Skip to Content

Lär sig inte att skriva. Nya Tider har talat med en lärare som säger att digitaliseringen gått så långt att många elever inte kan skriva med papper och penna. Foto: Flickr/Lexie Flickinger
INRIKES

Framgången i PISA kan ha manipulerats – resultatet ifrågasätts

PappersupplaganNya Tider v. 50

När resultaten i PISA presenterades i början av december var det många som jublade. Resultatet visade att Sverige lyckats prestera över snittet i OECD. Flera opinionsbildare menade att svenska skolan nu lämnat de värsta åren bakom sig och är på väg tillbaka mot världstoppen. Men en stor andel av eleverna fick inte delta, vilket kan ha gjort att resultatet förskönades. Nya Tider har talat med en kvinnlig lärare som menar att ingen förbättring finns i sikte.

Publicerad: 17 december, 2019, 16:41

 • Svenska

Läs även

Anna, som egentligen heter något annat, är utbildad lärare från ett av Sveriges mer framstående universitet. Hon undervisar för de fyra första årskurserna, från 6-9 års ålder, alltså obligatorisk förskoleklass och lågstadium.

Hon säger att varken hon själv eller hennes kollegor hade räknat med en förbättring i den internationella undersökningen PISA.

– Jag trodde att vårt resultat skulle sjunka. Och den bilden delades av nästan alla mina kollegor. Vi har inte märkt någon förbättring överhuvudtaget.

Även om provdeltagarna i PISA är niondeklassare så poängterar Anna att kunskaperna, eller bristen på dem, kommer redan i de första åren i grundskolan och därefter påverkar hela deras skolgång.

– Vi har en hel del elever som inte alls kan läsa eller skriva när de slutar trean. För invand­rade elever handlar det om att de inte kan skriva på svenska. Men det finns också många svenskar som inte kan skriva för att digitaliseringen tagit över. Det kom en undersökning nyligen som visade att dagens läkare har sämre motorisk förmåga för att de bara skrivit på dator, de har till exempel inte lärt sig klippa och sy.

I dagens skola med läsplattor får eleverna inte in det finmotoriska. Och jag talar inte ens om skrivstil – det är det bara de allra mest begåvade som behärskar nuförtiden – utan om vanlig enkel handstil.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Vielfrass

  Kan inte låta bli att få BRÅ-vibbar ang. PISA där våra “fina” politruker & deras henchmen återigen försöker skyla över & skönmåla verkligheten . . . X( .

 • OldMan

  Med tanke på vad som händer t ex på AF och BRÅ, finns det sannolika skäl att även PISA är påverkat.

 • Lasse Andersson

  Ditt inlägg har inte blivit censurerat. Inläggen är förhandsgranskade innan de publiceras. Mvh moderator Lasse.

  • mats_fri

   Jo, att det står att kommentaren väntar på moderering och därför inte publiceras innan dess. Det accepterar jag gärna.
   Men när både kommentaren och det meddelandet försvinner, utan publicering, vad ska man då tro?
   Jag önskar all alternativ media stor framgång, ägnar 1-2 dagligen för genomläsning 8-10 sajter. MSM får kanske fem minuter.
   Så med höga förväntningar kommer också höga krav. Utan fritt och rättframt tankeutbyte är vi sålda.
   Lycka till med allt!

Boken Sju år som spionchef – om den danska underrättelsetjänsten

KULTURNär mörkret upptar större delen av dygnet är det lämpligt att läsa något riktigt spännande och dessutom inga fantasier. Vad journalisten Morten Skjoldagers bok handlar om är kal­la fakta. Och fakta fick han från den danske PET-chefen Jakob Scharf, som talar ingående om inrikes och utrikes operationer för att stoppa islamiska terrordåd. För sin frispråkighet blev Scharf för ett år sedan dömd till fyra månaders fängelse. Flera fall har kopplingar till Sverige.

Svenska barnfamiljer flyr Stockholmsregionen

INRIKESSedan år 2018 krymper Stockholm, det är fler som flyttar ut än som flyttar in i regionen. Enligt färska siffror från Statistikmyndigheten (SCB) syns ett nytt flyttmönster. Medan utomeuropeiska invandrare stannar kvar väljer svenskfödda med barn att lämna storstaden för mer natur, trygghet och möjlighet att vara i sociala nätverk som kulturellt känns hemma.

Förorten röstar på Socialdemokraterna – vare sig de vill eller ej

OPINION: PETER LATIFIDet har länge pågått en upplösning av socialdemokratins kärnväljare. Successivt har den svenska arbetarklassen gått över till andra partier då man tycker att Socialdemokraterna inte längre representerar arbetarnas intressen. Och skrapar man på ytan får man dessutom uppfattningen att det finns en mörk agenda där förortens invandrare indirekt tvingas rösta på partiet. Den förda migrationspolitiken har implicit garanterat makten för Socialdemokraterna. Man kan säga att Socialdemokraterna straffat svenskarna med budskapet att ”röstar ni inte på oss, så tar vi in folk som gör det”. Men varför lyckades Socialdemokraterna och inte Vänsterpartiet i förorterna?

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

UTRIKESNazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

AfD kvar i Hamburgs delstatsparlament trots massiv hatkampanj

UTRIKESSöndagen den 23 februari hölls delstatsval i Tysklands näst största stad Hamburg. Både mainstreammedier och politiskt etablissemang hade unisont hoppats på att nationalkonservativa AfD skulle åka ur delstatsparlamentet i skuggan av vansinnesdådet i Hanau tidigare i veckan då elva personer dödades. Trots en massiv hatkampanj från både medier, politiska partier och regelrätta vänsterextremister klarar sig dock AfD med god marginal kvar i Hamburgs delstatsparlament.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Gå till arkivet

Send this to a friend