Skip to Content

Lär sig inte att skriva. Nya Tider har talat med en lärare som säger att digitaliseringen gått så långt att många elever inte kan skriva med papper och penna. Foto: Flickr/Lexie Flickinger
INRIKES

Framgången i PISA kan ha manipulerats – resultatet ifrågasätts

PappersupplaganNya Tider v. 50

När resultaten i PISA presenterades i början av december var det många som jublade. Resultatet visade att Sverige lyckats prestera över snittet i OECD. Flera opinionsbildare menade att svenska skolan nu lämnat de värsta åren bakom sig och är på väg tillbaka mot världstoppen. Men en stor andel av eleverna fick inte delta, vilket kan ha gjort att resultatet förskönades. Nya Tider har talat med en kvinnlig lärare som menar att ingen förbättring finns i sikte.

Publicerad: 17 december, 2019, 16:41

 • Svenska

Läs även

Anna, som egentligen heter något annat, är utbildad lärare från ett av Sveriges mer framstående universitet. Hon undervisar för de fyra första årskurserna, från 6-9 års ålder, alltså obligatorisk förskoleklass och lågstadium.

Hon säger att varken hon själv eller hennes kollegor hade räknat med en förbättring i den internationella undersökningen PISA.

– Jag trodde att vårt resultat skulle sjunka. Och den bilden delades av nästan alla mina kollegor. Vi har inte märkt någon förbättring överhuvudtaget.

Även om provdeltagarna i PISA är niondeklassare så poängterar Anna att kunskaperna, eller bristen på dem, kommer redan i de första åren i grundskolan och därefter påverkar hela deras skolgång.

– Vi har en hel del elever som inte alls kan läsa eller skriva när de slutar trean. För invand­rade elever handlar det om att de inte kan skriva på svenska. Men det finns också många svenskar som inte kan skriva för att digitaliseringen tagit över. Det kom en undersökning nyligen som visade att dagens läkare har sämre motorisk förmåga för att de bara skrivit på dator, de har till exempel inte lärt sig klippa och sy.

I dagens skola med läsplattor får eleverna inte in det finmotoriska. Och jag talar inte ens om skrivstil – det är det bara de allra mest begåvade som behärskar nuförtiden – utan om vanlig enkel handstil.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Vielfrass

  Kan inte låta bli att få BRÅ-vibbar ang. PISA där våra ”fina” politruker & deras henchmen återigen försöker skyla över & skönmåla verkligheten . . . X( .

 • OldMan

  Med tanke på vad som händer t ex på AF och BRÅ, finns det sannolika skäl att även PISA är påverkat.

 • Lasse Andersson

  Ditt inlägg har inte blivit censurerat. Inläggen är förhandsgranskade innan de publiceras. Mvh moderator Lasse.

  • mats_fri

   Jo, att det står att kommentaren väntar på moderering och därför inte publiceras innan dess. Det accepterar jag gärna.
   Men när både kommentaren och det meddelandet försvinner, utan publicering, vad ska man då tro?
   Jag önskar all alternativ media stor framgång, ägnar 1-2 dagligen för genomläsning 8-10 sajter. MSM får kanske fem minuter.
   Så med höga förväntningar kommer också höga krav. Utan fritt och rättframt tankeutbyte är vi sålda.
   Lycka till med allt!

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend