Skip to Content

Finland har varit självständigt i 100 år.

Glädje när Finland firar 100 år av självständighet

Den 6 december är en glädjens dag för grannlandet i öster. Detta år firar Finland nämligen 100 år av självständighet, efter att såväl ha lytt under Ryssland som utgjort en del av Sverige. I Helsingfors hålls traditionsenliga fackeltåg och hundra flaggor hissades för att hylla självständigheten.

Publicerad: 6 december, 2017, 13:57

 • Svenska

Läs även

I dag för 100 år sedan blev Finland självständigt från Ryssland. Innan självständigheten var grannlandet ett storfurstendöme i det ryska kejsardömet mellan år 1809-1917. Dessförinnen hade Finland hört till Sverige i flera hundra år, men “den östra rikshalvan” gick förlorad till ryssen efter det svenska nederlaget 1809. Självständighetsdagen är en flaggdag i Finland och räknas som landets nationaldag. I huvudstadens domkyrka är det tradition att presidenten och landets ledning deltar i en gudstjänst och att försvarsmakten delar ut utmärkelser inom kåren.

Finland utropade sig självständigt efter revolutionen i Ryssland, i slutskedet av första världskriget. Strax efter självständighetsdeklarationen utbröt dock inbördeskrig mellan den borgerliga regeringens anhängare och socialisterna. Inbördeskriget var blodigt och omkring 37 000 finländare miste livet. Kriget slutade i maj 1918 då socialisterna gav upp.

I Finland firas självständighetsdagen med pompa och ståt, bland annat hissades ett hundra finländska flaggor redan under tisdagskvällen på Salutorget i Helsingfors. Traditionsenligt lägger man kransar på de fallna hjältarnas gravar och landets studentkår anordnar ett fackeltåg.

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

  Hyvää Suomi!

 • Norbert Hofer

  Om de nu bara verkligen var självständiga.
  Inte sålänge EU existerar vill säga.

 • Malin “Miyuki” Yamato

  Frihetskriget: det var inte så mycket ett krig för att bli självständiga från Ryssland utan en kamp för att befria Finland från kommunism.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Mål för jihadistisk terrorism: En översikt över femton år av angrepp i väst

UTRIKESStadsbussar i London, Boston Marathon, kontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, Bryssels flygplats och julmarknaden i Berlin. Den skenbara kopplingen mellan dessa platser är att de alla har varit ett mål för jihadistiska terroristattacker. Detta konstaterar det nederländska inrikesministeriets underrättelse- och säkerhetstjänst AIVD i en rapport som konstaterar att 75 procent av dessa dåd har utförts de senaste fem åren.

Tyskarna beväpnar sig

Antalet tyskar med vapenlicens har ökat markant. En av de främsta orsakerna till detta är migrantangreppen i Köln. I en förbundsstat i norr är antalet vapenägare särskilt högt.

Gula västarna: Förnyad mobilisering

Vid starten av det nya läsåret samlades några tusen Gula västar i flera större städer i Frankrike, en ökning av mobiliseringen efter sommarens relativa lugn. Sammandrabbningar utbröt särskilt i Montpellier och i Rouen.

Vegan anmälde granne för grillning

UTRIKESDen veganska kvinnan anmälde sina grannar och drog dem inför domstol för att hon störde sig på att de använde sin utomhusgrill – nu har tusentals personer över hela världen skrivit att de tänker grilla till veganens ”ära”.

Gå till arkivet

Send this to a friend