Skip to Content

Små rökpuffar över Tel Avivs skyline skvallrar om Iron Domes verkan mot Hamas raketer. Foto: Privat
UTRIKES

Gazakriget – militär förlust men samtidigt stor politisk seger för Hamas

Digital utgåva

Efter att konflikten mellan Israel och Hamas pågått under elva dagar nådde parterna till slut en vapenvila i fredags. Nu gör experter bedömningen att Hamas förlorade militärt, däremot har man vunnit en avsevärd politisk seger som stärker organisationen inför framtida konflikter. Något som på allvar kan bli ett hot mot Israel.

Publicerad: 25 maj, 2021, 23:50

  • Svenska

Läs även

Under elva dagar regnade både lättare och mer avancerade raketer ner över Israel, även om en stor del av dessa kunde stoppas av Israels missil- och luftvärnsförsvar, kallat Iron Dome. Hamas, som låg bakom de cirka 4 000 avlossade raketerna, möttes dock av drönar-, flyg- och artilleriangrepp från Israel, vilket inte bara orsakade stora skador på infrastruktur utan även hävdas ha förstört många av de tunnlar som Hamas grävt under Gaza. Tunnlar som de använder för att både tillverka och förvara vapen samt för att förflytta sina soldater. I de rykande ruinerna har Hamas likväl gått ur striden starkare än väntat och utropat sig som segrare.

Mellanösterexperter håller av givna anledningar inte med om att Hamas ”vunnit” kriget i militära termer, men vad man däremot pekar på är att Hamas gått ur konflikten avsevärt starkare rent politiskt. Det i sin tur kan innebära att nästa gång konflikten mellan det islamistiska Hamas och Israel blossar upp så blir omfattningen ännu större och förlusterna på båda sidor mycket högre. Med över 10 000 raketer kvar i lager och alltmer avancerade sådana som tillverkas kvarstår onekligen det islamistiska hotet för Israels del.

Starkt markförsvar inte nog mot Israels övermakt

Islamistorganisationen Hamas, som klassas som en terrororganisation av EU och USA, är otvivelaktigt en många gånger svagare part i den konflikt som finns mellan det palestinska självstyrande Gaza och Israel. Det är svårt att avgöra exakt hur starka Hamas är, men olika bedömare har givit siffror på mellan som lägst 13 000 man och som högst 40 000 man för deras militära gren, Izz al-Din al-Qassam Brigaderna, inkluderat deras ungefär 20 000 reservister. Jämfört med Israels 170 000 aktiva soldater, med över 3 miljoner reservister, bleknar dessa siffror. Man saknar vidare både flotta, en traditionell armé och ett flygvapen medan Israels dito är bland världens mest avancerade styrkor.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend