Skip to Content

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Digital utgåva

Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Publicerad: 7 januari, 2018, 22:13

 • Svenska

Läs även

Uppgifter i telefonsamtal: hyllade ”rasistbekämpare” skrev hatkommentarerna själva

I Nya Tider v51-52/2017 skrev vi om föreningen Juridikfronten, vars medlemmar är i huvudsak juriststudenter. Föreningens medlemmar säger sig använda sina nyvunna kunskaper till att ”bekämpa rasism” på internet. Enligt dem själva letar de upp inlägg på internet som utgör hets mot folkgrupp, hot eller förtal och anmäler saken till polisen. Nya Tider kunde dock i julnumret visa att gruppen ägnar stor del av sitt ”antirasistiska” arbete åt att istället kräva skadestånd åt sig själva. En medlem har krävt skadestånd inte mindre än åtta gånger.

Nya Tider kunde också visa ett mönster i flera av skadeståndskraven, där medlemmarna upprepade gånger krävt skadestånd för vad en okänd person skrivit i kommentarsfältet på en blogg, vilket snabbt upptäckts av medlemmen själv eller någon bekant till medlemmen som då krävt 5 000 kronor för förtal. I dessa skadeståndsmål har Juridikfrontens medlemmar alltid haft hjälp av juristen Benjamin J O Boman som varit ombud åt medlemmarna. Benjamin Boman har också varit inneboende hos Juridikfrontens ordförande Martin Tunström, men arbetar i dag inom kriminalvården.

I en telefoninspelning från 2013 mellan Juridikfrontens jurist Benjamin Boman och en av medlemmarna framgår att medlemmen skrivit kommentarer om sig själv på en blogg som han därefter krävt skadestånd för av bloggägaren. I samtalet avslöjas också att Juridikfrontens jurist sedan tidigare vetat om att medlemmen gjort liknande saker och det påstås även att andra i Juridikfronten, däribland juristen själv och ordföranden Martin Tunström, också ska ha gjort det.

Nya Tider har intervjuat drabbade bloggare som blivit pressade på pengar av Juridikfrontens medlemmar för saker som skrivits i kommentarsfälten på deras bloggar. Bland annat Dragan Klaric, tidigare SD-profil, har sagt att han och andra redan för flera år sedan misstänkte att kommentarerna var fejkade eftersom användaren aldrig tidigare kommenterat och på grund av hur kommentarerna var skrivna. Drabbade bloggare berättade om sina misstankar under rättegången, men hade då inga bevis. Efter att Nya Tider kunnat påvisa ett mönster i Juridikfrontens skadeståndskrav och berättat om telefoninspelningen funderar nu flera bloggare på att söka juridisk upprättelse.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Erik Marlandson

  Det är så lätt att ramla i den grav man gräver åt andra.
  Vänstermupparna är på väg mot ännu ett haveri på grund av sin
  egen fullkomlighetskult.

 • Varmlandstok

  Om det kan bevisas att de har gjort sig skyldiga till utpressning, så är det skäl för åtal enligt brottsbalken.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Gå till arkivet

Send this to a friend