Mikael Jansson (AfS). Foto: Riksdagen.Samp/T (Surface-to-Air Missile Platform / Terrain), tillverkat av europeiska MBDA, är ett system som använder roboten Aster 30 och kan bekämpa luftmål på hög höjd och långa avstånd, inklusive ballistiska manövrerande robotar. Dess räckvidd mot flyg är 120 kilometer och hastigheten är 4,5 Mach. Fördelen för Sverige är dessutom att det kan kombineras med svensk spetsteknologi på radarområdet. Foto: MDBA

Försvarsutskottet bör kräva ny offert på luftvärn

Regeringens beslut att begära offert på endast luftvärnssystemet Patriot är negativt för vår militära förmåga, men också för svensk ekonomi och industri. Det hävdar Mikael Jansson (AfS), som förordar alternativa europeiska luftvärnssystem.

Regeringen bakade in mandatet att beställa nytt medelräckviddigt luftvärn i budgetpropositionen för 2018. Riksdagens majoritet krävde dock i en punkt i budgetbehandlingen att upphandlingen ska förankras i riksdagen, vilket kommer att ske genom beredning i försvarsutskottet. Oavsett hur det går i den beredningen så kommer det att finnas följdmotioner som yrkar avslag på den amerikanska offerten. Det finns bättre och beprövade alternativ. Offerten går ut den 10 augusti och försvarsutskottet sammanträder den 1 augusti.

MBDA är Europas största utvecklare av robotar för militärt bruk. Bolaget har brittiskt, franskt, tyskt och italienskt ägarskap. MBDA tillverkar luftvärnssystemet Aster-30 som är modernare, bättre och billigare än Patriotsystemet. Det kan kombineras med ett annat robotsystem, CAMM, vars robotar är betydligt billigare och som tar mål som är närmare. CAMM robotarna kan dessutom placeras på Visbykorvetterna som i dag saknar robotluftvärn. Det kan inte Patriotsystemet göra.

Många länder med avancerade försvar använder i dag Aster-30 och CAMM. Singapore valde att upphandla svensk spanings- och eldledningsradar till dessa system. Det innebär att det redan finns en systemintegration och kostnadsdelning om vi vill köpa svensk eldledningsradar. Svensk spjutspetsteknik kan alltså bli del av en konsoliderad europeisk lösning för luftvärn med möjlighet för kommande export och vidare teknisk utveckling.

Ska Sverige klara sig med endast ett fåtal Patriot-robotar? Eller är det tänkt att USA ska lagerhålla fler åt Sverige, och vilken trovärdighet ger det då till vår neutralitet? Foto: By Staff Sgt. Kelly White, 379th Air Expeditionary Wing Public Affairs
Ska Sverige klara sig med endast ett fåtal Patriot-robotar? Eller är det tänkt att USA ska lagerhålla fler åt Sverige, och vilken trovärdighet ger det då till vår neutralitet? Foto: Staff Sgt. Kelly White, 379th Air Expeditionary Wing Public Affairs

 

Försvarsutskottets majoritet har vid ett sammanträde den 19 juni avböjt att begära att regeringen tar in offerter från MBDA och SAAB för en alternativ upphandling av luftvärn. Samma majoritet har också avböjt direkt information från företagen.

Regeringens materielutredare kom fram till att Patriotsystemet är för dyrt och inte bör köpas in. Utredningen var tvungen att analysera inom den försvarsekomiska ram som regeringen stakat ut och som i praktiken inte är någon upprustning alls.

Självklart måste vi anslå betydligt mer medel för en bred upprustning om vi ska återta tröskeleffekten mot angrepp av avancerade motståndare. Ett invasionsförsvar av totalförsvarstyp kostar betydligt mer än det försvar som höll skyttebataljoner i internationella fredsoperationer. Även om vi anslår mer medel till försvaret är det naturligtvis viktigt att vi köper modernt luftvärn till ett bra pris och att vi engagerar svensk industri som är nischade på området.

Illustrationen nedan visar två förslag till hur en alternativ offertbegäran skulle kunna se ut. Det mindre förslaget ryms inom samma ekonomi som offerten på Patriot. Den offerten innehåller bara ett par robotar. Vad en sådan lösning skulle innebära för vår beredskap och vår alliansfrihet är oklart. Vill regeringen att USA ska äga vårt robotförråd? Det större förslaget motsvarar bättre Sveriges behov och kan ge luftvärnsskydd för fem arméförband, fem flygflottiljer och Stockholm. Robotluftvärn för visbykorvetterna ryms i bägge de alternativa förslagen. Utfallet i pris är en underbyggd uppskattning.

