard Larsson

   Hot finns, men det är inom landets gränser hotbilden är hög.

 • Bertil Andersson

  Inför varje val så länge jag kan minnas så har sossar och rödvinsvänstern framfört hot.
  Man körde i många år med hotet från den “hemska högern”. Röstade man på dem så skulle det bara bli elände och armod. Sedan kom SD tacksamt in regeringen och nu kom sossarnas och vänsterflummens tankesmedjor fram till att SD var det värsta som kunde hända. Återigen så skulle det bli elände och armod om man röstade på SD. Nu inför detta val så klämmer man till med den store hemska ryska björnen. Återigen så blir det bara elände, jämmer och elände om man inte röstar på sjuklövertrojkan.
  Man kan undrar varför sjuklövertrojkan är så rädda för verkligheten så man måste ljuga för svenskarna?

  • Richard Larsson

   Glöm inte klimathotet!

   Det kanske kommer bli lika varmt nu som för 1 000 år sedan, va hemskt. Tacka vet ja kylan på slutet av 1600-talet då folket kunde kontrolleras tack vare missväxt.

 • Dacke

  Vet inte vad en “handfull” reservofficerare skall göra om det “hettar” till i något hörn av landet? Gotland fick visserligen en gammal luftvärnskanon som hade stått uppställd på ett museum tidigare, men det kanske inte skrämmer fienden?
  I början av 70 talet kunde vi ståta med den här arsenalen.
  Idag består Sveriges “försvar” av ett gäng hemvärnsgubbar och chansen till försvar är, att fienden viker sig av skratt då de intar svensk mark. För inte så länge sedan sände jag en kommentar om det svenska
  försvarets status 1971.
  I början av 70 talet (1971) kunde vi mobilisera 30 brigader – 600 000 man – 100 bataljoner 400-500 självständiga kompanier.600 jakt/attackflygplan – ett 20-tal jaktförband med 400 jaktflyg – ett 10-tal attackdivisioner med 200 plan. 100 spaningsplan, 5 divisioner transportflygplan 5 divisioner sambandsflyg, ett 10-tal helikoptergrupper. Ett 60 tal flygbaser disponeras. Dessutom reservbaser i mängd. 110 stridsfartyg – 8 jagare – 17 torpedbåtar – 16
  motortorpedbåtar – 22 ubåtar – 2 minfartyg – 5 fregatter – 40 tal minsvepare. Kustartilleriet 20 rörliga och 45 fasta förband. Flyget och marinen mobiliserar omk. 100 000 man.
  Man kan inte sluta fundera – hur mycket finns kvar idag? Antar att den del finns kvar på något museum, “någonstans i Sverige”?

  • gili gili

   Om man tittar på följande försvarsbeslut så ändras bara målsättningen från vår sida.
   Lek med tanken att vi skall försvara Gotland med 12 stridsvagnar? Var skall de sätta in, norra, södra mitten? Hur skall de förflyttas på de öppna vägarna på Gotland utan flygskydd, eller skall vi offra 10% dvs 6 jas på att skydda vagnarna. Säg att vi inte skyddar, vid en förflyttning slås 3-6 vagnar ut och förbandet upphör att fungera. Raskt tar Ryssen ön och vi sätter in världens bästa ubåtar, alla tre, Men även om ingen blir upptäckt råkar det vara så att det finns fler hamnar för Ryssen än det finns Svenska Ubåtar.

   Genom att inte se verkligheten, kan våra politiker hävda att beredskapen är god och vi skall kunna ta upp kampen mot en kvalificerad motståndare. De glömmer att tala om hur länge.. 15-20 minuter

  • Bertil Andersson

   Den här farsen som politikerna spelar upp handlar bara om en sak, att få svenskarna motiverade att godkänna skattehöjningar. Och vi vet ju var de pengarna hamnar……

 • Blaatunga

  Det blir till att öppna börsen på vid gavel. Nato anser att man lägger 2 procent av bnp på försvaret.
  Så varesig vi tvingas med eller ej så kommer det att kosta. Tråkigt bara att Försäkringskassan och Migrationsverket samtidigt behöver miljardtillskott. Ekvationen går liksom inte ihop, det blir till att låna.

”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault dömd i hovrätten

INRIKESJean-Claude Arnault har kal­lats ”den nittonde ledamoten i Akademin”. Nu kommer 72-åringen att få sitta på kriminalvårdsanstalt till maj 2020. Nya Tider var på plats under rättegången i Svea hovrätt i Stockholm.

Ny dom ger Nya Tider rätt

I samband med rapportering om muslimer som ockuperade ett klassrum i en skola i Västmanlands län, nekades Nya Tider av en kommunal handläggare att ta del av det material som tidningen efterfrågade för att kunna ge en fullständig bild av det inträffade. Nu får kommunen bakläxa i kammarrätten.

Över 80 procent som åtalas för fusk på högskoleprovet är invandrare

INRIKESEkobrottsmyndigheten kunde i våras slå till mot fem personer som organiserat ett omfattande fusk på högskoleprovet. Utöver dessa åtalas även 23 personer för att ha fuskat på provet. Nya Tider kan avslöja att över 80 procent av de misstänkta fuskarna är invandrare, medan de som ingick i ligan som organiserade fusket har svenska namn.

M-SD-KD-regering populäraste alternativ i Inizio-mätning

INRIKESAlternativet SD-M-KD är det populäraste regeringsalternativet bland de alternativ som Aftonbladet har låtit opinionsinstitutet Inizio fråga sina paneldeltagare om.

Video: Mikaela berättar om våldtäktsförsöket i Deje

Media och polis vägrade gå ut med signalement när Mikaela utsattes för ett våldtäktsförsök utanför asylboendet i Deje. Förövaren knivskar Mikaela och sparkade hennes valp hårt i magen, och när hon berättade för media om överfallet censurerade de konsekvent signalementet.

Mannen bakom påverkansoperationen Greta

Många har förvånats över att Malena Ernmans dotter Greta på kort tid har blivit internationellt ryktbar som talesperson för klimathotslobbyn. Nya Tider kan nu avslöja att det är resultatet av en påverkansoperation som leds av PR-experten Ingmar Rentzhog, med kopplingar till en rad propagandaorganisationer.

Amnesty kräver bostäder för utländska tiggare

INRIKESAmnesty International kräver att den svenska staten förser till­resta romer med bland annat boende. På sociala medier kritiserar många utspelet, och menar att boende för tillresta tiggare inte kan vara Sveriges ansvar. I svar på Nya Tiders frågor hänvisar Amnesty till bland annat FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

REPORTAGEDet stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

Gå till arkivet