Skip to Content

Bild: Pxhere.
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

God jul!

PappersupplaganNya Tider v. 51-52

Med detta nummer avslutar vi ett år fullt av framgångar för alternativmedia och en synnerligen omvälvande utveckling för Sverige. Akuta frågor börjar nu på allvar att komma upp till ytan, och det är i många fall informationen från alternativmedia som varit avgörande.

Publicerad: 21 december, 2019, 13:11

  • Svenska

Läs även

Det sprids som en löpeld. Jag behöver inte ens räkna upp allt som händer i Sverige, men ofta hade det aldrig kommit till allmänhetens kännedom om inte alternativmedia hade publicerat nyheterna.

Hade det inte varit för alternativmedia hade politikerna fortsatt kunnat säga att ”vi tjänar på invandringen” eller till och med att ”Sverige klarar sig inte utan invandring”. Nu tvingas de i stället till ”vi har varit naiva”, ett halvhjärtat erkännande från Stefan Löfven, eller det lite mer självkritiska från moderatledaren Ulf Kristersson om invandringskritiker, att de förtjänar ”min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”.

Men sådana medgivanden öppnar bara dammluckorna. Alternativmedia påminner genast att det var samme Kristersson som så sent som förra året i SVT kommenterade den stora ökningen av sexualbrott med: ”Exakt varför de ökar tror jag ärligt talat inte någon vet”. Något som han nu alltså plötsligt tycker är ”alldeles uppenbart”.

Det verkar som att varken Ulf Kristersson eller Stefan Löfven förstår att hundratusentals människor i dag läser alternativmedia. Informationen kommer fram i alla sociala medier. Även gammelmedia har tvingats börja ta upp problemet för att inte bli helt akterseglade.

Människor skrattar i dag åt politikerna, och det känns så befriande att glorian har fallit. Politikerna har länge kunnat utnyttja att det svenska folket varit så auktoritetstroget, men när de nu pladdrar helt substanslöst i tv-rutan och gång på gång lyckas med att motsäga sig själva, då blir de bara till allas åtlöje.

Inför nästa år kan mycket hända. Vad ska de gamla partierna göra för att inte helt försvinna? Liberalernas riksdagsplatser hänger på en skör tråd. Ska Moderaterna våga samarbeta med Sverigedemokraterna nu? SD har gått om Socialdemokraterna och är i dag störst i opinionsmätningarna.

En borgerlig regering vore möjlig. Men om Moderaterna säger att det är okej att prata med SD, då måste det väl också vara okej att rösta på partiet? Genom åren har man lyckats skrämma många väljare med att SD är oberörbart, men med en godkänt-stämpel från Moderaterna så faller den taktiken.

Moderaterna riskerar att tappa ännu fler väljare till SD. Hur man än vänder sig har man ändan bak …
I Tyskland har Alternativ för Tyskland flerdubblat sitt stöd på många håll och skriver nu historia som landets snabbast växande parti någonsin. I Frankrike, Italien, Österrike … överallt är det tydligt att européer vill ha en förändring. Och det ska de få.

Vi ses nästa år!

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Bullerbyn brinner”

KRÖNIKASvenska Sanna Hill har just fått in en artikel i tyska Compact Magazin. Hill försöker där skildra det svenska nödläget. Eder utsände gör den förmodan, att tyskarna just nu är bättre i stånd att förstå att grannen befinner sig i ett nationellt nödläge än de varit på mycket länge. Kanske bättre än vi svenskar, bland annat därför att de själva håller på att resa sig.

Statliga chefer utan fackkunskap

KRÖNIKAAtt leda statens vädertjänst SMHI kräver sakkunskap i ämnet, nämligen väder (meteorologi). Tyvärr är det si och så med den saken. På SMHI efterträder nu jägmästaren Håkan Wirtén agronomen Rolf Brennerfelt som generaldirektör.

Boendesegregation

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGVad innebär det att ”bryta segregationen” vad gäller boen­de? Professor Karl-Olov Arnstberg analyserar segregationen förr i tiden mellan rika och fattiga utifrån sociala och geografiska faktorer, och jämför med den etniska segregationen idag. Hur väljer folk var de vill bo, och hur många har egentligen möjlighet att göra det?

Gott nytt år till alla våra trogna läsare!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Toyotas chef varnar för elbilar

KRÖNIKAKampen om vem som är världens största biltillverkare står nu mellan japanska Toyota och den tyska VW-gruppen. Hack i häl ligger gruppen Nissan-Renault-Mitsubishi. Amerikanska General Motors ligger fyra före Hyundai-Kia.

Varför behandlas vi inte lika när det gäller koldioxid?

KRÖNIKADe som smutsar ner skall betala. Dessa ord kommer från Sveriges klimatminister, tillika vice statsminister, Isabella Lövin.

Dödsdansen i Bryssel

KRÖNIKAEuropeiska Unionens medlemsländer har den 10 december, trots stora meningsskiljaktigheter länderna emellan, enats om att gemensamt ge klartecken för EU:s nya budgetförslag för de närmaste sju åren, i vilket det även ingår så kallade stödpaket på sjuhundrafemtio miljarder euro.

Lund hälsar: Kom gärna hit – men inte med bil!

KRÖNIKANej, säger Lunds klimatpolitiska råd till en ny av- och påfart för E22 vid Lunds forsknings- och teknikpark Idéon. Passande nog heter också rådets ordförande just Neij.

Gå till arkivet

Send this to a friend