Skip to Content

GEORGE SOROS, 86, medlem i Bilderberggruppen och en av världens mest inflytelserika finansmän, bedriver ”filantropisk” verksamhet över hela världen. Slutresultatet av hans inblandning är alltid att främja hans egen globalistiska agenda. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán har sagt att Soros är ”kanske det tydligaste exemplet på sådana som stöder vad som helst som försvagar nationalstater, stöder allt som motverkar den traditionella europeiska kulturen”. Bilden är från Majdan, torget i centrala Kiev, under den västunderstödda statskuppen i Ukraina 2014. Foto Soros: Wiki. Stora bilden: Nya Tider

George Soros: Europas fiende nummer ett?

Vi har redan berättat om finansmannen George Soros stöd till Black Lives Matter, men vem är han egentligen och vilka andra grupper stöder han? Soros är en av världens mest omstridda personligheter, mäktigare än många statschefer. I större västerländska massmedier framställs han ofta som en välmenande filantrop som använder sin förmögenhet för att göra världen bättre. Men trots all positiv PR gör han sig allt mer avskydd och skaffar sig allt fler motståndare i allt fler länder.

Publicerad: 12 september, 2016, 20:55

  • Svenska

Läs även

Han har kallats ”finansterrorist”, ”oligarken som äger vänstern” och rentav ”världens ondaste man”. För många kritiker förkroppsligar George Soros problemet med att superrika privatpersoner använder sina finansiella muskler för att påverka den politiska utvecklingen. För att citera Richard Miniter på den ansedda tidskriften Forbes är Soros avskydd ”därför att många östeuropéer och centralasiater anser att han använder sina pengar för att undergräva deras politiska system”.

Undergrävande verksamhet beskriver ganska väl vad Soros ägnar sig åt − i synnerhet undergräver han nationalstater som uppvisar tecken till självständighet och traditionella värderingar. Regeringarna i flera östeuropeiska länder har därför börjat reagera mot Soros verksamhet. I västvärlden tenderar regeringarna att själva stöda Soros linje att motverka nationalstaternas oberoende, främja överstatliga strukturer och öka invandringen. De negativa reaktionerna mot Soros verksamhet kommer därför främst från publikationer på den konservativa högerkanten.

Även i väst växer dock kritiken efter avslöjandena om att Soros finansierar Black Lives Matter (se NyT v.34) och i takt med att omfattningen av hans stöd till andra subversiva rörelser blivit allt tydligare. Judiska grupper som tidigare försvarat Soros och anklagat hans kritiker för antisemitism har dessutom börjat distansera sig, och vissa judar anklagar till och med Soros själv för antisemitism, efter att det framkommit att han ger omfattande stöd till minoritetsfrämjande, antinationella och kulturmarxistiska verksamheter även i Israel.

Valutaspekulanten

George Soros blev känd för den svenska allmänheten 1992 då han spekulerade sönder det brittiska pundet. Han gick till historien som ”mannen som knäckte Bank of England” och tjänade mellan en och två miljarder dollar på kuppen.
Kort därefter gjorde han samma sak mot den svenska kronan, som då var knuten till Ecun. När Riksbanken till slut tvingades överge den fasta växelkursen rasade kronan i värde med 40 procent mot dollarn. Det försvårade finanskrisen i Sverige kraftigt, vilket ledde till ökad arbetslöshet och en kostnad på cirka 500 miljarder kronor som svenska skattebetalare fick stå för. Soros tjänade i runda tal ytterligare en miljard dollar.

Under de närmast följande åren skulle George Soros och hans hedgefondbolag Quantum Group också pekas ut som ansvariga för ekonomiska kriser i Thailand, Malaysia, Indonesien, Japan och Ryssland. År 2005 dömdes han för insiderbrott i Frankrike till böter på 940 000 Euro − en summa som knappast avskräckte Soros, som i dag uppskattas ha en nettoförmögenhet på 24 900 000 000 dollar, motsvarande 209 miljarder kronor.

