Skip to Content

Svenska elnät är sårbara för hackerattacker. Stillbild: YouTube

Hackare kan stänga ner elnätet i flera länder

Digital utgåva

Elnät och elkraftverk är sårbara för IT-attacker, vilket kan resultera i att stora delar av ett land kan bli strömlöst i dagar eller mer. Det mest kända exemplet är Ukraina, som 2015 och 2016 drabbades i flera omgångar med hundratusentals strömlösa hushåll. Nu visar det sig att flera länders elnät utsatts för infiltrationsförsök. När Nya Tider ringer upp Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar det sig att Sverige saknar förmåga att hantera så stora störningar på elnätet.

Publicerad: 20 september, 2017, 13:57

  • Svenska

Läs även

Elnätet och kraftverken är sårbara för IT-attacker som kan göra stora delar av ett land strömlöst, vilket olika grupper försöker utnyttja. Det stora amerikanska IT-säkerhetsföretaget Symantec, som bland annat står bakom det kända antivirusprogrammet Norton, varnade i en rapport den 6 september att det de senaste månaderna förekommit infiltrationsförsök mot elbolagen i flera europeiska länder. Tidigare har delar av Ukrainas elnät slagits ut med hundratusentals strömlösa hushåll som följd.

På den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vet man dock inte hur stor attack Sverige skulle klara, det finns ingen sådan analys. Man vet att man kan hjälpa några mindre kommuner om elnätet där slås ut, men de mobila generatorer man har räcker inte till för att driva till exempel en större stad. Hushållen uppmanas att alltid ha mat och vatten hemma så att man klarar sig utan el i minst tre dygn.

Flera västerländska elbolag hackade

Ett land som blivit måltavla är Irland, där hackare lyckades få tillgång till ett Vodafone-nätverk som användes av den irländska el-operatören EirGrid, enligt tidningen the Irish Independent. Via telenätverket kunde hackarna sedan installera ett program som tog kopior på all icke-krypterad information som skickades via Vodafones servrar som EirGrid använder. Lyckligtvis kunde attacken uppmärksammas efter sju timmar och förhoppningen är att ingen skadlig kod lyckades infiltrera EirGrids kontrollnätverk. Detta skedde i april i år.

I juni drabbades flera amerikanska företag av snarlika attacker, däribland Wolf Creek Nuclear Operating Corporation som driver ett kärnkraftverk. Tidningen New York Times kunde rapportera att hackarna verkar bestämda i sina försök att skapa omfattande elektroniska kartor över nätverk och arbetar långsiktigt istället för att med direkta medel angripa nätverken.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Du ska kunna klara dig utan hjälp i tre dygn

Eftersom myndigheterna har liten kapacitet att hjälpa läggs det ett allt större fokus på privatpersoner för att säkerställa att de har möjlighet att skydda sig själva och sina familjer. Nedan följer en del viktiga råd som MSB ger vid händelse av en längre tids strömavbrott:

Vatten: Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat, både till familjen och husdjuren. Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser. Om strömmen går kan du direkt börja tappa upp vatten i dunkar och hinkar.

Värme: Det som blir kallt först är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen. Stearinljus och värmeljus ger både värme och ljus. Men se upp med brandfaran.

Mat: Dagens samhälle är beroende av att det kommer leveranser till våra butiker varje dag. Vid till exempel ett stort strömavbrott blir det problem med transporterna, och då blir det snabbt tomt på hyllorna i affärerna. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning. Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. Du kan behöva ha kontanter hemma för att kunna handla.

113 13 är samhällets informationsnummer vid stora olyckor och kriser. Det är öppet dygnet runt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

Gå till arkivet

Send this to a friend