Skip to Content

Vice borgmästare Katharina Fegebank, die Grünen, fördubblade sitt parti till 24 procent men borgmästaren, doktor Peter Tschentscher, kan regera vidare som största parti. Foto: Stillbild NDR
UTRIKES

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

Digital utgåva

Nazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Publicerad: 26 februari, 2020, 07:11

 • Svenska

Läs även

Från tyska miljöpartiets (Bundins 90/die Grünen) valvaka visades hur valets stora vinnare vice borgmästaren Katharina Fegebank, som dubblat partiets stöd, dansade på sin valvaka och hånade AfD (som då räkningen inleddes endast nådde runt 4,7 procent) med att leda sin valvaka i talkör ”Nazis Raus”. Liknande scener kunde ses på kommunistiska die Linkes fest. Under hela kvällen såg det ut som att liberala FDP skulle klara sig över femprocentspärren på exakt 5,0.

Miljöpartisterna, liksom kommunisterna och HBTQ-aktivisterna i die Linke, satte säkert i halsen några timmar senare när det framgick att valresultatet för AfD bättrats till 5,3 och att de inte skulle slippa opposition mot mångkultur i Hamburgs delstatsparlament. Under måndagens ytterligare räkningar minskade dock liberala FDP till 4,8 för att senare på måndagen bli 4,9. Flera räkne- och slarvfel fick redas ut under måndagen innan hoppet var helt ute för liberalerna FDP. FDP erhöll ändå ett mandat, toppkandidaten Anna von Treuenfels-Frowein hade, trots att partiet misslyckats nå fem-procentsspärren, väljarna att tacka i sin valkrets Blankenese, som massivt röstat in henne. Det är alltså FDP:s enda mandat.

Efter att miljöpartiet die Grünen dansat och ropat "Nazis raus" som föroläpmning åt AfD:s väljare fick de senare under rösträkningen se att AfD faktiskt nådde över femprocentsspärren. Foto: Stillbild NDR

 

Landeswahlamt meddelade under måndagen att AfD blev omvalt med 5,3 procent av rösterna (2015 var det 6,1). Det starkaste partiet förblev SPD lett av borgmästaren Peter Tschentscher med 39,2 procent (45,6 år 2015). Näst störst blev die Grünen under Katharina Fegebank som dubblat sitt partis stöd till 24,2 procent (12,3). CDU föll till 11,2 (2015 hade de 15,9 men 2004 hade CDU hela 47 procent). Det kommunistiska die Linke fick 9,1 procent, upp från 8,5. Humor och satirpartiet Die Partei fick endast 1,4 procent och det kan även nämnas att det EU-övergripande partiet Volt fick 1,3 procent – ett totalt misslyckande. Andra udda småpartier vi berättade om strax före valet fick obetydligt med röster.

Inget förtroendeuppdrag för satirpartiet die Partei. 1,4 procent var allt de kunde samla trots spännande profil och två platser i EU-parlamentet. Gladare än på sin affisch blev de sannolikt inte. Foto: die Partei

I Hamburgs delstatsparlament tar 123 ledamöter plats och därefter väljer delstatsparlamentet en senat (delstatsregering) som leds av en borgmästarduo.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Man hoppas att många röstade på AfD eftersom Bundins 90/die Grünen gav dem så god reklam.

 • RL, Vallentuna

  Att tyska regimen , dess knektar & lakejer är så paniskt rädda för allt som kan hänföras till NSDAP känns skumt. Minsta tvekan om det egna folkets uselhet och skuld för 80 år sedan utlöser en formlig terror mot sanningssökaren. 10 års fängelse för “förintelseförnekelse” .
  Du kan hylla djävulen och förneka Guds existens = OK…
  Men att undra varför det kallas ” förintelse ” som är ordet för total utplåning –inte minsta kvar ..det får man inte fråga..
  Någon ” demokrati ” är det i alla fall inte.

 • RL, Vallentuna

  Ps…nationella måste sluta gå i vänsterterrorns fällor och leta fel på varandra. SD har tyvärr ideligen uteslutit fina, självuppoffrande ,duktiga krafter efter drev i expoinfekterade alster. –Varför lär dom sig aldrig av (S) ?? Finns det NÅGOT exempel på sosse som uteslutits för att ha talat med en kommunist…Folkets Hus & ABF hyr gärna ut till ” bröderna ” I “Arbetarrörelsen ” ….men vi vettiga är så förtvivlat rädda för att någon skall påstå att du känt ngn med ” bruna” åsikter.
  Det enda vettiga är att säga ;” skit i det du !!” till de röda små hönslopporna , och lägga på luren.
  Jag tror faktiskt att motståndsföreningen gör rätt som vägrar alla former av intervjuer –eller att i så fall enbart ges vissa personer.
  Men som sagt ; Vad förenar ? Det är det vi skall tänka på….Har vi några gemensamma mål ? MED , AfS , NMR; Svenskarnas Hus , Palaestra , och allt vad det nu finns…–det är denna eviga splittring som fört oss hit till detta träsk av kvicksand där vi sjunker djupare och djupare ju mer vi (ensamma) sparkar och försöker komma loss. Ds

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

UTRIKESMätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, fortfarande högst upp i opinionsmätningarna i Flandern. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Sydafrika slår ned på ”hatiskt språk”

SYDAFRIKAVita sydafrikaner får i allt högre grad böter eller döms till fängelse för anklagelser om ”rasism” eller för ”användande av rasistiskt språk”. Den 28 februari undkom en sydafrikan av grekisk härkomst, Adam Catzavelos, 41, med nöd och näppe fängelse när han fick en villkorlig dom på två år för att ha använt det så kal­la­de K-ordet (kaffir) om svarta. ”Brottet” begicks när han befann sig på en strand i Grekland tillsammans med sin familj.

Marine Le Pen till attack mot ”Europas självmordspakt”

FRANKRIKEVid en presskonferens gick franska Nationell samlings partiledare Marine Le Pen till skarp attack mot den migrationspakt som EU-kommissionen presenterade den 23 september. Hon menar att förslaget är ett sätt att bjuda in miljoner migranter till Europas nationer, vilket kommer att bli dödsstöten för hela vår civilisation.

Anonym kanadensisk visselblåsare varnar för radikala förändringar

KANADAEn visselblåsare som påstår sig tillhöra Kanadas regeringsparti och medlem i flera parlamentariska kommittéer, menar att pandemin används som svepskäl till omfattande drastiska förändringar av samhället. Han redogör för ett tidsschema som börjar med omfattande nedstängningar av samhället redan i november, för att övergå i en polisstat när Covid-21 slår till. Målet är en fullständig omdaning av det ekonomiska systemet.

Muslimsk man vägrade skaka hand med kvinna – får inte tyskt medborgarskap

UTRIKESEn muslimsk man från Libanon får inget tyskt medborgarskap, detta efter att han vägrade att skaka hand med den kvinnliga statstjänstemannen som skulle överlämna hans medborgarbevis. En administrativ domstol i Stuttgart meddelar nu att handskakning är en viktig del av den tyska kulturen, varför det alltså inte blir något tyskt medborgarskap för den muslimske araben.

Kanada: ”Interneringsläger” planeras ”från kust till kust” – Parlamentsledamot tystas då han söker klarhet

KANADAI Kanada skapar en anbudsförfrågan från regeringen om interneringsanläggningar med bevakning dygnet runt oro. ”Hur många anläggningar ska byggas? Vem ska spärras in där?” frågar parlamentarikern Randy Hillier i Ontarios parlament, men får inget svar. Samtidigt framkommer att Kanada beställer 36 000 tårgasgranater avsedda för upploppskontroll. Just nu cirkulerar också ett brev på internet från en anonym avsändare som uppger sig vara kanadensisk politiker, som sätter händelserna i ett skrämmande sammanhang. Nya Tider analyserar det anonyma brevet som fått stor spridning på nätet.

FBI:s hemliga dokument: Hillary bluffade om Trumps ryss-kopplingar

USATidigare hemliga uppgifter från FBI visar att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i valrörelsen 2016 godkände en plan för att svärta ned rivalen Donald Trump genom att beskylla honom för kontakt med ryska myndigheter. Dåvarande president Barack Obama ska ha känt till denna desinformationskampanj.

Nationell minneshögtid i Frankrike till minnet av den mördade läraren

UTRIKESUnder onsdagen hålls en högtidlig minnesceremoni för att hedra den mördade läraren. Samtidigt citeras den franske undervisningsministern Jean-Michel Blanquer, som klargör att den franska yttrandefriheten ger rätt att utan inskränkningar presentera fakta, inklusive karikatyrbilder på företrädare för olika religioner. Denna frihet garanteras i konstitutionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend