Skip to Content

Lär sig inte att skriva. Nya Tider har talat med en lärare som säger att digitaliseringen gått så långt att många elever inte kan skriva med papper och penna. Foto: Flickr/Lexie Flickinger
INRIKES

Framgången i PISA kan ha manipulerats – resultatet ifrågasätts

PappersupplaganNya Tider v. 50

När resultaten i PISA presenterades i början av december var det många som jublade. Resultatet visade att Sverige lyckats prestera över snittet i OECD. Flera opinionsbildare menade att svenska skolan nu lämnat de värsta åren bakom sig och är på väg tillbaka mot världstoppen. Men en stor andel av eleverna fick inte delta, vilket kan ha gjort att resultatet förskönades. Nya Tider har talat med en kvinnlig lärare som menar att ingen förbättring finns i sikte.

Publicerad: 17 december, 2019, 16:41

 • Svenska

Läs även

Anna, som egentligen heter något annat, är utbildad lärare från ett av Sveriges mer framstående universitet. Hon undervisar för de fyra första årskurserna, från 6-9 års ålder, alltså obligatorisk förskoleklass och lågstadium.

Hon säger att varken hon själv eller hennes kollegor hade räknat med en förbättring i den internationella undersökningen PISA.

– Jag trodde att vårt resultat skulle sjunka. Och den bilden delades av nästan alla mina kollegor. Vi har inte märkt någon förbättring överhuvudtaget.

Även om provdeltagarna i PISA är niondeklassare så poängterar Anna att kunskaperna, eller bristen på dem, kommer redan i de första åren i grundskolan och därefter påverkar hela deras skolgång.

– Vi har en hel del elever som inte alls kan läsa eller skriva när de slutar trean. För invand­rade elever handlar det om att de inte kan skriva på svenska. Men det finns också många svenskar som inte kan skriva för att digitaliseringen tagit över. Det kom en undersökning nyligen som visade att dagens läkare har sämre motorisk förmåga för att de bara skrivit på dator, de har till exempel inte lärt sig klippa och sy.

I dagens skola med läsplattor får eleverna inte in det finmotoriska. Och jag talar inte ens om skrivstil – det är det bara de allra mest begåvade som behärskar nuförtiden – utan om vanlig enkel handstil.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Vielfrass

  Kan inte låta bli att få BRÅ-vibbar ang. PISA där våra “fina” politruker & deras henchmen återigen försöker skyla över & skönmåla verkligheten . . . X( .

 • OldMan

  Med tanke på vad som händer t ex på AF och BRÅ, finns det sannolika skäl att även PISA är påverkat.

 • Lasse Andersson

  Ditt inlägg har inte blivit censurerat. Inläggen är förhandsgranskade innan de publiceras. Mvh moderator Lasse.

  • mats_fri

   Jo, att det står att kommentaren väntar på moderering och därför inte publiceras innan dess. Det accepterar jag gärna.
   Men när både kommentaren och det meddelandet försvinner, utan publicering, vad ska man då tro?
   Jag önskar all alternativ media stor framgång, ägnar 1-2 dagligen för genomläsning 8-10 sajter. MSM får kanske fem minuter.
   Så med höga förväntningar kommer också höga krav. Utan fritt och rättframt tankeutbyte är vi sålda.
   Lycka till med allt!

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

UTRIKESStena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Knivattack i Paris utanför Charlie Hebdos gamla kontor

UTRIKESFranska medier uppger att ett knivdåd har skett i Paris i förmiddags. Ögonvittnen talar om minst fyra skadade, varav två allvarligt. Enligt uppgift skall det ha rört sig om ett macheteliknande vapen, och offren skall ha huggits i ansiktet och i huvudet.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Gå till arkivet

Send this to a friend