Skip to Content

KNM Helge Ingstad efter kollisionen. Foto: Twitter

Genuspolitik och förlisningen av KNM Helge Ingstad

Digital utgåva

På återväg från den strategiska Natoövningen Trident Juncture kolliderade en norsk fregatt med ett tankfartyg torsdagen den 8 november. Många spekulerar om att genuspolitik sänkte fartyget.

Publicerad: 17 november, 2018, 15:38

 • Svenska

Läs även

Sammanstötningen mellan KNM Helge Ingstad och tankfartyget resulterade ett så pass stort hål på styrbordssidan av örlogsfartyget att det började ta in vatten. Besättningen tvingades att överge fartyget, rapporterade The Barents Observer. På tisdagsmorgonen var det mesta av fartyget redan under vatten.

Fartyget, en av Norges fem toppmoderna fregatter, var på väg hem till Haakonsverns flottbas, men det är fortfarande ett mysterium varför det välutrustade örlogsfartyget inte kunde undvika att kollidera med ett 250 meter långt oljetankfartyg strax norr om oljeterminalen.

Vädret var utmärkt och farvattnet i området erbjuder sjötrafiken i realtid för navigatörer. Dessutom fanns det radiokontakt mellan fartygen när olyckan inträffade.

Frågan kvarstår alltså om varför fregatten, med alla sina sensorer och radar inte kunde ändra kurs i tid för att undvika kollisionen.

Den norska försvarsmakten verkar motvilliga att tala om besättningen på KNM Helge Ingstad.

Att döma av ljudinspelningarna och expertutlåtanden, gjorde besättningen enkla, nästan obegripliga mänskliga fel, vilket fick dem att se ut som amatörer.

”Om detta är hur marinen utbildar sina sjöofficerare, är det chockerande. De visar inte någon disciplin eller förståelse av sjöfartsregler, eller hur man kommunicerar och navigerar till sjöss” anmärkte den erfarna kaptenen och seglaren Geir S Eilertsen.

Fartyget har nu nästan sjunkit helt. Foto: Twitter

”I ljudinspelningen av besättningen hör man röster som inte verkar som om de är medvetna om situationen de befinner sig i. De är inte medvetna om att de är på väg mot fara” sade han.

Den pensionerade befälhavaren Jacob Borresen fann också kollisionen oförklarlig. ”Det faktum att det hände i detta område är obegripligt. Här har vi en hårt trafikerad zon packad med radarutrustning och avläsning av transpondersignaler från alla fartyg i området.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • jäst

  Vi här i Stockholm ser på tunnelbanan annonser från försvarsmakten med bara kvinnor på sittande vid skärmar. Det skulle kunna vara på en båt.

  Men visst finns det en enorm inkompetens även bland Män också. ÖB är en av dem.

  • Monty Putin

   Ja i valet så röstades det på fel partier bakom skärmarna. Demokrati (och genusflum) ger bara kvantitet, ingen garanti för kvalitet.

 • xmaverickx

  De hittade hålet där bak så de gjorde ett på styrbordssidan för att komma in.

 • busquador

  det var som en hög marinofficer sa till mig, att en kvinna ombord fungerar bra, men med två börjar revirstriden kring lägerelden.

 • busquador

  Tänk vad likt detta är med de tre amerikanska fregatterna i Kinesiska sjön. Kan man radiostyra båtarna eller är det stollar ombord? En sådan som den norska får man ju stopp på tvärt.

 • Harold_the_Barrel

  Jag är säker på att man kommer fram till att det berodde på “Den kvinnliga faktorn”

Svartägd bank med kopplingar till presidenten plundrad

SYDAFRIKADen första svartägda banken i Sydafrika har plundrats – av ägarna själva. VBS Mutual Bank tog emot skattepengar via mutade offentliga tjänstemän och politiker, bland annat från några av de fattigaste kommunerna i landet. Bedrägeriet kopplas till toppskiktet i stammen Venda, till vilken även presidenten Cyril Ramaphosa hör. Vendastammens kung Toni Mphephu Ramabulana misstänks ha tillskansat sig motsvarande uppåt en miljard kronor.

Skottlossning mot julmarknad – minst två döda och elva skadade

Minst två personer har dödats och elva skadats när en gärningsman började skjuta mot besökare på en julmarknad i franska Strasbourg. En stor polisinsats är pågående för att fånga gärningsmannen som ännu är på fri fot.

Politiserad skönhetstävling kan utse man till världens vackraste kvinna

Vad kan påverka Rysslands relation till USA?

Twitter upprätthåller pakistansk sharia

Twittrare har under den senaste tiden fått meddelanden från Twitter om att deras tweet bryter mot pakistansk lag. De drabbade är den reformistiske Imam Tawhidi och Ensaf Haider, fru till den fängelsedömde saudiske bloggaren Raid Badawi. Ingen av dem har någon som helst anknytning till Pakistan och är därför mycket frågande till Twitters beslut att varna dem för brott mot det islamistiska landets lagar.

Tyskland planerar förbjuda vänsterorganisation

Den tyske inrikesministern Horst Seehofer aviserade nyligen att han vill förbjuda den vänsterextrema organisationen Rote Hilfe – en organisation vars syfte är att på olika sätt understödja fängelsedömda vänsterextremister. Skulle Seehofer få igenom förbudet skulle det innebära slutet för en av de största vänsterextrema organisationerna i landet.

De Gula västarna, Akt tre

För tredje helgen i rad samlades demonstranter från ”Gilets jaunes” (Gula västarna) över hela Frankrike för att uttrycka sitt missnöje med regeringen och de sjunkande realinkomsterna. Organisatörerna kallade det hela för ”Akt 3” och hade inriktat sig på att demonstrera på Champs-Elysées, precis som veckan innan. Men eftersom den förra demonstrationen urartade till vandalism och upplopp valde ordningsmakten att eskalera säkerhetsarrangemangen denna gång.

Kina varnar och förbereder för krig

UTRIKESKinas ambassadör i USA varnar för att Washingtons handelskrig mot Peking kan resultera i världskrig. Det olycksbådande uttalandet kommer drygt en månad efter att Kinas president beordrat sin militär att ”förbereda för krig”. Kina är kända för sitt lågmälda och diplomatiska språk på den internationella scenen. Att detta ändrats dramatiskt den senaste tiden bör ses som både oroväckande och en allvarlig varningssignal, menar många. Liknande tongångar hörs nu från flera håll och många ser G20-mötet i månadsskiftet som avgörande för de kommande sino-amerikanska relationerna.

Gå till arkivet