Mikael Jansson (AfS). Foto: Riksdagen.Samp/T (Surface-to-Air Missile Platform / Terrain), tillverkat av europeiska MBDA, är ett system som använder roboten Aster 30 och kan bekämpa luftmål på hög höjd och långa avstånd, inklusive ballistiska manövrerande robotar. Dess räckvidd mot flyg är 120 kilometer och hastigheten är 4,5 Mach. Fördelen för Sverige är dessutom att det kan kombineras med svensk spetsteknologi på radarområdet. Foto: MDBA

Försvarsutskottet bör kräva ny offert på luftvärn

Regeringens beslut att begära offert på endast luftvärnssystemet Patriot är negativt för vår militära förmåga, men också för svensk ekonomi och industri. Det hävdar Mikael Jansson (AfS), som förordar alternativa europeiska luftvärnssystem.

Regeringen bakade in mandatet att beställa nytt medelräckviddigt luftvärn i budgetpropositionen för 2018. Riksdagens majoritet krävde dock i en punkt i budgetbehandlingen att upphandlingen ska förankras i riksdagen, vilket kommer att ske genom beredning i försvarsutskottet. Oavsett hur det går i den beredningen så kommer det att finnas följdmotioner som yrkar avslag på den amerikanska offerten. Det finns bättre och beprövade alternativ. Offerten går ut den 10 augusti och försvarsutskottet sammanträder den 1 augusti.

MBDA är Europas största utvecklare av robotar för militärt bruk. Bolaget har brittiskt, franskt, tyskt och italienskt ägarskap. MBDA tillverkar luftvärnssystemet Aster-30 som är modernare, bättre och billigare än Patriotsystemet. Det kan kombineras med ett annat robotsystem, CAMM, vars robotar är betydligt billigare och som tar mål som är närmare. CAMM robotarna kan dessutom placeras på Visbykorvetterna som i dag saknar robotluftvärn. Det kan inte Patriotsystemet göra.

Många länder med avancerade försvar använder i dag Aster-30 och CAMM. Singapore valde att upphandla svensk spanings- och eldledningsradar till dessa system. Det innebär att det redan finns en systemintegration och kostnadsdelning om vi vill köpa svensk eldledningsradar. Svensk spjutspetsteknik kan alltså bli del av en konsoliderad europeisk lösning för luftvärn med möjlighet för kommande export och vidare teknisk utveckling.

Ska Sverige klara sig med endast ett fåtal Patriot-robotar? Eller är det tänkt att USA ska lagerhålla fler åt Sverige, och vilken trovärdighet ger det då till vår neutralitet? Foto: By Staff Sgt. Kelly White, 379th Air Expeditionary Wing Public Affairs
Ska Sverige klara sig med endast ett fåtal Patriot-robotar? Eller är det tänkt att USA ska lagerhålla fler åt Sverige, och vilken trovärdighet ger det då till vår neutralitet? Foto: Staff Sgt. Kelly White, 379th Air Expeditionary Wing Public Affairs

 

Försvarsutskottets majoritet har vid ett sammanträde den 19 juni avböjt att begära att regeringen tar in offerter från MBDA och SAAB för en alternativ upphandling av luftvärn. Samma majoritet har också avböjt direkt information från företagen.

Regeringens materielutredare kom fram till att Patriotsystemet är för dyrt och inte bör köpas in. Utredningen var tvungen att analysera inom den försvarsekomiska ram som regeringen stakat ut och som i praktiken inte är någon upprustning alls.

Självklart måste vi anslå betydligt mer medel för en bred upprustning om vi ska återta tröskeleffekten mot angrepp av avancerade motståndare. Ett invasionsförsvar av totalförsvarstyp kostar betydligt mer än det försvar som höll skyttebataljoner i internationella fredsoperationer. Även om vi anslår mer medel till försvaret är det naturligtvis viktigt att vi köper modernt luftvärn till ett bra pris och att vi engagerar svensk industri som är nischade på området.

Illustrationen nedan visar två förslag till hur en alternativ offertbegäran skulle kunna se ut. Det mindre förslaget ryms inom samma ekonomi som offerten på Patriot. Den offerten innehåller bara ett par robotar. Vad en sådan lösning skulle innebära för vår beredskap och vår alliansfrihet är oklart. Vill regeringen att USA ska äga vårt robotförråd? Det större förslaget motsvarar bättre Sveriges behov och kan ge luftvärnsskydd för fem arméförband, fem flygflottiljer och Stockholm. Robotluftvärn för visbykorvetterna ryms i bägge de alternativa förslagen. Utfallet i pris är en underbyggd uppskattning.

Trycket på Moderaterna och Centerpartiet är nu stort efter att Liberalerna gjort en helomvändning den 27 juni och nu inte längre stödjer upphandlingen av Patriot. Kristdemokraterna gör också i princip helt om den 29 juni. Carl Bildt och Mikael Odenberg är öppet kritiska till Patriot. Undertecknad har i många år argumenterat för en europeisk och delvis svensk lösning på behovet av nytt luftvärn, vilket också legat som budgetmotion i riksdagen.

Luftvärnsexperterna inom försvaret var tidigare ensidigt för Aster-30. Nu har regeringen lagt locket på.

.

Mikael Jansson (AfS), riksdagsledamot i försvarsutskottet

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

🟠 Försvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Läs även:

Massinvandringens prislapp

Massinvandringens prislapp

🟠 DEBATT. Arbetsinvandringen var en lönsam affär för Sverige. Sedan krigsslutet bidrog invandrarna årligen med en procent till Sveriges växande BNP. I början av 1970-talet drabbades Sverige av en lågkonjunktur och ströp arbetsinvandringen. ”Flyktinginvandringen” kom som en ersättare och på något självklart sätt antogs det att också den skulle bli lönsam. När riksdagen i mitten av 1970-talet bestämde att Sverige i fortsättningen skulle vara ett mångkulturellt land ansågs det därför inte behövligt med någon ekonomisk utredning av konsekvenserna.

Energipolitiken och globalisternas verkliga mål

Energipolitiken och globalisternas verkliga mål

🟠 DEBATT. I FN:s Agenda 2030, som Sveriges regering aktivt arbetar för att uppfylla, uppställs mål som gäller ett stort antal samhällsområden. Man har beträffande dessa formulerat 17 mål av typen: ingen fattigdom, ingen hunger, god utbildning för alla, hållbar energi för alla, fredliga och inkluderande samhällen och liknande. Men med tanke på de enorma ökningarna av välfärden som världens länder uppnått sedan andra världskriget på basis av sina liberala ekonomiska system, kunde man i FN:s arbete vänta sig en fortsatt utveckling på de grunderna. Istället är det uttalade syftet att ”tänka om angående kapitalismen” och införa ”en intressentkapitalism”, vilket i praktiken är socialism som aspirerar på världsherravälde. Det skriver veckans debattör, Dan Ahlmark.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.