Det enda inslag som kritiseras av Granskningsnämnden - för att vara för opartiskt.

Granskningsnämnden kritiserar SVT:s inslag där Vávra Suk fick uttala sig

Granskningsnämnden anser att Vávra Suks medverkan i SVT:s Aktuellt i samband med Bokmässan förra året inte levde upp till kravet på opartiskhet – programledaren borde inte ha varit så opartisk utan mer ifrågasättande. Beslutet offentliggjordes i dag.

Flera program i SVT hade anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv, sedan nyhetstidningen Nya Tider beskrivits på ett högst vinklat och missvisande sätt i den statliga televisionen.

Det enda program där Granskningsnämnden anser att SVT har brustit är dock Aktuellt i SVT2 den 22 september, där Nya Tiders chefredaktör intervjuades i direktsändning. Resonemanget i kritiken går ut på att programledaren var för opartisk och inte agerade tillräckligt kritiskt mot Suk:

”Nämnden anser inte att programledaren intog en tydligt kritisk hållning i intervjun med chefredaktören. Tvärtom gavs chefredaktören långtgående möjligheter att redogöra för sina ståndpunkter utan direkt ifrågasättande eller kommentar från programledarens sida. Programledarens förhållningssätt innebar därför en brist i förhållande till kravet på opartiskhet.”

Kravet på att programledaren ”intar ett kritiskt förhållningssätt” regleras av demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen.

Även om Granskningsnämnden alltså kritiserar inslaget slår man fast att ”denna brist inte var så allvarlig” att det skall fällas. Det framgår av det beslut som Granskningsnämnden fattade den 2 maj i år.

Gomorron Sverige den 7 september 2016.
Gomorron Sverige den 7 september 2016.

 

Tre andra inslag frias helt, varav två är Gomorron Sverige i SVT1. I det ena inslaget, den 7 september, säger en inbjuden gäst i kulturpanelen följande om Nya Tider:
– Det finns ju ingenting som antyder att det här är, vilket det faktiskt är, och det ska man vara uppmärksam på, det här är nazister alltså. Det är inte vilka populister eller extremister som helst, utan deras idégods, det är nazistiskt. […] Hade de [Bokmässan] vetat att det här var nazister, hade de sagt så här: Tack, men nej tack, ni är inte välkomna till vårt vardagsrum.
Programledare: De beskriver ju inte kanske sig själva som nazister, men…
– Nej, de gör ju inte det. Men, men det är ju så.

Den 21 september är det återigen dags för kulturpanelen. En gäst anför återigen falska anklagelser mot Nya Tider:
– Yttrandefriheten existerar i Sverige. Den är på riktigt. Den är reglerad i lag. Den påverkas inte av huruvida en nazistisk tidskrift…, för jag…, det är vad de är.
Programledaren: De kallar ju inte sig själva för det.
– Nej, men det gör jag.

Båda programmen går i stort sett ut på en lång svartmålning av Nya Tider, där programledaren endast gör tafatta försök att upprätthålla en objektiv inramning genom att påpeka att Nya Tider inte håller med om beskrivningen. Gästerna tillåts dock fara med den ena anklagelsen efter den andra utan att avkrävas några belägg för sina påståenden, anklagelser de helt enkelt motiverar med ”det är vad det är”, ”det är ju så” och liknande.

SVT försvarar sig i båda fallen med att den tillfälligt inbjudne gästen är i sin fulla rätt att uttrycka personliga åsikter utan att detta strider mot kravet på opartiskhet och saklighet. Granskningsnämnden godtar detta, och menar även att inslaget i Aktuellt dagen efter det andra Gomorron Sverige-inslaget gav Nya Tider möjlighet att bemöta anklagelserna. Detta alltså samtidigt som man valde att kritisera Aktuellt-inslaget för att Vávra Suk just fick ”långtgående möjligheter att redogöra för sina ståndpunkter”.

Intern SVT-debatt som spårar ur, 28 september 2016.
Intern SVT-debatt som spårar ur, 28 september 2016.

 

Det tredje programmet som hade anmälts var en debatt mellan SVT:s Janne Josefsson och SVT:s programdirektör Jan Helin. Upplägget var att diskutera Helins debattartikel i Dagens Nyheter den 28 september 2016, som Aktuellts redaktion hade uppfattat som kritik av att Vávra Suk hade tillåtits att medverka i direktsändning. Det hela spårade snabbt ur när Helin började förneka att det var vad han hade menat, trots att hela redaktionen på ett intern möte hade uppfattat honom just så.

SVT skriver i sitt svar till Granskningsnämnden att detta inslag är ”beklagligt” och ”olyckligt”. Bland annat anser man att programledaren föll ur sin roll och framstod som deltagare i debatten. Granskningsnämnden bedömer att innehållet i ett internt möte på SVT inte är en angelägen samhällsfråga och det som hände strider därför inte mot kravet på opartiskhet.

