Skip to Content

GLOBAL KLIMATSPÅRNING. Projektet som Al Gore kan ses som ambassadör för heter Climate TRACE. Det ska med hjälp av AI och satelliter ”globalt, i stor detalj och i realtid” spåra nästan all mänsklig aktivitet som leder till utsläpp av växthusgaser och då främst koldioxid. Illustrationen visar MethaneSAT, som globalt ska kartlägga och mäta mänskliga utsläpp av metanföroreningar. Bild: Environmental Defense Fund, Infällda foton: Medium
KLIMAT

Global klimatkoalition ska övervaka hela världen i realtid med AI och satelliter – ”Klimatledaren” Al Gore lanserar Climate TRACE

PappersupplaganNya Tider v. 41

Den före detta amerikanske vicepresidenten Al Gore har efter en lång tids tystnad lanserat ett ”banbrytande initiativ” för global och total klimatspårning. Det ska genomföras av en koalition av utvalda teknikföretag och klimatorganisationer med spetskompetens inom satellitbildbehandling, artificiell intelligens och maskininlärning. Med hjälp av data från satelliter, mark- och sjöbaserade sensorer ska ”alla hörn av planeten” övervakas i realtid och ”med oöverträffade nivåer av detaljer och hastighet”. Precis som med kontaktspårning så dyker Bill Gates namn upp även här. Klimatspårning kräver också, liksom kontaktspårning, ny avancerad teknik och omfattande övervakning.

Publicerad: 9 oktober, 2020, 17:23

  • Svenska

Läs även

Den 15 juli tillkännagav USA:s tidigare vicepresident Al Gore något som han menar kommer att förändra vår värld. Det så kal­la­de ”banbrytande initiativet” ska använda satelliter, land- och sjöbaserade sensorer samt artificiell intelligens (AI), maskininlärning, avancerad bildbehandling och annan teknik för fjärranalys som spänner över hela världen för att övervaka utsläpp av växthus­gaser, vilka påstås skapa global uppvärmning. Detta ”oöverträffade samarbete”, som de själva beskriver det, mellan teknikföretag och ideella klimatgrupper syftar till att spåra alla utsläpp från mänsklig aktivitet till specifika ”källor” eller ”utsläppare” i realtid. Det globala projektet kommer att gå under namnet Climate TRACE (Tracking Real-Time Atmospheric Carbon Emissions).

Al Gore är en amerikansk affärsman och demokratisk politiker som varit USA:s vicepresident. Han gjorde sig känd som toppolitikern som kickstartade teorin om global uppvärm­ning och det påstådda hotet från koldioxid och växthus­gaser. Det skedde i maj 2006 då han lanserade dokumentärfilmen En obekväm sanning, som blandade selekterad och förvanskad vetenskap med rena lögner (se faktarutan om Al Gore).

Filmen spreds snabbt globalt med hjälp av en då exempellös kampanj i system­media och var obligatorisk att se för bland annat skolbarn i stora delar världen över. År 2007 tilldelades Al Gore Nobels fredspris tillsammans med FN:s hårt kritiserade klimatpanel IPCC. Han har inte synts till på många år, men när coronapandemin drog igång har krafterna bakom Al Gore dammat av honom för att nu propagera för global och total övervakning av all mänsklig aktivitet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

Gå till arkivet

Send this to a friend