Skip to Content

Reservofficerare på utbildningsdag i Stockholm fick besök av ÖB. Foto:, Försvarsmakten
INRIKES

Försvarsmakten höjer beredskapen med reservofficerare

PappersupplaganNya Tider v. 08

Under lång tid har de flesta reservofficerare inte haft någon tjänst­göringsskyldighet, och intresset för att få dem att tjänstgöra har varit mycket lågt. Nu är emellertid personalsituationen på många förband ansträngd genom att man inte lyckats rekrytera fast anställd personal, och genom personalkrävande utlandstjänstgöring. Nu vill man få tillbaka gamla reservofficerare.

Publicerad: 21 februari, 2018, 17:40

 • Svenska

Läs även

För att lösa personalproblemen har nu I19 kraftsamlat på att få tillbaka gamla reservofficerare i tjänst. Genom en samling i Boden och en annan i Stockholm har man samlat knappt hälften av förbandets reservofficerare, varav många inte haft någon annan kontakt med förbandet de senaste åren än förbandschefens julhälsningar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  När Ove Wiktorin avväpnade svenska reservofficerare på 80 talet och strax där efter la ner allt motstånd mot ”rovdjurssocialisterna” föll Sverige ihop.

 • I love PJ

  De påstådda hoten måste tas på allvar! Om vi inte kan försvara vårt land från dessa helt befängda påstådda hot så går vi under. Vi måste genast ansluta oss till den aggressiva angreppspakten NATO (för vår egen påhittade säkerhet) så att Sverige kan fortsätta att bryta mot internationella konventioner. Att det inte finns bevis till vår imaginära hotbild är inget som betyder något så länge vi kan få masspsykosa tillsammans.

  • Richard Larsson

   Hot finns, men det är inom landets gränser hotbilden är hög.

 • Bertil Andersson

  Inför varje val så länge jag kan minnas så har sossar och rödvinsvänstern framfört hot.
  Man körde i många år med hotet från den ”hemska högern”. Röstade man på dem så skulle det bara bli elände och armod. Sedan kom SD tacksamt in regeringen och nu kom sossarnas och vänsterflummens tankesmedjor fram till att SD var det värsta som kunde hända. Återigen så skulle det bli elände och armod om man röstade på SD. Nu inför detta val så klämmer man till med den store hemska ryska björnen. Återigen så blir det bara elände, jämmer och elände om man inte röstar på sjuklövertrojkan.
  Man kan undrar varför sjuklövertrojkan är så rädda för verkligheten så man måste ljuga för svenskarna?

  • Richard Larsson

   Glöm inte klimathotet!

   Det kanske kommer bli lika varmt nu som för 1 000 år sedan, va hemskt. Tacka vet ja kylan på slutet av 1600-talet då folket kunde kontrolleras tack vare missväxt.

 • Dacke

  Vet inte vad en ”handfull” reservofficerare skall göra om det ”hettar” till i något hörn av landet? Gotland fick visserligen en gammal luftvärnskanon som hade stått uppställd på ett museum tidigare, men det kanske inte skrämmer fienden?
  I början av 70 talet kunde vi ståta med den här arsenalen.
  Idag består Sveriges ”försvar” av ett gäng hemvärnsgubbar och chansen till försvar är, att fienden viker sig av skratt då de intar svensk mark. För inte så länge sedan sände jag en kommentar om det svenska
  försvarets status 1971.
  I början av 70 talet (1971) kunde vi mobilisera 30 brigader – 600 000 man – 100 bataljoner 400-500 självständiga kompanier.600 jakt/attackflygplan – ett 20-tal jaktförband med 400 jaktflyg – ett 10-tal attackdivisioner med 200 plan. 100 spaningsplan, 5 divisioner transportflygplan 5 divisioner sambandsflyg, ett 10-tal helikoptergrupper. Ett 60 tal flygbaser disponeras. Dessutom reservbaser i mängd. 110 stridsfartyg – 8 jagare – 17 torpedbåtar – 16
  motortorpedbåtar – 22 ubåtar – 2 minfartyg – 5 fregatter – 40 tal minsvepare. Kustartilleriet 20 rörliga och 45 fasta förband. Flyget och marinen mobiliserar omk. 100 000 man.
  Man kan inte sluta fundera – hur mycket finns kvar idag? Antar att den del finns kvar på något museum, ”någonstans i Sverige”?

  • gili gili

   Om man tittar på följande försvarsbeslut så ändras bara målsättningen från vår sida.
   Lek med tanken att vi skall försvara Gotland med 12 stridsvagnar? Var skall de sätta in, norra, södra mitten? Hur skall de förflyttas på de öppna vägarna på Gotland utan flygskydd, eller skall vi offra 10% dvs 6 jas på att skydda vagnarna. Säg att vi inte skyddar, vid en förflyttning slås 3-6 vagnar ut och förbandet upphör att fungera. Raskt tar Ryssen ön och vi sätter in världens bästa ubåtar, alla tre, Men även om ingen blir upptäckt råkar det vara så att det finns fler hamnar för Ryssen än det finns Svenska Ubåtar.

   Genom att inte se verkligheten, kan våra politiker hävda att beredskapen är god och vi skall kunna ta upp kampen mot en kvalificerad motståndare. De glömmer att tala om hur länge.. 15-20 minuter

  • Bertil Andersson

   Den här farsen som politikerna spelar upp handlar bara om en sak, att få svenskarna motiverade att godkänna skattehöjningar. Och vi vet ju var de pengarna hamnar……

 • Blaatunga

  Det blir till att öppna börsen på vid gavel. Nato anser att man lägger 2 procent av bnp på försvaret.
  Så varesig vi tvingas med eller ej så kommer det att kosta. Tråkigt bara att Försäkringskassan och Migrationsverket samtidigt behöver miljardtillskott. Ekvationen går liksom inte ihop, det blir till att låna.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Efter kärnkraftsstängning – oljekraftverk måste användas

INRIKESSatsningen på förnybara energikällor, där Sveriges ökande energibehov till 100 procent skall tillgodoses utan kärnkraft eller fossila bränslen, har gjort att det redan nu råder stor elbrist i södra Sverige. Så omfattande är bristen, trots att det är sommar, att man väljer att starta upp oljekraftverket i Karlshamn för att täcka upp bristerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend