Skip to Content

Kravaller i Ferguson, Missouri, år 2014 var ett resultat av en avancerad påverkansoperation, enligt visselblåsare inom underrättelsebranschen. Foto: bizjournals.com
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Håller 1984 på att slå in?

PappersupplaganNya Tider v. 35

”Att förbli åtskilda håller oss samman”, står det på väggen bakom den australiske polischefen när han berättar om en total och överraskande nedstängning av samhället i Australiens delstat Victoria. Låter inte det som något ur George Orwells 1984? I den dystopiska framtid Orwell målar upp gäller deviserna ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

Publicerad: 26 augusti, 2020, 16:44

  • Svenska

Läs även

Nya Tider var bland de första i början av året att rapportera om en ny och okänd coronasmitta som spreds från Kina och som svenska myndigheter verkade ta väldigt lätt på, trots att alla tecken vid den tidpunkten pekade på en överhängande och dödlig fara. De karantänåtgärder som införts globalt och som efter sommarens gradvisa lättnader nu återigen stramas åt, verkar dock bisarrt överdrivna och leder i många fall till mer smittspridning än mindre. I synnerhet nu när vi vet att Covid-19 är långt ifrån så farligt som det först verkade.

En av de regler som verkar kontraproduktiva är förbudet för butiker att hålla kvällsöppet. Varför är det bättre att alla trängs under de korta öppettiderna än att man sprider ut besöken över hela dagen? En annan är förbudet att besöka parker och badstränder. Är det verkligen bättre för hälsan att sitta instängd än att åtnjuta frisk luft och smittdödande uv-strålning?

I stället införs allt hårdare övervakning, som i Australiens fall med avancerade drönare som kan läsa av en bilplåt på 500 meters håll. Det är lätt att få känslan av att dessa åtgärder stått på myndigheternas önskelista under lång tid, men att de först nu hittat ett svepskäl att införa dem. Vi kan utgå ifrån att tekniken och lagstödet att använda den kommer att finnas kvar efter pandemin – om vi nu alls lyckas återgå till ett någotsånär normalt tillstånd.

I Sverige är det nog svårt att föreställa sig vad många veckor och månader av hemmasittande, stängt samhälle och utebliven inkomst innebär. Vi har haft det ovanligt fritt. Man får förstås väga vår frihet mot ett högre antal döda, men nu börjar rapporter dyka upp att många, rent av de flesta, coronasmittade som avlidit inte haft Covid-19 som främsta dödsorsak.

Region Östergötland publicerade nyligen en undersökning som visar att 70 procent av de äldre coronasmittade hade en annan direkt dödsorsak än Covid-19, men att virus­infektionen försämrade deras tillstånd. Sedan kan man ju alltid spekulera i hur mycket Covid-19 bidrog och hur länge personen hade kunnat leva utan dessa komplikationer. Värt att notera är dock att i Australiens fall så skördar tuberkulos och andra sjukdomar årligen många gånger fler liv än Covid-19 gjort hittills eller ens potentiellt skulle kunna göra om det släpptes helt fritt.

I stället går tankarna till det andra stora reportaget i veckans nummer, som handlar om dokumentären Shadowgate, där två visselblåsare ur den amerikanska säkerhets- och övervakningsbranschen berättar om vilka tekniska möjligheter som finns och redan i dag används för att hålla koll på samhället och även att forma det.

Dessa tekniker och algoritmer utvecklades ursprungligen av USA:s militär för psykologisk krigföring och påverkansoperationer utomlands, men eftersom de togs fram av privata bolag kan de nu användas vidare för nya kunder och nya syfte – inte minst inrikes. Visselblåsarna tar upp konkreta exempel där man uppviglat demonstrationer och skapat social oro med politiska syften.

Förenta staternas konstitution och Rättighetsförklaring har stort fokus på att begränsa ordningsmaktens befogenheter och myndigheternas makt över individen. Amerikas grundande fäder såg myndigheters maktmissbruk och inskränkningar i individens friheter som några av de viktigaste saker man ville förebygga.
I dag sker dock övervakning och samhällspåverkan på en sådan teknologisk nivå och med sådan effektivitet, att inte ens dystopins mästare George Orwell kunde föreställa sig något liknande.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Gå till arkivet

Send this to a friend