Skip to Content

Vice borgmästare Katharina Fegebank, die Grünen, fördubblade sitt parti till 24 procent men borgmästaren, doktor Peter Tschentscher, kan regera vidare som största parti. Foto: Stillbild NDR
UTRIKES

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

Digital utgåva

Nazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Publicerad: 26 februari, 2020, 07:11

 • Svenska

Läs även

Från tyska miljöpartiets (Bundins 90/die Grünen) valvaka visades hur valets stora vinnare vice borgmästaren Katharina Fegebank, som dubblat partiets stöd, dansade på sin valvaka och hånade AfD (som då räkningen inleddes endast nådde runt 4,7 procent) med att leda sin valvaka i talkör ”Nazis Raus”. Liknande scener kunde ses på kommunistiska die Linkes fest. Under hela kvällen såg det ut som att liberala FDP skulle klara sig över femprocentspärren på exakt 5,0.

Miljöpartisterna, liksom kommunisterna och HBTQ-aktivisterna i die Linke, satte säkert i halsen några timmar senare när det framgick att valresultatet för AfD bättrats till 5,3 och att de inte skulle slippa opposition mot mångkultur i Hamburgs delstatsparlament. Under måndagens ytterligare räkningar minskade dock liberala FDP till 4,8 för att senare på måndagen bli 4,9. Flera räkne- och slarvfel fick redas ut under måndagen innan hoppet var helt ute för liberalerna FDP. FDP erhöll ändå ett mandat, toppkandidaten Anna von Treuenfels-Frowein hade, trots att partiet misslyckats nå fem-procentsspärren, väljarna att tacka i sin valkrets Blankenese, som massivt röstat in henne. Det är alltså FDP:s enda mandat.

Efter att miljöpartiet die Grünen dansat och ropat "Nazis raus" som föroläpmning åt AfD:s väljare fick de senare under rösträkningen se att AfD faktiskt nådde över femprocentsspärren. Foto: Stillbild NDR

 

Landeswahlamt meddelade under måndagen att AfD blev omvalt med 5,3 procent av rösterna (2015 var det 6,1). Det starkaste partiet förblev SPD lett av borgmästaren Peter Tschentscher med 39,2 procent (45,6 år 2015). Näst störst blev die Grünen under Katharina Fegebank som dubblat sitt partis stöd till 24,2 procent (12,3). CDU föll till 11,2 (2015 hade de 15,9 men 2004 hade CDU hela 47 procent). Det kommunistiska die Linke fick 9,1 procent, upp från 8,5. Humor och satirpartiet Die Partei fick endast 1,4 procent och det kan även nämnas att det EU-övergripande partiet Volt fick 1,3 procent – ett totalt misslyckande. Andra udda småpartier vi berättade om strax före valet fick obetydligt med röster.

Inget förtroendeuppdrag för satirpartiet die Partei. 1,4 procent var allt de kunde samla trots spännande profil och två platser i EU-parlamentet. Gladare än på sin affisch blev de sannolikt inte. Foto: die Partei

I Hamburgs delstatsparlament tar 123 ledamöter plats och därefter väljer delstatsparlamentet en senat (delstatsregering) som leds av en borgmästarduo.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Man hoppas att många röstade på AfD eftersom Bundins 90/die Grünen gav dem så god reklam.

 • RL, Vallentuna

  Att tyska regimen , dess knektar & lakejer är så paniskt rädda för allt som kan hänföras till NSDAP känns skumt. Minsta tvekan om det egna folkets uselhet och skuld för 80 år sedan utlöser en formlig terror mot sanningssökaren. 10 års fängelse för “förintelseförnekelse” .
  Du kan hylla djävulen och förneka Guds existens = OK…
  Men att undra varför det kallas ” förintelse ” som är ordet för total utplåning –inte minsta kvar ..det får man inte fråga..
  Någon ” demokrati ” är det i alla fall inte.

 • RL, Vallentuna

  Ps…nationella måste sluta gå i vänsterterrorns fällor och leta fel på varandra. SD har tyvärr ideligen uteslutit fina, självuppoffrande ,duktiga krafter efter drev i expoinfekterade alster. –Varför lär dom sig aldrig av (S) ?? Finns det NÅGOT exempel på sosse som uteslutits för att ha talat med en kommunist…Folkets Hus & ABF hyr gärna ut till ” bröderna ” I “Arbetarrörelsen ” ….men vi vettiga är så förtvivlat rädda för att någon skall påstå att du känt ngn med ” bruna” åsikter.
  Det enda vettiga är att säga ;” skit i det du !!” till de röda små hönslopporna , och lägga på luren.
  Jag tror faktiskt att motståndsföreningen gör rätt som vägrar alla former av intervjuer –eller att i så fall enbart ges vissa personer.
  Men som sagt ; Vad förenar ? Det är det vi skall tänka på….Har vi några gemensamma mål ? MED , AfS , NMR; Svenskarnas Hus , Palaestra , och allt vad det nu finns…–det är denna eviga splittring som fört oss hit till detta träsk av kvicksand där vi sjunker djupare och djupare ju mer vi (ensamma) sparkar och försöker komma loss. Ds

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Gå till arkivet

Send this to a friend