<strong>Grävgänget på Gnistahögen.</strong> Fredrik Thölin, Andreas Hennius, Emma Sjöling, Dan Fagerlund, Anna Ölund, Sofia Prata. Foto: Upplandsmuseet

Guld och granater från Gnista

Utgrävningarna i Gnista söder om Uppsala har resulterat i fynd från en mäktig dynasti som levde i en rik förhistorisk miljö. Bland de dyrbara fynden finns en förgylld galt med en granat. Enligt uppgifter från personalen på Upplands museum var Nya Tider första tidning på plats som visat intresse för den nya utställningen.
Andreas Hennius, arkeolog och projektledare för utgrävningen vid Gnista. Foto: Upplandsmuseet
Andreas Hennius, arkeolog och projektledare för utgrävningen vid Gnista. Foto: Upplandsmuseet

I Mälardalen finns många stora gravhögar från vendeltidens elitklass, med innehåll av både importföremål och exklusiva skandinaviskt tillverkade föremål. De nya fynden gjordes på ett 10 000 kvadratmeter stort område med lämningar från 500-tal till 1200-tal. Ett nytt handelsområde planerades 2013 mellan Almungevägen och gamla E4:an i utkanten av Uppsala, och där gravhögen fanns står i dag en Ica Maxi-butik. En ordentlig utgrävning genomfördes i samarbete mellan Stiftelsen Scietas Archaeologica Upsaliensis och Upplandsmuseet.

Det har länge varit känt att detta är en rik förhistorisk miljö med bland annat en vapengrav från 900-talet och runsten från 1000-talet som var rest efter hjälten Styrbjörn. Jordhögen på golfbanan i Gnista har legat väl synlig vid Almungevägen. Att området rymde medeltida skelettgravar var dock okänt före den arkeologiska utredningen. De nya fynden gör att området tolkas som ett stort gravfält tillsammans med de tidigare undersökta vikingatida gravarna några hundra meter norr om högen. Att man skulle göra fynd ända från vendeltid och dessutom så dyrbara var dock den stora överraskningen. När Upplandsmuseet nyligen öppnade en utställning om resultaten från utgrävningen fanns Nya Tider på plats.

I en exklusiv intervju berättar arkeolog och projektledare Andreas Hennius att det varit en ovanlig utgrävning och fynden extraodrinära.

– Den äldsta graven på platsen är en stor, stor gravhög från sent 500-tal, vendeltiden. Det verkar vara den äldsta, den första, och den var nästan 18,5-19 meter i diameter och tre meter hög, så det är den största gravhögen som undersökts i Uppsala på 70 år.

Guldringarna är sammanflätade av tre tunna guldtrådar. Eftersom de bara är en centimeter i diameter är det ett imponerande hantverk. De kan möjligtvis ha suttit som mellanlägg på ett svärd. Det är också möjligt att de små cloisonné-föremålen varit monterade i ett svärd. Tyvärr saknas tydliga delar av svärdet, förmodligen försvann det när graven plundrades redan under förhistorisk tid. Svärdet som hittades i Valsgärde har liknande guldringar vid nitarna som hållit ihop parerplåtarna (Svarta pilar). De röda pilarna visar ett lämpligt ställe att montera små cloisonné. Foton: Nya Tider och Upplandsmuseet
Guldringarna är sammanflätade av tre tunna guldtrådar. Eftersom de bara är en centimeter i diameter är det ett imponerande hantverk. De kan möjligtvis ha suttit som mellanlägg på ett svärd. Det är också möjligt att de små cloisonné-föremålen varit monterade i ett svärd. Tyvärr saknas tydliga delar av svärdet, förmodligen försvann det när graven plundrades redan under förhistorisk tid. Svärdet som hittades i Valsgärde har liknande guldringar vid nitarna som hållit ihop parerplåtarna (Svarta pilar). De röda pilarna visar ett lämpligt ställe att montera små cloisonné.
Foton: Nya Tider och Upplandsmuseet
Spelpjäser. Man hittade ett 40-tal spelpjäser av halvsfärisk form, cirka 40 mm diameter. Materialet visade sig vara valben från Atlanten, och när man jämförde med andra spelpjäser från samma tid visade det sig att samtliga gjorts av valben. Foto: Nya Tider
Spelpjäser. Man hittade ett 40-tal spelpjäser av halvsfärisk form, cirka 40 mm diameter. Materialet visade sig vara valben från Atlanten, och när man jämförde med andra spelpjäser från samma tid visade det sig att samtliga gjorts av valben. Foto: Nya Tider
Förgyllda beslag, troligen från en sköld. Det är ett hantverk av mycket hög kvalitet och tyder på en hög social status hos den begravde, som bland annat fick med sig en stridshäst i graven med komplett stridsutrustning. Foto: Nya Tider
Förgyllda beslag, troligen från en sköld. Det är ett hantverk av mycket hög kvalitet och tyder på en hög social status hos den begravde, som bland annat fick med sig en stridshäst i graven med komplett stridsutrustning.
Foto: Nya Tider
Gravhögen ingick i ett större sammanhang. På denna bild visas fynden från en arkeologisk undersökning 1976 av tre brandgravar från 900-talet. Fyndmaterialet var mycket rikt och utgjordes av bland annat svärd, hästutrustning, dräktdetaljer, pilspetsar, pärlor, sköldbuckla och keramik. Foto: Nya Tider
Gravhögen ingick i ett större sammanhang. På denna bild visas fynden från en arkeologisk undersökning 1976 av tre brandgravar från 900-talet. Fyndmaterialet var mycket rikt och utgjordes av bland annat svärd, hästutrustning, dräktdetaljer, pilspetsar, pärlor, sköldbuckla och keramik. Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vikingaskepp – förfäders fartyg och farleder

