Skip to Content

Vice borgmästare Katharina Fegebank, die Grünen, fördubblade sitt parti till 24 procent men borgmästaren, doktor Peter Tschentscher, kan regera vidare som största parti. Foto: Stillbild NDR
UTRIKES

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

Digital utgåva

Nazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Publicerad: 26 februari, 2020, 07:11

  • Svenska

Läs även

Från tyska miljöpartiets (Bundins 90/die Grünen) valvaka visades hur valets stora vinnare vice borgmästaren Katharina Fegebank, som dubblat partiets stöd, dansade på sin valvaka och hånade AfD (som då räkningen inleddes endast nådde runt 4,7 procent) med att leda sin valvaka i talkör ”Nazis Raus”. Liknande scener kunde ses på kommunistiska die Linkes fest. Under hela kvällen såg det ut som att liberala FDP skulle klara sig över femprocentspärren på exakt 5,0.

Miljöpartisterna, liksom kommunisterna och HBTQ-aktivisterna i die Linke, satte säkert i halsen några timmar senare när det framgick att valresultatet för AfD bättrats till 5,3 och att de inte skulle slippa opposition mot mångkultur i Hamburgs delstatsparlament. Under måndagens ytterligare räkningar minskade dock liberala FDP till 4,8 för att senare på måndagen bli 4,9. Flera räkne- och slarvfel fick redas ut under måndagen innan hoppet var helt ute för liberalerna FDP. FDP erhöll ändå ett mandat, toppkandidaten Anna von Treuenfels-Frowein hade, trots att partiet misslyckats nå fem-procentsspärren, väljarna att tacka i sin valkrets Blankenese, som massivt röstat in henne. Det är alltså FDP:s enda mandat.

Efter att miljöpartiet die Grünen dansat och ropat "Nazis raus" som föroläpmning åt AfD:s väljare fick de senare under rösträkningen se att AfD faktiskt nådde över femprocentsspärren. Foto: Stillbild NDR

 

Landeswahlamt meddelade under måndagen att AfD blev omvalt med 5,3 procent av rösterna (2015 var det 6,1). Det starkaste partiet förblev SPD lett av borgmästaren Peter Tschentscher med 39,2 procent (45,6 år 2015). Näst störst blev die Grünen under Katharina Fegebank som dubblat sitt partis stöd till 24,2 procent (12,3). CDU föll till 11,2 (2015 hade de 15,9 men 2004 hade CDU hela 47 procent). Det kommunistiska die Linke fick 9,1 procent, upp från 8,5. Humor och satirpartiet Die Partei fick endast 1,4 procent och det kan även nämnas att det EU-övergripande partiet Volt fick 1,3 procent – ett totalt misslyckande. Andra udda småpartier vi berättade om strax före valet fick obetydligt med röster.

Inget förtroendeuppdrag för satirpartiet die Partei. 1,4 procent var allt de kunde samla trots spännande profil och två platser i EU-parlamentet. Gladare än på sin affisch blev de sannolikt inte. Foto: die Partei

I Hamburgs delstatsparlament tar 123 ledamöter plats och därefter väljer delstatsparlamentet en senat (delstatsregering) som leds av en borgmästarduo.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Allvarlig situation”: Över 150 pensionerade amerikanska generaler undertecknar brev som angriper Bidens administration

UTRIKESDet verkar vara ett tidens tecken att uniformerad personal kritiserar landets ledning i öppna brev. Efter tre uppmärksammade fall i Frankrike har nu turen kommit till USA. Över 150 före detta militära chefer har undertecknat ett brev där de beskriver hot mot landets ”överlevnad”, på grund av Bidens administrations politik. De varnar för att USA är i ”djup fara” efter ett ”fullskaligt angrepp på våra konstitutionella rättigheter”. De tillägger att nationen är i kamp mot ”socialism och marxism”.

AfD går till val på invandrings­stopp och upphävda restriktioner

TYSKLANDHelgen den 10-11 april samlade Alternativ för Tyskland (AfD) över 550 delegater från hela landet i Dresden, för att fastställa ett valprogram inför det kommande valet till Förbundsdagen. Slutresultatet ses som en seger för en mer hårdför falang, med krav på utträde ur EU, mycket begränsad invandring och ett upphävande av de restriktioner som införts med hänvisning till Covid-19.

Ryssland dubbar officiellt USA och Tjeckien som ”ovänliga” stater

UTRIKESDen ryska regeringen säger att amerikanska ambassaden inte längre kan anställa lokal personal enligt en lag president Putin undertecknade förra månaden.

Tesla stoppar betalning med Bitcoin – kryptovalutan föll i värde

UTRIKESEfter att Tesla stoppat betalningar med kryptovalutan Bitcoin, då man menar att den är miljöskadlig, föll Bitcoin i värde med cirka 12 procent men har sedan dess återhämtat sig lite. Tesla kommer dock inte att sälja av de Bitcoin man äger skriver biltillverkarens VD Elon Musk på Twitter. Värdeminskningen av Bitcoin efter utspelet tros vara runt 3 000 miljarder kronor på världsplan.

Sex av tio franska poliser redo att rösta på Marine Le Pen i andra omgången 2022

UTRIKESPartiledaren för Rassemblement National (RN) ligger högt i gunst bland polisen redan i den första omgången av det franska presidentval som ska hållas 2022 och slår både Xavier Bertrand och Emmanuel Macron. Samtidigt ansluter sig den franska polisen till militären och publicerar ett eget öppet brev till landets ledning.

Vit makt eller svart brottslighet?

UTRIKESAttackerna mot asiater ökar i USA. Under första kvartalet 2021 var det 164 procent fler så kallade hatbrott mot asiatiska amerikaner än under samma period förra året.

Biden: ”Värsta attacken sedan inbördeskriget” när Trumps anhängare stormade Kapitolium

UTRIKES”Den värsta attacken mot amerikansk demokrati sedan inbördeskriget”, sade Joe Biden om incidenten den 6 januari, då anhängare till dåvarande president Trump tillsammans med vänsteraktivister trängde sig in i kongressbyggnaden.

Philippe de Villiers talar ut i BFM TV:s studio.

UTRIKESDet blir ord och inga visor när författaren och politikern Philippe de Villiers får tala ut. Han tillhör en av Frankrikes äldsta adelsfamiljer och många familjemedlemmar har innehaft höga militära poster. Philippe de Villiers är ordförande i Mouvement pour la France (Rörelsen för Frankrike) och har suttit i Europaparlamentet. I ett långt samtal med Appoline de Malherbe (BFM TV) för några veckor sedan framförde han sina reflektioner och synpunkter kring den befintliga situationen i Frankrike. Nu var det Bruce Toussaint som på Kristihimmelsfärdsdagen samtalade med den upprörde franske patrioten i direktsändning.

Gå till arkivet

Send this to a friend