Skip to Content

Ahmed Maiteeq. Foto: Libya archive
UTRIKES

Framtidens starke man i Libyen?

Digital utgåva

Oljeavtalet i Libyen sätter fingret på den skenande maktkampen och kommande politiska förändringar.

Publicerad: 7 oktober, 2020, 10:02

  • Svenska

Läs även

Den libyska krisen har pågått i nästan tio år. En stötesten bland andra i frågan om dess lösning är fördelningen av intäkterna från oljeproduktionen. För några veckor sedan ägde en händelse rum som skulle kunna bli en förutsättning för en verklig och varaktig uppgörelse – en överenskommelse om en rättvis fördelning av oljeintäkter nåddes mellan överbefälhavaren för Libyens nationella armé (LNA) Khalifa Haftar och Libyens vice premiärminister Ahmed Maiteeq som tillhör Government of National Accord (GNA), den FN-stödda regeringen i Libyen.

Men de uttalanden från GNA-ledningen som följde på detta avtal avslöjade många motsättningar mellan de GNA-kontrollerade organisationerna.

Den 18 september meddelade fältmarskalken för Libyens nationella armé, Khalifa Haftar, att landet återupptar oljeproduktionen och exporten, och intäkterna från försäljningen av resursen skulle fördelas rättvist mellan den västra, södra och östra delen av staten. Enligt Haftar är återstarten av oljefälten under en månads tid resultatet av en intern libysk dialog med vice premiärministern i GNA-regeringen i Tripoli, Ahmed Maiteeq. Parterna nådde en överenskommelse om rättvis fördelning av oljeintäkterna och skapandet av en teknisk kommitté: Dess medlemmar kommer att övervaka genomförandet av detta beslut och hantera eventuella tvister.

Icke desto mindre vill Libyens regering (GNA) inte förlora kontrollen över de finansiella flödena från energisektorn. Av rädsla för kommande politiska förändringar försöker premiärminister Fayez Sarrajs följe förhindra denna ”mycket rättvisa inkomstfördelning” av libysk oljeexport.

Det avtal som tillkännagavs av Khalifa Haftar den 18 september saboteras aktivt av ett antal organisationen och grupperingar anslutna till GNA. Följaktligen avvisades detta avtal av GNA-parlamentet, högsta statsrådet – som skapades som ett rådgivande organ till GNA – samt Libyens centralbank. Dessutom uppger en av de närvarande förhandlarna, som bad medierna att inte avslöja hans namn, att GNA-ledaren Fayez Sarraj själv också motsatte sig den överenskommelse som nåtts med LNA.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend