Skip to Content

KNM Helge Ingstad efter kollisionen. Foto: Twitter

Genuspolitik och förlisningen av KNM Helge Ingstad

Digital utgåva

På återväg från den strategiska Natoövningen Trident Juncture kolliderade en norsk fregatt med ett tankfartyg torsdagen den 8 november. Många spekulerar om att genuspolitik sänkte fartyget.

Publicerad: 17 november, 2018, 15:38

 • Svenska

Läs även

Sammanstötningen mellan KNM Helge Ingstad och tankfartyget resulterade ett så pass stort hål på styrbordssidan av örlogsfartyget att det började ta in vatten. Besättningen tvingades att överge fartyget, rapporterade The Barents Observer. På tisdagsmorgonen var det mesta av fartyget redan under vatten.

Fartyget, en av Norges fem toppmoderna fregatter, var på väg hem till Haakonsverns flottbas, men det är fortfarande ett mysterium varför det välutrustade örlogsfartyget inte kunde undvika att kollidera med ett 250 meter långt oljetankfartyg strax norr om oljeterminalen.

Vädret var utmärkt och farvattnet i området erbjuder sjötrafiken i realtid för navigatörer. Dessutom fanns det radiokontakt mellan fartygen när olyckan inträffade.

Frågan kvarstår alltså om varför fregatten, med alla sina sensorer och radar inte kunde ändra kurs i tid för att undvika kollisionen.

Den norska försvarsmakten verkar motvilliga att tala om besättningen på KNM Helge Ingstad.

Att döma av ljudinspelningarna och expertutlåtanden, gjorde besättningen enkla, nästan obegripliga mänskliga fel, vilket fick dem att se ut som amatörer.

”Om detta är hur marinen utbildar sina sjöofficerare, är det chockerande. De visar inte någon disciplin eller förståelse av sjöfartsregler, eller hur man kommunicerar och navigerar till sjöss” anmärkte den erfarna kaptenen och seglaren Geir S Eilertsen.

Fartyget har nu nästan sjunkit helt. Foto: Twitter

”I ljudinspelningen av besättningen hör man röster som inte verkar som om de är medvetna om situationen de befinner sig i. De är inte medvetna om att de är på väg mot fara” sade han.

Den pensionerade befälhavaren Jacob Borresen fann också kollisionen oförklarlig. ”Det faktum att det hände i detta område är obegripligt. Här har vi en hårt trafikerad zon packad med radarutrustning och avläsning av transpondersignaler från alla fartyg i området.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • jäst

  Vi här i Stockholm ser på tunnelbanan annonser från försvarsmakten med bara kvinnor på sittande vid skärmar. Det skulle kunna vara på en båt.

  Men visst finns det en enorm inkompetens även bland Män också. ÖB är en av dem.

  • Monty Putin

   Ja i valet så röstades det på fel partier bakom skärmarna. Demokrati (och genusflum) ger bara kvantitet, ingen garanti för kvalitet.

 • xmaverickx

  De hittade hålet där bak så de gjorde ett på styrbordssidan för att komma in.

 • busquador

  det var som en hög marinofficer sa till mig, att en kvinna ombord fungerar bra, men med två börjar revirstriden kring lägerelden.

 • busquador

  Tänk vad likt detta är med de tre amerikanska fregatterna i Kinesiska sjön. Kan man radiostyra båtarna eller är det stollar ombord? En sådan som den norska får man ju stopp på tvärt.

 • Harold_the_Barrel

  Jag är säker på att man kommer fram till att det berodde på “Den kvinnliga faktorn”

Liberal EU-ledare häcklad i Budapest

Budapest"Förrädare av Europa!", ropade upprörda ungrare när den liberale EU-ledaren Guy Verhofstadt försökte hålla presskonferens i Budapest med anledning av EU-valet.

EU:s satsning mot ”utländsk valpåverkan” högst selektiv

INRIKESI dessa valtider har EU allt mer lyft fram sin kampanj ”EU vs Disinfo”, vars syfte är att avslöja falska nyheter och valpåverkan från främmande makt. Men bara från Ryssland. Omfattande och pågående påverkan från bland andra USA och Israel tillåts helt öppet.

FPÖ lämnar österrikisk regeringskoalition efter ”skandalvideo”

UTRIKESSamtliga ministrar från Österrikes frihetliga parti, FPÖ, lämnar regeringen i svallvågorna efter ett medialt blåsväder som bröt ut under helgen. Samarbetet med borgerliga ÖVP knakade rejält i fogarna då en hemlig videoinspelning avslöjade hur den nu avgångne vicekanslern och partiledaren Heinz-Christian Strache förhandlat med en ryska med påstådda oligarkkopplingar. Nu frågar sig många vem som ligger bakom den iscensatta videon och vilka följder det får för det stundande EU-valet.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Patriotisk styrkeuppvisning i Milano

EU-valetFler än 30 000 samlades när Salvinis nya, patriotiska allians samlades i Milano för en kraftmanifestation.

Den som bakar kakor för ”extremhögern” får ej ha uppdrag i kyrkan

TYSKLANDDen evangeliska kyrkans ledning i delstaterna Berlin och Brandenburg kräver politisk kontroll av sina medlemmar inför valet till kyrkoråd och styrelser i delstaterna, som hålls i november. Detta framkommer i kyrkans nya handledning och dess avsnitt om uteslutning ur kyrkoförsamlingarnas styrelser.

Frankrikes sista hyllning till två stupade soldater från Commando Hubert

UTRIKESNatten mellan den 9 och 10 maj dödades två franska officerare i samband med en lyckad insats i Burkina Faso/Benin (Opération Barkhane). Målet var att befria gisslan och neutralisera en terroristgrupp från IS. Alla fyra ur gisslan räddades men två officerare från Commando Hubert fick plikta med livet. Under tisdagen den 14 maj hölls i Paris en högtidlig och mycket känslomässigt laddad ceremoni på borggården framför Armémuseet.

Toppkandidat i AfD: ”Migrationen är alla problems moder”

UTRIKESDet nationalkonservativa Alternativ för Tyskland (AfD) var representerat på den paneuropeiska konferensen genom en av partiets toppkandidater till EU-parlamentsvalet, Nicolaus Fest. Fest har en bakgrund som vice chefredaktör på den tyska tidningen Bild am Sonntag, som med en upplaga på över en miljon exemplar är en av Tysklands största tidningar. Den journalistiska karriären slutade dock när han skrev en islamkritisk artikel.

Gå till arkivet

Send this to a friend