Skip to Content

Den 1 oktober knivhögg en muslimsk terrorist två flickor till döds i Marseille. Två dagar röstades lagen igenom med stor majoritet. Foto: Twitter

Frankrike kan sätta islamister i ”husarrest” enligt ny antiterrorlag

Frankrike har efter de omfattande muslimska terrordåden eftersökt hårdare och effektivare lagar för att motverka radikal islamism. En ny lag ämnad att angripa problemet röstades igenom med överväldigande majoritet i det franska parlamentet nationalförsamlingen den 3 oktober.

Publicerad: 11 oktober, 2017, 19:29

  • Svenska

Läs även

Den nya antiterrorlagen ger myndigheterna rätt att sätta misstänkta terrorister i en sorts ”husarrest” som förhindrar dem från att lämna sitt område. Bryter de mot beslutet riskerar de att bli gripna av polisen, även om en domare i förväg inte godkänt begränsningen i deras rörelsefrihet.

Lagen tillåter även polisen att skapa större säkerhetsavspärrningar kring platser eller evenemang som anses löpa högre risk att utsättas för terrorattentat och andra angrepp. Lagen ger även polisen större befogenheter till att genomföra spontana id-kontroller. Slutligen låter lagen myndigheterna stänga ned moskéer om imamerna där visar sig ha uppmuntrat attacker, glorifierat terrorism eller spridit ”radikala idéer och teorier” till de besökande muslimerna.

Lagen har kritiserats av människorättsgrupper, muslimer och antirasistiska grupper som invänder mot att den anses slå mot specifikt muslimer och invandrare.

– Lagen utgör en kränkning av individuella rättigheter av en aldrig tidigare sedd omfattning, sade Emmanuel Daoud, en medlem av den internationella federationen för mänskliga rättigheter, till nyhetsbyrån AFP efter omröstningen.

– Människor som förutsätts vara utlänningar, svarta eller nordafrikaner kommer att bli stigmatiserade, sade Thierry Paul Valette, ledaren för den anti-rasistiska gruppen Egalitet Nationale till den franska tidningen Daily Liberation.

Gerard Collomb, inrikesminister. Foto: Wikipedia

Gerard Collomb, inrikesminister. Foto: Wikipedia

Anhängare av lagen pekar dock på att dessa specifika grupper ligger bakom de brott lagen vill motverka verka. Den franska inrikesministern Gerard Collomb beskrev den nya lagen vid omröstningen som ”ett varaktigt svar på ett varaktigt hot” och menade att det konstanta tillstånd av extraordinär polisiär och militär bevakning av landet, som bland annat innefattar att man placerat ut 30 000 beväpnade soldater i franska städer på gator och platser som anses löpa högre risk för attentat, som otillräckliga.

Bland annat påpekade inrikesministern att trots alla poliser, soldater och ansträngningar från myndigheter så lyckades man inte stoppa Marseille-attacken, som inträffade bara två dagar innan omröstningen om lagen. I dådet attackerade en knivbeväpnad muslimsk man, en 29-åring med ursprung i Tunisien som vistades i landet illegalt, flera personer på en tågstation. Två unga kvinnor dog av skador han tillfogat dem. Det var Mauranne, 20, och Laura, 21, som var kusiner på besök i staden. Den ena fick halsen avskuren och den andra blev knivhuggen i magen så allvarligt att hennes liv inte gick att rädda, trots livräddande insatser på plats. När terroristen gick till attack skrek han ”Allahu akbar” och hann knivhugga flera personer innan soldater på tågstationen slutligen kunde skjuta ihjäl honom.

Kusinerna Mauranne, 20, och Laura, 21. Offren för attacken. Foto: Privat

Kusinerna Mauranne, 20, och Laura, 21. Offren för attacken. Foto: Privat

 

Lagen röstades igenom med 415 röster mot endast 127, medan 19 valde att avstå. Lagen anses åtnjuta ett stort folkligt stöd enligt den franska tv-kanalen France 24, som bland annat anmärkte på att det nästan endast var vänsterpolitiker och människorättsgrupper som beklagade sig över lagen.

