Granskning Sverige nedsläckt efter mediekampanj

Idag stängdes Granskning Sveriges konto på Youtube ner efter en intensiv mediekampanj där gruppen bland annat anklagats för hot och trakasserier mot journalister − påståenden som hittills inte har kunnat beläggas. "Yttrandefriheten i Sverige är snart helt borta", säger Fabian Fjälling som blivit Granskning Sveriges ansikte utåt.

Granskning Sveriges kanal släcktes ner efter en intensiv hetskampanj i media. Kampanjen inleddes med att Bonniers satt en advokatfirma på att göra upphovsrättsanmälningar mot Granskning Sveriges videoklipp på Youtube och försökt förmå dem att “vidta åtgärder”.

De påstådda upphovsrättsintrången består av att Granskning Sverige i sina filmer använt artiklar från bland annat DN och Expressen för att kritisera dessa tidningars nyhetsurval och peka ut bristande faktakoll, källkritik och i förekommande fall rena lögner. Filmerna har bland annat haft titlar som “DN och Aleppo”, “Ljugande DN-journalist vill inte diskutera sanningen” och “Granskning Sverige utbildar DN i källkritik”.

Eller som Expressen uttrycker det:

“Det handlar om skärmdumpar som Granskning Sverige har publicerat från olika tidningsartiklar, vars innehåll nätverket ogillar. Skärmdumparna publiceras tillsammans med ljudklipp där Granskning Sveriges företrädare lurar till sig ‘intervjuer’ med journalisterna som skrivit dem.”

Att “lura till sig ‘intervjuer'” syftar på att Granskning Sverige vanligtvis ringer under pseudonymer eftersom journalister och politiker ofta vägrar att svara på frågor från kritiska medier.

Under de senaste dagarna har flera tidningar samt företrädare för Journalistförbundet och Tidningsutgivarna gått i bräschen för ett angrepp mot Granskning Sverige som även utvidgats till krav på att Google ska “släcka ner” Granskning Sverige och andra aktörer som “begår lagbrott”.

Expressen intervjuade bland andra Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna:

– Man använder materialet för att sprida högerextrem propaganda. Jag tycker att det är skrämmande. Det är, om man får använda ett gammaldags ord, ynkedom.

Om Google inte släcker ner det menar Jeanette Gustafsdotter att regeringen bör gå ut och säga ifrån.

– Det är olämpligt och ovärdigt. Och oetiskt.

I USA, där Google och Youtube är baserade, är det inte olagligt att använda material på det sätt Granskning Sverige gjort − även omfattande citat och skärmdumpar betraktas som “fair use” när de används för att kritisera en artikel.

Den svenska upphovsrättslagen är, enligt jurister som uttalat sig i media, mindre tillåtande.

Därför kräver nu bland andra Tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet i ett “öppet brev” (som ännu inte publicerats online) att justitieminister Morgan Johansson ska pressa Google till att begränsa yttrandefriheten efter svensk modell.

Hela retoriken blandas också med påståenden om “hot och trakasserier” som man hittills inte publicerat ett enda bevis för − om man nu inte menar att det är “trakasserier” att ställa kritiska och i vissa fall upprörda frågor om mediernas nyhetsrapportering.

I en artikel påstår Expressen även att Granskning Sverige ska ha uppsökt en advokat i dennes bostad, något Fabian Fjälling på Granskning Sverige nekar till när Nya Tider når honom via telefon. Ironiskt nog illustreras artikeln med en bild från när Expressen sökte upp Fjälling i hans bostad för att konfrontera honom.

Nya Tider söker i skrivande stund flera av dem som uttalat sig i samband med hetskampanjen. Vi kan redan nu avslöja att flera av dem slår ifrån sig och hävdar att de inte alls yttrat sig om Granskning Sverige, utan bara om “hot och trakasserier i allmänhet”.

− Jag har inte kommenterat Granskning Sveriges arbetsmetoder, utan det jag kommenterat är Googles och andra utländska plattformars ansvar, säger Jeanette Gustafsdotter när Nya Tider pratar med henne.

Samtidigt kopplas Gustafsdotters krav och hennes “öppna brev” av samtliga nyhetsmedier till just Granskning Sverige och påstådda hot och trakasserier.

− Visst, “vi pratar om hot och trakasserier, och sedan lite om Granskning Sverige, och sedan hot och trakasserier igen, men det har inget med varandra att göra”, kommenterar Fabian Fjälling syrligt.

Fabian Fjälling uppger för Nya Tider att han ska göra en polisanmälan om förtal.

Såväl Expressen som DN och advokatfirman Danowsky & Partners har öppet anklagat Granskning Sverige för att ha hotat en advokat och “hotat och trakasserat” journalister och andra “samhällsbärande yrkesgrupper” som jurister och politiker. Några bevis för dessa påstådda hot har som sagt inte presenterats.

Advokatfirman Danowsky & Partners skriver i ett mejl till Nya Tider, efter upprepade försök att nå dem via telefon:

“Du har kontaktat oss flera gånger på telefon. Advokatbyrån avser inte att lämna någon kommentar till dig eller till din publikation.

Med detta besked utgår vi ifrån att du upphör att söka kontakt med byrån och enskilda medarbetare hos oss.”

Nya Tider avser inte att åtlyda detta krav från advokatfirman, utan har gett dem chansen att förklara sig via mejl istället. Vi söker flera av de inblandade journalisterna och återkommer med en längre artikel.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

DN-reportern gjorde hembesök hos multi­sjuk kvinna – konfronteras åtta år senare

DN-reportern gjorde hembesök hos multi­sjuk kvinna – konfronteras åtta år senare

🟠 Den invandringskritiska debattören, som skriver under pseudonymen Julia Caesar, blev i augusti 2015 uppsökt i sitt hem av DN-journalisten Niklas Orrenius. Trots att hon inte ville tala med DN, hängdes hon ut som ”rasist” och fick allt värre hälsoproblem. Kort därpå fortsatte Expressen drevet genom att avslöja hennes identitet. Åtta år senare tvingas Orrenius för första gången svara på frågor om det kontroversiella hembesöket, i en dokumentär av reportern Christian Peterson på Insikt24. Till Nya Tider berättar Peterson hur han med en listig plan lyckades överrumpla Orrenius.

Läs även:

Sverige köper Archer – till Ukraina

Sverige köper Archer – till Ukraina

🟠 INRIKES Samtidigt som regeringen presenterade det 18:e stödpaketet till Ukraina, denna gång i form av civilt stöd för 1,4 miljarder kronor, meddelade man att Sverige kommer lägga en större beställning av det världsledande artillerisystemet Archer.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.