 

Källa:
Granskningsnämnden beslut 2017-05-02.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

SVT vägrar svara på frågor om VM-invigning

SVT vägrar svara på frågor om VM-invigning

🟠 Fotbolls-VM i Ryssland ligger nu bara timmar runt hörnet, och under eftermiddagen på torsdagen den 14 juni invigs hela arrangemanget i Moskva. Huruvida svenska tv-tittare får se något av själva invigningsceremonin förblir dock höljt i dunkel, eftersom SVT vägrar svara på frågor om eventuella sändningar av Putins invigning av VM. När Nya Tider når ansvarig projektledare på SVT blir det enda resultatet en påslängd telefonlur.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Energipriserna sänker ekonomin för både privatpersoner och företag

Energipriserna sänker ekonomin för både privatpersoner och företag

🟠 ANALYS Som Nya Tider rapporterat om tidigare riskerar höjda energi- och råvarupriser samt transportkostnader att tvinga fram en stigande inflation. För både privatpersoner och företagare har ökningen av elpriset i vinter satt ekonomin på hårda prov. Drivmedelspriser, som trycks upp av politiska beslut, lägger ytterligare lök på laxen och många vittnar om att pengarna inte räcker längre. Regeringen aviserade ett nytt stöd till villa- och radhusägare i januari för att lindra problemen. För sent, för lite och felriktat, enligt flera drabbade.

Tjärna ängar, alias "Lilla Mogadishu". Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Nya Tider

Rasism från somalier mot etniska svenskar på Tjärna ängar

🟠 INRIKES I statstelevisionens program Uppdrag Granskning, gör man i det senaste avsnittet ett reportage från Tjärna ängar i Borlänge, som i folkmun kallas ”Lilla Mogadishu” på grund av att en stor andel av invånarna är somalier. I reportaget framträder en bild av att det finns en utbredd rasism mot de få etniska svenskar som ännu finns kvar, och att svenska tonårsflickor av somalierna beskrivs som ”horor”.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

Fler än 10 000 med utvisningsbeslut gömde sig förra året

🟠 INRIKES Myndigheternas arbete med att utvisa de illegala invandrare som befinner sig i Sverige trots utvisningsbesked är allt annat än lyckat visar ny statistik från Polismyndigheten. Av 18 000 nya ärenden från Migrationsverket avvek runt 10 000. Efter fyra år preskriberas ärendena och de kan söka asyl på nytt.

Nyhetsdygnet

Det hettar till i Janouchs roman

🟠 BOKRECENSION Katerina Janouch har skrivit ett flertal romaner och andra böcker. Länge förekom hon i systemmedias sammanhang och blev ett begrepp i allmänna bokhandeln. När hon så började kritisera det rådande samhällsklimatet blev hon utfryst. Men hon gav inte upp utan använde sina talanger till att skildra det Sverige som regimen inte vill kännas vid. Med andra ord, hon blev dissident och samhällskritiker. År 2020 kom del ett i hennes samhällskritiska romanserie, Blodsådd. Nu kommer del två, Ingen kvinnas land. NyT har läst den.

En god introduktion till politisk islam

🟠 BOKRECENSION I dag kan ingen komma undan islam i Sverige. Islams bildförbud kan leda till att en känd svensk konstnär behöver personskydd dygnet runt. Människor kan spränga sig själva i luften på europeisk mark med hänvisning till islam. Islam finns mitt ibland oss; när jag vandrar omkring i Uppsala kan jag få syn på en påtaglig symbol för islam, nämligen den väldiga Uppsalamoskén.

Världens åttonde underverk, Bärnstensrummet i Sankt Petersburg

🟠 KULTUR Många härskare har genom historiens gång mottagit mer eller mindre ovanliga och uppseendeväckande gåvor: allt från lejon till statyetter. Peter den store, som var tsar av Ryssland från 1682 till sin död år 1725, fick till och med ett helt rum. Detta rum, som utgjordes av bärnstenssmyckade paneler, var en gåva till den ryske tsaren från kungen av Preussen, Fredrik Wilhelm I. Den här exklusiva gåvan mottogs 1717 och dekorerades senare mycket flitigt.

Knutgubbarna flockas ännu när julen är slut

🟠 TRADITIONER Den trettonde januari dyker knutgubbarna upp. Det vet ni väl? Traditionen kan ses som en folklig tolkning av högtidlighållandet av helgonet Knut Lagard som mördades på 1100-talet. Men de här lokala figurerna bär knappast några likheter med helgon. Hyss och snasktiggeri är inte direkt himmelska tjänares fokusområden. Knutgubbar däremot fullkomligen frossar i sådant. Och grips inte av någon trendig förkylnings­panik, de nyttjar både masker och sprit.

James Webbteleskopet operationellt trots PK-angrepp

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK NASA bytte inte namn på sitt nya tekniska underverk för 10 miljarder dollar, James Webb Space Telescope, trots upprörda känslor för att det var uppkallat efter den tidigare NASA-administratören James Webb, påstås ha gått med på statlig diskriminering av homosexuella och lesbiska anställda på 1950- och 1960-talet. Observatoriet har nu vecklat ut sina speglar och sin solsköld – efter flera spända dagar är det största och mest sofistikerade rymdteleskopet som någonsin skickats upp nu snart klart för användning.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Kristendomen och vikingakvinnorna

🟠 När kristendomen kom till Sverige var det kvinnorna som var de första att anta den nya tron. Nu ska vi titta på hur kristendomen kom att förändra kvinnornas liv i vårt land och på vilket sätt den nya läran gav tillvaron en ny dimension. Vad var då huvud­skillnaden mellan hedendomen och den kristna tron?

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.