||||TU-22M3 strategiskt överljudsbombflyg släpper ostyrda FAB-250 (OFAB-250-270) bomber med en totalvikt på 250 kilo över IS-mål utanför Dayr az-Zawr den 16 augusti. Att det sker från synbart hög höjd tyder på att det sker i områden med minimal bebyggelse där IS har viktig militär infrastruktur eller truppkoncentrationer. Långdistansbombaren, som har en räckvidd på cirka 680 mil, togs i bruk under tidigt 1970-tal och i dag tros Ryssland ha cirka 150 uppgraderade Tu-22M kvar. Stillbild: Ryska försvarsdepartementet

Geopolitiskt schack med strategiskt bombflyg

Ryska överljudsbombflygplan av typen Tu-22M3 anlände i mitten av augusti till Iran för utplacering på en bas som Ryssland sades ha fått permanent tillträde till. Detta efterföljdes av rykten om att avancerade S-400 luftförsvarssystem skulle skydda den. I praktiken skulle det göra Iran närmast immunt mot flygangrepp. Mindre än en vecka senare lämnade överraskande det ryska stridsflyget Iran.

Måndagen den 15 augusti landade minst sex strategiska bombflygplan av typen Tupolev Tu-22M3, med Natos rapporteringsnamn ”Backfire”, tillhörande det ryska flygvapnet, eller de ryska luft- och rymdstridskrafterna som de egentligen heter sedan den 1 augusti 2015, på en iransk flygbas norr om staden Hamadan. Även ett okänt antal Su-34 ”Fullback” attackflygplan och strategiskt transportflyg av typen Ilyushin Il-76 ”Candid” åtföljde dem.

En andra flygbas i Mellanöstern

Det är inte första gången det sker, eftersom ryska transport- och stridsflygplan på väg till Syrien flera gånger tidigare mellanlandat på denna bas för att tanka. Denna gång sades det dock att de strategiska överljudsbombflygplanen kommit för att stanna och att Ryssland därmed har ytterligare en, vid sidan om Khmeimim i Syrien, mycket strategiskt placerad flygbas i Mellanöstern. I Tel Aviv och Washington var oron lika stor som ilskan, även om den doldes för offentligheten.

Det är första gången Iran tillåter utländsk militär på sitt territorium sedan revolutionen 1979, som då tvingade den av USA tillsatte Shahen av Iran i landsflykt. Iransk konstitution förbjuder dock utländska baser på iransk mark, vilket komplicerar situationen.

Flyginsatser inleddes kort därpå

Redan dagen efter, den 16 augusti, påbörjade det ryska bombflyget sina uppdrag i Syrien. På bildmaterial som ryska försvarsdepartementet gjort tillgängliga sågs Tu-22M3:orna eskorteras av SU-30SM ”Flanker C” och Su-35S ”Flanker E” jaktflygplan från den ryska basen Khmeimim söder om Latakia i Syrien. Deltog i bombningarna gjorde även Su-34:orna. De ryska luft- och rymdstridskrafterna lyckades återigen påvisa sin förmåga till snabb bas­etablering och hög effektivitet.

Bombflygets mål den första dagen var Islamiska statens (IS) sambandcentraler, större vapendepåer och truppkoncentrationer utanför staden Dayr az-Zawr (även Deir ez-Zur) i östra Syrien. Staden hålls av syriska regeringsstyrkor och har sedan maj förra året varit helt omringad av IS, vars fanatiska krigare genomfört otaliga frenetiska anfall både dag och natt.

Al-Qaida gömmer sig bakom nytt namn

Även Nusrafronten, som är al-Qaida i Syrien, fick se delar av sin militära infrastruktur kring staden Aleppo pulvriseras. Terroristgrupperingar i ytterligare en handfull städer fick även de påhälsningar av det Iranbaserade ryska stridsflyget.

Nusrafronten, eller Jabhat al-Nusra som är dess egentliga namn, har nyligen bytt namn till Jabhat Fatah al-Sham i ett försök att kringgå terrorstämpeln. USA som startade ”Kriget mot terrorn” och invaderade Afghanistan som en direkt följd av att al-Qaida påstods ligga bakom terrordådet ”9/11” har spelat med i namnbytet i ett illa dolt försök att skydda al-Qaida mot ryska flygbombningar. Skälet är att al-Qaida i Syrien är den enda gruppering, bland de västmedia kallar ”syriska rebeller” eller ”moderata islamister”, som har den militära styrkan att påverka utgången i de pågående och mycket avgörande striderna i och kring storstaden Aleppo.

Effektiv start som kom av sig

Samma dag Ryska försvarsdepartementet lade ut bildmaterial på flygoperationerna, som de benämnde ”koncentrerade flyganfall”, bekräftade de också den nya närvaron i Iran samt att ett militärt avtal ingåtts om detta länderna emellan. De följande dagarna genomförde attack- och bombplanen från den iranska basen ytterligare bombningar av terrormål i Syrien, men inte alls i den initialt uppvisade omfattningen eller tempot. Nya Tiders militära källor reagerade på detta och redan här gavs en föraning om att något inte stod rätt till.

De strategiska överljudsbombplanen har sedan ryskt stridsflyg påbörjade sin bombkampanj i Syrien den 30 september 2015 genomfört sina uppdrag från flygbaser i södra Ryssland. Det har inneburit flygresor på närmare 500 mil fram och tillbaka. Utan mellanlandningar har det också krävt lufttankning, även om maximal räckvidd för Tu-22M3 anges vara 680 mil. De har mestadels använts för att lägga ut bombmattor med ostyrda bomber. De långa flygavstånden har dock kraftigt begränsat bomblasten då flygbränslet tagit upp en stor del av lastkapaciteten. Som en jämförelse är flygavståndet mellan Hamadan och till exempel Aleppo cirka 105 mil.

Den nuvarande ryska flygbasen Khmeimim i Syrien har inte kapacitet att permanent rymma de drygt 41 meter långa och 58 ton (tomvikt) tunga TU-22M3:orna som har en spännvidd på över 34 meter.

Karta Inflygningsvägar Tu-22M3, version 2016_03_600x430_tn
HALVERADE FLYGTIDER till terrormålen i Syrien. Det var resultatet för det ryska bombflyg som under en knapp vecka tilläts använda den iranska basen Nojeh Padegan som hemmabas. Den ligger knappt fem mil norr om den iranska staden Hamadan. Tidigare inflygningsvägar från södra Ryssland syns i blått, där max räckvidd för två robotar som tidigare använts anges i rött och orange. Luftförsvarssystemet S-400 finns sedan tidigare utplacerat på den ryska flygbasen Khmeimim i Syrien. Räckvidden på luftvärnsroboten 40N6 är 400 kilometer och visas med de röda cirklarna. Inom detta område i Iran återfinns de viktigaste anläggningarna för landets kärnkraftsprogram, vilka markerats med gula cirklar. S-400 kraftfulla radar har en räckvidd på 600 kilometer, vilka täcker hela Syrien och stora delar av Iran. När Iran sparkade ut ryssarna försvann också den i praktiken immunitet mot flygattacker Iran kunnat få av den ryska närvaron. Detta oaktat ryska leveranser av delar till S-300 system till Iran tidigare i år. Karta: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.