Skip to Content

Beowulf var göte. Han tillhör de mytomspunna konungarna från Hrethelingaätten i den götiska konungalistan. Här spelas Beowulf av skotten Gerard Butler (t.v.) i Beowulf & Grendel (2005). Foto: IMDb

Götarna – vilka var de?

Många människor är medvetna om att Götaland är uppkallat efter ett germanskt folk som levde i regionen, men hur mycket vet egentligen gemene man om detta folk? Tillsammans med svearna formade de genom sekler det som kom att bli Sverige.

Publicerad: 14 februari, 2016, 11:43

  • Svenska

Läs även

Götarna bebodde i huvudsak Gotland, Öster- och Västergötland, men även till viss del Småland och Värmland. Vi ser dem först i den grekiska geografen Ptolemaios och den gotiske historikern Jordanes verk, där de uppges bebo vad Jordanes benämner Gothiscandza, som han kallar en ö. Jordanes placerar götarna i moderna Öster- och Västergötland samt på Gotland, där de senare svagt skiljer sig åt från sina fränder på fastlandet. Den andra stammen benämns Suehans eller Suethidi, vilket ofta kopplas till Svear. De bor grannar med götarna och i ett senare skede beskrivs dessa ligga i ständig konflikt med varandra. En metod som också kan ge mer insikt i götarnas härkomst är den etymologiska, där vi kan spåra det svenska ”götar” till ursvenska ”gutar”, som i sin tur kan jämföras med isländskans ”gautar”, gotiskans ”gutans”och slutligen med urgermanskt ”gutaniz”. Ordet motsvarar verbet ’’att hälla’’ och kan då möjligtvis kopplas till Göta älv och dess vattenfall som vi finner i Trollhättan. Älven refererar Jordanes till som Gautelfr. Ordet kan även ha med att gjuta (göta, guta) metall att göra. Stridsyxefolket på stenåldern hade efterliknat gjutna metallyxor med sina stenvapen, men under svensk bronsålder började man själva att gjuta dessa. Gjutarna, götarna, göt i metall, vilket var helt revolutionerande.

Går vi framåt i historien återfinns detta folk djupare beskrivet i det välkände anglosaxiska eposet Beowulf. Deras bravader skildras, bland annat räden på Frisland år 516 där Beowulfs farbror Hygelak faller i strid. Vi ser ständigt den krigiska natur som verkar tillhöra germanska folk, vilket även verkar bekräftas ytterligare av Jordanes, där de omnämns som ”modiga och snabba till krig”. Beowulf var själv göte, vilket framkommer i eposet. En av de kanske mest kända sagorna är den om Beowulf och Grendel, där han på en dansk kungs förfrågan ger sig av till nuvarande Danmark och dräper monstret Grendel som i sin grotta ständigt störs av oljudet från människorna. Beowulf och hans farbror Hygelak är två av de mytomspunna konungarna tillhörande Hrethelingaätten i den götiska konungalistan, där vi även träffar på ett par mer bekanta konungar så som Magnus den starke och Karl Sverkersson. Karl Sverkersson känner nog många igen från filmerna om Arn Magnusson, baserade på Jan Guillous böcker, där Sverkersätten konkurrerar med Folkungaätten. Han är också känd som den förste kungen som regerade över både götar och svear med namnet Karl.

 

Götarna 2

Beowulfkvädet i original på British Library. Det anglosaxiska hjälteeposet dateras till någonstans mellan år 700 och 1000. Foto: Wikipedia

 

I de ständiga konflikterna mellan svear och götar fick, troligen någon gång på 800-talet, de mer krigiska hedniska svearna överhanden och lyckades med tiden inkorporera götarna i ett gemensamt rike, vilket också Arn-filmerna tar upp. Att götarna hamnade i underläge stöds av den danske historikern Saxo Grammaticus i hans Gesta Danorum, även kallad Danernas historia, där han tillskriver svearna de enda som hade rätten att välja kung. Götarna blev således en del av ett gemensamt rike under svearna, Svea rike, vårt moderna Sverige.

Henrik Öst

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Advent – en tid av hopp och glädje

KULTUR

”EU-kartellen glömmer och förlåter inte”

INTERVJUFörfattaren, tv-regissören och grävande journalisten Guido Grandt har publicerat en ny bok om Jörg Haiders död i oktober 2008. Grandt tror inte på olycksteorin – han är övertygad om att Haider blev mördad.

Världsundergång à la Wilderäng

KULTURLars Wilderäng är författare, bloggare och föredragshållare. Han må i vid mening tillhöra etablissemanget, men han är förhållandevis väl påläst och han har en del kritiska saker att säga om den svenska samtiden. Han debuterade med romanen Midvintermörker (2011) där Ryssland anföll Sverige. Därefter har han skrivit en hel trilogi med sci-fi-inslag där det krisar till sig ordentligt, med Stjärnklart (Massolit förlag, 2014) som första del och följt av Stjärnfall och Stjärndamm (2015-2016). Här bjuds både samhällskritik och underhållning.

”Dalby” runt om i världen

KULTUROrtsnamnet Dalby klingar väldigt nordiskt, och det finns mycket riktigt flera orter i både Sverige, Danmark och ett par i Norge med det namnet. Men det visar sig att Dalby även finns som ortsnamn i andra delar av världen.

O, vad det låter bra!

RECENSIONMånga organisationer, i synnerhet inom det offentliga, ägnar sig allt mer åt floskler, värdegrund och styrdokument kring till exempel jämställdhet och kulturell mångfald. Byråkrati och konsulter tar allt mer plats på bekostnad av kärnverksamheten. Professor Mats Alvesson kal­lar det funktionell dumhet, och menar att det påfallande är hur många smarta människor som ägnar sig åt detta.

Slottsfrun som hämtades av Djävulen

KULTUREnligt legenden drack denna slottsfru blod och galla, var mycket hård mot sina underordnade och fördes till sist av Djävulen själv till helvetet. Det är så man kan summera legenden om Pintorpafrun. Det har berättats om flera olika Pintorpafruar, men de mest berömda är Anna Karlsdotter (Vinstorpaätten) och Beata von Yxkull.

Oden – en arketyp som formar vår samtid

KULTURDen brittiske författaren Richard Rudgley spinner vidare på Carl Gustav Jungs tankar om Oden som en kollektiv arketyp i västvärlden. I boken The Return of Odin förklarar han historiska skeenden med Allfaderns intryck på germanernas sinnelag, men skissar även en tänkbar framtid.

Gå till arkivet

Send this to a friend