Skip to Content

KNM Helge Ingstad efter kollisionen. Foto: Twitter

Genuspolitik och förlisningen av KNM Helge Ingstad

Digital utgåva

På återväg från den strategiska Natoövningen Trident Juncture kolliderade en norsk fregatt med ett tankfartyg torsdagen den 8 november. Många spekulerar om att genuspolitik sänkte fartyget.

Publicerad: 17 november, 2018, 15:38

 • Svenska

Läs även

Sammanstötningen mellan KNM Helge Ingstad och tankfartyget resulterade ett så pass stort hål på styrbordssidan av örlogsfartyget att det började ta in vatten. Besättningen tvingades att överge fartyget, rapporterade The Barents Observer. På tisdagsmorgonen var det mesta av fartyget redan under vatten.

Fartyget, en av Norges fem toppmoderna fregatter, var på väg hem till Haakonsverns flottbas, men det är fortfarande ett mysterium varför det välutrustade örlogsfartyget inte kunde undvika att kollidera med ett 250 meter långt oljetankfartyg strax norr om oljeterminalen.

Vädret var utmärkt och farvattnet i området erbjuder sjötrafiken i realtid för navigatörer. Dessutom fanns det radiokontakt mellan fartygen när olyckan inträffade.

Frågan kvarstår alltså om varför fregatten, med alla sina sensorer och radar inte kunde ändra kurs i tid för att undvika kollisionen.

Den norska försvarsmakten verkar motvilliga att tala om besättningen på KNM Helge Ingstad.

Att döma av ljudinspelningarna och expertutlåtanden, gjorde besättningen enkla, nästan obegripliga mänskliga fel, vilket fick dem att se ut som amatörer.

”Om detta är hur marinen utbildar sina sjöofficerare, är det chockerande. De visar inte någon disciplin eller förståelse av sjöfartsregler, eller hur man kommunicerar och navigerar till sjöss” anmärkte den erfarna kaptenen och seglaren Geir S Eilertsen.

Fartyget har nu nästan sjunkit helt. Foto: Twitter

”I ljudinspelningen av besättningen hör man röster som inte verkar som om de är medvetna om situationen de befinner sig i. De är inte medvetna om att de är på väg mot fara” sade han.

Den pensionerade befälhavaren Jacob Borresen fann också kollisionen oförklarlig. ”Det faktum att det hände i detta område är obegripligt. Här har vi en hårt trafikerad zon packad med radarutrustning och avläsning av transpondersignaler från alla fartyg i området.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • jäst

  Vi här i Stockholm ser på tunnelbanan annonser från försvarsmakten med bara kvinnor på sittande vid skärmar. Det skulle kunna vara på en båt.

  Men visst finns det en enorm inkompetens även bland Män också. ÖB är en av dem.

  • Monty Putin

   Ja i valet så röstades det på fel partier bakom skärmarna. Demokrati (och genusflum) ger bara kvantitet, ingen garanti för kvalitet.

 • xmaverickx

  De hittade hålet där bak så de gjorde ett på styrbordssidan för att komma in.

 • busquador

  det var som en hög marinofficer sa till mig, att en kvinna ombord fungerar bra, men med två börjar revirstriden kring lägerelden.

 • busquador

  Tänk vad likt detta är med de tre amerikanska fregatterna i Kinesiska sjön. Kan man radiostyra båtarna eller är det stollar ombord? En sådan som den norska får man ju stopp på tvärt.

 • Harold_the_Barrel

  Jag är säker på att man kommer fram till att det berodde på “Den kvinnliga faktorn”

Trump utlyser nationellt nödläge – kommer att bygga muren

Den amerikanska presidenten Donald Trump utlyser nationellt nödläge vid USA:s gräns mot Mexiko meddelade Vita Huset under torsdagen. Detta kommer att ge honom extraordinära befogenheter att kringgå kongresshuset där Demokraterna länge motsatt sig hans politik, speciellt byggandet av en mur mot Mexiko. Nu står vägen i princip klar för Trump att bygga muren. Idag kommenterade han själv sitt beslut utanför Vita Huset.

Venezuela: USA:s roll och nyckelpersonerna bakom

UTRIKESDet står nu klart att den pågående kuppen i Venezuela leds av USA och även vilka nyckelpersonerna bakom den är. Metoderna för att uppnå regimskifte är närmast identiska med de vi tidigare sett i andra länder. Nya Tider kommer här med hjälp av våra källor att titta närmare på hur och varför detta sker i Venezuela samt påvisa inblandning av den så kal­lade Deep State och göra flera förskräckande historiska liknelser.

Hemlig rapport om AfD läckt

Det tyska Författningsskyddets hemliga rapport om Alternativ för Tyskland, där man klassar partiet som ”ett provfall” som skall granskas närmare, har läckt. Det är sidan Netzpolitik som lagt upp det 436 sidor långa dokumentet på sin hemsida.

Pedofil våldtog fyraåring så illa att hennes tarmar behövde opereras – dömdes till döden

Mahendra Singh Gond, 28, är den första pedofilen som kommer att avrättas i Indien efter att han dömts till döden enligt en ny lag som gick igenom förra året. Den nya lagen innebär att dödstraff numera kan appliceras för våldtäkter av minderåriga.

Muslim bröt sig in i begravningsbyrå – för att ha sex med lik

Kasim Khuram, 23, bröt sig in i begravningsbyrån Central England Co-Operative Undertakers i staden Birmingham den 11 november förra året rapporterar BBC. Väl där skall den drogpåverkade muslimen ha börjat lyfta på kistlocken på nio olika kistor innan han valde ut en avliden kvinna – och hade sex med kroppen.

ICC-domare avgår efter hot från USA – Avslöjande intervju i tyska Die Zeit

UTRIKESEn domare har avgått från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag efter att USA hotat ICC-domare och åklagare som undersöker anklagelser om amerikanska krigsförbrytelser i Afghanistan. En av de som framfört hoten är sensationellt nog ett toppnamn inom Trump-administrationen.

Venezuela: Kupp som kom av sig, eller del av något större?

VENEZUELAInte sedan USA:s president Donald Trump beordrade flyganfall på Syrien har hans fiender, som sällan missar en chans till hatfulla attacker, så unisont ställt sig på hans sida som gällande hans ställningstagande i det som nu händer i Venezuela. Det sammantaget med mycket snabbt initialt händelseförlopp och internationell samordning är varningssignaler på att det finns en större agenda bakom de fagra orden, menar våra källor. De påpekar både historiska liknelser och diskrepanser i det kuppliknande händelseförloppet och spekulerar om vad det kan innebära.

Norges regering fortsätter – max en thaifru?

I skuggan av det svenska statsministervalet och Alliansens död, förhandlade det invandrarkramande norska KrF om att gå in i högerregeringen – trots ständiga "rasistiska" utspel från FrP-företrädare. KrF gavs tre ministerposter så var det löst. Dessutom har FrP ambitionen att reducera fruimporten.

Gå till arkivet