Skip to Content

Karl XII:s staty i Kungsträdgården ska ge plats åt en staty av Greta Thunberg, om Jan Björinge får som han vill. Foton: Nya Tider, Europaparlamentet
INRIKES

Greta Thunberg föreslås ersätta staty av Karl XII i Kungsträdgården

PappersupplaganNya Tider v. 30

Umeås före detta kulturhuvudstadsdirektör Jan Björinge föreslår i en debattartikel i Aftonbladet den 15 juni att Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm ska rivas och ersättas med en staty av Greta Thunberg. När Nya Tider når Björinge för en kommentar vägrar han att motivera sitt utspel med att han inte vill diskutera med ”uppenbara meningsmotståndare”.

Publicerad: 20 juli, 2020, 16:18

 • Svenska

Läs även

Jan Björinge, före detta kulturhuvudstadsdirektör för Umeå, fick en debattartikel publicerad i Aftonbladet där han argumenterar för att statyn av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm skall rivas. Björinge menar att den symboliserar ”odemokratiska värderingar och förtryck”, vilket förstås är en inneboende egenskap för hela feodalsamhället.

Istället borde man resa en staty över någon som symboliserar det moderna Sverige i form av tolerans och nytänkande, menar Björinge. Han föreslår Greta Thunberg. Som alternativ uppger han att man ”åtminstone” kunde ha en staty av fredspristagaren Dag Hammarskjöld.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Har full förståelse om varför Jan Björinge fått sparken från sina tidigare befattningar? Det är ingen tvekan om att denne Jan Björinge saknar den verklighetsförankring som krävs för den typ av arbete som Björinge innehavt? Ponera att Janne B. fick sin vilja igenom och en staty av Greta restes i Kungsträdgården? Hur många personer (förutom Gretas närmaste) skulle om 10-15 år veta vem ”flickan på piedestalen” är?
  Tror att Jan Björinge inte insett att Greta är en kortlivad nyck och som knappas går till historien? Greta bör åtminstone gått ut skolan med godkända betyg, för att vara kvalificerad för att få en staty rest efter sig? Fast i landet ”tvärtom” är allt möjligt.

 • Anatolij Udodov

  Mycket symboliskt för vår tid – att ersätta statyn av en stor man med en underutvecklad tonåring

 • Leif Svensson

  Men är inte Dag Hammaskiöld vit?

 • Jag håller med om allt i artikel om Jan Björinges förslag till staty, men jag håller absolut inte med om det som beskrivs som anledning till varför Jan Björingen slutade som regiondirektör på Gotland
  Jag bodde på”Gotland i 11 år – feb 2006 till feb 2017 – så jag vet hur den jävla ön fungerar. Jag skrev blogg, och kan man kan säga att jag ägnade mig åt grävande journalistik, under flera år och försökte genom detta påverka ön. Men till slut var jag så uppgiven att jag gav upp.
  Gotland är genomkorrupt
  Det sista Jan Björinge gjorde innan han lämnade ön var ett inlägg i lokaltidningarna: Den texten avslutar han med:
  ”Jag vill i sammanhanget påminna om att ett av mina första initiativ som ny regiondirektör var att ta fram ett regelverk mot mutor och vänskapskorruption, vilket saknades när jag kom till regionen.”
  https://helagotland.se/opinion/jag-har-inte-nagot-med-affaren-att-gora-10708106.aspx
  Det är detta jag kämpat för under mina år som gotlandsbloggare: Att få kommunens politiker och tjänstemän att respektera kommunallagen, att inte gynna sina vänner och missgynna sina ovänner, att behandla alla lika och göra seriösa upphandlingar, agera rättssäkert vid bygglovsansökningar och försäljningar av kommunens egendom med mera, med mera.
  Jan Björinge fick genom sin ambition att avskaffa vänskapskorruptionen många högt placerade kommuntjänstemän emot sig. Och därmed tvingades han bort.
  På min blogg har jag i korthet nämnt Jan Björinge en gång, i samband med den skandal han själv skriver om i sin text i lokaltidningen.
  https://motbild.se/2015/07/06/jag-tycker-inte-synd-om-patetiska-ake-svensson-s/
  Allt jag skrivit om Gotland (även sånt som är av mindre vikt) hittas här: [Längst ner på sidan kan man klicka för att gå bakåt i kronologin.]
  https://motbild.se/category/gotland/
  Det mesta under taggen korruption handlar om Gotland: [Längst ner på sidan kan man klicka för att gå bakåt i kronologin.]
  https://motbild.se/tag/korruption/
  Sedan jag flyttade från Gotland har jag inte varit där. Mina 11 år på ön lärde mig hata den.

  • Richard Lund

   Hej får jag dela den till mina vänner som har bott på Gotland..

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Hatstorm mot veganföretagare – ville stoppa hatet mot vita – Nu mister Seitanfoods sina största leverantörer

UTRIKESNikolaos Pizanias är företagaren inom veganska livsmedel som kritiserade det kaos som följde i spåren av Black Lives Matter-protesterna. Pizanias skrev inlägg i sociala medier om ”hatet mot vita”, som han själv anser måste få debatteras. Inom loppet av några timmar hade han mist samtliga större kunder till sitt företag och tvingas nu avveckla sin verksamhet. Företagaren riktar kritik mot den åsiktskorridor och politiska ängslighet som han anser blir allt mer framträdande i Sverige, inte minst inom veganrörelsen. Nättidningen Exakt24 träffade Pizanias för en intervju.

Vit kvinna skjuten efter att ha sagt ”All lives matter”

USADen 5 juli sköts 24-åriga Jessica Doty Whitaker till döds i Indianapolis i den amerikanska delstaten Indiana, efter att ha hamnat i gräl med en grupp svarta personer som skanderat ”Black Lives Matter”.

Kvinna våldtagen två gånger – av olika män

INRIKESEnligt polisen så har två våldtäkter ägt rum i Västerås i lördags och enligt uppgifter skall det röra sig om en kvinna som först våldtogs på en plats för att sedan när hon sökt hjälp bli våldtagen igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend