Skip to Content

Beowulf var göte. Han tillhör de mytomspunna konungarna från Hrethelingaätten i den götiska konungalistan. Här spelas Beowulf av skotten Gerard Butler (t.v.) i Beowulf & Grendel (2005). Foto: IMDb

Götarna – vilka var de?

Många människor är medvetna om att Götaland är uppkallat efter ett germanskt folk som levde i regionen, men hur mycket vet egentligen gemene man om detta folk? Tillsammans med svearna formade de genom sekler det som kom att bli Sverige.

Publicerad: 14 februari, 2016, 11:43

  • Svenska

Läs även

Götarna bebodde i huvudsak Gotland, Öster- och Västergötland, men även till viss del Småland och Värmland. Vi ser dem först i den grekiska geografen Ptolemaios och den gotiske historikern Jordanes verk, där de uppges bebo vad Jordanes benämner Gothiscandza, som han kallar en ö. Jordanes placerar götarna i moderna Öster- och Västergötland samt på Gotland, där de senare svagt skiljer sig åt från sina fränder på fastlandet. Den andra stammen benämns Suehans eller Suethidi, vilket ofta kopplas till Svear. De bor grannar med götarna och i ett senare skede beskrivs dessa ligga i ständig konflikt med varandra. En metod som också kan ge mer insikt i götarnas härkomst är den etymologiska, där vi kan spåra det svenska ”götar” till ursvenska ”gutar”, som i sin tur kan jämföras med isländskans ”gautar”, gotiskans ”gutans”och slutligen med urgermanskt ”gutaniz”. Ordet motsvarar verbet ’’att hälla’’ och kan då möjligtvis kopplas till Göta älv och dess vattenfall som vi finner i Trollhättan. Älven refererar Jordanes till som Gautelfr. Ordet kan även ha med att gjuta (göta, guta) metall att göra. Stridsyxefolket på stenåldern hade efterliknat gjutna metallyxor med sina stenvapen, men under svensk bronsålder började man själva att gjuta dessa. Gjutarna, götarna, göt i metall, vilket var helt revolutionerande.

Går vi framåt i historien återfinns detta folk djupare beskrivet i det välkände anglosaxiska eposet Beowulf. Deras bravader skildras, bland annat räden på Frisland år 516 där Beowulfs farbror Hygelak faller i strid. Vi ser ständigt den krigiska natur som verkar tillhöra germanska folk, vilket även verkar bekräftas ytterligare av Jordanes, där de omnämns som ”modiga och snabba till krig”. Beowulf var själv göte, vilket framkommer i eposet. En av de kanske mest kända sagorna är den om Beowulf och Grendel, där han på en dansk kungs förfrågan ger sig av till nuvarande Danmark och dräper monstret Grendel som i sin grotta ständigt störs av oljudet från människorna. Beowulf och hans farbror Hygelak är två av de mytomspunna konungarna tillhörande Hrethelingaätten i den götiska konungalistan, där vi även träffar på ett par mer bekanta konungar så som Magnus den starke och Karl Sverkersson. Karl Sverkersson känner nog många igen från filmerna om Arn Magnusson, baserade på Jan Guillous böcker, där Sverkersätten konkurrerar med Folkungaätten. Han är också känd som den förste kungen som regerade över både götar och svear med namnet Karl.

 

Götarna 2

Beowulfkvädet i original på British Library. Det anglosaxiska hjälteeposet dateras till någonstans mellan år 700 och 1000. Foto: Wikipedia

 

I de ständiga konflikterna mellan svear och götar fick, troligen någon gång på 800-talet, de mer krigiska hedniska svearna överhanden och lyckades med tiden inkorporera götarna i ett gemensamt rike, vilket också Arn-filmerna tar upp. Att götarna hamnade i underläge stöds av den danske historikern Saxo Grammaticus i hans Gesta Danorum, även kallad Danernas historia, där han tillskriver svearna de enda som hade rätten att välja kung. Götarna blev således en del av ett gemensamt rike under svearna, Svea rike, vårt moderna Sverige.

Henrik Öst

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

På jakt efter den nordiska folksjälen

KULTURMyrkur, eller Amalie Bruun som den 35-åriga danska kvinnliga artisten ifråga heter, började sin karriär med att skapa atmosfärisk black metal-musik, som blev uppmärksammad, och som även överlag fick bra kritik. Det gjorde i sin tur att hon kunde uppträda på stora och erkända festivaler som Roskildefestivalen i Danmark, Wacken Open Air i Danmark, och även på en av världens största ”multi”-festivaler, South by Southwest, i USA.

Den mystiska kedjan, Sägnerna om Ängsökedjan

KULTURPå slottet Ängsö (vars äldre stavning är Engsö) i Västmanlands län förvaras i dag en guldkedja av dunkelt ursprung. Denna kedja får aldrig lämna slottet för då bryter eldsvåda ut.

Bok: Vaccinera dig – eller låt bli

RECENSIONDen danske professorn och specialistläkaren Peter Gøtzsche har utkommit med ännu en bok där han granskar läkemedel och behandlingsmetoder, denna gång riktar han in sig på vaccin. Ska man låta vaccinera sig och sina barn? Uppväger fördelarna alla risker? Svaret är inte så enkelt och Gøtzsche gör en ansträngning att differentiera debatten, som ofta är svartvit. I själva verket kan ett vaccin vara värt att ta, medan ett annat borde avstås. Författaren går igenom en rad vanliga och ovanliga vaccin och redovisar med omfattande stöd i vetenskaplig litteratur sina slutsatser.

Ett besök i den gamla snapphanegården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend