Skip to Content

Marine Le Pen talar på partiets kongress i Perpignan. Foto: Stillbild BFM TV
UTRIKES

Frankrike och Rassemblement National efter lokala och regionala val

Digital utgåva

Resultatet i de franska valen den 20 och den 27 juni blev en besvikelse för många, men kort därefter skymtade nya krafter i den europeiska politiken, när samhällsbevararna och försvarare av den europeiska, kristna civilisationen konsoliderar sina ansträngningar. I den historiska staden Perpignan, nära Frankrikes södra gräns mot Spanien, höll Rassemblement National (RN) sin kongress den 3 till den 4 juli. Fokus låg på det kommande presidentvalet 2022.

Publicerad: 6 juli, 2021, 21:54

  • Svenska

Läs även

Vad som blev den egentliga vinnaren i de franska lokala och regionala valen kan betecknas med ett ord: l’abstention – frånvaro. Frånvaron av väljare. Viljan att rösta var något olika i de många franska regionerna, men generellt sett var det endast drygt 30 procent av den röstberättigade befolkningen som gick till vallokalerna. Enligt Elabe/BFM TV låg frånvaron på 68,5 procent. Vad gäller unga väljare mellan 18 och 24 år kan man tala om en total katastrof, frånvaron låg på 87 procent. Självfallet söker man förklaringar till detta beteende.

Siffrorna är bekräftade då även det franska Inrikesministeriet bekräftar resultaten. Således det är inte så att endast Marine Le Pen och Rassemblement Nationals kandidater förlorade. Deltagandet i valen tyder på något annat. Efter första valomgången, då tendenserna blev tydliga, intervjuades Pascal Perrineau, professor i statskunskap vid Sciences Po i Paris, i BFM TV. Hans tolkning var att Frankrikes befolkning visade sin ilska över sakernas tillstånd i landet och helt enkelt låtit bli att gå till valurnor.

En stor överraskning var det svaga resultatet för Rassemblement National. Jordan Bardella, ny vice ordförande för RN, kallar väljarnas frånvaro för ”en demokratisk katastrof”. Han själv fick endast 13,7 procent i Parisregionen. De största chanserna fanns i söder där den kände parlamentarikern Thierry Mariani kandiderade för RN i PACA-området. PACA står för Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Denna region har turism och gastronomi som sina huvudsakliga inkomstkällor. Inför andra valomgången intervjuade BFM TV både Thierry Mariani (RN) och hans motkandidat Renaud Muselier, (LR). Efter första valomgången intervjuade Jean-Jacques Bourdin dessa två kandidater intensivt, då Mariani vann den första valomgången (36,38 procent) mot Museliers 31,9 procent. Dock gav den andra valomgången Renaud Muselier en absolut seger med 56,6 procent. Muselier ledde nu – smart nog – sin valkampanj under titeln ”Notre région d’abord” – Vår region först.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Gå till arkivet

Send this to a friend