Skip to Content

Vikingar på Fyrisån under Valborg. Foto: Nya Tider

Gå till Fyrisån och ta fram studentmössan

Digital utgåva

Valborgsmässoafton är en mycket speciell dag i Uppsala, i synnerhet bland studenterna. Hela dagen är nämligen ett stort firande som börjar tidigt på morgon och fortsätter långt in på natten. Särskilt två saker lockar dock uppsalaborna denna dag och det är forsränningen och mösspåtagningen.

Publicerad: 1 maj, 2019, 19:43

  • Svenska

Läs även

Startskottet för den traditionsenliga forsränningen i Uppsala avfyras visserligen inte förrän klockan tio på förmiddagen, men för att få en bra plats måste man gå till Fyrisån minst en timme innan. Forsränningen är nämligen mycket populär och lockar tusentals varje år. Inte bara stadens studenter beger sig dit för att titta på de tappra män och kvinnor som, på egenhändigt tillverkade flottar, seglar utför Fyrisåns virvlande strömmar och nedför Kvarnfallet och Islandsfallet.

Super Mario och hans vänner guppar fram längs ån … Foto: Nya Tider

 

Den allra första forsränningen ägde rum år på Valborgsmässoaftonen år 1975 efter att två studenter slagit vad med varandra om vem av dem som vågade åka gummibåt nedför ån och dess två fall. Detta blev snabbt en Valborgstradition som sedan 1976 arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Forsränningen är mer som en festlig, social tillställning än en egentlig tävling.

Innan startskottet är det relativt lugnt. En grupp studenter sitter på en av broarna över Fyrisån och äter champagnefrukost i godan ro medan de väntar på att forsränningen skall börja. Att äta champagnefrukost är det vanliga sättet för stadens studenter att inleda Valborgsmässoaftonen, som i folkmun kallas ”sista april” här i Uppsala. Egentligen börjar studenterna fira redan den 28 april. Den dagen är känd som ”Skvalborg” medan den 29 april går under namnet ”Kvalborg”. Under de två dagarna tänds grillar och dansmusiken på de olika studentnationerna dunkar långt in på kvällarna. Är champagnefrukosten första punkten på dagens program är forsränningen den andra och medan klockan närmar sig tio samlas allt fler åskådare på broarna och längs med ån. Fyris vattennivå är dock låg och i ån finns funktionärer vars uppgift är att se till att allt skall gå så bra som möjligt.

… men det gör även Ice Age-gänget. Foto: Nya Tider

Forsränningen 2019

Så går startskottet och jubel utbryter bland åskådarna. Man får vänta en stund, men snart kommer den första flotten. Den är hel. En inte helt ovanlig syn under forsränningen, om man står längre ned vid Västgötaspången, är att först se bitar av en sönderfallande flotte, men den här ser ut att hålla. Åtminstone klarade den det första fallet. Snart kommer den ena flotten efter den andra flytande nedför ån.

Färden är dock inte utan lite problem då vattnet inte står högt i år. Några flottar går nämligen på grund. Publiken håller andan medan de som styr flotten kämpar tappert för att komma loss och när de lyckas och kan fortsätta färden hyllas de med jubel och applåder. Efter att omkring tre flottar gått på grund på samma ställe börjar två funktionärerna hålla extra koll där och hjälper de som får problem där.

Flotten har gått på grund, men skam den som ger sig! Foto: Nya Tider

 

En åra tappas och vid ett tillfälle ser man två bitar som lossnat från en flotte guppa i det brunaktiga vattnet strax innan själva flotten blir synlig.

Flottarna som deltar idag är dekorerade på olika sätt. Några är byggda så att de liknar djur. En isbjörnsflotte följs av en mammutflotte, men de är inte de enda djur man ser idag:

”Titta en gris!” utbrister en av de kvinnliga åskådarna när hon får syn på en av dessa kreativt utsmyckade flottar. Barnen som står och tittar på är mycket fascinerade, inte minst av flotten som ser ut som ett vikingaskepp.

De klarade det och kan fortsätta. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Över 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Efter kärnkraftsstängning – oljekraftverk måste användas

INRIKESSatsningen på förnybara energikällor, där Sveriges ökande energibehov till 100 procent skall tillgodoses utan kärnkraft eller fossila bränslen, har gjort att det redan nu råder stor elbrist i södra Sverige. Så omfattande är bristen, trots att det är sommar, att man väljer att starta upp oljekraftverket i Karlshamn för att täcka upp bristerna.

Vänster och mångkultur sätter tonen för årets sommarvärdar

INRIKESVänstervärderingar och mångkultur. Det är två ord som skulle kunna sammanfatta en genomsnittlig del av de som detta år agerar sommarvärdar i Sveriges Radios P1 från midsommardagen fram till mitten av augusti. Några av namnen som illustrerar kantringen åt vänster och mångkultur är: Greta Thunberg, Mona Sahlin, Anders Tegnell samt imamen Awad Olwan.

Präst avsattes på grund av frågor om hbtq och evolutionen – återinsatt och upprättad

SVENSKA KYRKANLuleå stifts Domkapitel beslutade den 19 december 2019 att avsätta EFS-prästen (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) Karin Arvidsson från ställningen som präst i Svenska kyrkan. Orsaken var att hon ansågs grovt ha brutit mot sina prästlöften genom ensidiga åsikter om hbtq, samt kritiska synpunkter på evolutionsteorin. Den 18 maj ogiltigförklarade Svenska kyrkans överklagandenämnd hela argumentationen och upphävde avsättningen. Fallet, som innehåller en rad märkligheter, har lett till debatter och gett upphov till starkt kritiska reaktioner mot biskop Åsa Nyström och Domkapitlet i Luleå.

Gå till arkivet

Send this to a friend