Skip to Content

Merparten av de nya lagarna har sin grund i januariöverenskommelsen, det parlamentariska samarbetet mellan regeringspartierna S och MP samt stödpartierna C och L. Samarbetet bygger på att C och L får igenom stora delar av sin politik mot villkoret att de stödjer den rödgröna regeringen med Stefan Löfven som statsminister. Samarbetet har kritiserats för att sakna folkligt stöd, eftersom C och L gick till val på att stödja en borgerlig regering – något de sedan vägrade att göra eftersom stöd i så fall skulle ha krävts även av Sverigedemokraterna. Foto: riksdagen.se
INRIKES

Här är de nya lagarna att hålla koll på 2021

PappersupplaganNya Tider v. 4

Nya Tider har ägnat särskilt mycket utrymme i tidningens rapportering åt den nya pandemilagen, men även många andra, mindre uppmärksammade lagändringar har gjorts. Obetalda parkeringsavgifter kan leda till körförbud, RUT-avdraget höjs och pass­avgiften blir dyrare. Det är bara några av de förändringar som genomförts. De allra flesta lagarna har sin grund i januariöverenskommelsen, alltså samarbetet mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt deras stödpartier Centerpartiet och Liberalerna. Nya Tider går igenom vad du behöver veta inför 2021.

Publicerad: 28 januari, 2021, 16:16

  • Svenska

Läs även

Mer generös a-kassa förlängs

Under våren införde regeringen lättnader i kraven på hur många månader som ska ha arbetats innan man är berättigad till a-kassa. Dessutom höjdes ersättningsnivåerna tillfälligt. De mer generösa kvalificeringsreglerna och de höjda ersättningsnivåerna förlängs nu till och med 1 januari 2023.

RUT-avdraget utvidgas

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster, RUT, utvidgas till att gälla fyra nya tjänster. Det handlar om tvätt och vård av kläder och hemtextilier vid tvättinrättning, möbleringstjänster, transporttjänster för bortforsling av bohag, samt tjänster som avser enklare tillsyn av bostaden. Dessutom höjs hela RUT-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor. Avdraget infördes först av Fredrik Reinfeldts regering och kritiserades då för att handla om enklare jobb, ofta utförda av invandrare, som skattesubventioneras för den svenska borgerliga övre medelklassen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

HD stoppar långtgående försök att angripa nationalisters demonstrationsrätt

INRIKESHögsta domstolen har nu fattat beslut att inte pröva den friande domen mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och organisationens symbol, tyrrunan, efter att riksåklagaren försökt driva ett åtal om hets mot folkgrupp mot 16 deltagare i en NMR-demonstration i Göteborg 2017. Det innebär att det fortfarande är lagligt att demonstrera även när politiskt korrekta drar paralleller till ”30-talet” om demonstrationsdeltagarna bär fanor med runor, har snarlik klädsel, eller till och med råkar gå i takt.

NMR övar målskytte mot Jimmie Åkesson

INRIKESPå en bild som den vänsterextrema organisationen Expo kommit över syns måltavlor i form av bilder på politiker som användes vid luftvapenskytte på en tillställning som Näste 3, NMR:s avdelning i Skåne och Blekinge, anordnade. En av bilderna föreställer Jimmie Åkesson.

Skolinspektionen stänger islamistiska skolor

INRIKESSkolinspektionen återkallar Al-Azharstiftelsens tillstånd att bedriva skolverksamhet i Örebro. Det innebär att Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe kommer att stängas från och med 15 juli. Anledningen till återkallandet är kopplingar till våldsbejakande islamism. Beslutet kommer efter att Säpo larmat om missförhållandena.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Framgångar för SD i Skånes regionstyrelse

INRIKESVid sitt sammanträde den 3 juni fattade regionstyrelsen i Skåne beslut om att bifalla två initiativärenden från Sverigedemokraterna, där de fick igenom att regionstyrelsen ska skicka två skarpa brev till regeringen. Det ena handlar om att man från Skånes sida vill se en omstart av kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, samt att Bromma flygplats inte läggs ner. SD:s gruppledare och regionråd Niclas Nilsson säger i en kommentar till Nya Tider att framgången var symboliskt viktig som politisk isbrytare.

Stödet för EU fortsätter att sjunka – SCB: ”Säkerställd minskning”

INRIKESStatistiska centralbyrån presenterade under tisdagen den 8 juni den stora EU-sympatiundersökningen, som kommer ut två gånger per år. Anhängarna till unionen minskar för fjärde mätningen i rad, och är nu nere på 56,4 procent.

Gå till arkivet

Send this to a friend