Skip to Content

Hagia Sofia i Istanbul var en katedral i 900 år. Foto: Pixabay/falco
NOTIS

Hagia Sophia: Det ikoniska museet i Istanbul ”kan bli moské igen”

Digital utgåva

En turkisk domstol har idag annullerat museistatusen för en världsberömd kulturplats, Hagia Sophia i Istanbul, något som gör det möjligt att omvandla byggnaden till en moské.

Publicerad: 10 juli, 2020, 16:21

  • Svenska

Läs även

Det är ett kontroversiellt drag, eftersom det 1 500 år gamla Hagia Sophia grundades som en katedral. Senare gjorde ottomanerna om byggnaden till en moské. År 1934 blev det ett museum.

Det är dessutom ett världsarv. Unesco uppmanade tidigare Turkiet att inte ändra byggnadens status utan dialog med omvärlden.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

There has been an error.

We apologize for any inconvenience, please hit back on your browser or use the search form below.

Gå till arkivet

Send this to a friend