Skip to Content

Gunnes gård, på besök i vikingatid

Som att resa tusen år tillbaka i tiden. Som en marknad skulle kunna ha varit då, på vikingatiden. Här kan man uppleva lite av dofterna, färgerna, ljuden och smakerna från en svunnen tidsålder. Se skickliga hantverkare skapa enligt urgamla metoder, höra berättelser om fornminnen, prova styrkan i yxkastning och bevittna vådliga stridslekar. Höstmarknaden på Gunnes vikingagård i Uppland den första helgen i september varje år är en upplevelse för alla sinnen, en historiens närvaro på ett sätt som inga historieböcker kan förmedla.

Publicerad: 18 september, 2016, 00:39

  • Svenska

Läs även

Vapnen klirrar hårt när de rustningsklädda vikingakämparna drabbar samman. En efter en faller de på slagfältet. Det ser nästan otäckt verkligt ut. Men skämten haglar och publiken är med på noterna. Inte minst kämparna själva bidrar till att göra skådespelet humoristiskt för att lätta upp stämningen.

Med ett hånfullt leende står segraren böjd över sin rival, redo att ge den sista dödsstöten.
– Det är tur att du har bruna byxor på dig! skojar han och skrattsalvorna dundrar.

sTRIDEN är vikingarnas signum, men att köpa ett svärd kunde kosta som en hel gård.

STRIDEN är vikingarnas signum, men att köpa ett svärd kunde kosta som en hel gård.

Det är en härlig höstdag utanför Upplands Väsby norr om Stockholm och många har lockats hit till Gunnes gård för att uppleva stämningen i den vikingatida miljön. Det är tolfte året i rad som man ordnar denna marknad, en tillställning som verkar uppskattas av både säljare och besökare. Att många även bland besökarna klätt sig i tidsenliga kläder bidrar i högsta grad till den festliga stämningen.

Som en riktig vikingagård

Redan att vistas på platsen är som en resa till forna tider. Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida bondgård från början av 1000-talet med boningshus, kokhus och fähus. Atmosfären är mycket speciell. Trots att det pågår en marknad vilar ett lugn över platsen. Här kan man krypa upp bland får- och vargskinn inne i långhusets dunkel och filosofera kring gångna tiders liv och leverne. Djuren på gården bidrar till den lantliga känslan. Då och då gal tuppen från hönshuset och på gravkullarna intill betar fåren.

Gunnes gård i Upplands Väsby norr om Stockholm lockar stora som små. Gården är öppen varje helg.

Gunnes gård i Upplands Väsby norr om Stockholm lockar stora som små. Gården är öppen varje helg.

Det första man slås av när man kommer fram till gården är doften av rök, en behaglig sådan, som väcker minnen av höstarnas korvgrillningsutflykter. Eldar finns lite överallt på marknaden – för att smida i, för att värma växtfärgningsbad med, för att baka. Den hungrige besökaren kan köpa strömming, stekt över eld. I en värld fjärran från elektricitet är elden av största betydelse, och här kan man minsann inte fuska med några hemligt dragna sladdar. Det är nog det som skapar den där känslan av äkthet, att det som händer här är så autentiskt som det är möjligt.

På gamla forntidsmarker

Det omgivande området är rikt på fornminnen. Här finns bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. Detta och mycket mera kan den intresserade marknadsbesökaren få höra arkeologen Andreas Forsgren berätta om. Två gånger varje marknadsdag håller han en liten föreläsning om fornlämningar i Mälardalen – eller Svitjod, som det heter på vikingaspråk. Han är naturligtvis mycket kunnig, men han är också underhållande.

– Om ni har sett på vikingafilmer så tror ni säkert att man brukar lägga den döde i en båt och skjuta ut på vattnet. Mjödet flödar och på stranden står en viking och skorrar på texasdialekt och i bakgrunden spelas Ack, Värmeland du sköna...

Publiken skrattar igenkännande och Andreas förklarar sedan hur vikingatida begravningar gått till på riktigt och vad vi kan säga om dåtidens människor utifrån de fornlämningar man hittat.

På kort tid hinner han berätta om torshammarsringar, skeppssättningar, stenlabyrinter och mycket annat.
– Det finns tusentals lämningar från vikingatiden i vårt land. Det är bara att göra som vikingarna: Ge er ut och leta!, uppmanar han.

Bevarade hantverks­traditioner

Att gå runt på marknaden och botanisera bland alla saker är en upplevelse i sig. Vikingarna hade estetik i allt de gjorde, kläder och föremål utsmyckades på dekorativt sätt. De var mycket skickliga hantverkare. Smed och snickare var man lite till mans. Det är inte så förvånande att den tidens hantverk inspirerar, det genuina tilltalar ögat.

Hantverkare av alla sorter fanns på plats, här en kvinna som spinner ulltråd på en slända.

Hantverkare av alla sorter fanns på plats, här en kvinna som spinner ulltråd på en slända.

Mycket snart står det klart att det här är så långt ifrån en krimskramsmarknad man kan komma. De som säljer här har ett djupt intresse för vår historia och att upprätthålla urgamla tillverkningsmetoder. Det är människor som älskar hantverket för hantverkets skull, trots att det knappast finns någon lönsamhet i det. Deras insats för vår tid är ovärderlig. De levandegör historien och låter oss andra få se, känna, lukta, smaka och lyssna på forna tiders vardagsliv. Och de delar gärna med sig av sina kunskaper till marknadsbesökarna.

Att detta också är en del av syftet med marknaden bekräftas av Gun Bjurberg som är föreståndare för forngården.
– Vi kan ju inte växa mer på bredden, eftersom området är begränsat, men vi försöker växa i kvalitet, få hit bättre och bättre hantverkare för varje år, säger hon.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Det är alltid lika glädjande att ta del av svensk kultur och i synnerhet det som vi kallar vikingatid!
    Eftersom tiden inte är statisk, utan förändras ju mer vi vet om vikingatiden, desto mer förändras vår syn om den här tiden och även till en viss del den framtida? Från att ha varit primitiva barbarer till att numer vara skickliga hantverkare, sjöfarare och handelsmän och ej att förglömma kvinnorna som var lika duktiga inom sitt område.
    Likaså har det visat sig att det vi kallar vikingatid började antagligen flera 100 år tidigare, än det vi vet idag?
    Vi ser bildstenarna på Gotland med skepp och segel som är 400-500 år äldre än vikingatidens runstenar. Ett annat tecken som tyder på en tidig “sjömakt” är alla (ca,350) skeppssättningarna just på Gotland? Vi glömmer ofta bort Gotland då vi talar om vikingatid och det är synd då de flesta av Sveriges silverskatter är funna på just Gotland.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Brinkemo om kriminella klannätverk: ”Klart det är kopplat till invandringen”

INTERVJUVice rikspolischef Mats Löfving bekräftade i början av månaden att den organiserade brottsligheten i Sverige till stor del styrs av invandrade klaner, men statsminister Stefan Löfven säger att han ändå inte vill göra en koppling till någon etnicitet. Per Brinkemo, som studerat klanstrukturer och speciellt somaliska klaner i Sverige, säger till Nya Tider att man i Sverige varit naiv och tolkar Löfvens uttalande som att statsministern måste vara rädd för att förlora ansiktet.

Gå till arkivet

Send this to a friend