Skip to Content

Piotr Roman Marciniak, som upprepade gånger har vandaliserat Ebbas grav, är nu gripen. Det krävdes att Polen utfärdade en internationell arresteringsorder. Foto: Collage Nya Tider
INRIKES

Gravskändaren gripen

Digital utgåva

Den polske medborgaren Piotr Roman Marciniak, 59, har gripits av svensk polis. Men polisen grep inte honom för att han gång på gång skändat terroroffret Ebba Åkerlunds grav eller för andra brott han kontinuerligt misstänkts för. Han greps för att Polen utfärdat en internationell arresteringsorder.

Publicerad: 10 april, 2019, 23:02

  • Svenska

Läs även

Piotr Roman Marciniak, 59, en kriminell invandrare som dömts för ett flertal brott och som under lång tid och uppåt ett 50-tal gånger vandaliserat gravar har nu gripits av polis.

Ebbas pappa har upprepade gånger konfronterat Marciniak, som uppträder hotfullt och våldsamt. Foto: Polisen

Det är sedan 2017 som han aktivt riktat in sig på terroroffret Ebba Åkerlunds och en annan flickas gravar. Efter flera turer väcktes slutligen ett åtal för gravskändning och hot. En rättegång planerades mot Piotr till den 8 mars men ställdes in. Anledningen var att polisen inte lyckats delge kallelsen till rättegången. Man hittade inte Piotr, trots dennes vana att återkomma till samma kyrkogård gång på gång, i genomsnitt tre gånger i veckan – för att vandalisera gravar. Kallelseförsöken skall ha pågått i fyra månader, under en tid där Ebbas pappa själv sett gravskändaren fem gånger. Om en av dessa gånger skriver han på sin Facebook:

”Vilken jävla inkompetens, jag har personligen stött på honom vid 5 tillfällen så sent som för 2 veckor sedan står han lutad över Ebbas grav. Senaste polisanmälan 11 december när han spottar ner mina kläder och polisen har inte tid att komma, klart som F A N att de då inte lyckas delge honom med den inställningen.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Per Värs

    Tror minsann att det var honom som jag såg på Pendeln mot Tungelsta i Fredags.

  • busquador

    det kan vara en utväg att låta respektive hemländer ta hem sitt bus. Betala för en internationell arresteringsorder blir billigare än att göda svenska advokater och trojanska domare.

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Rasismen mot vita markägare i Sydafrika tas upp i Sveriges riksdag

INRIKESDen allt mer trängande situationen för vita markägare i Sydafrika kommer att tas upp i Sveriges riksdag. Detta sedan Roger Richtoff och Björn Söder från Sverigedemokraterna uppmärksammat frågan i en fristående motion. Nu vill de att den svenska regeringen agerar för att förmå Sydafrikas regering att stoppa planerna på rasistisk mark­expropriation. Richtoff säger till Nya Tider att motionen är ett sätt att uppmärksamma frågan.

Astrid Lindgrens värld söker barnskådespelare – efterfrågar särskilt ickesvenskar

Inför säsongen år 2020 söker Astrid Lindgrens värld i Vimmerby nya barnskådespelare. I jobbannonsen efterfrågar man särskilt ickesvenska barn som kan ”berika verksamheten” med etnisk och kulturell mångfald. När Nya Tider vill ställa frågor till ansvariga vid temaparken tycks ledningen ha fått kalla fötter och vill inte kommentera jobbannonsen över huvud taget. Diskrimineringsombudsmannen menar dock att detta skulle kunna vara fråga om möjlig diskriminering av svenskar.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

Politikfakta raderat efter S-kritik

INRIKESDen mycket populära nyhetssidan Politikfakta blev den 23 september drabbat av det digitala bokbålet då sidan försvann från Facebook utan närmare förklaring. Några dagar senare var kanalen uppe igen, men glädjen för läsarna blev kort och den 13 oktober togs sidan återigen bort.

Staffanstorps polisstation sprängdes – läsarbilder visar att allt är lugnt igen

INRIKESBombdådet mot Staffanstorps polisstation väckte sensation men möttes också av axelryckningar hos många invånare. ”Det är ju så här det är nu för tiden”. Här visar vi bilder från en läsare som tittade till stället dagen efter när reparationerna påbörjats. En elsparkcyklist är efterlyst för pojkstrecket.

TV4 tillskrev Orbán ras-citat – helt okej enligt Granskningsnämnden

TV4 förvanskade ett uttalande från Ungerns premiärminister Viktor Orbán och översatte hans varning att invandring skapar blandade befolkningar som ”hotet från rasblandning”. Nu konstaterar Granskningsnämnden att översättningen var felaktig och osaklig, men vill ändå inte klandra TV4.

Gå till arkivet

Send this to a friend