vikingaskeppet Tälja, byggt av ekträ enligt vikingatidens metoder. Det seglar alldeles utmärkt även i hög sjö, och man företog en tur ända till S:t Petersburg utan problem. Närmast står Göran Jacobson från föreningen Viksbåten. På bilden överst framträder gruppen Medvind framför samma skepp.

Gunnes gård, på besök i vikingatid

Som att resa tusen år tillbaka i tiden. Som en marknad skulle kunna ha varit då, på vikingatiden. Här kan man uppleva lite av dofterna, färgerna, ljuden och smakerna från en svunnen tidsålder. Se skickliga hantverkare skapa enligt urgamla metoder, höra berättelser om fornminnen, prova styrkan i yxkastning och bevittna vådliga stridslekar. Höstmarknaden på Gunnes vikingagård i Uppland den första helgen i september varje år är en upplevelse för alla sinnen, en historiens närvaro på ett sätt som inga historieböcker kan förmedla.

Vapnen klirrar hårt när de rustningsklädda vikingakämparna drabbar samman. En efter en faller de på slagfältet. Det ser nästan otäckt verkligt ut. Men skämten haglar och publiken är med på noterna. Inte minst kämparna själva bidrar till att göra skådespelet humoristiskt för att lätta upp stämningen.

Med ett hånfullt leende står segraren böjd över sin rival, redo att ge den sista dödsstöten.
– Det är tur att du har bruna byxor på dig! skojar han och skrattsalvorna dundrar.

sTRIDEN är vikingarnas signum, men att köpa ett svärd kunde kosta som en hel gård.
STRIDEN är vikingarnas signum, men att köpa ett svärd kunde kosta som en hel gård.

Det är en härlig höstdag utanför Upplands Väsby norr om Stockholm och många har lockats hit till Gunnes gård för att uppleva stämningen i den vikingatida miljön. Det är tolfte året i rad som man ordnar denna marknad, en tillställning som verkar uppskattas av både säljare och besökare. Att många även bland besökarna klätt sig i tidsenliga kläder bidrar i högsta grad till den festliga stämningen.

Som en riktig vikingagård

Redan att vistas på platsen är som en resa till forna tider. Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida bondgård från början av 1000-talet med boningshus, kokhus och fähus. Atmosfären är mycket speciell. Trots att det pågår en marknad vilar ett lugn över platsen. Här kan man krypa upp bland får- och vargskinn inne i långhusets dunkel och filosofera kring gångna tiders liv och leverne. Djuren på gården bidrar till den lantliga känslan. Då och då gal tuppen från hönshuset och på gravkullarna intill betar fåren.

Gunnes gård i Upplands Väsby norr om Stockholm lockar stora som små. Gården är öppen varje helg.
Gunnes gård i Upplands Väsby norr om Stockholm lockar stora som små. Gården är öppen varje helg.

Det första man slås av när man kommer fram till gården är doften av rök, en behaglig sådan, som väcker minnen av höstarnas korvgrillningsutflykter. Eldar finns lite överallt på marknaden – för att smida i, för att värma växtfärgningsbad med, för att baka. Den hungrige besökaren kan köpa strömming, stekt över eld. I en värld fjärran från elektricitet är elden av största betydelse, och här kan man minsann inte fuska med några hemligt dragna sladdar. Det är nog det som skapar den där känslan av äkthet, att det som händer här är så autentiskt som det är möjligt.

På gamla forntidsmarker

Det omgivande området är rikt på fornminnen. Här finns bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. Detta och mycket mera kan den intresserade marknadsbesökaren få höra arkeologen Andreas Forsgren berätta om. Två gånger varje marknadsdag håller han en liten föreläsning om fornlämningar i Mälardalen – eller Svitjod, som det heter på vikingaspråk. Han är naturligtvis mycket kunnig, men han är också underhållande.

– Om ni har sett på vikingafilmer så tror ni säkert att man brukar lägga den döde i en båt och skjuta ut på vattnet. Mjödet flödar och på stranden står en viking och skorrar på texasdialekt och i bakgrunden spelas Ack, Värmeland du sköna…

Publiken skrattar igenkännande och Andreas förklarar sedan hur vikingatida begravningar gått till på riktigt och vad vi kan säga om dåtidens människor utifrån de fornlämningar man hittat.

På kort tid hinner han berätta om torshammarsringar, skeppssättningar, stenlabyrinter och mycket annat.
– Det finns tusentals lämningar från vikingatiden i vårt land. Det är bara att göra som vikingarna: Ge er ut och leta!, uppmanar han.

Bevarade hantverks­traditioner

Att gå runt på marknaden och botanisera bland alla saker är en upplevelse i sig. Vikingarna hade estetik i allt de gjorde, kläder och föremål utsmyckades på dekorativt sätt. De var mycket skickliga hantverkare. Smed och snickare var man lite till mans. Det är inte så förvånande att den tidens hantverk inspirerar, det genuina tilltalar ögat.

Hantverkare av alla sorter fanns på plats, här en kvinna som spinner ulltråd på en slända.
Hantverkare av alla sorter fanns på plats, här en kvinna som spinner ulltråd på en slända.

Mycket snart står det klart att det här är så långt ifrån en krimskramsmarknad man kan komma. De som säljer här har ett djupt intresse för vår historia och att upprätthålla urgamla tillverkningsmetoder. Det är människor som älskar hantverket för hantverkets skull, trots att det knappast finns någon lönsamhet i det. Deras insats för vår tid är ovärderlig. De levandegör historien och låter oss andra få se, känna, lukta, smaka och lyssna på forna tiders vardagsliv. Och de delar gärna med sig av sina kunskaper till marknadsbesökarna.

Att detta också är en del av syftet med marknaden bekräftas av Gun Bjurberg som är föreståndare för forngården.
– Vi kan ju inte växa mer på bredden, eftersom området är begränsat, men vi försöker växa i kvalitet, få hit bättre och bättre hantverkare för varje år, säger hon.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.