DAVOS/SWITZERLAND, 27JAN11 - George Soros, Chairman, Soros Fund Management, USA, is captured during the session 'Redesigning the International Monetary System: A Davos Debate' at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 27, 2011. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Michael Wuertenberg

GEORGE SOROS på World Economic Forums årliga möte i Davos, Schweiz. Detta år förutspådde han bland annat att den kinesiska ekonomin skulle ”få en hård landning”. Kinesiska myndigheter och medier tolkar det som ett försök att skapa pessimism och därmed underminera den kinesiska valutan. Foto: World Economic Forum

Soros är förstås inte den ende storspekulanten på valutamarknaderna, men har blivit beskylld för att medvetet förstöra hela ekonomier för att tjäna pengar − att själv orsaka kriser snarare än att bara göra profit på redan existerande sådana. Många kritiker har dessutom pekat på att även Soros finansiella verksamhet på ett suspekt sätt sammanfaller med hans öppet globalistiska agenda: I hans kölvatten kommer Internationella valutafonden IMF in med så kallade nödhjälpspaket, som ofelbart innehåller krav på att landets marknader öppnas upp för utländskt ägande – det vill säga Soros och hans gelikar – och att det nationella självbestämmandet beskärs på olika sätt, något som exempelvis drabbade Thailand 1997.

− Jag tycker att jag blivit beskylld för allting. Jag är i grund och botten där för att tjäna pengar. Jag kan inte, ser inte till de sociala konsekvenserna av vad jag gör, förklarade Soros när han intervjuades av tv-programmet 60 Minutes år 1998.

 

”Sorosimperiet” i Östeuropa

Vad som verkligen skiljer ut George Soros från andra finansmoguler är dock hans ”filantropiska” verksamheter. Hans stiftelse Open Society Foundations (OSF), grundad 1993, har verksamhet i ett 40-tal olika länder, 1 800 heltidsanställda och en budget på omkring 600 miljoner dollar om året. Verksamheten kan rentav vara större än så − OSF har tre år i rad hamnat på jumboplats som den minst transparenta och öppna av alla tankesmedjor i hela västvärlden av den icke-statliga organisationen Transparify, som ironiskt nog själv fått pengar av OSF.
Soros finansbolag är samtidigt baserade i så kallade skatteparadis som Jungfruöarna, Bermuda och Panama, och undgår på så vis myndighetsinsyn.

Soros verksamhet i Östeuropa inleddes redan under slutet av kommunisttiden, då han öppnade kontor i sin födelsestad Budapest och bidrog till att underminera kommunismen. Han skänkte bland annat pengar till Solidaritet i Polen och Charta 77 i Tjeckoslovakien. Efter Berlinmurens fall fick dessa organisationer makt och inflytande, och genom detta och ekonomiskt stöd till olika verksamheter − somliga rent filantropiska, andra inriktade på att driva samhället i vänsterliberal riktning − blev han snart en person som statsöverhuvuden och politiker lyssnade andäktigt till.

Som noterats i NyT v.34/2016 skrev Soros redan 1987 att han till sist kunde erkänna sina ”messianska fantasier” för sig själv och att han såg på sig själv som ”ett slags gud”. Dessa föreställningar kan knappast ha blivit svagare av det mottagande han fick i det forna östblocket åren efter murens fall. Journalisten Michael Lewis på tidskriften The New Republic följde Soros under en av hans turnéer genom Östeuropa 1994 och beskriver det så här:

”Varje anhalt påminde om den förra. Vi landade på någon gudsförgäten flygplats och gick förbi en armé till en tom VIP-terminal /.../ Där möttes vi av mellan två och femtio journalister. Soros besvarade ett par frågor och fortsatte sedan för att träffa landets president. Han besökte därefter sin stiftelses kontor, alltid nya, alltid styrda av någon dynamisk infödd person som redan var på väg att bli landets mäktigaste icke-partipolitiska röst, och träffade de lokala styrelsemedlemmarna, som alltid tycktes inbegripa en berömd dissident, en åldrad ambassadör, en ung politiker och en kvinnlig författare som av sina landsmän ansågs trolig att få Nobelpriset en dag. /.../ När jag i hans jetplan undrade högt hur jag skulle framställa det komiskt komplicerade nät som hans aktiviteter mellan Tyskland och Kina bildade, vände han sig om i sätet längre fram och sade: ’Skriv bara att det före detta Sovjetimperiet numera kallas Sorosimperiet’. Sedan vände han sig tillbaka och log för sig själv.”

Soros hade Östeuropa i sin hand. Vid ett besök i Bukarest förklarade han att han ”inte hade tid” att träffa den rumänske premiärministern.

I takt med att länderna började gå i en mer konservativ och nationalistisk riktning, trots Soros försök att motverka det, var det emellertid allt fler som började ifrågasätta hans rätt att påverka deras politik och traditioner. Det blev också allt tydligare att priset för Soros filantropiska donationer var just att han skulle få utöva inflytande över länders och folks framtid. Allt oftare liknades han vid en marionettspelare, som i bakgrunden drog i trådarna för att få makthavarna att dansa som han ville.

