Skip to Content

Gunnes gård, på besök i vikingatid

Som att resa tusen år tillbaka i tiden. Som en marknad skulle kunna ha varit då, på vikingatiden. Här kan man uppleva lite av dofterna, färgerna, ljuden och smakerna från en svunnen tidsålder. Se skickliga hantverkare skapa enligt urgamla metoder, höra berättelser om fornminnen, prova styrkan i yxkastning och bevittna vådliga stridslekar. Höstmarknaden på Gunnes vikingagård i Uppland den första helgen i september varje år är en upplevelse för alla sinnen, en historiens närvaro på ett sätt som inga historieböcker kan förmedla.

Publicerad: 18 september, 2016, 00:39

  • Svenska

Läs även

Vapnen klirrar hårt när de rustningsklädda vikingakämparna drabbar samman. En efter en faller de på slagfältet. Det ser nästan otäckt verkligt ut. Men skämten haglar och publiken är med på noterna. Inte minst kämparna själva bidrar till att göra skådespelet humoristiskt för att lätta upp stämningen.

Med ett hånfullt leende står segraren böjd över sin rival, redo att ge den sista dödsstöten.
– Det är tur att du har bruna byxor på dig! skojar han och skrattsalvorna dundrar.

sTRIDEN är vikingarnas signum, men att köpa ett svärd kunde kosta som en hel gård.

STRIDEN är vikingarnas signum, men att köpa ett svärd kunde kosta som en hel gård.

Det är en härlig höstdag utanför Upplands Väsby norr om Stockholm och många har lockats hit till Gunnes gård för att uppleva stämningen i den vikingatida miljön. Det är tolfte året i rad som man ordnar denna marknad, en tillställning som verkar uppskattas av både säljare och besökare. Att många även bland besökarna klätt sig i tidsenliga kläder bidrar i högsta grad till den festliga stämningen.

Som en riktig vikingagård

Redan att vistas på platsen är som en resa till forna tider. Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida bondgård från början av 1000-talet med boningshus, kokhus och fähus. Atmosfären är mycket speciell. Trots att det pågår en marknad vilar ett lugn över platsen. Här kan man krypa upp bland får- och vargskinn inne i långhusets dunkel och filosofera kring gångna tiders liv och leverne. Djuren på gården bidrar till den lantliga känslan. Då och då gal tuppen från hönshuset och på gravkullarna intill betar fåren.

Gunnes gård i Upplands Väsby norr om Stockholm lockar stora som små. Gården är öppen varje helg.

Gunnes gård i Upplands Väsby norr om Stockholm lockar stora som små. Gården är öppen varje helg.

Det första man slås av när man kommer fram till gården är doften av rök, en behaglig sådan, som väcker minnen av höstarnas korvgrillningsutflykter. Eldar finns lite överallt på marknaden – för att smida i, för att värma växtfärgningsbad med, för att baka. Den hungrige besökaren kan köpa strömming, stekt över eld. I en värld fjärran från elektricitet är elden av största betydelse, och här kan man minsann inte fuska med några hemligt dragna sladdar. Det är nog det som skapar den där känslan av äkthet, att det som händer här är så autentiskt som det är möjligt.

På gamla forntidsmarker

Det omgivande området är rikt på fornminnen. Här finns bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. Detta och mycket mera kan den intresserade marknadsbesökaren få höra arkeologen Andreas Forsgren berätta om. Två gånger varje marknadsdag håller han en liten föreläsning om fornlämningar i Mälardalen – eller Svitjod, som det heter på vikingaspråk. Han är naturligtvis mycket kunnig, men han är också underhållande.

– Om ni har sett på vikingafilmer så tror ni säkert att man brukar lägga den döde i en båt och skjuta ut på vattnet. Mjödet flödar och på stranden står en viking och skorrar på texasdialekt och i bakgrunden spelas Ack, Värmeland du sköna...

Publiken skrattar igenkännande och Andreas förklarar sedan hur vikingatida begravningar gått till på riktigt och vad vi kan säga om dåtidens människor utifrån de fornlämningar man hittat.

På kort tid hinner han berätta om torshammarsringar, skeppssättningar, stenlabyrinter och mycket annat.
– Det finns tusentals lämningar från vikingatiden i vårt land. Det är bara att göra som vikingarna: Ge er ut och leta!, uppmanar han.

Bevarade hantverks­traditioner

Att gå runt på marknaden och botanisera bland alla saker är en upplevelse i sig. Vikingarna hade estetik i allt de gjorde, kläder och föremål utsmyckades på dekorativt sätt. De var mycket skickliga hantverkare. Smed och snickare var man lite till mans. Det är inte så förvånande att den tidens hantverk inspirerar, det genuina tilltalar ögat.

Hantverkare av alla sorter fanns på plats, här en kvinna som spinner ulltråd på en slända.

Hantverkare av alla sorter fanns på plats, här en kvinna som spinner ulltråd på en slända.

Mycket snart står det klart att det här är så långt ifrån en krimskramsmarknad man kan komma. De som säljer här har ett djupt intresse för vår historia och att upprätthålla urgamla tillverkningsmetoder. Det är människor som älskar hantverket för hantverkets skull, trots att det knappast finns någon lönsamhet i det. Deras insats för vår tid är ovärderlig. De levandegör historien och låter oss andra få se, känna, lukta, smaka och lyssna på forna tiders vardagsliv. Och de delar gärna med sig av sina kunskaper till marknadsbesökarna.

Att detta också är en del av syftet med marknaden bekräftas av Gun Bjurberg som är föreståndare för forngården.
– Vi kan ju inte växa mer på bredden, eftersom området är begränsat, men vi försöker växa i kvalitet, få hit bättre och bättre hantverkare för varje år, säger hon.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Beväpnade multikoptrar – framtidens vapen: USA:s flygvapen har stora planer för ”flygbilen” Hexa– Brittisk general: Beväpnade robotar och drönare kommer utgöra en fjärdedel av militären på 2030-talet

UTRIKESUSA:s flygvapen kommer snart att börja testa ”flygbilen” Hexa för att utröna hur den kan användas militärt. Det sägs finnas stora planer för denna nya typ av flygfarkost, både uttalade och mer hemliga. Nya Tider tittar här närmare på dess svagheter och styrkor samt vad den kan komma att innebära för en ny amerikansk militärdoktrin. Vi tittar också på det större perspektivet, hur den passar in i dolda agendor och i en skrämmande framtid där beväpnade och möjligen autonoma drönare kommer vara våra nya soldater och kanske också poliser.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Thoralf Alfsson bildar Framtid Kalmar – ställer upp i kommunvalet

I FOKUSSverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot Thoralf Alfsson uteslöts ur partiet på oklara grunder efter riksdagsvalet 2018. Den stridbare politikern har sedan dess hållit låg profil i Kalmar kommunfullmäktige, där han suttit som partilös – fram till nu. Alfsson berättar i en exklusiv intervju med Nya Tider att han nu bildar ett nytt parti, Framtid Kalmar, som har siktet inställt på kommunvalet nästa år. Alfsson berättar också om sin tid i SD och hur han efter uteslutningen kände frihet. ”Jag insåg att jag kan skriva och säga vad jag vill”, säger han till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend