Skip to Content

Paneldebatt om IPSP 16/10 2018. Från vänster: Moderator Jens Orback (tidigare justitieminister), Denny Vågerö (Kgl Vetenskapsakademien, WHO), Kerstin Sahlin(Kgl Vetenskapsakademien, civilekonom), Marc Fleurbaey (”normativ ekonom”, IPSP:s talesman) och Gustaf Arrhenius (IFFS, filosof) längst till höger och. Foto: Nya Tider
KRÖNIKA

Globalistisk social ingenjörskonst – kritik av IPSP:s första rapport

PappersupplaganNya Tider v. 10

De cirka 300 forskarna bakom IPSP:s manifest menar att vi i dag har vetenskaplig grund till att förstå hur samhällens ekonomi och sociologi fungerar och att det därför är dags att formulera en stor syntes och föreslå vetenskapligt grundade idéer för det goda samhället. Man kan självklart jämföra ambitionen med Marx och Engels försök att skapa en vetenskapligt grundad teori om samhället som de menade pekade ut vägen till det klasslösa kommunistiska lyckoriket.

Publicerad: 13 mars, 2021, 15:26

  • Svenska

Läs även

Trots IPSP:s föresats att vända på alla stenar blir huvudkritiken från undertecknad att det är just det man inte lyckas leva upp till. Resultatet innehåller därför inte heller några egentligen nya eller revolutionerande insikter, tvärtom instämmer IPSP:s rapport tämligen okritiskt i det vänsterliberala frihandelsevangelium som sedan Sovjetunionens fall dominerat diskursen i organ som FN och i många västeuropeiska länder. En mängd för alla människor ytterst viktiga frågor berörs bara ytligt och med en förutbestämt fastslagen ”korrekt” åsikt.

Identitet och grupptillhörighet

IPSP:s ”etiska kompass” sätter ”individens människovärde och välstånd högre än gruppers och nationers bevarande” (Manifestet sid 19). FN-deklarationen om de Mänskliga Rättigheterna (MR) har ett sådant utpräglat individorienterat synsätt och att man inte vill ifrågasätta den grunden. Men det är inte minst detta individorienterade hos MR som redan från början kritiserats hårt av filosofer från hela världen. Inte minst har den muslimska världen markerat avstånd och lanserat den delvis konkurrerande ”Kairo-deklarationen”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Gå till arkivet

Send this to a friend