Trycket på Moderaterna och Centerpartiet är nu stort efter att Liberalerna gjort en helomvändning den 27 juni och nu inte längre stödjer upphandlingen av Patriot. Kristdemokraterna gör också i princip helt om den 29 juni. Carl Bildt och Mikael Odenberg är öppet kritiska till Patriot. Undertecknad har i många år argumenterat för en europeisk och delvis svensk lösning på behovet av nytt luftvärn, vilket också legat som budgetmotion i riksdagen.

Luftvärnsexperterna inom försvaret var tidigare ensidigt för Aster-30. Nu har regeringen lagt locket på.

.

Mikael Jansson (AfS), riksdagsledamot i försvarsutskottet

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Svenskt vapen slår ut Rysslands bästa attackhelikopter

Svenskt vapen slår ut Rysslands bästa attackhelikopter

🟠 Den ryska attackhelikoptern Ka-52 anses vara en av världens bästa och har spridit skräck i Ukraina där den jagat stridsvagnar och andra stridsfordon, utom räckvidd för många lätta luftvärnssystem. Men den har mött sin överman i den svenska luftvärnsroboten RBS 70 som på kort tid lett till omfattande förluster för de ryska helikopterstyrkorna.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

🟠 Försvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Läs även:

Ansvaret ligger på oss

Ansvaret ligger på oss

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET ”Lägg ner mångfaldsvurmandet”. Så sammanfattar vi i detta nummer den amerikanska regeringen Trumps budskap till europeiska företag i slutet av mars. Det är glädjande men räcker förstås inte hela vägen. Den som i slutändan kan rädda Europa är bara vi själva.

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

🟠 KRÖNIKA Det krävs tyvärr mer än analytisk förmåga och insikt för att exakt förstå vad som hände när Donald Trumps administration bestämde sig för att genomföra en av de mest våghalsiga ekonomiska planerna som världen har skådat. Jag är inte ens säker på att det räcker med att befinna sig i Trumps eget huvud för att få ett säkert svar. För den som så önskar har jag räknat upp de olika alternativen i mina ekonomiprogram på Svea Kanal, men i denna krönika finns det inte plats att upprepa dem. Vi kan bara kortfattat dela upp dem i kategorin att Trump har en annan bakomliggande plan, respektive att Trump hela tiden saknat en sådan.

Dags att återinföra dödsstraffet?

Dags att återinföra dödsstraffet?

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO I denna debattartikel resonerar journalisten Bitte Assarmo kring dödsstraff. Ett ämne som känns mer aktuellt är någonsin. Det är över hundra år sedan Sverige avskaffade dödsstraffet och utländska brottslingar kan till och med undvika utvisning om de påstår att de riskerar dödsstraff i sitt hemland. Men behöver det vara så?

Vi är under attack – på alla fronter

Vi är under attack – på alla fronter

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Ungernrevolten 1956, Gula västarna 2018 och global äggkris 2025 är alla händelser som hör ihop på ett både obehagligt men också inspirerande sätt. Vid en första anblick låter det minst sagt långsökt – vad har dessa gemensamt? – men jag försöker i denna okonventionella text indirekt visa att det tyvärr inte är det. När vi lyfter blicken – från vår ofta stressiga vardag, politikens splittrande drama och systemmedias konstanta försök att skrämma och distrahera oss – syns ett monster i bakgrunden så hemskt att de flesta väljer att blunda eller aldrig ens våga titta upp i första taget.

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

🟠 Opinionstext: Åsikter som uttrycks här står skribenten själv för Bidens budget måste förlängas eftersom det inte föreligger en ny från Trumps sida. Trump är märkligt nog mycket angelägen om att en sådan förlängning av Bidens budget skall komma till stånd. Demokraterna – Bidens parti – i kongressen har lika oväntat sagt att de tänker rösta nej. Röstar nej gör också en ledamot som hör till de mest bemärkta i det republikanska lägret, libertarianen Thomas Massie. Trump är mycket upprörd över det. Varför denna röra? Ja, det troligaste svaret är: Israel.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.