Granskning Sverige nedsläckt efter mediekampanj

Idag stängdes Granskning Sveriges konto på Youtube ner efter en intensiv mediekampanj där gruppen bland annat anklagats för hot och trakasserier mot journalister − påståenden som hittills inte har kunnat beläggas. "Yttrandefriheten i Sverige är snart helt borta", säger Fabian Fjälling som blivit Granskning Sveriges ansikte utåt.

Granskning Sveriges kanal släcktes ner efter en intensiv hetskampanj i media. Kampanjen inleddes med att Bonniers satt en advokatfirma på att göra upphovsrättsanmälningar mot Granskning Sveriges videoklipp på Youtube och försökt förmå dem att “vidta åtgärder”.

De påstådda upphovsrättsintrången består av att Granskning Sverige i sina filmer använt artiklar från bland annat DN och Expressen för att kritisera dessa tidningars nyhetsurval och peka ut bristande faktakoll, källkritik och i förekommande fall rena lögner. Filmerna har bland annat haft titlar som “DN och Aleppo”, “Ljugande DN-journalist vill inte diskutera sanningen” och “Granskning Sverige utbildar DN i källkritik”.

Eller som Expressen uttrycker det:

“Det handlar om skärmdumpar som Granskning Sverige har publicerat från olika tidningsartiklar, vars innehåll nätverket ogillar. Skärmdumparna publiceras tillsammans med ljudklipp där Granskning Sveriges företrädare lurar till sig ‘intervjuer’ med journalisterna som skrivit dem.”

Att “lura till sig ‘intervjuer'” syftar på att Granskning Sverige vanligtvis ringer under pseudonymer eftersom journalister och politiker ofta vägrar att svara på frågor från kritiska medier.

Under de senaste dagarna har flera tidningar samt företrädare för Journalistförbundet och Tidningsutgivarna gått i bräschen för ett angrepp mot Granskning Sverige som även utvidgats till krav på att Google ska “släcka ner” Granskning Sverige och andra aktörer som “begår lagbrott”.

Expressen intervjuade bland andra Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna:

– Man använder materialet för att sprida högerextrem propaganda. Jag tycker att det är skrämmande. Det är, om man får använda ett gammaldags ord, ynkedom.

Om Google inte släcker ner det menar Jeanette Gustafsdotter att regeringen bör gå ut och säga ifrån.

– Det är olämpligt och ovärdigt. Och oetiskt.

I USA, där Google och Youtube är baserade, är det inte olagligt att använda material på det sätt Granskning Sverige gjort − även omfattande citat och skärmdumpar betraktas som “fair use” när de används för att kritisera en artikel.

Den svenska upphovsrättslagen är, enligt jurister som uttalat sig i media, mindre tillåtande.

Därför kräver nu bland andra Tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet i ett “öppet brev” (som ännu inte publicerats online) att justitieminister Morgan Johansson ska pressa Google till att begränsa yttrandefriheten efter svensk modell.

Hela retoriken blandas också med påståenden om “hot och trakasserier” som man hittills inte publicerat ett enda bevis för − om man nu inte menar att det är “trakasserier” att ställa kritiska och i vissa fall upprörda frågor om mediernas nyhetsrapportering.

I en artikel påstår Expressen även att Granskning Sverige ska ha uppsökt en advokat i dennes bostad, något Fabian Fjälling på Granskning Sverige nekar till när Nya Tider når honom via telefon. Ironiskt nog illustreras artikeln med en bild från när Expressen sökte upp Fjälling i hans bostad för att konfrontera honom.

Nya Tider söker i skrivande stund flera av dem som uttalat sig i samband med hetskampanjen. Vi kan redan nu avslöja att flera av dem slår ifrån sig och hävdar att de inte alls yttrat sig om Granskning Sverige, utan bara om “hot och trakasserier i allmänhet”.

− Jag har inte kommenterat Granskning Sveriges arbetsmetoder, utan det jag kommenterat är Googles och andra utländska plattformars ansvar, säger Jeanette Gustafsdotter när Nya Tider pratar med henne.

Samtidigt kopplas Gustafsdotters krav och hennes “öppna brev” av samtliga nyhetsmedier till just Granskning Sverige och påstådda hot och trakasserier.

