Skip to Content

Ett tidigare oupptäckt hål i skrovet, 4 meter högt och 1,2 meter brett, väcker starka tvivel på den officiella förklaringen till varför Estonia sjönk. Skärmavbild: Estonia – fyndet som ändrar allt (Discovery)
REPORTAGE

Hål i M/S Estonias skrov ger stöd åt konspirationsteorier – Estniska politiker: ”Svenska myndigheter har dolt sanningen för oss”

PappersupplaganNya Tider v. 41

En sensationell dokumentärserie som släpptes på tv-kanalen Discovery den 28 september bekräftar bland annat att det finns ett stort hål under vattenlinjen på fartygets styrbordssida – något som länge hävdats av så kal­la­de konspirationsteoretiker som stödjer sig på vittnesmål, samtidigt som det avfärdats av den trilaterala haverikommissionen. Estniska politiker anklagar nu svenska myndigheter för att ha fört dem bakom ljuset, och kräver en förnyad utredning av vad som egentligen hände.

Publicerad: 5 oktober, 2020, 16:58

  • Svenska

Läs även

Nya sensationella fynd visar att förlisningen av passagerarfärjan M/S Estonia inte gått till så som den officiella haveriutredningen påstår. Under dykningar för ett år sedan hittades ett hål, 4 meter högt och 1,2 meter brett, av ett filmteam lett av journalisten Henrik Evertsson. På 26-årsdagen av Estonia-katastrofen, den 28 september 2020, offentliggjorde man fyndet i en dokumentärserie.

M/S Estonia sjönk 1994 på Östersjön. 852 människor dog. Än i dag anser många att de anhöriga inte fått svar på varför. Foto: Sofie Kielbowska

Dokumentären uppges vara huvudorsaken till att Estlands premiärminister Jüri Ratas besökte Sverige för att träffa statsminister Stefan Löfven veckan innan dokumentären släpptes för allmänheten. Den estniska regeringen kräver nu att man utreder det nya fyndet.

M/S Estonia förliste klockan ett på natten den 28 september 1994. Av 989 människor ombord överlevde officiellt 139, och av 552 svenskar överlevde bara 51. Totalt dog 852 personer. Sverige, Finland och Estland hade landssorg.

En haverikommission med ledamöter från Sverige, Finland och Estland tillsattes omedelbart efter haveriet. I december 1997 presenterade kommissionen sin officiella slutrapport, som förklarade olyckan med att svallvågor hade slitit loss fartygets bogvisir på grund av en alltför svag låsmekanism, vilket ledde till att påkörningsrampen till bildäcket öppnades och vattenmassor kunde forsa in.

Kritiker menade istället att det mycket snabba sjukförloppet – mindre än en timme – innebar att det måste ha funnits ett hål i fartygets skrov under bildäcket, något som skulle tyda på sabotage. Detta har avfärdats som konspirationsteorier av systemmedier och regeringstrogna experter. Att något inte står rätt till och att en omfattande mörkläggning skett har i flera år varit ställt utom allt tvivel, men det nya avslöjandet gör den officiella versionen nu närmast omöjlig att försvara.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Gå till arkivet

Send this to a friend