Skip to Content

Ett tidigare oupptäckt hål i skrovet, 4 meter högt och 1,2 meter brett, väcker starka tvivel på den officiella förklaringen till varför Estonia sjönk. Skärmavbild: Estonia – fyndet som ändrar allt (Discovery)
REPORTAGE

Hål i M/S Estonias skrov ger stöd åt konspirationsteorier – Estniska politiker: ”Svenska myndigheter har dolt sanningen för oss”

PappersupplaganNya Tider v. 41

En sensationell dokumentärserie som släpptes på tv-kanalen Discovery den 28 september bekräftar bland annat att det finns ett stort hål under vattenlinjen på fartygets styrbordssida – något som länge hävdats av så kal­la­de konspirationsteoretiker som stödjer sig på vittnesmål, samtidigt som det avfärdats av den trilaterala haverikommissionen. Estniska politiker anklagar nu svenska myndigheter för att ha fört dem bakom ljuset, och kräver en förnyad utredning av vad som egentligen hände.

Publicerad: 5 oktober, 2020, 16:58

  • Svenska

Läs även

Nya sensationella fynd visar att förlisningen av passagerarfärjan M/S Estonia inte gått till så som den officiella haveriutredningen påstår. Under dykningar för ett år sedan hittades ett hål, 4 meter högt och 1,2 meter brett, av ett filmteam lett av journalisten Henrik Evertsson. På 26-årsdagen av Estonia-katastrofen, den 28 september 2020, offentliggjorde man fyndet i en dokumentärserie.

M/S Estonia sjönk 1994 på Östersjön. 852 människor dog. Än i dag anser många att de anhöriga inte fått svar på varför. Foto: Sofie Kielbowska

Dokumentären uppges vara huvudorsaken till att Estlands premiärminister Jüri Ratas besökte Sverige för att träffa statsminister Stefan Löfven veckan innan dokumentären släpptes för allmänheten. Den estniska regeringen kräver nu att man utreder det nya fyndet.

M/S Estonia förliste klockan ett på natten den 28 september 1994. Av 989 människor ombord överlevde officiellt 139, och av 552 svenskar överlevde bara 51. Totalt dog 852 personer. Sverige, Finland och Estland hade landssorg.

En haverikommission med ledamöter från Sverige, Finland och Estland tillsattes omedelbart efter haveriet. I december 1997 presenterade kommissionen sin officiella slutrapport, som förklarade olyckan med att svallvågor hade slitit loss fartygets bogvisir på grund av en alltför svag låsmekanism, vilket ledde till att påkörningsrampen till bildäcket öppnades och vattenmassor kunde forsa in.

Kritiker menade istället att det mycket snabba sjukförloppet – mindre än en timme – innebar att det måste ha funnits ett hål i fartygets skrov under bildäcket, något som skulle tyda på sabotage. Detta har avfärdats som konspirationsteorier av systemmedier och regeringstrogna experter. Att något inte står rätt till och att en omfattande mörkläggning skett har i flera år varit ställt utom allt tvivel, men det nya avslöjandet gör den officiella versionen nu närmast omöjlig att försvara.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Ales stenar – ett solur från bronsåldern

KULTURArkeoastronomen Bob G Lind har i över 25 år noga observerat och dokumenterat solens upp- och nedgångar vid Ales stenar. Det är enligt honom uppenbart att dagens historiker har helt fel när de hävdar att detta är en skeppssättning från järnåldern. I stället menar han att de strategiskt utplacerade stenarna är en solkalender från bronsåldern – vilket sätter de forna nordbornas astronomiska kunskaper för 2 700 år sedan i nivå med den tidens egyptier och mayaindianer.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Före detta bankchef om EU:s återhämtningsfond: ”Ett desperat försök att rädda ett ohållbart tillväxtsystem”

INTERVJUJohan Sandwall är före detta chef inom Swedbank samt den medlemsägda banken JAK. Allt eftersom har han dock kommit att kritisera dagens ekonomiska system där bankerna kan skapa pengar ”ur luften” och har engagerat sig inom omställningsrörelsen, en strömning som menar att det inte går att ha evig tillväxt.

Gå till arkivet

Send this to a friend