Skip to Content

Karl XII:s staty i Kungsträdgården ska ge plats åt en staty av Greta Thunberg, om Jan Björinge får som han vill. Foton: Nya Tider, Europaparlamentet
INRIKES

Greta Thunberg föreslås ersätta staty av Karl XII i Kungsträdgården

PappersupplaganNya Tider v. 30

Umeås före detta kulturhuvudstadsdirektör Jan Björinge föreslår i en debattartikel i Aftonbladet den 15 juni att Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm ska rivas och ersättas med en staty av Greta Thunberg. När Nya Tider når Björinge för en kommentar vägrar han att motivera sitt utspel med att han inte vill diskutera med ”uppenbara meningsmotståndare”.

Publicerad: 20 juli, 2020, 16:18

 • Svenska

Läs även

Jan Björinge, före detta kulturhuvudstadsdirektör för Umeå, fick en debattartikel publicerad i Aftonbladet där han argumenterar för att statyn av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm skall rivas. Björinge menar att den symboliserar ”odemokratiska värderingar och förtryck”, vilket förstås är en inneboende egenskap för hela feodalsamhället.

Istället borde man resa en staty över någon som symboliserar det moderna Sverige i form av tolerans och nytänkande, menar Björinge. Han föreslår Greta Thunberg. Som alternativ uppger han att man ”åtminstone” kunde ha en staty av fredspristagaren Dag Hammarskjöld.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Har full förståelse om varför Jan Björinge fått sparken från sina tidigare befattningar? Det är ingen tvekan om att denne Jan Björinge saknar den verklighetsförankring som krävs för den typ av arbete som Björinge innehavt? Ponera att Janne B. fick sin vilja igenom och en staty av Greta restes i Kungsträdgården? Hur många personer (förutom Gretas närmaste) skulle om 10-15 år veta vem “flickan på piedestalen” är?
  Tror att Jan Björinge inte insett att Greta är en kortlivad nyck och som knappas går till historien? Greta bör åtminstone gått ut skolan med godkända betyg, för att vara kvalificerad för att få en staty rest efter sig? Fast i landet “tvärtom” är allt möjligt.

 • Anatolij Udodov

  Mycket symboliskt för vår tid – att ersätta statyn av en stor man med en underutvecklad tonåring

 • Leif Svensson

  Men är inte Dag Hammaskiöld vit?

 • Jag håller med om allt i artikel om Jan Björinges förslag till staty, men jag håller absolut inte med om det som beskrivs som anledning till varför Jan Björingen slutade som regiondirektör på Gotland
  Jag bodde på”Gotland i 11 år – feb 2006 till feb 2017 – så jag vet hur den jävla ön fungerar. Jag skrev blogg, och kan man kan säga att jag ägnade mig åt grävande journalistik, under flera år och försökte genom detta påverka ön. Men till slut var jag så uppgiven att jag gav upp.
  Gotland är genomkorrupt
  Det sista Jan Björinge gjorde innan han lämnade ön var ett inlägg i lokaltidningarna: Den texten avslutar han med:
  “Jag vill i sammanhanget påminna om att ett av mina första initiativ som ny regiondirektör var att ta fram ett regelverk mot mutor och vänskapskorruption, vilket saknades när jag kom till regionen.”
  https://helagotland.se/opinion/jag-har-inte-nagot-med-affaren-att-gora-10708106.aspx
  Det är detta jag kämpat för under mina år som gotlandsbloggare: Att få kommunens politiker och tjänstemän att respektera kommunallagen, att inte gynna sina vänner och missgynna sina ovänner, att behandla alla lika och göra seriösa upphandlingar, agera rättssäkert vid bygglovsansökningar och försäljningar av kommunens egendom med mera, med mera.
  Jan Björinge fick genom sin ambition att avskaffa vänskapskorruptionen många högt placerade kommuntjänstemän emot sig. Och därmed tvingades han bort.
  På min blogg har jag i korthet nämnt Jan Björinge en gång, i samband med den skandal han själv skriver om i sin text i lokaltidningen.
  https://motbild.se/2015/07/06/jag-tycker-inte-synd-om-patetiska-ake-svensson-s/
  Allt jag skrivit om Gotland (även sånt som är av mindre vikt) hittas här: [Längst ner på sidan kan man klicka för att gå bakåt i kronologin.]
  https://motbild.se/category/gotland/
  Det mesta under taggen korruption handlar om Gotland: [Längst ner på sidan kan man klicka för att gå bakåt i kronologin.]
  https://motbild.se/tag/korruption/
  Sedan jag flyttade från Gotland har jag inte varit där. Mina 11 år på ön lärde mig hata den.

  • Richard Lund

   Hej får jag dela den till mina vänner som har bott på Gotland..

Fotbollssparkade polis i huvudet – dömdes till 18 månader

INRIKESEtt vanligt rutinärende slutade med att två poliser blev misshandlade. Den ena polisen kunde ha fått men för livet. Nya Tider har tittat närmare på ett fall som knappt fått någon uppmärksamhet i media.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Gå till arkivet

Send this to a friend