Skip to Content

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Digital utgåva

Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Publicerad: 7 januari, 2018, 22:13

 • Svenska

Läs även

Uppgifter i telefonsamtal: hyllade ”rasistbekämpare” skrev hatkommentarerna själva

I Nya Tider v51-52/2017 skrev vi om föreningen Juridikfronten, vars medlemmar är i huvudsak juriststudenter. Föreningens medlemmar säger sig använda sina nyvunna kunskaper till att ”bekämpa rasism” på internet. Enligt dem själva letar de upp inlägg på internet som utgör hets mot folkgrupp, hot eller förtal och anmäler saken till polisen. Nya Tider kunde dock i julnumret visa att gruppen ägnar stor del av sitt ”antirasistiska” arbete åt att istället kräva skadestånd åt sig själva. En medlem har krävt skadestånd inte mindre än åtta gånger.

Nya Tider kunde också visa ett mönster i flera av skadeståndskraven, där medlemmarna upprepade gånger krävt skadestånd för vad en okänd person skrivit i kommentarsfältet på en blogg, vilket snabbt upptäckts av medlemmen själv eller någon bekant till medlemmen som då krävt 5 000 kronor för förtal. I dessa skadeståndsmål har Juridikfrontens medlemmar alltid haft hjälp av juristen Benjamin J O Boman som varit ombud åt medlemmarna. Benjamin Boman har också varit inneboende hos Juridikfrontens ordförande Martin Tunström, men arbetar i dag inom kriminalvården.

I en telefoninspelning från 2013 mellan Juridikfrontens jurist Benjamin Boman och en av medlemmarna framgår att medlemmen skrivit kommentarer om sig själv på en blogg som han därefter krävt skadestånd för av bloggägaren. I samtalet avslöjas också att Juridikfrontens jurist sedan tidigare vetat om att medlemmen gjort liknande saker och det påstås även att andra i Juridikfronten, däribland juristen själv och ordföranden Martin Tunström, också ska ha gjort det.

Nya Tider har intervjuat drabbade bloggare som blivit pressade på pengar av Juridikfrontens medlemmar för saker som skrivits i kommentarsfälten på deras bloggar. Bland annat Dragan Klaric, tidigare SD-profil, har sagt att han och andra redan för flera år sedan misstänkte att kommentarerna var fejkade eftersom användaren aldrig tidigare kommenterat och på grund av hur kommentarerna var skrivna. Drabbade bloggare berättade om sina misstankar under rättegången, men hade då inga bevis. Efter att Nya Tider kunnat påvisa ett mönster i Juridikfrontens skadeståndskrav och berättat om telefoninspelningen funderar nu flera bloggare på att söka juridisk upprättelse.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Erik Marlandson

  Det är så lätt att ramla i den grav man gräver åt andra.
  Vänstermupparna är på väg mot ännu ett haveri på grund av sin
  egen fullkomlighetskult.

 • Varmlandstok

  Om det kan bevisas att de har gjort sig skyldiga till utpressning, så är det skäl för åtal enligt brottsbalken.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Gå till arkivet

Send this to a friend