Vikingaskepp – förfäders fartyg och farleder

🟠 HISTORIA Skandinaviens högkultur blomstrar under slutet av järnåldern. Gynnsamt läge gjorde Skandinavien till navet i den öst-västliga handeln efter att 600-talets muslimska framryckning gjort den traditionella rutten över Medelhavet osäker. Nordborna breddade sin horisont, genom sina utvecklade skepp kunde de förflytta sig över enorma områden. Förutom vår egen del av världen satte de segel till ytterligare minst tre andra världsdelar.

Läs även:

Inblickar i den tidiga kristendomen

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Nobel och vapnen

Nobel och vapnen

🟠 HISTORIA Immanuel Nobel den yngre är inte lika känd som sin son, Alfred Nobel, men han var inte desto mindre en betydande uppfinnare – särskilt när det gällde vapen. Han utvecklade bland annat undervattensminor.

Hela deklarationen läses upp (video)..

Video: Budapestdeklarationen

🟠 VIDEO I Budapest, Ungern, träffades nyligen sex nationalistiska partier för att forma ett samarbete inför EU-valet nästa år. Under högtidliga former undertecknade de ett manifest mot globalism och för fria nationer.

Hunden som kom ut ur berget

Hunden som kom ut ur berget

🟠 HISTORIA Inom den svenska folktron berättas det om hundar på olika sätt. De ansågs kunna förutse dödsfall och oväder samt se vad människor inte kan se. Vittrorna hade hundar och Djävulen troddes anta skepnaden av en svart hund med glödande ögon.

En annorlunda dagbok

En annorlunda dagbok

🟠 HISTORIA Vanligtvis ger en människas dagbok läsaren en uppfattning av vem personen som skrivit anteckningarna är. I det avseendet är dagboken som skrevs av Christina Juliana Wargentin från år 1771 till år 1825 annorlunda då det enda hennes dagbok avslöjar om henne är att hon intresserade sig mycket för sin omgivning och stora händelser. Inte en enda av hennes innersta tankar avslöjas, vilket gör henne till en gåtfull dagboksförfattare.

Nyhetsdygnet

En förbannad fransman undersöker folkviljan

🟠 Bokrecension. Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Barbie – Tråkigt och tillrättalagt när ikoniska dockan blir spelfilm

🟠 Filmen Barbie marknadsförs som en film för hela familjen och miljoner har redan sett den. Många går dock från biograferna med en känsla av besvikelse eller rent av i vredesmod. Filmen tolkas av många kritiska röster som en attack på familjen där både Barbie och Ken sviker sina naturliga könsroller och inte tar sitt ansvar. Speciellt många kvinnor som uppskattat Barbie som barn har blivit bestörta.

Siden och porträtt

🟠 Om Alexander Roslins konstnärskap. Den svenske 1700-talskonstnären Alexander Roslin är än idag känd och uppskattad för sin förmåga att fånga hur siden och sammet kan skimra och glänsa i ljus. Han valdes in i franska konstakademin och har målat flera berömda porträtt.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.