Skip to Content

KNM Helge Ingstad efter kollisionen. Foto: Twitter

Genuspolitik och förlisningen av KNM Helge Ingstad

Digital utgåva

På återväg från den strategiska Natoövningen Trident Juncture kolliderade en norsk fregatt med ett tankfartyg torsdagen den 8 november. Många spekulerar om att genuspolitik sänkte fartyget.

Publicerad: 17 november, 2018, 15:38

  • Svenska

Läs även

Sammanstötningen mellan KNM Helge Ingstad och tankfartyget resulterade ett så pass stort hål på styrbordssidan av örlogsfartyget att det började ta in vatten. Besättningen tvingades att överge fartyget, rapporterade The Barents Observer. På tisdagsmorgonen var det mesta av fartyget redan under vatten.

Fartyget, en av Norges fem toppmoderna fregatter, var på väg hem till Haakonsverns flottbas, men det är fortfarande ett mysterium varför det välutrustade örlogsfartyget inte kunde undvika att kollidera med ett 250 meter långt oljetankfartyg strax norr om oljeterminalen.

Vädret var utmärkt och farvattnet i området erbjuder sjötrafiken i realtid för navigatörer. Dessutom fanns det radiokontakt mellan fartygen när olyckan inträffade.

Frågan kvarstår alltså om varför fregatten, med alla sina sensorer och radar inte kunde ändra kurs i tid för att undvika kollisionen.

Den norska försvarsmakten verkar motvilliga att tala om besättningen på KNM Helge Ingstad.

Att döma av ljudinspelningarna och expertutlåtanden, gjorde besättningen enkla, nästan obegripliga mänskliga fel, vilket fick dem att se ut som amatörer.

”Om detta är hur marinen utbildar sina sjöofficerare, är det chockerande. De visar inte någon disciplin eller förståelse av sjöfartsregler, eller hur man kommunicerar och navigerar till sjöss” anmärkte den erfarna kaptenen och seglaren Geir S Eilertsen.

Fartyget har nu nästan sjunkit helt. Foto: Twitter

”I ljudinspelningen av besättningen hör man röster som inte verkar som om de är medvetna om situationen de befinner sig i. De är inte medvetna om att de är på väg mot fara” sade han.

Den pensionerade befälhavaren Jacob Borresen fann också kollisionen oförklarlig. ”Det faktum att det hände i detta område är obegripligt. Här har vi en hårt trafikerad zon packad med radarutrustning och avläsning av transpondersignaler från alla fartyg i området.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

Australiens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Gå till arkivet

Send this to a friend