Skip to Content

Kravaller i Ferguson, Missouri, år 2014 var ett resultat av en avancerad påverkansoperation, enligt visselblåsare inom underrättelsebranschen. Foto: bizjournals.com
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Håller 1984 på att slå in?

PappersupplaganNya Tider v. 35

”Att förbli åtskilda håller oss samman”, står det på väggen bakom den australiske polischefen när han berättar om en total och överraskande nedstängning av samhället i Australiens delstat Victoria. Låter inte det som något ur George Orwells 1984? I den dystopiska framtid Orwell målar upp gäller deviserna ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

Publicerad: 26 augusti, 2020, 16:44

  • Svenska

Läs även

Nya Tider var bland de första i början av året att rapportera om en ny och okänd coronasmitta som spreds från Kina och som svenska myndigheter verkade ta väldigt lätt på, trots att alla tecken vid den tidpunkten pekade på en överhängande och dödlig fara. De karantänåtgärder som införts globalt och som efter sommarens gradvisa lättnader nu återigen stramas åt, verkar dock bisarrt överdrivna och leder i många fall till mer smittspridning än mindre. I synnerhet nu när vi vet att Covid-19 är långt ifrån så farligt som det först verkade.

En av de regler som verkar kontraproduktiva är förbudet för butiker att hålla kvällsöppet. Varför är det bättre att alla trängs under de korta öppettiderna än att man sprider ut besöken över hela dagen? En annan är förbudet att besöka parker och badstränder. Är det verkligen bättre för hälsan att sitta instängd än att åtnjuta frisk luft och smittdödande uv-strålning?

I stället införs allt hårdare övervakning, som i Australiens fall med avancerade drönare som kan läsa av en bilplåt på 500 meters håll. Det är lätt att få känslan av att dessa åtgärder stått på myndigheternas önskelista under lång tid, men att de först nu hittat ett svepskäl att införa dem. Vi kan utgå ifrån att tekniken och lagstödet att använda den kommer att finnas kvar efter pandemin – om vi nu alls lyckas återgå till ett någotsånär normalt tillstånd.

I Sverige är det nog svårt att föreställa sig vad många veckor och månader av hemmasittande, stängt samhälle och utebliven inkomst innebär. Vi har haft det ovanligt fritt. Man får förstås väga vår frihet mot ett högre antal döda, men nu börjar rapporter dyka upp att många, rent av de flesta, coronasmittade som avlidit inte haft Covid-19 som främsta dödsorsak.

Region Östergötland publicerade nyligen en undersökning som visar att 70 procent av de äldre coronasmittade hade en annan direkt dödsorsak än Covid-19, men att virus­infektionen försämrade deras tillstånd. Sedan kan man ju alltid spekulera i hur mycket Covid-19 bidrog och hur länge personen hade kunnat leva utan dessa komplikationer. Värt att notera är dock att i Australiens fall så skördar tuberkulos och andra sjukdomar årligen många gånger fler liv än Covid-19 gjort hittills eller ens potentiellt skulle kunna göra om det släpptes helt fritt.

I stället går tankarna till det andra stora reportaget i veckans nummer, som handlar om dokumentären Shadowgate, där två visselblåsare ur den amerikanska säkerhets- och övervakningsbranschen berättar om vilka tekniska möjligheter som finns och redan i dag används för att hålla koll på samhället och även att forma det.

Dessa tekniker och algoritmer utvecklades ursprungligen av USA:s militär för psykologisk krigföring och påverkansoperationer utomlands, men eftersom de togs fram av privata bolag kan de nu användas vidare för nya kunder och nya syfte – inte minst inrikes. Visselblåsarna tar upp konkreta exempel där man uppviglat demonstrationer och skapat social oro med politiska syften.

Förenta staternas konstitution och Rättighetsförklaring har stort fokus på att begränsa ordningsmaktens befogenheter och myndigheternas makt över individen. Amerikas grundande fäder såg myndigheters maktmissbruk och inskränkningar i individens friheter som några av de viktigaste saker man ville förebygga.
I dag sker dock övervakning och samhällspåverkan på en sådan teknologisk nivå och med sådan effektivitet, att inte ens dystopins mästare George Orwell kunde föreställa sig något liknande.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

Ljusskygga vänsterterrorister exponeras

LEDAREUnder många år har extremvänstern kunnat begå våldsdåd mot oliktänkande och sabotera valkampanjer utan någon större risk. De har åtnjutit moraliskt skydd av systemmedias meningsfränder och ekonomiskt stöd via generösa bidrag via olika vänsterkulturella projekt som slussat pengarna vidare. Denna härva håller nu på att rullas upp genom webb-tv-kanalen Exakt24:s grävande arbete.

Hur förbereder man sig för en sannolik kommande inflation och matbrist?

LEDAREFör alla oss som redan sett de tydliga tecknen på vart vi är på väg och utifrån historien förstår hur svår situationen snabbt kan bli, så är det frågan i rubriken som överskuggar allt annat. I denna ledare försöker vi på ett mycket övergripande sätt besvara denna högaktuella fråga i förhoppningen att det kan hjälpa och inspirera våra läsare att agera och i tid.

Public service – hur pålitlig är nyhets- och informations-förmedlingen?

KRÖNIKASedan den 5 maj pågår en intensiv medial debatt kring en reporters nyhetsförmedling via Sveriges Radio, eller som kritiska röster brukar säga, Sveriges Rödio. Två parter har varit synnerligen aktiva i detta åsiktsutbyte, chefredaktören för Dagens Nyheter och VD:n för Sveriges Radio. Inledningsvis handlade ärendet om en reporter med uppenbart dåligt omdöme och en brist på objektiv rapportering. Kvinnan inledde ett förhållande med en person med tveksamma antecedentia och ett intresse hos Sveriges säkerhetsmyndigheter. Han blev huvudtema i hennes ”tycka-synd-om-nyhetsframställning”. En utredning i detta ärende krävs nu från flera håll.

Gå till arkivet

Send this to a friend