Skip to Content

Vikingar på Fyrisån under Valborg. Foto: Nya Tider

Gå till Fyrisån och ta fram studentmössan

Digital utgåva

Valborgsmässoafton är en mycket speciell dag i Uppsala, i synnerhet bland studenterna. Hela dagen är nämligen ett stort firande som börjar tidigt på morgon och fortsätter långt in på natten. Särskilt två saker lockar dock uppsalaborna denna dag och det är forsränningen och mösspåtagningen.

Publicerad: 1 maj, 2019, 19:43

  • Svenska

Läs även

Startskottet för den traditionsenliga forsränningen i Uppsala avfyras visserligen inte förrän klockan tio på förmiddagen, men för att få en bra plats måste man gå till Fyrisån minst en timme innan. Forsränningen är nämligen mycket populär och lockar tusentals varje år. Inte bara stadens studenter beger sig dit för att titta på de tappra män och kvinnor som, på egenhändigt tillverkade flottar, seglar utför Fyrisåns virvlande strömmar och nedför Kvarnfallet och Islandsfallet.

Super Mario och hans vänner guppar fram längs ån … Foto: Nya Tider

 

Den allra första forsränningen ägde rum år på Valborgsmässoaftonen år 1975 efter att två studenter slagit vad med varandra om vem av dem som vågade åka gummibåt nedför ån och dess två fall. Detta blev snabbt en Valborgstradition som sedan 1976 arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Forsränningen är mer som en festlig, social tillställning än en egentlig tävling.

Innan startskottet är det relativt lugnt. En grupp studenter sitter på en av broarna över Fyrisån och äter champagnefrukost i godan ro medan de väntar på att forsränningen skall börja. Att äta champagnefrukost är det vanliga sättet för stadens studenter att inleda Valborgsmässoaftonen, som i folkmun kallas ”sista april” här i Uppsala. Egentligen börjar studenterna fira redan den 28 april. Den dagen är känd som ”Skvalborg” medan den 29 april går under namnet ”Kvalborg”. Under de två dagarna tänds grillar och dansmusiken på de olika studentnationerna dunkar långt in på kvällarna. Är champagnefrukosten första punkten på dagens program är forsränningen den andra och medan klockan närmar sig tio samlas allt fler åskådare på broarna och längs med ån. Fyris vattennivå är dock låg och i ån finns funktionärer vars uppgift är att se till att allt skall gå så bra som möjligt.

… men det gör även Ice Age-gänget. Foto: Nya Tider

Forsränningen 2019

Så går startskottet och jubel utbryter bland åskådarna. Man får vänta en stund, men snart kommer den första flotten. Den är hel. En inte helt ovanlig syn under forsränningen, om man står längre ned vid Västgötaspången, är att först se bitar av en sönderfallande flotte, men den här ser ut att hålla. Åtminstone klarade den det första fallet. Snart kommer den ena flotten efter den andra flytande nedför ån.

Färden är dock inte utan lite problem då vattnet inte står högt i år. Några flottar går nämligen på grund. Publiken håller andan medan de som styr flotten kämpar tappert för att komma loss och när de lyckas och kan fortsätta färden hyllas de med jubel och applåder. Efter att omkring tre flottar gått på grund på samma ställe börjar två funktionärerna hålla extra koll där och hjälper de som får problem där.

Flotten har gått på grund, men skam den som ger sig! Foto: Nya Tider

 

En åra tappas och vid ett tillfälle ser man två bitar som lossnat från en flotte guppa i det brunaktiga vattnet strax innan själva flotten blir synlig.

Flottarna som deltar idag är dekorerade på olika sätt. Några är byggda så att de liknar djur. En isbjörnsflotte följs av en mammutflotte, men de är inte de enda djur man ser idag:

”Titta en gris!” utbrister en av de kvinnliga åskådarna när hon får syn på en av dessa kreativt utsmyckade flottar. Barnen som står och tittar på är mycket fascinerade, inte minst av flotten som ser ut som ett vikingaskepp.

De klarade det och kan fortsätta. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

SVT tvingas betala Ekeroth 190 000 kronor

INRIKESSVT har enligt Patent- och marknadsöverdomstolen gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012. Domstolen dömer därför SVT att betala rättegångskostnaderna, nära 190 000 kronor, samt mer ersättning för bruket av filmerna till Ekeroth.

Regeringen vill förbjuda ”rasistiska organisationer”

POLITIKRegeringen Löfven vill införa ett åsiktsförbud mot vad man kal­lar ”rasistiska organisationer”. Det uppger Socialdemokraterna på sin hemsida.

Afghanska våldtäktsmän dömda för flera våldtäkter

INRIKESDe afghanska männen hade satt i system att våldta unga svenska kvinnor i Uppsala. Nu har de dömts för våldtäkter av två unga kvinnor. Men straffen blir låga. En av gärningsmännen, som våldtog två olika kvinnor vid olika tillfällen, har dessutom dömts för att ha våldtagit ett barn – men hans utvisning har aldrig verkställts.

Dags att ifrågasätta inflationsmålet?

ANALYSUnder de senaste tio åren har mycket i den nationalekonomiska debatten kretsat kring att nå det uppsatta inflationsmålet, öka tillväxten och inte minst räntenivån. I Sverige borde vi ha haft en stark tillväxt, men per capita har vi legat still under nästan hela denna period. Detta trots en kraftigt räntedopad ekonomi som i praktiken innebär att vi devalverat kronan gentemot omvärlden med över 10 procent på bara några år.

Våg av skattehöjningar att vänta på kommunal nivå

EKONOMIEn våg av skattehöjningar på kommunal nivå står för dörren, enligt uppgifter från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Gå till arkivet

Send this to a friend