− Visst, “vi pratar om hot och trakasserier, och sedan lite om Granskning Sverige, och sedan hot och trakasserier igen, men det har inget med varandra att göra”, kommenterar Fabian Fjälling syrligt.

Fabian Fjälling uppger för Nya Tider att han ska göra en polisanmälan om förtal.

Såväl Expressen som DN och advokatfirman Danowsky & Partners har öppet anklagat Granskning Sverige för att ha hotat en advokat och “hotat och trakasserat” journalister och andra “samhällsbärande yrkesgrupper” som jurister och politiker. Några bevis för dessa påstådda hot har som sagt inte presenterats.

Advokatfirman Danowsky & Partners skriver i ett mejl till Nya Tider, efter upprepade försök att nå dem via telefon:

“Du har kontaktat oss flera gånger på telefon. Advokatbyrån avser inte att lämna någon kommentar till dig eller till din publikation.

Med detta besked utgår vi ifrån att du upphör att söka kontakt med byrån och enskilda medarbetare hos oss.”

Nya Tider avser inte att åtlyda detta krav från advokatfirman, utan har gett dem chansen att förklara sig via mejl istället. Vi söker flera av de inblandade journalisterna och återkommer med en längre artikel.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

DN-reportern gjorde hembesök hos multi­sjuk kvinna – konfronteras åtta år senare

DN-reportern gjorde hembesök hos multi­sjuk kvinna – konfronteras åtta år senare

🟠 Den invandringskritiska debattören, som skriver under pseudonymen Julia Caesar, blev i augusti 2015 uppsökt i sitt hem av DN-journalisten Niklas Orrenius. Trots att hon inte ville tala med DN, hängdes hon ut som ”rasist” och fick allt värre hälsoproblem. Kort därpå fortsatte Expressen drevet genom att avslöja hennes identitet. Åtta år senare tvingas Orrenius för första gången svara på frågor om det kontroversiella hembesöket, i en dokumentär av reportern Christian Peterson på Insikt24. Till Nya Tider berättar Peterson hur han med en listig plan lyckades överrumpla Orrenius.

Läs även:

Halvtid i mandatperioden – Kristersson och Åkesson optimistiska

Halvtid i mandatperioden – Kristersson och Åkesson optimistiska

🟠 INRIKES Halva mandatperioden har passerat och Ulf Kristersson är pressad att övertyga väljarna om att paradigmskiftet kommer att förverkligas. I sin regeringsförklaring menade han att det varit två svåra år, men att det kommer att bli bättre i ”andra halvlek”. Tidöpartierna plågas inte bara av svaga opinionssiffror, utan även av intern turbulens efter att Tobias Billström lämnat regeringen i vad som tolkats som en protest mot Ulf Kristersson.

Invandrare får 350 000 kronor – om de åker hem

Invandrare får 350 000 kronor – om de åker hem

🟠 INRIKES Regeringen planerar att genomföra flera förändringar i migrationspolitiken som ska leda till att fler invandrare kan utvisas men även fås att utvandra frivilligt. Det mest uppseendeväckande i den nya politiska inriktningen är att kraftigt öka bidragen för frivilligt återvändande – från 10 000 kronor till 350 000 kronor per person.

Skjutvapenvåldet ökar i Sverige

Skjutvapenvåldet ökar i Sverige

🟠 INRIKES Inte många som följer nyheterna kan ha missat att Sverige sticker ut i Europa, ja nästan i världen, vad gäller användning av handeldvapen på allmän plats. ”Alla” vet att det till helt övervägande del handlar om organiserad brottslighet från invandrade gäng eller klaner, även om systemmedia gör sitt bästa för att mörka vilka som ligger bakom. Brå har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga fenomenet, och släppte sin rapport i augusti. Frågan är om det kommer att kunna göra någon skillnad?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Biblioteken – En mångsidig historia.

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svensken och kolsyran

🟠 HISTORIA Att köpa och dricka kolsyrat mineralvatten är en självklarhet i dagens Sverige. Kolsyrat vatten kan köpas varje matvaruaffär och vi är vana vid att se flaskorna. Vad som kanske inte är lika känt är att det var en svensk kemist vid namn Torbern Bergman som uppfann kolsyrat mineralvatten under första halvan av 1770-talet.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.