Skip to Content

Vikingar på Fyrisån under Valborg. Foto: Nya Tider

Gå till Fyrisån och ta fram studentmössan

Digital utgåva

Valborgsmässoafton är en mycket speciell dag i Uppsala, i synnerhet bland studenterna. Hela dagen är nämligen ett stort firande som börjar tidigt på morgon och fortsätter långt in på natten. Särskilt två saker lockar dock uppsalaborna denna dag och det är forsränningen och mösspåtagningen.

Publicerad: 1 maj, 2019, 19:43

  • Svenska

Läs även

Startskottet för den traditionsenliga forsränningen i Uppsala avfyras visserligen inte förrän klockan tio på förmiddagen, men för att få en bra plats måste man gå till Fyrisån minst en timme innan. Forsränningen är nämligen mycket populär och lockar tusentals varje år. Inte bara stadens studenter beger sig dit för att titta på de tappra män och kvinnor som, på egenhändigt tillverkade flottar, seglar utför Fyrisåns virvlande strömmar och nedför Kvarnfallet och Islandsfallet.

Super Mario och hans vänner guppar fram längs ån … Foto: Nya Tider

 

Den allra första forsränningen ägde rum år på Valborgsmässoaftonen år 1975 efter att två studenter slagit vad med varandra om vem av dem som vågade åka gummibåt nedför ån och dess två fall. Detta blev snabbt en Valborgstradition som sedan 1976 arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Forsränningen är mer som en festlig, social tillställning än en egentlig tävling.

Innan startskottet är det relativt lugnt. En grupp studenter sitter på en av broarna över Fyrisån och äter champagnefrukost i godan ro medan de väntar på att forsränningen skall börja. Att äta champagnefrukost är det vanliga sättet för stadens studenter att inleda Valborgsmässoaftonen, som i folkmun kallas ”sista april” här i Uppsala. Egentligen börjar studenterna fira redan den 28 april. Den dagen är känd som ”Skvalborg” medan den 29 april går under namnet ”Kvalborg”. Under de två dagarna tänds grillar och dansmusiken på de olika studentnationerna dunkar långt in på kvällarna. Är champagnefrukosten första punkten på dagens program är forsränningen den andra och medan klockan närmar sig tio samlas allt fler åskådare på broarna och längs med ån. Fyris vattennivå är dock låg och i ån finns funktionärer vars uppgift är att se till att allt skall gå så bra som möjligt.

… men det gör även Ice Age-gänget. Foto: Nya Tider

Forsränningen 2019

Så går startskottet och jubel utbryter bland åskådarna. Man får vänta en stund, men snart kommer den första flotten. Den är hel. En inte helt ovanlig syn under forsränningen, om man står längre ned vid Västgötaspången, är att först se bitar av en sönderfallande flotte, men den här ser ut att hålla. Åtminstone klarade den det första fallet. Snart kommer den ena flotten efter den andra flytande nedför ån.

Färden är dock inte utan lite problem då vattnet inte står högt i år. Några flottar går nämligen på grund. Publiken håller andan medan de som styr flotten kämpar tappert för att komma loss och när de lyckas och kan fortsätta färden hyllas de med jubel och applåder. Efter att omkring tre flottar gått på grund på samma ställe börjar två funktionärerna hålla extra koll där och hjälper de som får problem där.

Flotten har gått på grund, men skam den som ger sig! Foto: Nya Tider

 

En åra tappas och vid ett tillfälle ser man två bitar som lossnat från en flotte guppa i det brunaktiga vattnet strax innan själva flotten blir synlig.

Flottarna som deltar idag är dekorerade på olika sätt. Några är byggda så att de liknar djur. En isbjörnsflotte följs av en mammutflotte, men de är inte de enda djur man ser idag:

”Titta en gris!” utbrister en av de kvinnliga åskådarna när hon får syn på en av dessa kreativt utsmyckade flottar. Barnen som står och tittar på är mycket fascinerade, inte minst av flotten som ser ut som ett vikingaskepp.

De klarade det och kan fortsätta. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

SKL spår dyster framtid

INRIKESKommunernas finanser har inte varit så svaga sedan finanskrisen år 2008. Förra året gick 69 kommuner med underskott och tre av fyra kommuner uppvisade röda siffror i socialförvaltningsbudgeten varnar SKL i sin ekonomirapport. Den stora boven i dramat – massinvandringen.

Gå till arkivet