Skip to Content

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Digital utgåva

Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Publicerad: 7 januari, 2018, 22:13

  • Svenska

Läs även

Uppgifter i telefonsamtal: hyllade ”rasistbekämpare” skrev hatkommentarerna själva

I Nya Tider v51-52/2017 skrev vi om föreningen Juridikfronten, vars medlemmar är i huvudsak juriststudenter. Föreningens medlemmar säger sig använda sina nyvunna kunskaper till att ”bekämpa rasism” på internet. Enligt dem själva letar de upp inlägg på internet som utgör hets mot folkgrupp, hot eller förtal och anmäler saken till polisen. Nya Tider kunde dock i julnumret visa att gruppen ägnar stor del av sitt ”antirasistiska” arbete åt att istället kräva skadestånd åt sig själva. En medlem har krävt skadestånd inte mindre än åtta gånger.

Nya Tider kunde också visa ett mönster i flera av skadeståndskraven, där medlemmarna upprepade gånger krävt skadestånd för vad en okänd person skrivit i kommentarsfältet på en blogg, vilket snabbt upptäckts av medlemmen själv eller någon bekant till medlemmen som då krävt 5 000 kronor för förtal. I dessa skadeståndsmål har Juridikfrontens medlemmar alltid haft hjälp av juristen Benjamin J O Boman som varit ombud åt medlemmarna. Benjamin Boman har också varit inneboende hos Juridikfrontens ordförande Martin Tunström, men arbetar i dag inom kriminalvården.

I en telefoninspelning från 2013 mellan Juridikfrontens jurist Benjamin Boman och en av medlemmarna framgår att medlemmen skrivit kommentarer om sig själv på en blogg som han därefter krävt skadestånd för av bloggägaren. I samtalet avslöjas också att Juridikfrontens jurist sedan tidigare vetat om att medlemmen gjort liknande saker och det påstås även att andra i Juridikfronten, däribland juristen själv och ordföranden Martin Tunström, också ska ha gjort det.

Nya Tider har intervjuat drabbade bloggare som blivit pressade på pengar av Juridikfrontens medlemmar för saker som skrivits i kommentarsfälten på deras bloggar. Bland annat Dragan Klaric, tidigare SD-profil, har sagt att han och andra redan för flera år sedan misstänkte att kommentarerna var fejkade eftersom användaren aldrig tidigare kommenterat och på grund av hur kommentarerna var skrivna. Drabbade bloggare berättade om sina misstankar under rättegången, men hade då inga bevis. Efter att Nya Tider kunnat påvisa ett mönster i Juridikfrontens skadeståndskrav och berättat om telefoninspelningen funderar nu flera bloggare på att söka juridisk upprättelse.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend