Skip to Content

GLOBAL KLIMATSPÅRNING. Projektet som Al Gore kan ses som ambassadör för heter Climate TRACE. Det ska med hjälp av AI och satelliter ”globalt, i stor detalj och i realtid” spåra nästan all mänsklig aktivitet som leder till utsläpp av växthusgaser och då främst koldioxid. Illustrationen visar MethaneSAT, som globalt ska kartlägga och mäta mänskliga utsläpp av metanföroreningar. Bild: Environmental Defense Fund, Infällda foton: Medium
KLIMAT

Global klimatkoalition ska övervaka hela världen i realtid med AI och satelliter – ”Klimatledaren” Al Gore lanserar Climate TRACE

PappersupplaganNya Tider v. 41

Den före detta amerikanske vicepresidenten Al Gore har efter en lång tids tystnad lanserat ett ”banbrytande initiativ” för global och total klimatspårning. Det ska genomföras av en koalition av utvalda teknikföretag och klimatorganisationer med spetskompetens inom satellitbildbehandling, artificiell intelligens och maskininlärning. Med hjälp av data från satelliter, mark- och sjöbaserade sensorer ska ”alla hörn av planeten” övervakas i realtid och ”med oöverträffade nivåer av detaljer och hastighet”. Precis som med kontaktspårning så dyker Bill Gates namn upp även här. Klimatspårning kräver också, liksom kontaktspårning, ny avancerad teknik och omfattande övervakning.

Publicerad: 9 oktober, 2020, 17:23

  • Svenska

Läs även

Den 15 juli tillkännagav USA:s tidigare vicepresident Al Gore något som han menar kommer att förändra vår värld. Det så kal­la­de ”banbrytande initiativet” ska använda satelliter, land- och sjöbaserade sensorer samt artificiell intelligens (AI), maskininlärning, avancerad bildbehandling och annan teknik för fjärranalys som spänner över hela världen för att övervaka utsläpp av växthus­gaser, vilka påstås skapa global uppvärmning. Detta ”oöverträffade samarbete”, som de själva beskriver det, mellan teknikföretag och ideella klimatgrupper syftar till att spåra alla utsläpp från mänsklig aktivitet till specifika ”källor” eller ”utsläppare” i realtid. Det globala projektet kommer att gå under namnet Climate TRACE (Tracking Real-Time Atmospheric Carbon Emissions).

Al Gore är en amerikansk affärsman och demokratisk politiker som varit USA:s vicepresident. Han gjorde sig känd som toppolitikern som kickstartade teorin om global uppvärm­ning och det påstådda hotet från koldioxid och växthus­gaser. Det skedde i maj 2006 då han lanserade dokumentärfilmen En obekväm sanning, som blandade selekterad och förvanskad vetenskap med rena lögner (se faktarutan om Al Gore).

Filmen spreds snabbt globalt med hjälp av en då exempellös kampanj i system­media och var obligatorisk att se för bland annat skolbarn i stora delar världen över. År 2007 tilldelades Al Gore Nobels fredspris tillsammans med FN:s hårt kritiserade klimatpanel IPCC. Han har inte synts till på många år, men när coronapandemin drog igång har krafterna bakom Al Gore dammat av honom för att nu propagera för global och total övervakning av all mänsklig aktivitet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Gå till arkivet

Send this to a friend