Den så kallade Europarörelsen bildades efter andra världskriget. En av frontfigurerna var Winston Churchill som förklarade att målet är att ”bygga en form av Europas förenta stater” genom en politisk union – det som senare blev EU. Foto: cvce.eu

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

DEBATT
Den senaste tiden har EU-pampar och deras småpåvar i de enskilda medlemsländerna, däribland Sverige, plötsligt talat om Europa som aldrig förr. ”ReArm Europe ska medföra 800 miljarder euro till försvar av Europa”, meddelade EU-kommissionens svenska representation. Ulf Kristersson talade om ”det europeiska försvaret”. Här finns stora faror att se upp för. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i denna opinionsartikel.

EU-etablissemanget befinner sig i chock. Det de varit så säkra på un­der de senaste åren, och som de med grötmyndig stämma försökt intala oss medborgare, gäller inte längre. Kris är utlyst. Nu genomför EU akuta politiska åtgärder och astronomiska gemensamma investeringar, inklu­sive att bryta mot budgetreglerna, för att snabbt kunna ta upp lån på flera tusen miljarder i programmet ”ReArm Europe”.

Men vad är det egentligen för kris som inträffat, som föranleder dessa panikåtgärder?

Har något oförutsägbart hänt? Ja och nej.

För Sveriges och övriga EU:s politiska etablissemang handlar det definitivt om ett ”black swan event”: en händelse som kommer som en total överraskning, får massiva kon­sekvenser, och som därefter, med eftertankens kranka blekhet, börjar analyseras och förklaras rationellt av de som aldrig såg det komma.

Men för den som inte dragits med i de senaste årens hypnos är det egent­ligen inget dramatiskt som hänt. Det som hände var rentav mer sannolikt än osannolikt.

EU:s närmaste allierade, tillika Natos största medlemsland, hade ett val i demokratisk ordning, och mak­ten skiftade från Joe Biden till Donald Trump. Det är vad som har hänt.

Inget dramatiskt egentligen. Men det räckte för att hela narrativet skulle kollapsa.

Krisen har sedan eskalerat. Do­nald Trump inledde det arbete som han alltid sagt att han skulle inleda, nämligen att mäkla fred i Ukraina. Det var ett av hans allra viktigas­te vallöften till amerikanerna. Att Trump står fast vid sitt löfte beskrivs som ett svek och ett förräderi, mot Ukraina, mot EU och mot ”hela den regelbaserade världsordningen” som det brukar heta.

Jag drar mig till minnes när jag såg Oliver Stones intervju med Vla­dimir Putin år 2017. Den ryske pre­sidenten förklarade då sin syn på USA:s utrikespolitik:

”Det finns en märklig sak i ert land. Presidenterna byts ut, men politiken förblir densamma. Vet du varför? För att byråkratins makt är väldigt stark. En person väljs, han kommer med sina idéer, men sedan kommer folk med portföljer, välkläd­da, i mörka kostymer – inte helt olikt mig, men istället för att ha en suve­rän linje, böjer de sig för systemet. Titta på Bush den äldre och Bush den yngre, Clinton, Obama – deras retorik skiljer sig, men i praktiken är besluten desamma: interventioner, sanktioner, militär närvaro.”

Visst hade han fog för det uttalan­det, det är odiskutabelt. Men med Trump blev det annorlunda. Han vi­sade redan i sin första mandatperiod att han inte var som de andra. Inga nya krig startades, han träffade Pu­tin på ett toppmöte i Helsingfors, han tog Assads parti mot islamisterna i Syrien, han blev förste amerikanske president att besöka Nordkorea, ar­betet inleddes med att dra USA ut ur Afghanistan. Globala organisationer som EU och Nato fick återkommande kritik.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Gustav Kasselstrand Partiledare Alternativ för Sverige

Relaterat

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

Total förvirring i USA:s kongress om Bidens budget

🟠 Opinionstext: Åsikter som uttrycks här står skribenten själv för Bidens budget måste förlängas eftersom det inte föreligger en ny från Trumps sida. Trump är märkligt nog mycket angelägen om att en sådan förlängning av Bidens budget skall komma till stånd. Demokraterna – Bidens parti – i kongressen har lika oväntat sagt att de tänker rösta nej. Röstar nej gör också en ledamot som hör till de mest bemärkta i det republikanska lägret, libertarianen Thomas Massie. Trump är mycket upprörd över det. Varför denna röra? Ja, det troligaste svaret är: Israel.

Europa leds av förrädare – rädda förrädare

Europa leds av förrädare – rädda förrädare

🟠 DEBATT När vi nu betraktar de förhandlingar som inletts mellan amerikaner och ryssar om en möjlig fred i Ukraina, så kan det vara svårt att förstå varför man just i Europa, inte minst i Ukraina, är så upprörda över vad som sker. Rent objektivt är alternativet till fred att Ryssland fortsätter att avancera och ödelägga ukrainsk infrastruktur, troligen i snabbare tempo, men ändå inte utan att många tusen liv ytterligare spills, varav de flesta är ukrainska. Civilekonomen och författaren Magnus Stenlund analyserar situationen.

Läs även:

Nu sparkas de högsta spioncheferna i USA

Nu sparkas de högsta spioncheferna i USA

🟠 KRÖNIKA NSA (National Security Agency) är USA:s ledande underrättelseorganisation med fokus på signalspaning (avlyssning av elektronisk kommunikation) och cybersäkerhet. Huvuduppgiften är att samla in och analysera data för att skydda nationella säkerhetsintressen, vilket inkluderar övervakning av såväl egna medborgare som utländska mål. Man påstås även ha sysslat med industrispionage mot europeiska företag – någon som hunnit glömma att Angela Merkels telefon var buggad och avlyssnad av NSA under 10 års tid från 2002?

Lärare i hela skolan, förena er!

Lärare i hela skolan, förena er!

🟠 OPINION: HENRIK PAETAU Skolans tillstånd är en angelägenhet för hela samhället och nationen. Då eleverna inte är myndiga, förväntas det att föräldrarna tar sitt ansvar för barnens fostran. I ett mångkulturellt samhälle är det särskilt viktigt att skolan lyckas försäkra sig om hemmens stöd. Det menar före detta rektor Henrik Paetau.

Ansvaret ligger på oss

Ansvaret ligger på oss

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET ”Lägg ner mångfaldsvurmandet”. Så sammanfattar vi i detta nummer den amerikanska regeringen Trumps budskap till europeiska företag i slutet av mars. Det är glädjande men räcker förstås inte hela vägen. Den som i slutändan kan rädda Europa är bara vi själva.

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

Trump liknar nu alltmer Gorbatjov.

🟠 KRÖNIKA Det krävs tyvärr mer än analytisk förmåga och insikt för att exakt förstå vad som hände när Donald Trumps administration bestämde sig för att genomföra en av de mest våghalsiga ekonomiska planerna som världen har skådat. Jag är inte ens säker på att det räcker med att befinna sig i Trumps eget huvud för att få ett säkert svar. För den som så önskar har jag räknat upp de olika alternativen i mina ekonomiprogram på Svea Kanal, men i denna krönika finns det inte plats att upprepa dem. Vi kan bara kortfattat dela upp dem i kategorin att Trump har en annan bakomliggande plan, respektive att Trump hela tiden saknat en sådan.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bok: Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.