Skip to Content

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Digital utgåva

Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Publicerad: 7 januari, 2018, 22:13

  • Svenska

Läs även

Uppgifter i telefonsamtal: hyllade ”rasistbekämpare” skrev hatkommentarerna själva

I Nya Tider v51-52/2017 skrev vi om föreningen Juridikfronten, vars medlemmar är i huvudsak juriststudenter. Föreningens medlemmar säger sig använda sina nyvunna kunskaper till att ”bekämpa rasism” på internet. Enligt dem själva letar de upp inlägg på internet som utgör hets mot folkgrupp, hot eller förtal och anmäler saken till polisen. Nya Tider kunde dock i julnumret visa att gruppen ägnar stor del av sitt ”antirasistiska” arbete åt att istället kräva skadestånd åt sig själva. En medlem har krävt skadestånd inte mindre än åtta gånger.

Nya Tider kunde också visa ett mönster i flera av skadeståndskraven, där medlemmarna upprepade gånger krävt skadestånd för vad en okänd person skrivit i kommentarsfältet på en blogg, vilket snabbt upptäckts av medlemmen själv eller någon bekant till medlemmen som då krävt 5 000 kronor för förtal. I dessa skadeståndsmål har Juridikfrontens medlemmar alltid haft hjälp av juristen Benjamin J O Boman som varit ombud åt medlemmarna. Benjamin Boman har också varit inneboende hos Juridikfrontens ordförande Martin Tunström, men arbetar i dag inom kriminalvården.

I en telefoninspelning från 2013 mellan Juridikfrontens jurist Benjamin Boman och en av medlemmarna framgår att medlemmen skrivit kommentarer om sig själv på en blogg som han därefter krävt skadestånd för av bloggägaren. I samtalet avslöjas också att Juridikfrontens jurist sedan tidigare vetat om att medlemmen gjort liknande saker och det påstås även att andra i Juridikfronten, däribland juristen själv och ordföranden Martin Tunström, också ska ha gjort det.

Nya Tider har intervjuat drabbade bloggare som blivit pressade på pengar av Juridikfrontens medlemmar för saker som skrivits i kommentarsfälten på deras bloggar. Bland annat Dragan Klaric, tidigare SD-profil, har sagt att han och andra redan för flera år sedan misstänkte att kommentarerna var fejkade eftersom användaren aldrig tidigare kommenterat och på grund av hur kommentarerna var skrivna. Drabbade bloggare berättade om sina misstankar under rättegången, men hade då inga bevis. Efter att Nya Tider kunnat påvisa ett mönster i Juridikfrontens skadeståndskrav och berättat om telefoninspelningen funderar nu flera bloggare på att söka juridisk upprättelse.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Apatiska – En bok viktigare än andra

AKTUELL BOKDet torde vara svårt att föreställa sig en ur humanitär synvinkel viktigare bok för svensk publik än Ola Sandstigs prestation De apatiska barnen – och samhället som svek. Boken gavs ut i september 2020. Den föregicks av en längre dokumentär artikel ”Ohörda rop” i Magasinet Filter hösten 2019 som förlänade Ola Sandstig journalistpriset Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

INRIKESEnligt bekräftade uppgifter är den misstänkte gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd tvingas återbetala miljonbelopp

INRIKESTio studieförbund tvingas nu betala tillbaka pengar till Folkbildningsrådet, en statlig förening som delar ut bidrag från skattepengar. Beslutet kommer efter en granskning som visat fusk och felaktigheter, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande den 18 februari. De utelämnar dock information om vilka studieförbund det rör sig om, något som Nya Tider har tagit reda på. Ett av förbunden är muslimska Ibn Rushd.

Misstänkt terrordåd i Sverige: 7 knivhuggna – gärningsmannen skjuten av polis

INRIKESSju personer har förts till sjukhus efter att ha anfallits av en knivbeväpnad afghansk man i 22-årsåldern i Vetlanda. Polisen utreder nu dådet som ett möjligt terrorbrott.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Familjen Khavari stångas om bistånd från skattebetalarna – trots hushållsinkomst på 1,3 miljoner

REPORTAGEFatemeh Khavari blev rikskänd asylaktivist år 2017 genom sittstrejken för att stoppa utvisningar av afghaner utan flyktingskäl. Hennes mamma Jamila, som intervjuats av bland annat DN om sin dotters kamp, processar nu mot svenska myndigheter om att få bidragspengar – trots att hushållet hade 1,3 miljoner i skattepliktig inkomst 2019.

Gå till arkivet

Send this to a friend