Skip to Content

Ella Kardemark, Kristdemokrat, kommunalråd i Halmstad och Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, varma förespråkare för de nya rutinerna. Foto: Facebook
INRIKES

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

Digital utgåva

Den 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Publicerad: 24 september, 2020, 17:27

 • Svenska

Läs även

En satsning på integration och mångfald. Det är så Halmstads kommun marknadsför sin nya anställningsrutin som skall börja gälla från och med den 1 oktober. Själva ärendet klubbades igenom av kommunens personal- och ledningsutskott och stöds av bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna som innehar några av de högst ansvariga politiska posterna i kommunen. Bara Sverigedemokraterna är aktivt emot den nya anställningsrutinen.

De nya rutinerna vid anställning skall gälla inom kommunens samtliga verksamheter och innebär att man först och främst tar reda på om det finns en utlänning som har fått uppehållstillstånd i Sverige genom gymnasielagen och som har slutfört sina studier. Om personen är kvalificerad för tjänsten så skall denne erbjudas förtur till anställningen. Det uttalade syftet är att erbjuda anställning som är långvarig och har tillräckligt hög lön för att uppfylla kraven för ett permanent uppehållstillstånd.

I de nya rutinerna skriver man vidare: ”I de fall det finns en aktuell företrädesrättslista skall arbetsgivaren förhandla med berörd arbetstagarorganisation”. Facket har meddelat att man kommer att kräva att även de med företrädesrätt skall anställas.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Frågan är nu, hur länge skall rasismen, eller skall vi kalla det för, hetsen emot svenskar? Svensken förpassas för varje år allt längre bak i köerna och det gäller, bostads, sjukvårds, tandläkare-kön. Nu har vi även förpassats sist i kön för sökande till kommunala, eller statliga arbeten? Utbildning och meriter spelar nu en mindre roll, utan det räcker med att vederbörande är etnisk svensk, för att bli stoppad vid dörren? Hur många svenska ungdomar har efter en 12 år i skolan och sedan med flera års högskolestudier, kommer att fått se sig passerade av dessa lågutbildade afghanpojkar, vid tillsättandet av kommunala/statliga anställningar?

  • birgerr

   jag har svårt att se var dom annars skulle kunna få ett jobb annat än det som är skattefinansierat

 • birgerr

  är det någon som trott på ett konsevtivt block det blir nog en kartell med S M KD samt någon annan dock inte SD

 • Feliks

  De skulle ju inte ha röstat när Fredrik Öppna Gylfen kom till makten

Peter Lundgren (SD) frias i tingsrätten

INRIKESSverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren frias helt av Jönköpings tingsrätt. Han stod åtalad för sexuellt ofredande.

DIF:s medlemmar gav kalla handen till Reinfeldt i styrelsen – föreningen lägger locket på om varför

INRIKESDen tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt hade blivit nominerad att ingå i Djurgården Fotbolls styrelse. Men vid årsmötet den 21 oktober sade en klar majoritet ett rungande nej till att uppta Reinfeldt i styrelsen, rapporterar flera medier. Men när Nya Tider försöker att fråga föreningsledningen om vad motståndet från medlemmarnas sida mot den tidigare statsministern möjligen kan bero på, vägrar de att kommentera saken.

Alternativ för Sverige får rätt mot Örnsköldsviks kommun

INRIKESJustitieombudsmannen (JO) ger nu Alternativ för Sverige (AfS) rätt mot Örnsköldsviks kommun, angående ett antal händelser i samband med valet 2018. Anmälan ledde enligt partiets Sven Valerio till att den nytillträdda valnämnden agerade helt annorlunda redan vid EU-valet mindre än ett år senare.

Trots brist på skyddsutrustning – hundratusentals munskydd eldades upp

INRIKESTrots att det funnits stora brister i tillgången på skyddsutrustning under coronapandemin och att Sverige nu står inför ”den andra vågen” med snabbt växande antal smittade har Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandvall fattat beslut om att elda upp 72 ton skyddsutrustning från beredskapslager.

Dispyt mellan släkter bakom slagsmål i centrala Malmö

INRIKESUnder söndagskvällen uppstod våldsamma slagsmål i centrala Malmö, där tillhyggen som dammsugarrör samt järnrör skall ha använts vid bråket. Uppgifter som snart började cirkulera i diverse medier gjorde gällande att det skulle handla om någon form av bråk mellan två släkter. Att det rör sig om familje- och släktrelaterade uppgörelser bekräftas till Nya Tider av polisen i Malmö, men polisen vill i nuläget inte kalla det inträffade för en klanrelaterad uppgörelse.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Gå till arkivet

Send this to a friend