George Soros: Europas fiende nummer ett?

Vi har redan berättat om finansmannen George Soros stöd till Black Lives Matter, men vem är han egentligen och vilka andra grupper stöder han? Soros är en av världens mest omstridda personligheter, mäktigare än många statschefer. I större västerländska massmedier framställs han ofta som en välmenande filantrop som använder sin förmögenhet för att göra världen bättre. Men trots all positiv PR gör han sig allt mer avskydd och skaffar sig allt fler motståndare i allt fler länder.

Han har kallats ”finansterrorist”, ”oligarken som äger vänstern” och rentav ”världens ondaste man”. För många kritiker förkroppsligar George Soros problemet med att superrika privatpersoner använder sina finansiella muskler för att påverka den politiska utvecklingen. För att citera Richard Miniter på den ansedda tidskriften Forbes är Soros avskydd ”därför att många östeuropéer och centralasiater anser att han använder sina pengar för att undergräva deras politiska system”.

Undergrävande verksamhet beskriver ganska väl vad Soros ägnar sig åt − i synnerhet undergräver han nationalstater som uppvisar tecken till självständighet och traditionella värderingar. Regeringarna i flera östeuropeiska länder har därför börjat reagera mot Soros verksamhet. I västvärlden tenderar regeringarna att själva stöda Soros linje att motverka nationalstaternas oberoende, främja överstatliga strukturer och öka invandringen. De negativa reaktionerna mot Soros verksamhet kommer därför främst från publikationer på den konservativa högerkanten.

Även i väst växer dock kritiken efter avslöjandena om att Soros finansierar Black Lives Matter (se NyT v.34) och i takt med att omfattningen av hans stöd till andra subversiva rörelser blivit allt tydligare. Judiska grupper som tidigare försvarat Soros och anklagat hans kritiker för antisemitism har dessutom börjat distansera sig, och vissa judar anklagar till och med Soros själv för antisemitism, efter att det framkommit att han ger omfattande stöd till minoritetsfrämjande, antinationella och kulturmarxistiska verksamheter även i Israel.

Valutaspekulanten

George Soros blev känd för den svenska allmänheten 1992 då han spekulerade sönder det brittiska pundet. Han gick till historien som ”mannen som knäckte Bank of England” och tjänade mellan en och två miljarder dollar på kuppen.
Kort därefter gjorde han samma sak mot den svenska kronan, som då var knuten till Ecun. När Riksbanken till slut tvingades överge den fasta växelkursen rasade kronan i värde med 40 procent mot dollarn. Det försvårade finanskrisen i Sverige kraftigt, vilket ledde till ökad arbetslöshet och en kostnad på cirka 500 miljarder kronor som svenska skattebetalare fick stå för. Soros tjänade i runda tal ytterligare en miljard dollar.

Under de närmast följande åren skulle George Soros och hans hedgefondbolag Quantum Group också pekas ut som ansvariga för ekonomiska kriser i Thailand, Malaysia, Indonesien, Japan och Ryssland. År 2005 dömdes han för insiderbrott i Frankrike till böter på 940 000 Euro − en summa som knappast avskräckte Soros, som i dag uppskattas ha en nettoförmögenhet på 24 900 000 000 dollar, motsvarande 209 miljarder kronor.

DAVOS/SWITZERLAND, 27JAN11 - George Soros, Chairman, Soros Fund Management, USA, is captured during the session 'Redesigning the International Monetary System: A Davos Debate' at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 27, 2011. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Michael Wuertenberg
GEORGE SOROS på World Economic Forums årliga möte i Davos, Schweiz. Detta år förutspådde han bland annat att den kinesiska ekonomin skulle ”få en hård landning”. Kinesiska myndigheter och medier tolkar det som ett försök att skapa pessimism och därmed underminera den kinesiska valutan. Foto: World Economic Forum

Soros är förstås inte den ende storspekulanten på valutamarknaderna, men har blivit beskylld för att medvetet förstöra hela ekonomier för att tjäna pengar − att själv orsaka kriser snarare än att bara göra profit på redan existerande sådana. Många kritiker har dessutom pekat på att även Soros finansiella verksamhet på ett suspekt sätt sammanfaller med hans öppet globalistiska agenda: I hans kölvatten kommer Internationella valutafonden IMF in med så kallade nödhjälpspaket, som ofelbart innehåller krav på att landets marknader öppnas upp för utländskt ägande – det vill säga Soros och hans gelikar – och att det nationella självbestämmandet beskärs på olika sätt, något som exempelvis drabbade Thailand 1997.

− Jag tycker att jag blivit beskylld för allting. Jag är i grund och botten där för att tjäna pengar. Jag kan inte, ser inte till de sociala konsekvenserna av vad jag gör, förklarade Soros när han intervjuades av tv-programmet 60 Minutes år 1998.

 

”Sorosimperiet” i Östeuropa

Vad som verkligen skiljer ut George Soros från andra finansmoguler är dock hans ”filantropiska” verksamheter. Hans stiftelse Open Society Foundations (OSF), grundad 1993, har verksamhet i ett 40-tal olika länder, 1 800 heltidsanställda och en budget på omkring 600 miljoner dollar om året. Verksamheten kan rentav vara större än så − OSF har tre år i rad hamnat på jumboplats som den minst transparenta och öppna av alla tankesmedjor i hela västvärlden av den icke-statliga organisationen Transparify, som ironiskt nog själv fått pengar av OSF.
Soros finansbolag är samtidigt baserade i så kallade skatteparadis som Jungfruöarna, Bermuda och Panama, och undgår på så vis myndighetsinsyn.

Soros verksamhet i Östeuropa inleddes redan under slutet av kommunisttiden, då han öppnade kontor i sin födelsestad Budapest och bidrog till att underminera kommunismen. Han skänkte bland annat pengar till Solidaritet i Polen och Charta 77 i Tjeckoslovakien. Efter Berlinmurens fall fick dessa organisationer makt och inflytande, och genom detta och ekonomiskt stöd till olika verksamheter − somliga rent filantropiska, andra inriktade på att driva samhället i vänsterliberal riktning − blev han snart en person som statsöverhuvuden och politiker lyssnade andäktigt till.

Som noterats i NyT v.34/2016 skrev Soros redan 1987 att han till sist kunde erkänna sina ”messianska fantasier” för sig själv och att han såg på sig själv som ”ett slags gud”. Dessa föreställningar kan knappast ha blivit svagare av det mottagande han fick i det forna östblocket åren efter murens fall. Journalisten Michael Lewis på tidskriften The New Republic följde Soros under en av hans turnéer genom Östeuropa 1994 och beskriver det så här:

”Varje anhalt påminde om den förra. Vi landade på någon gudsförgäten flygplats och gick förbi en armé till en tom VIP-terminal /…/ Där möttes vi av mellan två och femtio journalister. Soros besvarade ett par frågor och fortsatte sedan för att träffa landets president. Han besökte därefter sin stiftelses kontor, alltid nya, alltid styrda av någon dynamisk infödd person som redan var på väg att bli landets mäktigaste icke-partipolitiska röst, och träffade de lokala styrelsemedlemmarna, som alltid tycktes inbegripa en berömd dissident, en åldrad ambassadör, en ung politiker och en kvinnlig författare som av sina landsmän ansågs trolig att få Nobelpriset en dag. /…/ När jag i hans jetplan undrade högt hur jag skulle framställa det komiskt komplicerade nät som hans aktiviteter mellan Tyskland och Kina bildade, vände han sig om i sätet längre fram och sade: ’Skriv bara att det före detta Sovjetimperiet numera kallas Sorosimperiet’. Sedan vände han sig tillbaka och log för sig själv.”

Soros hade Östeuropa i sin hand. Vid ett besök i Bukarest förklarade han att han ”inte hade tid” att träffa den rumänske premiärministern.

I takt med att länderna började gå i en mer konservativ och nationalistisk riktning, trots Soros försök att motverka det, var det emellertid allt fler som började ifrågasätta hans rätt att påverka deras politik och traditioner. Det blev också allt tydligare att priset för Soros filantropiska donationer var just att han skulle få utöva inflytande över länders och folks framtid. Allt oftare liknades han vid en marionettspelare, som i bakgrunden drog i trådarna för att få makthavarna att dansa som han ville.

För att ta det enskilt största exemplet, grundade George Soros år 1991 Central European University i Budapest. Till dags dato har Soros sponsrat universitetet med den, även för honom, ansenliga summan 880 miljoner dollar, vilket gjort det till ett av Europas rikaste och mest prestigefyllda lärosäten. Samtidigt har det blivit ett centrum för spridandet av postmarxistisk ideologi över hela Östeuropa via ”genusstudier”, ”minoritetsstudier” och studier i internationella relationer med marknads- och socialliberal vinkel. Under invandringskrisen förra året skrev universitetets amerikanske rektor John Shattuck − tidigare bland annat biträdande utrikesminister under Bill Clinton − flera debattartiklar för inflytelserika utländska tidningar som Boston Globe och Financial Times där han, för att korta ned beskrivningen, låter som valfri agendajournalist på DN eller Aftonbladet med krav på ökad invandring, anklagelser om ”främlingsfientlighet” och så vidare.

Östeuropa agerar mot Soros

Ungerns populära konservativa regering, som redan visat att man inte är beredd att gå i samma självutplånande riktning som Västeuropa, reagerade till sist mot denna subversiva verksamhet och pekade ut vad Soros håller på med. I ett uttalande sade premiärminister Viktor Orbán att Soros är ”kanske det tydligaste exemplet på sådana som stöder vad som helst som försvagar nationalstater, stöder allt som motverkar den traditionella europeiska kulturen”.
I juni i år gick Orbán till förnyat angrepp mot Soros:

− Soros [stöder] grupper som vill tvinga Ungerns regering att ändra inställning i invandringsfrågan. /…/ Men folket stöder inte de [väst]europeiska regeringarnas invandringspolitik, trots det finansiella stöd som icke-statliga organisationer får från George Soros som försöker ställa till problem, sade Orbán i en intervju i riksradiokanalen Kossuth.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó klargjorde i ett uttalande att ett förbud mot Soros organisationer inte är aktuellt i Ungern för närvarande. Ryssland gick däremot steget längre i november förra året, då riksåklagarämbetet förbjöd Open Society och flera statsstödda amerikanska organisationer från att bedriva verksamhet i landet då de bedömdes som ett hot mot landets grundlag och nationella säkerhet. Beslutet togs i kölvattnet av dessa organisationers inblandning i kuppen i Ukraina året innan.

Ingen av västvärldens regeringar har till dags dato reagerat mot Soros subversiva verksamheter. Många sätter sitt hopp till Donald Trump, som blivit måltavla för flera av de rörelser som Soros finansierar. Andra har dock hävdat att Trump ska vara ”köpt” av Soros, då denne ska ha efterskänkt en skuld på 82 miljoner dollar i samband med en fastighetsaffär år 2012. Den som lever lär få se.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

F.d. bankchef om EU:s stödpaket: Vi blir skuldslavar!

F.d. bankchef om EU:s stödpaket: Vi blir skuldslavar!

🟠 Den 24 mars röstar riksdagen om EU:s kontroversiella ”återhämtningsfond” som mer än dubblar EU:s budget. Johan Sandwall, före detta bankchef, är starkt kritisk och menar att svenska folket blir skuldslavar. I denna intervju berättar han om hur han insåg att banksystemet är ett prydamidspel och resonerar kring EU och de svenska makthavarnas globalistiska planer.

Bilderbergmötet inleds idag

Bilderbergmötet inleds idag

🟠 Årets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen inleds idag i Montreux, Schweiz. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten kommer att deltaga, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltar bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Den svenska sagoberättaren, Om författarinnan Elsa Beskow och hennes sagor

Den svenska sagoberättaren, Om författarinnan Elsa Beskow och hennes sagor

🟠 Hon skrev flera bilderböcker för barn samt fyllde olika böcker och jultidningar med sina livfulla illustrationer. Sedan sin litterära debut med barnboken Sagan om den lilla, lilla gumman år 1897 var Elsa Beskow (1874-1953) en känd och älskad författarinna i svenska hem, inte minst bland barnfamiljer. Hennes böcker är i dag klassiker som berättar om det Sverige som en gång var.

Vuxna män ger kramar, pussar och penisbilder till flickor vid ”mångkulturellt indoktrineringsläger” i Polen

Vuxna män ger kramar, pussar och penisbilder till flickor vid ”mångkulturellt indoktrineringsläger” i Polen

🟠 Det mångkulturella utbildningsprojektet Euroweek i Polen anklagas för att försöka dölja hur utomeuropeiska volontärer missbrukat sin ställning för att närma sig minderåriga polska flickor sexuellt. Politikern Dariusz Matecki i regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) kallar Euroweek ett ”mångkulturellt indoktrineringsläger” och polisen utreder nu anklagelserna. Men föreståndaren Adam Jásnikowski slår ifrån sig när Nya Tider frågar om de obehagliga uppgifterna.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.