Skip to Content

Ett fyrtiotal aktivister fick blockera vägar runt Kungsportsavenyn. Foto: Nya Tider
INRIKES

Göteborg: Vänsterextremister stoppar trafiken medan polisen tittar på

Digital utgåva

Ett fyrtiotal aktivister från den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion samlades under fredagseftermiddagen för att spärra av vägar i centrala Göteborg under polisens överinseende. På plats fanns bland andra Jonathan Pye som dömdes till fängelse i fyra år för inblandning i Göteborgskravallerna 2001.

Publicerad: 19 september, 2020, 19:27

 • Svenska

Läs även

En avslappnad insatschef vidtog inga åtgärder för att upprätthålla lag och ordning. Foto: Nya Tider

Vid ett flertal tillfällen ställde man sig i vägen för trafiken under 5 minuter i taget, vilket var i sin ordning enligt insatschefen som fått direktiv uppifrån att låta vänsterextremisterna hållas. Tilltaget framkallade kraftig irritation hos ett stort antal göteborgare som fastnade i avspärrningarna eller blev åsyna vittnen till ordningskollapsen. En hel buss tömdes på passagerare som fick fortsätta sin färd till fots och en man som Nya Tider talade med berättade uppgivet att han nu skulle missa sitt tåg. Polisen på plats fick motta en rad kritiska synpunkter på den undermåliga hanteringen av ordningsstörningen.

Skattepengar i arbete: Sveriges Radio och polisen var på plats. Foto: Nya Tider

 

I ett osammanhängande resonemang om att grundlagen skulle skydda brott mot ordningslagen försökte insatschefen motivera beslutet att inte ingripa mot ordningsstörningarna för uppretade göteborgare. När en man försökte forcera avspärrningen blev han trakasserad av en aktivist med stöd av polisen. I jämförelse med BLM-demonstrationen i juni gick det hela lugnt till men i det här fallet kan man inte skylla bristen på ingripande med att man var underbemannade. Minst ett tiotal poliser befann sig på platsen.

Polisen fick motta en rad utskällningar av upprörda göteborgare. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Charta27

  Minns ni när polisen skulle ha “ett tålamod av guld”, vid BLM-kravallerna i Göteborg?

  Polisen skall överse med grov skadegörelse, men jaga personer som vill utnyttja sin grundlagsstadgade rätt att kritisera en ideologi.

  Eller uttryckt så här – man får inte på ett brandsäkert sätt elda upp en bok som man köpt för sina egna surt förvärvade pengar.

  I Morgan Johanssons Sverige vrängs lagar efter hans ministerstyre, som INTE grundlagen tillåter.

  Och här stammar rikspuckot:

  https://www.youtube.com/watch?v=OhJobJ095JI

  • RL, Vallentuna

   Ja..polisens agerande är utmanande mot all rättvisa och anständighet.

 • Denny Abrahamsson

  Syltryggar och fjollor, gör ert jobb. Rensa gatan.

 • Dacke

  Ytterligare ett bevis på att den statliga Polisen spelat ut sin roll? Dessa båda demonstrationer, den här och tidigare BLM visar att det behövs inga tillstånd för att orsaka kaos i städerna? När däremot några personer som tänkt fjutta på ett häfte där det står Koranen på jagas “brottslingarna” över hela landet? Rasmus Paludan utvisas från Sverige på två år. Är förvånad att det inte blev livstids utvisning? Antar att det blir så om han försöker igen? Gör Polisen kommunal igen, men helt fristående från inkompetenta politiker!

 • ensomintevet

  Polisen hemmasnickrar egna tolkningar om hur lagar ska tillämpas och det måste bli ett slut på det.
  Utan tillstånd- ingen demontration. Stoppa trafik.-böter. De är det som gäller.

  • RL, Vallentuna

   Oerhört provocerande av polisen. Det är för jäkligt !! Polis skulle bums plockat bort störningarna. Otroligt !!!
   Jämför med hur hårdhänta poliser alltid är mot nationella. hade det varit ” Gröna slipsens vänner ” hade batongerna haglat och samtliga gripits.

 • Thore Jeppsson

  Varför ska vi ha fler poliser om dom ser som sin uppgift att bara stå och titta på?

 • Vielfrass

  Fast det hade nog blivit fart på Kling & Klang , plus Skrik & Skrän-Vänstern som mer eller mindre fått hållas , om det hade varit NMR som stått & delat ut flygblad . . . X( .

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Förälder misshandlade pedofil – döms till samhällstjänst

INRIKESEn 33-åring sökte upp en pedofil i dennes hem och misshandlade och hotade honom till livet. Pedofilen hade begått övergrepp på den förskola där 33-åringens son gick. För dessa brott döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Utökade restriktioner

INRIKESUnder dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige kommer införa utökade restriktioner för att bekämpa coronapandemin och den ökade smittspridningen av viruset. En av åtgärderna kan innebära svåra problem för nattklubbarna i landet – en begränsning av antalet gäster till maximalt 50.

Planerad koranbränning utanför riksdagen – en hyllning till Samuel Paty

INRIKESPå fredagen den 23 oktober kommer en islamkritisk demonstration att äga rum, där arrangören planerar att bränna koranen, allt som en hyllning till den mördade franske läraren Samuel Paty. Det skriver Samhällsnytt på morgonen den 22 oktober.

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gå till arkivet

Send this to a friend