För att ta det enskilt största exemplet, grundade George Soros år 1991 Central European University i Budapest. Till dags dato har Soros sponsrat universitetet med den, även för honom, ansenliga summan 880 miljoner dollar, vilket gjort det till ett av Europas rikaste och mest prestigefyllda lärosäten. Samtidigt har det blivit ett centrum för spridandet av postmarxistisk ideologi över hela Östeuropa via ”genusstudier”, ”minoritetsstudier” och studier i internationella relationer med marknads- och socialliberal vinkel. Under invandringskrisen förra året skrev universitetets amerikanske rektor John Shattuck − tidigare bland annat biträdande utrikesminister under Bill Clinton − flera debattartiklar för inflytelserika utländska tidningar som Boston Globe och Financial Times där han, för att korta ned beskrivningen, låter som valfri agendajournalist på DN eller Aftonbladet med krav på ökad invandring, anklagelser om ”främlingsfientlighet” och så vidare.

Östeuropa agerar mot Soros

Ungerns populära konservativa regering, som redan visat att man inte är beredd att gå i samma självutplånande riktning som Västeuropa, reagerade till sist mot denna subversiva verksamhet och pekade ut vad Soros håller på med. I ett uttalande sade premiärminister Viktor Orbán att Soros är ”kanske det tydligaste exemplet på sådana som stöder vad som helst som försvagar nationalstater, stöder allt som motverkar den traditionella europeiska kulturen”.
I juni i år gick Orbán till förnyat angrepp mot Soros:

− Soros [stöder] grupper som vill tvinga Ungerns regering att ändra inställning i invandringsfrågan. /.../ Men folket stöder inte de [väst]europeiska regeringarnas invandringspolitik, trots det finansiella stöd som icke-statliga organisationer får från George Soros som försöker ställa till problem, sade Orbán i en intervju i riksradiokanalen Kossuth.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó klargjorde i ett uttalande att ett förbud mot Soros organisationer inte är aktuellt i Ungern för närvarande. Ryssland gick däremot steget längre i november förra året, då riksåklagarämbetet förbjöd Open Society och flera statsstödda amerikanska organisationer från att bedriva verksamhet i landet då de bedömdes som ett hot mot landets grundlag och nationella säkerhet. Beslutet togs i kölvattnet av dessa organisationers inblandning i kuppen i Ukraina året innan.

Ingen av västvärldens regeringar har till dags dato reagerat mot Soros subversiva verksamheter. Många sätter sitt hopp till Donald Trump, som blivit måltavla för flera av de rörelser som Soros finansierar. Andra har dock hävdat att Trump ska vara ”köpt” av Soros, då denne ska ha efterskänkt en skuld på 82 miljoner dollar i samband med en fastighetsaffär år 2012. Den som lever lär få se.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Domen mot Cementas kalkbrytning på Gotland ett slag mot hela samhället

ANALYSMark- och miljööverdomstolen avvisar Cementas ansökan om fortsatt och utökad brytning av kalksten i Slite på Gotland. Orsaken är att domstolen inte anser att Cementas miljökonsekvensbeskrivning är tillförlitlig, trots att föregående instans godkände den i sin helhet. Domens effekter kan bli långt bortom vad någon tänkt sig, om den vinner laga kraft. Cementas kalkbrytning är avgörande för svensk industri. Cirka 75 procent av all cement som tillverkas i Sverige kommer från Cementas kalkbrytning på Gotland.

Ayaan Hirsi Alis Villebråd, om immigration, islam och kvinnors rättigheter

BOKRECENSION: VILLEBRÅDAyaan Hirsi Ali har tryckt på larmknappen. Nu är det upp till Europas ledare att ta det ansvaret som de hitintills undvikit. Många av de kvinnor som är födda i västvärlden i slutet av 1980-talet och framåt tar sin frihet för given, men är omedvetna om historien bakom kvinnlig rösträtt, jämlikhet och religionsfrihet. Om alla som i dag kal­lar sig för feminister läser denna bok skulle de förstå vad som är faran för dem. Och det gäller inte bara svenskar, även om Ayaan inte målar upp en ljus bild av Sverige, som dessvärre är sann.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

En glömd mästare, Carl Fredric von Bredas konstnärskap

KULTURDavid Klöcker Ehrenstrahl, Alexander Roslin och Lorens Pasch den yngre är några av de hovmålare som varit verksamma i Sverige och än idag är kända för sina verk. Detsamma gäller dock inte riktigt Carl Fredric von Breda, trots att han mer eller mindre förde det romantiska porträttmåleriet till Sverige, efter att ha levt och verkat i Storbritannien.

Gå till arkivet

Send this to a friend