Skip to Content

Vikingar på Fyrisån under Valborg. Foto: Nya Tider

Gå till Fyrisån och ta fram studentmössan

Digital utgåva

Valborgsmässoafton är en mycket speciell dag i Uppsala, i synnerhet bland studenterna. Hela dagen är nämligen ett stort firande som börjar tidigt på morgon och fortsätter långt in på natten. Särskilt två saker lockar dock uppsalaborna denna dag och det är forsränningen och mösspåtagningen.

Publicerad: 1 maj, 2019, 19:43

  • Svenska

Läs även

Startskottet för den traditionsenliga forsränningen i Uppsala avfyras visserligen inte förrän klockan tio på förmiddagen, men för att få en bra plats måste man gå till Fyrisån minst en timme innan. Forsränningen är nämligen mycket populär och lockar tusentals varje år. Inte bara stadens studenter beger sig dit för att titta på de tappra män och kvinnor som, på egenhändigt tillverkade flottar, seglar utför Fyrisåns virvlande strömmar och nedför Kvarnfallet och Islandsfallet.

Super Mario och hans vänner guppar fram längs ån … Foto: Nya Tider

 

Den allra första forsränningen ägde rum år på Valborgsmässoaftonen år 1975 efter att två studenter slagit vad med varandra om vem av dem som vågade åka gummibåt nedför ån och dess två fall. Detta blev snabbt en Valborgstradition som sedan 1976 arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Forsränningen är mer som en festlig, social tillställning än en egentlig tävling.

Innan startskottet är det relativt lugnt. En grupp studenter sitter på en av broarna över Fyrisån och äter champagnefrukost i godan ro medan de väntar på att forsränningen skall börja. Att äta champagnefrukost är det vanliga sättet för stadens studenter att inleda Valborgsmässoaftonen, som i folkmun kallas ”sista april” här i Uppsala. Egentligen börjar studenterna fira redan den 28 april. Den dagen är känd som ”Skvalborg” medan den 29 april går under namnet ”Kvalborg”. Under de två dagarna tänds grillar och dansmusiken på de olika studentnationerna dunkar långt in på kvällarna. Är champagnefrukosten första punkten på dagens program är forsränningen den andra och medan klockan närmar sig tio samlas allt fler åskådare på broarna och längs med ån. Fyris vattennivå är dock låg och i ån finns funktionärer vars uppgift är att se till att allt skall gå så bra som möjligt.

… men det gör även Ice Age-gänget. Foto: Nya Tider

Forsränningen 2019

Så går startskottet och jubel utbryter bland åskådarna. Man får vänta en stund, men snart kommer den första flotten. Den är hel. En inte helt ovanlig syn under forsränningen, om man står längre ned vid Västgötaspången, är att först se bitar av en sönderfallande flotte, men den här ser ut att hålla. Åtminstone klarade den det första fallet. Snart kommer den ena flotten efter den andra flytande nedför ån.

Färden är dock inte utan lite problem då vattnet inte står högt i år. Några flottar går nämligen på grund. Publiken håller andan medan de som styr flotten kämpar tappert för att komma loss och när de lyckas och kan fortsätta färden hyllas de med jubel och applåder. Efter att omkring tre flottar gått på grund på samma ställe börjar två funktionärerna hålla extra koll där och hjälper de som får problem där.

Flotten har gått på grund, men skam den som ger sig! Foto: Nya Tider

 

En åra tappas och vid ett tillfälle ser man två bitar som lossnat från en flotte guppa i det brunaktiga vattnet strax innan själva flotten blir synlig.

Flottarna som deltar idag är dekorerade på olika sätt. Några är byggda så att de liknar djur. En isbjörnsflotte följs av en mammutflotte, men de är inte de enda djur man ser idag:

”Titta en gris!” utbrister en av de kvinnliga åskådarna när hon får syn på en av dessa kreativt utsmyckade flottar. Barnen som står och tittar på är mycket fascinerade, inte minst av flotten som ser ut som ett vikingaskepp.

De klarade det och kan fortsätta. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Extinction Rebellion: Ingen miljörörelse

INRIKESExtinction Rebellion har på kort tid skapat stora rubriker runt om i Europa och fått många inflytelserika anhängare i sin påstådda kamp för att förhindra utrotning av arter genom att verka för kraftiga minskningar av koldioxidutsläppen. En granskning av deras egen propaganda visar dock att klimatpolitik inte hade kunnat förhindra utrotning av de arter de lyfter fram.

Lidingö först ut i Stockholms-regionen med tiggeriförbud

INRIKESNu är det klart att Lidingö stad blir den första kommunen i Stockholmsregionen att införa tiggeriförbud. Det kommer att ske på tio platser i kommunen. Beslutet i fullmäktige fattades med minsta möjliga marginal. Samtidigt visar beslutet att det mullrar inom Moderaterna när det gäller synen på lokala tiggeriförbud.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Ökänd ”klockringningspräst” i Visby målade ikon av Klimat-Greta

INRIKESDen före detta domprosten i Visby, Mats Hermansson, blev här om året rikskänd då han satte igång kyrkklockorna i protest mot att journalisten Thomas Gür höll ett anförande utanför domkyrkan. Nu har han målat en ikon av klimatalarmisten Greta Thunberg – komplett med helgongloria och guldbakgrund. Ikonen skall inom kort ställas ut i Malmökyrka.

Medieetiskt råd leds av uthängningsprofilen Robert Aschberg och vänsterradikaler

INRIKESMediernas etiska nämnd skall ersätta dagens Pressens opinionsnämnd. Här skall människor kunna få hjälp om de anser sig felaktigt behandlade av medierna. De stora medieföretagen, som äger verksamheten, har utsett Robert Aschberg som ansvarig att leda arbetet, trots att Aschberg själv har en lång historia av att skandalisera privatpersoner. Även flera andra i styrelsen har vänsterextrema kopplingar.

Nationalistisk profil avstängd från Twitter

INRIKESDen snart 16-åriga aktivisten Izabella Nilsson Jarvandis twitterkonto stängdes lördagen den 5 oktober. Skälet som angavs var att hon eventuellt skulle vara för ung, trots att Twitters åldersgräns är satt till 13 år.

Liberal: Byt namn på Arlanda och Landvetter för att markera mot rasism

INRIKESSveriges två största flygplatser, Arlanda respektive Landvetter, borde byta namn. Detta för att markera mot den växande rasismen och främlingsfientligheten. Det menar Robert Hannah (L), i två olika motioner till Sveriges riksdag.

Vänsterpartistisk kammaråklagare utreds av central tillsynsavdelning för oetiskt agerande efter politisk aktivism

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att kammaråklagare Ingela Svensson, verksam i Halmstad kommer att utredas av åklagarmyndighetens centrala tillsynsavdelning efter att ha uttryckt sig olämpligt som politiskt förtroendevald vänsterpartist i Varbergs kommunfullmäktige.

Gå till arkivet

Send this to a friend