Skip to Content

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Digital utgåva

Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Publicerad: 7 januari, 2018, 22:13

 • Svenska

Läs även

Uppgifter i telefonsamtal: hyllade ”rasistbekämpare” skrev hatkommentarerna själva

I Nya Tider v51-52/2017 skrev vi om föreningen Juridikfronten, vars medlemmar är i huvudsak juriststudenter. Föreningens medlemmar säger sig använda sina nyvunna kunskaper till att ”bekämpa rasism” på internet. Enligt dem själva letar de upp inlägg på internet som utgör hets mot folkgrupp, hot eller förtal och anmäler saken till polisen. Nya Tider kunde dock i julnumret visa att gruppen ägnar stor del av sitt ”antirasistiska” arbete åt att istället kräva skadestånd åt sig själva. En medlem har krävt skadestånd inte mindre än åtta gånger.

Nya Tider kunde också visa ett mönster i flera av skadeståndskraven, där medlemmarna upprepade gånger krävt skadestånd för vad en okänd person skrivit i kommentarsfältet på en blogg, vilket snabbt upptäckts av medlemmen själv eller någon bekant till medlemmen som då krävt 5 000 kronor för förtal. I dessa skadeståndsmål har Juridikfrontens medlemmar alltid haft hjälp av juristen Benjamin J O Boman som varit ombud åt medlemmarna. Benjamin Boman har också varit inneboende hos Juridikfrontens ordförande Martin Tunström, men arbetar i dag inom kriminalvården.

I en telefoninspelning från 2013 mellan Juridikfrontens jurist Benjamin Boman och en av medlemmarna framgår att medlemmen skrivit kommentarer om sig själv på en blogg som han därefter krävt skadestånd för av bloggägaren. I samtalet avslöjas också att Juridikfrontens jurist sedan tidigare vetat om att medlemmen gjort liknande saker och det påstås även att andra i Juridikfronten, däribland juristen själv och ordföranden Martin Tunström, också ska ha gjort det.

Nya Tider har intervjuat drabbade bloggare som blivit pressade på pengar av Juridikfrontens medlemmar för saker som skrivits i kommentarsfälten på deras bloggar. Bland annat Dragan Klaric, tidigare SD-profil, har sagt att han och andra redan för flera år sedan misstänkte att kommentarerna var fejkade eftersom användaren aldrig tidigare kommenterat och på grund av hur kommentarerna var skrivna. Drabbade bloggare berättade om sina misstankar under rättegången, men hade då inga bevis. Efter att Nya Tider kunnat påvisa ett mönster i Juridikfrontens skadeståndskrav och berättat om telefoninspelningen funderar nu flera bloggare på att söka juridisk upprättelse.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Erik Marlandson

  Det är så lätt att ramla i den grav man gräver åt andra.
  Vänstermupparna är på väg mot ännu ett haveri på grund av sin
  egen fullkomlighetskult.

 • Varmlandstok

  Om det kan bevisas att de har gjort sig skyldiga till utpressning, så är det skäl för åtal enligt brottsbalken.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend