Skip to Content

Vice borgmästare Katharina Fegebank, die Grünen, fördubblade sitt parti till 24 procent men borgmästaren, doktor Peter Tschentscher, kan regera vidare som största parti. Foto: Stillbild NDR
UTRIKES

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

Digital utgåva

Nazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Publicerad: 26 februari, 2020, 07:11

  • Svenska

Läs även

Från tyska miljöpartiets (Bundins 90/die Grünen) valvaka visades hur valets stora vinnare vice borgmästaren Katharina Fegebank, som dubblat partiets stöd, dansade på sin valvaka och hånade AfD (som då räkningen inleddes endast nådde runt 4,7 procent) med att leda sin valvaka i talkör ”Nazis Raus”. Liknande scener kunde ses på kommunistiska die Linkes fest. Under hela kvällen såg det ut som att liberala FDP skulle klara sig över femprocentspärren på exakt 5,0.

Miljöpartisterna, liksom kommunisterna och HBTQ-aktivisterna i die Linke, satte säkert i halsen några timmar senare när det framgick att valresultatet för AfD bättrats till 5,3 och att de inte skulle slippa opposition mot mångkultur i Hamburgs delstatsparlament. Under måndagens ytterligare räkningar minskade dock liberala FDP till 4,8 för att senare på måndagen bli 4,9. Flera räkne- och slarvfel fick redas ut under måndagen innan hoppet var helt ute för liberalerna FDP. FDP erhöll ändå ett mandat, toppkandidaten Anna von Treuenfels-Frowein hade, trots att partiet misslyckats nå fem-procentsspärren, väljarna att tacka i sin valkrets Blankenese, som massivt röstat in henne. Det är alltså FDP:s enda mandat.

Efter att miljöpartiet die Grünen dansat och ropat "Nazis raus" som föroläpmning åt AfD:s väljare fick de senare under rösträkningen se att AfD faktiskt nådde över femprocentsspärren. Foto: Stillbild NDR

 

Landeswahlamt meddelade under måndagen att AfD blev omvalt med 5,3 procent av rösterna (2015 var det 6,1). Det starkaste partiet förblev SPD lett av borgmästaren Peter Tschentscher med 39,2 procent (45,6 år 2015). Näst störst blev die Grünen under Katharina Fegebank som dubblat sitt partis stöd till 24,2 procent (12,3). CDU föll till 11,2 (2015 hade de 15,9 men 2004 hade CDU hela 47 procent). Det kommunistiska die Linke fick 9,1 procent, upp från 8,5. Humor och satirpartiet Die Partei fick endast 1,4 procent och det kan även nämnas att det EU-övergripande partiet Volt fick 1,3 procent – ett totalt misslyckande. Andra udda småpartier vi berättade om strax före valet fick obetydligt med röster.

Inget förtroendeuppdrag för satirpartiet die Partei. 1,4 procent var allt de kunde samla trots spännande profil och två platser i EU-parlamentet. Gladare än på sin affisch blev de sannolikt inte. Foto: die Partei

I Hamburgs delstatsparlament tar 123 ledamöter plats och därefter väljer delstatsparlamentet en senat (delstatsregering) som leds av en borgmästarduo.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Gå till arkivet

Send this to a friend