Skip to Content

EU:s dataskyddslag och vad den innebär för Dig som kund

Den 25 maj 2018 började lagen GDPR (General Data Protection Regulation) att gälla. Den ersätter den svenska personuppgiftslagen, PUL, styrt hur och vem som får hantera personuppgifter.

På Nya Tider och förlaget AlternaMedia har vi alltid haft högsta säkerhet vad gäller personuppgifter. Detta genom att vi helt enkelt inte lagrar personuppgifterna på nätet utan har det i ett separat hårt krypterat register. Enkelt och säkert.

Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB och har ett gemensamt kundregister. Det innebär att vare sig Du beställer böcker eller prenumererar, så sker ingen överflyttning av data. Vi behöver spara Dina personuppgifter för att kunna administrera utskick och fakturering. Vi vill också kunna kontakta Dig för erbjudanden om till exempel nyutgivna publikationer.

Vi säljer aldrig Dina personuppgifter till tredje part. De som kan komma i kontakt med Dina personuppgifter är din bank, bankgirot, Swish, förmedlare av kortköp, Posten, vårt webbhotell och liknande som vi eller Du anlitar i kommunikationen med oss.

Enligt dataskyddslagstiftningen har Du bland annat följande rättigheter:

  • Du har rätt att få ett utdrag över uppgifter som rör Dig och som behandlas hos oss.
  • Du har rätt att få felaktiga uppgifter rättade.
  • Du har rätt att under vissa omständigheter få dina uppgifter borttagna.
  • Du har rätt att invända mot behandlingen av dina personuppgifter eller begära att behandlingen begränsas.

Du kan läsa mer om dataskyddslagstiftningen här.

Genom att göra beställning från oss samtycker Du till att vi behandlar Dina personuppgifter på dessa sätt.

Om Du skulle anse att vår behandling av Dina personuppgifter inte sker i enlighet med dataskyddslagstiftningen ber vi Dig att kontakta oss. Du har även rätt att klaga till Datainspektionen som är tillsynsmyndighet.

En miljon smittade av coronaviruset

USA: Covid-19 nu den tredje vanligaste dödsorsaken

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

Holland och Storbritannien: Inte fler döda än tidigare år

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Första amerikanska soldaten dör av smittan

Trump vill bygga 8 sjukhus med 50 000 bäddar i Kalifornien

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Förste riksdagsledamoten har fått Covid-19

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Läkemedel: Nio stora europeiska sjukhus kräver hjälp

Sjukhusskepp till New York

Sjukhus i Parisregionen överbelastade

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Gå till arkivet