Högar med kastade livästar på en grekisk ö efter att mängder med illegala migranter tagit sig i land. I bakgrunden ses flera övergivna båtar som använts. Foto: Agean Boat Report

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

Grekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu vill att ett åtal väcks motGrekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Enligt en anmälan till Europadomstolen från den icke-statliga organisationen Legal Centre Lesvos har den grekiska staten börjat med en omfattande och sofistikerad metodik för att mota bort de oönskade illegala migranterna som tar sig från Turkiet till Grekland med båt. Metoden som anmäls påstås vara att maskerade kommandosoldater bordat flera smuggelbåtar, fört över de illegala migranterna till livbåtar och sedan bogserat dem tillbaka till turkiskt vatten för att överlåta dem till Turkiet. Vidare menas den Europeiska gränsövervakningsorganisationen Frontex vara en del av de pågående operationerna som försvårar för den illegala smugglingen av miljontals migranter till Europa via Turkiet, rapporterar The Guardian.

Beväpnade kommandosoldater bordar smuggelfartygen

Legal Centre Lesvos är en icke-statlig organisation, eller en så kallad NGO, som precis som många andra av dess slag försöker öka massinvandringen till Europa genom att smuggla migranter till EU. I målet man nu försöker driva mot Grekland i Europadomstolen är det en specifik händelse som skall ha utspelat sig i oktober 2020 som man stödjer sig på. Händelsen, menar man, är bara är ett exempel på något som numera sker kontinuerligt som ett led i den grekiska statens försök att stävja massinvandringen till dess kuster från otaliga smugglare som för över illegala migranter från Turkiet via det Egeiska havet.

I fallet i fråga skall en fiskebåt fylld med 200 illegala migranter ha lämnat staden Marmaris i Turkiet och påstått satt kurs mot Italien. Utanför Kreta skall man sedan ha gjort ett nödrop – vilket vanligtvis innebär att migranterna plockas upp av kustbevakningen och förs till en europeisk hamn där de därefter söker asyl. Men denna gång hade Grekland initierat ett motvärn och istället för att plocka upp migranterna möttes smuggelfartyget av två av den grekiska kustbevakningens patrullbåtar som höll kvar smuggelfartyget på plats i fem timmar. Därefter kom ett flertal mindre snabba båtar fyllda med beväpnade och maskerade kommandosoldater som snabbt bordade smuggelfartyget.

Grekiskt kustbevakningsfartyg. Foto: Wikipedia/Loucozade

 

”Det var som att se en film. Männen från kommandobåtarna hoppade ombord och skrek, hade vapen och knivar och hade på sig svarta masker”, sade Mahmoud, en illegal migrant från Syrien, enligt anmälan som maskerar mannens verkliga identitet.

”De började slå på människor med batonger medan de letade efter kaptenen. De slog mig i ansiktet och mina glasögon gick i sönder… Jag förstår att de inte vill ha oss, men de kunde skickat tillbaka oss till Turkiet utan att behöva använda våld. När de lämnade oss i livbåtarna trodde vi alla att vi skulle dö”, sade han vidare enligt anmälan.

Skickar tillbaka illegala migranter

De ombordvarande illegala migranterna delades sedan upp i två grupper och fördes över till kustbevakningens patrullbåtar, hävdar Legal Centre Lesvos i anmälan. Där genomsöktes deras tillhörigheter efter vapen, droger och samtidigt beslagtogs flera telefoner, pengar och pass enligt organisationen. Slutligen tvingades de illegala migranterna att borda flera små livbåtar och bogserades därefter tillbaka till turkiskt vatten där de tvingades vänta i 24 timmar innan den turkiska kustbevakningen kom och plockade upp dem och förde tillbaka dem till Turkiet.

Räddningsflotte med illegala migranter plockas upp av turkisk kustbevakning efter att de bogserats tillbaka till turkiskt vatten. Foto: Aegean Boat Report

 

I anmälan till Europadomstolen beklagar man sig över vad man kallar för ”pushbacks” som man menar blivit standardförfarandet för den grekiska kustbevakningen sedan mars 2020, när Turkiet, i ett försök att tvinga EU att ge dem mer pengar, sade att man tänkte låta fyra miljoner illegala migranter ta sig över gränsen och vidare till Europa. Grekland reagerade mot hoten med att avsätta mer resurser till kustbevakningen för att stoppa anstormningen genom att avskräcka fler av de illegala migranterna från att söka sig till Europa och de hägrande bidragen i norr.

Den icke-statliga organisationen Aegean Boat Report hjälper till att smuggla migranter till Grekland. Foto: Aegean Boat Report

 

I ett dussintal fall har snarlika metoder som den i oktober påstått ha använts och det menas numera vara standardförfarande att återföra smugglarna och deras last till turkiska vatten. Även Frontex, den gemensamma europeiska gränsbevakningsorganisationen, anklagas för att ha hjälpt till genom att mörka incidenter och ge stöd till Grekland för att de skall kunna försvara sina gränser.

Internationellt rättsbeslut oroar asylvurmare – ger Grekland rätt

Dessa aktioner med ”pushbacks” påstås vara illegala enligt internationell lag – men är lagliga i Grekland, som tar sin gränssäkerhet på stort allvar, speciellt i tider med ökad risk för militär konflikt med dess ärkefiende Turkiet.

Många NGO:er och massinvandringsvurmare beklagar sig dessutom över en dom från EU-domstolen förra året som kan komma att göra deras smugglingsverksamhet svårare. Målet handlade om att Spanien skulle ha kränkt rättigheterna för två asylsökare som illegalt tagit sig in i deras enklav Melilla vid den marockanska kusten. De hade tillsammans med hundratals afrikaner stormat stängslen och tagit sig in i enklaven innan de greps. De spanska enklavvakterna kastade därefter ut de illegala migranterna från enklaven de brutit sig in i och Europadomstolen konstaterade att man inte brutit mot lagen då dessa illegala migranter ”varit en del av en större grupp” och alltså inte sökt asyl på individnivå, vilket är ett krav för att söka asyl.

Domen menas nu kunna användas av Grekland och Frontex som stöd för deras aktioner eftersom de illegala migranterna som kommer via båt inte gör det individuellt utan i stora grupper.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Även politiker börjar nu erkänna att problemen inte är ”temporära”, som de länge hävdat. I USA börjar varubristen bli synlig i även stora butikskedjor. Producenter och distributörer tvingas höja priserna markant och i flera fall minska eller temporärt stänga ner på grund av varubrist. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter. Vi avslöjar också ett viktigt och dolt skäl bakom det höga elpriset i bland annat Europa.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Även politiker börjar nu erkänna att problemen inte är ”temporära”, som de länge hävdat. I USA börjar varubristen bli synlig i även stora butikskedjor. Producenter och distributörer tvingas höja priserna markant och i flera fall minska eller temporärt stänga ner på grund av varubrist. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter. Vi avslöjar också ett viktigt och dolt skäl bakom det höga elpriset i bland annat Europa.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.