Skip to Content

RADERAR SÖKRESULTAT. Här på Kungsbron i centrala Stockholm finns Googles Stockholmskontor. I december 2012 hällde en kvinna bensin över sig vid receptionen och hotade att tända på om inte Google tog bort sökträffar om hennes person. Efter EU:s dom blir det mycket lättare att få sökresultat raderade. Foto: Nya Tider
Internet

Google erbjuder ”länkradering”

”Internet glömmer aldrig”, lyder ett modernt ordspråk. Detta är dock på väg att ändras. Efter en dom den 13 maj från EU-domstolens högsta instans inför nu Google ett särskilt formulär där man kan begära att få länkar om sig själv borttagna.

Publicerad: 25 juni, 2014, 13:16

  • Svenska

Läs även

Domen, som överraskade både Google och de flesta jurister, innebar att man införde en principiell ”rätt att bli bortglömd” som innefattar länkar till nyhetsartiklar, domstolshandlingar och annan information som kan vara till men för individen. Enligt domstolen är sökmotorer – i första hand Google som har 85 procent av den marknaden – ansvariga för att avlägsna viss information från sina sökresultat om en individ begär det.

Den 30 maj införde Google ett formulär som kan användas för att begära bortrensning av information. Formuläret är tillgängligt i samtliga EU-länder och fyra grannländer utanför EU.

Att internet aldrig glömmer var redan tidigare en sanning med modifikation. I själva verket har Google fått ta emot miljontals begäranden från företag och myndigheter om att plocka bort länkar ur sina sökresultat. Enligt Google bifaller man myndighetsbegäranden i ”mindre än hälften” av fallen. Någon motsvarande uppskattning för företag har man inte gått ut med.

Även företag som Yahoo och Microsoft, med sökmotorn Bing, måste foga sig efter EU-domstolens beslut.

Att en länk tas bort innebär inte att informationen raderas – den finns kvar på nätet, men då den inte kan hittas via de stora sökmotorerna blir den mycket svår att lokalisera om man inte vet exakt var den finns.

Det aktuella domstolsfallet handlade bland annat om ett tvistemål mellan Google och en plastikkirurg i Madrid, men frågan om Googles ansvar för innehållet på nätet har varit aktuell många gånger tidigare. I december 2012 gick en kvinna in på Googles kontor i Stockholm och hotade att tända eld på sig själv om inte Google tog bort länkar med nedsättande uppgifter om henne som lagts ut av en privatperson, ett fall som vi skrev om i Nya Tider vecka 38 förra året.

Domslutet har kritiserats från flera håll, inte minst därför att det innehåller ett stort mått av godtycke. Länkar till något som publicerats ”endast i journalistiskt syfte” behöver exempelvis inte tas bort, men det blir upp till Google – och i sista hand domstolarna – att avgöra vilka fall som faller under någon av undantagsreglerna. Det har också uttryckts farhågor för att pedofiler, bedragare och andra brottslingar ska kunna radera sin egen mörka bakgrund.

EU:s generaladvokat Niilo Jääskinen, som var emot principen om ”rätten att bli bortglömd”, menade att det ”skulle innebära att man offrar viktiga rättigheter som yttrande- och informationsfrihet”, och att det finns risk för att individer försöker undertrycka ”legitim och legal information som kommit ut i offentligheten”.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Allt färre barn föds i Norden – i Sverige ersätts vi av invandrare

VETENSKAPAllt lägre nativitetstal hos de nordiska kvinnorna oroar forskare. I Norge, Finland och Island ser man nu rekordlåga födelsetal hos de inhemska kvinnorna och aldrig förr har de fött så få barn som nu. Även Sverige ligger dåligt till – vilket i samband med massinvandring leder till ett ännu snabbare folkutbyte. Samtidigt beror hela 73 procent av befolkningsökningen i Sverige på invandring enligt nya siffror från SCB.

Afrikaner har DNA från okända människoarter

VETENSKAPEn studie visar att mellan 2 – 19 procent av västafrikaners DNA kommer från en okänd människoart. Medan européer och asiater har DNA från neandertalare och en del sydöstasiatiska folk har DNA från denisovamänniskor har afrikaner från subsahariska Afrika DNA från flera okända människoarter visar nya rön.

Klimat: ”Hockeyklubbskurvan” avslöjad som vetenskapsfusk (?)

VETENSKAP”Upphöjd ’klimatbluffare’ förlorar förtalsmål”, ”nu fastslaget att Michael Manns hockeyklubba var bedrägeri”, ”slutet för klimatbluffen”. Det är några av de skarpare rubrikerna i nyhetsflödet från alternativmedia under de senaste veckorna.

Välgörande uppvärmning efter lilla istidens kyla

VETENSKAPTiden efter senaste istid för 10-12 000 år sedan kallas Holocen. Varmast under denna period var Holocen optimum för runt 5- 8 000 år sedan. Då var det globalt flera grader varmare än nu. Minst lika varmt som nu var det också under bronsåldern, romartiden och högmedeltiden.

”Valpögon” – Ett evolutionärt trick för att ”lura” människor

VETENSKAP”Valpögon” eller ”hundögon” är ansiktsuttrycket som hundar gör när de tigger, vet att de gjort något fel eller vill få extra mycket uppmärksamhet från människor. Nu har ny forskning visat att detta är en unik evolutionär utveckling bland tamhundars förfäder som gjort att deras avkommor med lätthet kunnat manipulera oss.

Ny studie: skillnad mellan pojkars och flickors hjärnor redan i fosterstadiet

VETENSKAPEn ny studie från New York visar att pojk- och flickfosters hjärnor ser olika ut redan i fosterstadiet. Detta konstaterar forskarna efter att ha magnetröntgat 118 foster mellan veckorna 25-40. Studien kan ses som ett hårt slag mot förhärskande genusteoretiska idéer om att kön är en ”social konstruktion”.

Historiskt fotografi av svart hål

VETENSKAPEtt svart hål och dess skugga har fångats på bild för första gången tack vare ett internationellt samarbete.

Gå till arkivet

Send this to a friend