Skip to Content

EU:s dataskyddslag och vad den innebär för Dig som kund

Den 25 maj 2018 började lagen GDPR (General Data Protection Regulation) att gälla. Den ersätter den svenska personuppgiftslagen, PUL, styrt hur och vem som får hantera personuppgifter.

På Nya Tider och förlaget AlternaMedia har vi alltid haft högsta säkerhet vad gäller personuppgifter. Detta genom att vi helt enkelt inte lagrar personuppgifterna på nätet utan har det i ett separat hårt krypterat register. Enkelt och säkert.

Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB och har ett gemensamt kundregister. Det innebär att vare sig Du beställer böcker eller prenumererar, så sker ingen överflyttning av data. Vi behöver spara Dina personuppgifter för att kunna administrera utskick och fakturering. Vi vill också kunna kontakta Dig för erbjudanden om till exempel nyutgivna publikationer.

Vi säljer aldrig Dina personuppgifter till tredje part. De som kan komma i kontakt med Dina personuppgifter är din bank, bankgirot, Swish, förmedlare av kortköp, Posten, vårt webbhotell och liknande som vi eller Du anlitar i kommunikationen med oss.

Enligt dataskyddslagstiftningen har Du bland annat följande rättigheter:

  • Du har rätt att få ett utdrag över uppgifter som rör Dig och som behandlas hos oss.
  • Du har rätt att få felaktiga uppgifter rättade.
  • Du har rätt att under vissa omständigheter få dina uppgifter borttagna.
  • Du har rätt att invända mot behandlingen av dina personuppgifter eller begära att behandlingen begränsas.

Du kan läsa mer om dataskyddslagstiftningen här.

Genom att göra beställning från oss samtycker Du till att vi behandlar Dina personuppgifter på dessa sätt.

Om Du skulle anse att vår behandling av Dina personuppgifter inte sker i enlighet med dataskyddslagstiftningen ber vi Dig att kontakta oss. Du har även rätt att klaga till Datainspektionen som är tillsynsmyndighet.

Muslimer grävde upp barngrav – dumpade kroppen vid väg

UTRIKESEfter att en tre dagar gammal flicka avlidit och begravts samlades en grupp muslimska män efter en uppmaning av imamer, grävde upp kroppen och dumpade den på en väg – för att flickan enligt dem var ”otrogen”.

Elpriserna skenar – leveransproblem gör sommarelen lika dyr som under vintern

ANALYSElpriserna har rusat till för årstiden extrema nivåer, i huvudsak för elkunderna i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige ligger elpriset på betydligt mera beskedliga nivåer. Skillnaden uppgår vissa dagar till flera hundra procent. Bakom situationen ligger en ogenomtänkt energipolitik i stort, där avvecklingen av kärnkraft är en huvudingrediens. Men också brister i utbyggnaden av kraftnätet, särskilt i södra Sverige, för att kunna omfördela el mellan olika delar av landet, spelar in.

100 pund böter för att inte bära munskydd – som enligt Fauci är verkningslöst?

Frauke Petry frikänd från bedrägeri, men fortsatt splittring inom AfD

UTRIKESFörra partiledaren för Alternativ för Tyskland (AfD), Frauke Petry, blev i maj frikänd i Tysklands högsta domstol (Bundesgerichtshof) i Karlsruhe från anklagelsen att med orätt ha tjänat pengar på sina politiska uppdrag samt gjort sig skyldig till osant intygande. Domen har vunnit laga kraft. Frauke Petry är numera partilös ledamot av Förbundsdagen fram till valet 2021. Hennes politiska karriär speglar motsättningen i partiet mellan en radikalt nationalistisk, en medlande och en mer konservativ falang inom partiet.

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Riksföreståndaren som nästan blev kung

HISTORIASten Sture den yngre var Sveriges riksföreståndare under en våldsam och konfliktfylld tid. Varken han eller hans anhängare ville att Sverige skulle förbli underkastat danskt styre, vilket ledde till att han fick många mäktiga fiender, bannlystes av påven och hamnade i krig med Kristian II. Ändå vägrade Sten Sture ge sig och var den av Sturarna som kom närmast den svenska kungakronan.

Eric Zemmour: BLM-upploppen visar samband mellan AFA och invandrare

UTRIKESI en intervju på CNews diskuterade den populäre franske kommentatorn Eric Zemmour upploppen i Black Lives Matter. Han påpekade att trots att de är iscensatta i vitt skilda länder, har de alla samma tillvägagångssätt.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Barndomsvänner dömda för bombdåd mot danska skatteverket

BROTT OCH STRAFFDet är ännu inte klarlagt varför två unga män från Sverige sprängde en bomb vid det danska Skatteverket i Köpenhamn i augusti förra året.

Pedofil återfallsförbrytare döms till fängelse

BROTT OCH STRAFFDen pedofile återfallsförbrytaren Patric Arvidsson, 52, friades i tingsrätten för systematiska och brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka. Men hovrätten rev upp den friande domen och han blev istället dömd till fängelse för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Forskare varnar för ”epidemi av hjärnskador” även hos milda fall

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Gå till arkivet