Det stora folkliga stödet för lagen kan antas ha att göra med att Frankrike sedan januari 2015 drabbats av många muslimska terrorattacker. Totalt har 241 människor mördats och över två tusen skadats på bara två år. Samtidigt säger de franska myndigheterna att de lyckats stoppa tolv planerade attacker än så länge i år, vilket tillsammans med det konstanta muslimska hotet visar att lagen behövs.

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Skattebetalaren

    Detta händer ej i Sverige här är alla som tama grisar och säger nöff nöff åt alla påhitt som sjuklövern kommer med.

    Vakna till 2018 och lägg din röst på SD vi måste göra något.

Japan ger uppehållstillstånd till tre asylsökande

JAPANJapan beviljade tre asylsökande uppehållstillstånd under det första halvåret av 2017. Detta samtidigt som landet fått in 8 561 ansökningar. Det meddelade den japanska regeringen tisdagen den 3 oktober.

Migrationskritisk kristdemokrat tros bli ny regeringschef i Österrike

ÖSTERRIKEÖsterrikes populäre utrikes- och integrationsminister Sebastian Kurz spås nu bli förbundskansler när österrikarna går till nyval den 15 oktober. Hans kristdemokratiska ÖVP tros bli största parti följt av nationalkonservativa FPÖ, som kan komma att ingå i en ny koalitionsregering. Socialdemokrater och liberaler spås backa rejält.

Arkivfoto: beautifulmosque.com

Franska myndigheter stänger ned ytterligare två radikala moskéer

Franska myndigheter har stängt två moskéer, varav en är ökänd för att vara en välbesökt mötesplats för lokala salafister.

Smutsig kampanj skakar Österrike

ÖSTERRIKEÖsterrikes valkampanj har skakats av en stor skandal. Det uppdagades att kansler Christian Kerns regerande parti SPÖ anlitat en ökänd expert på svart propaganda. Denne försökte misskreditera konkurrentpartiet ÖVP genom falska sidor på Facebook som hade en föga förtroendegivande och avskräckande rasistisk profil.

Gröna baskrar dödade i bakhåll

NIGERAmerikanska elitsoldater på patrull med nigeriska soldater de tränar gick i islamistterroristers bakhåll nära gränsen till Mali. Flera dödades och skadades innan de undsattes av franska kommandosoldater. USA:s förlustsiffror inom specialstyrkorna växer alarmerande. Händelsen uppmärksammar världen på en tämligen okänd amerikansk militär närvaro. Niger är ett av världens fattigaste länder trots att landet har betydande urantillgångar.

Thailand förbjuder rökning på populäraste stränderna

THAILANDThailand har tröttnat på cigarettfimpar som skräpar ned. I november kommer ett rökningsförbud göra att det blir förbjudet att röka på 20 av de mest populära stränderna i landet. Thailändska myndigheter uppskattar att omkring 100 miljoner cigarettfimpar slängs på gatorna i de största städerna varje dag.

Institut: George Soros finansierade pro-abort-kampanjer i Polen

POLENUnder oktober förra året rapporterade media om massiva protester i Polen inför att det polska parlamentet skulle rösta om att skärpa abortlagen i landet samma månad. Efter protester röstades förslaget ned. Nu har ett polskt institut avslöjat att flera av de feministiska organisationer som organiserade protesterna i själva verket mottog pengar av den ökända finansmogulen George Soros via hans Open Society Foundations. Kvinnoorganisationen Global Fund for Women, som har band till och finansieras av Open Society Foundations, skriver själva på sin hemsida att de hjälpe till att "organisera ett kraftigt motstånd" för att sätta press på den polska regeringen.

I Kanada välkomnar man flyktingar – men gav avslag åt en vit familj från Sydafrika

SYDAFRIKA/KANADAAtt flera av Sydafrikas politiker öppet sjungit sånger om att "döda den vita farmaren" och att morden mot de vita eskalerat var inte skäl nog för asyl i Kanada. Under hösten avslog kanadensisk domstol en asylansökan från en vit, sydafrikansk familj som fruktade för sina barns liv efter att bland annat ha råkat ut för heminvasioner och rån under pistolhot. Kanadas premiärminister har många gånger sagt att landet "välkomnar flyktingar", men domstolen menar att statistik som visar brott mot vita är en del av "vit-makt-propaganda" och inte underlag nog för asyl i landet.

Gå till arkivet