Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

God jul!

PappersupplaganNya Tider v. 51-53

Med detta extra tjocka dubbelnummer tackar redaktionen för året 2020 och ser fram emot ett spännande 2021. Medan regeringen försöker smyga igenom ytterligare ökningar av invandringen och flytta över mer makt till Bryssel, är det allt fler som säger ifrån och alternativmedierna växer som aldrig förr.

Publicerad: 18 december, 2020, 15:08

  • Svenska

Läs även

Sverige är galet på många sätt. Mina vänner i utlandet skrattar gott när jag berättar om något från den svenska politiken, för att strax därefter fråga: ”Vänta, är det på riktigt?” Ta bara exemplet med Ylva Johansson nedan. Det går inte ens att göra en parodi på hennes uttalanden, det går inte att hitta på något mer förvirrat och absurt.

Samtidigt har just den absurda politiken och politiska korrektheten i debatten skapat en enorm törst efter sanna och objektiva nyheter. Vare sig man håller med regeringen eller inte, så vill alla veta vad som händer. Och alla vet också att de systemtrogna medierna inte kommer att berätta sanningen.

Nu växer alternativmedia så det knakar. Nya Tider har passerat 7 000 prenumeranter och kommer med största sannolikhet att uppnå en ny nivå av presstöd, vilket ger oss möjlighet att utöka vår bevakning, intensifiera vår granskning av makthavarna och anlita fler reportrar. Det som vi främst vill bygga ut är att vara på plats i högre utsträckning. I dag är Nya Tider den enda alternativmedia som regelbundet bevakar rättegångar – ofta är vi inte bara enda alternativmedia på plats, utan enda media över huvud taget. Nu vill vi ställa makthavarna mot väggen, finnas där med vassa frågor på pressmöten och vid olika offentliga träffar och frågestunder. De ansvariga ska aldrig mer kunna vara säkra på att de bara får timida frågor från de maktlojala journalisterna – nu ska de sättas under luppen.

En annan alternativmedia som vuxit snabbt är den nya tv-satsningen Exakt24, som startades i samarbete med Nya Tider för bara ett år sedan. I dag är det en av de största svenska alternativmedierna på Youtube och Facebook, och detta mycket tack vare stödet från Nya Tiders läsare. Stort tack för det!

Med en levande och nyfiken alternativmedia kan inte politikerna längre dölja konsekvenserna av sin politik, som de kunde göra förr. Det är många i dag som följer Nya Tider och Exakt24 för att få reda på vad som händer, och kanske ännu viktigare, för att förstå varför det händer. Det är genom korrekt information som når ut till fler och fler som vi kan återskapa en levande och allsidig samhällsdebatt och återerövra demokratin.

Och det är ni, läsare, som genom ert stöd gör detta möjligt.
Vi ses igen runt den 7 januari med nya spännande nummer och nya avslöjanden!

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend