Skip to Content

Greanpeace utförde en aktion i Berlin tisdagen den 26 juni. Nu får organisationen kritik och utreds av Polisen för upptåget då man målade rondellen runt Siegessäule gul. Foto: Facebook
BERLIN

Greenpeace gulmålade vid tyskt segermonument

Digital utgåva

Greenpeace är en organisation som genom åren utfört spektakulära aktioner för att dra världsmedias uppmärksamhet till att fokusera på olika miljöproblem. I tisdags var det dags igen och platsen var Berlin.

Publicerad: 26 juni, 2018, 19:50

  • Svenska

Läs även

Under tisdagsmorgonen klockan 07.30 sprayade vägarbetsfordon asfaltsbanan med gul färg i den gigantiska trafikrondellen Großen Stern som omger Siegessäule i parken, eller snarare stadsskogen, Tiergarten i centrala Berlin. Siegessäule är ett monument över krigssegrarna mot Danmark 1864 och Frankrike 1872 och det flyttades till rondellen 1938. Den internationellt verksamma miljöorganisationen Greenpeace ville genom sin aktion peka på nödvändigheten att överge kol till förmån för mer solenergi. 3500 liter färg – givetvis miljövänlig färg – användes i detta hyss som fick rondellen att likna en gigantisk solsymbol. Miljöorganisationen filmade tilltaget och spred det över Twitter, och i närheten hade man satt upp en stor banderoll med texten ”Sonne statt Kohl” (sv. ”Sol istället för kol”).

Även om färgen var ekologisk och gick att tvätta bort så blev inte alla berlinare glada eftersom några mindre olyckor inträffade i form av cyklister som halkade och en kvinna som föll omkull – Greenpeace i Belin hade dock satt upp varningsskyltar angående halka, vilka polismyndigheten raskt hade nedmonterat. Trafikflödet blev långsammare på grund av den blöta och halkskapande färgen och Polisen grep ett femtontal Greenpeace-aktivister. Polismyndigheten har inlett en förundersökning mot organisationen och dess medlemmar, som misstänks ha begått överträdelser som motsvarar vad som i Sverige benämns som ”vårdslöshet i trafik” och ”brott mot ordningslagen”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ukraina drog sig ur Global Compact

Det ukrainska utrikesdepartementet meddelade att Ukraina drar sig ur avtalet, samma dag som det skulle skrivas under.

Migranternas krav på Trump: “Släpp in oss eller ge oss 50 000 dollar var”

Representanter för de centralamerikanska migranter som befinner sig vid USA:s gräns mot Mexiko marscherade på tisdagen till USA:s konsulat i Tijuana för att bland annat ge regeringen Trump ett ultimatum: Släpp in oss i ert land eller ge oss 50 000 dollar var.

Lufthansa skall bekämpa alla nationalistiska tendenser

I Lufthansas novembermagasin för flygresenärer förklarar verkställande direktören och styrelseordföranden Carsten Spohr krig mot nationalismen. I ledartexten ”Välkommen ombord” berättar Spohr om ”flygbolagets insatser för mångfald och demokrati”. När Nya Tider kontaktar flygbolagets pressavdelning vägrar de att svara på frågor om det kontroversiella uttalandet.

Terroristen från Strasbourg ihjälskjuten

Den misstänkta gärningsmannen från terrordådet i Strasbourg som kostat tre människor livet och skadat ytterligare 13 personer har hittats och skjutits ihjäl av polisen.

Svartägd bank med kopplingar till presidenten plundrad

SYDAFRIKADen första svartägda banken i Sydafrika har plundrats – av ägarna själva. VBS Mutual Bank tog emot skattepengar via mutade offentliga tjänstemän och politiker, bland annat från några av de fattigaste kommunerna i landet. Bedrägeriet kopplas till toppskiktet i stammen Venda, till vilken även presidenten Cyril Ramaphosa hör. Vendastammens kung Toni Mphephu Ramabulana misstänks ha tillskansat sig motsvarande uppåt en miljard kronor.

Skottlossning mot julmarknad – minst två döda och elva skadade

Minst två personer har dödats och elva skadats när en gärningsman började skjuta mot besökare på en julmarknad i franska Strasbourg. En stor polisinsats är pågående för att fånga gärningsmannen som ännu är på fri fot.

Politiserad skönhetstävling kan utse man till världens vackraste kvinna

Vad kan påverka Rysslands relation till USA?

Gå till arkivet