Foto: Wikipedia/Wolters Kluwer

Har du koll på de nya lagarna för 2025?

INRIKES
Vid årsskiftet trädde ett stort antal nya lagar och förordningar i kraft. Precis som tidigare år, genomförs dock bara marginella förändringar av invandringspolitiken. Därmed löper ytterligare ett år utan att det utlovade paradigmskiftet förverkligas. De flesta lagändringar rör teknikaliteter eller detaljer. Nya Tider har gått igenom hela listan och sammanfattar här de viktigaste förändringarna.

Mer stöd till arbetslösa som söker arbete

Foto: Flickr

Arbetssökande kan genom Arbets­förmedlingen få kostnader för resor och logi ersatta. Nu höjs beloppet från 2 500 till 3 600 per tillfälle. Dess­utom höjs ersättningar för resor vid deltagande i arbetsmarknadspolitis­ka program.

Försäkringskassan får stoppa felaktiga utbetalningar

Den som missköter sig i arbetsmark­nadspolitiska program, till exempel genom att inte dyka upp alls, ska egentligen inte få bidrag. När Försäk­ringskassan får information om att personen misskött sig och inte borde ha bidrag, har de fram tills nu ändå tvingats betala ut pengar enligt det tidigare gynnande beslutet. ”Enligt tidigare regelverk har Försäkrings­kassan i sådana fall behövt betala ut en felaktig ersättning som sedan har fått krävas tillbaka”, skriver Re­geringskansliet. Nu ges Försäkrings­kassan möjlighet att stoppa utbetal­ningar.

DCA-avtalet genomförs

Ett stort antal lagar och förordningar ändras för att DCA-avtalet nu ska kunna tillämpas i praktiken. ”DCA-avtalet tillerkänner en amerikansk styrka, medlemmarna av styrkan, deras anhöriga och leverantörer till styrkan vissa privilegier och viss im­munitet, till exempel i fråga om tull och skatt. En amerikansk styrka och en utländsk leverantör till styrkan har vidare rätt att exempelvis bedri­va hälso-och sjukvårdsverksamhet för den egna personalen i Sverige”, skriver Regeringskansliet.

Kriminella får inte längre gräddfil till subventionerade jobb

Foto: Shutterstock

Den subventionerade anställnings­formen nystartsjobb görs mer res­triktiv. Arbetsgivare som nyligen sagt upp personal på grund av ar­betsbrist får begränsade möjligheter att anställa personer till nystartsjobb. Även möjligheten för arbetsgivare att anställa anhöriga till nystartsjobb begränsas. Slutligen avskaffas fäng­elsedömdas gräddfil till nystartsjobb genom att denna kvalificeringsgrund tas bort. Fram till nu har en arbets­givare kunnat anställa en villkorligt frigiven till nystartsjobb, och anställ­ningen har tillåtits pågå lika lång tid som straffet var, vilket innebär att de grövsta brottslingarna varit mest lönsamma att anställa. ”Om du dömts till fängelse i minst ett år och har frigång eller är villkorligt frigi­ven kan arbetsgivaren få ersättning under lika lång tid som den utdömda strafftiden (max fem år)”, skriver Ar­betsförmedlingen i ett faktablad. Nu upphör den möjligheten.

Marginella skattesänkningar

Jobbskatteavdraget förstärks för per­soner som tjänar över 190 500 kronor per år. Den genomsnittliga skatte­sänkningen påstås bli cirka 217 kro­nor per månad. För den som fyllt 66 år och tjänar minst lika mycket som ovan, blir den genomsnittliga skat­tesänkningen 120 kronor per må­nad. Jobbskatteavdraget görs också mer generöst för höginkomsttagare, som tjänar 780 000 kronor per år och uppåt. Fram tills nu har jobbskatteavdraget avtrappats för den med högst inkomster, men det tas bort vilket innebär att den genomsnittliga skattesänkningen för dessa personer blir 840 kronor per månad.

Dieselskatten höjs

Foto: Nya Tider

”Vid årsskiftet höjs dieselskatten med 11 öre. Dieselskatten läggs på EU:s miniminivå”, skrev Regerings­kansliet i en presentation i höstas. Nu marknadsför de dock höjningen som en minskning. ”Skatten på die­sel sänks den 1 januari 2025 jämfört med den nivå som tidigare beslutats för 2025”, men regeringen väljer att inte ange några siffror. I verklighe­ten är det alltså ingen sänkning alls, bara en lägre höjning än den index­ering som ofta tillämpas. Den 1 juli höjs dessutom reduktionsplikten av diesel. Sverige har under det senaste året legat på EU:s miniminivå 6 pro­cent men nu höjs den till 10 procent efter beslut av Tidöpartierna. Det påstås kompenseras med en skatte­sänkning på diesel, men det är fort­farande oklart om det verkligen blir en riktig skattesänkning eller, som nu vid årsskiftet, en de facto-skatte­höjning. För bensinen tycks dock en verklig skattesänkning på 75 öre per liter ha genomförts vid årsskiftet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lag och rätt under medeltiden

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Sverige köper Archer – till Ukraina

Sverige köper Archer – till Ukraina

🟠 INRIKES Samtidigt som regeringen presenterade det 18:e stödpaketet till Ukraina, denna gång i form av civilt stöd för 1,4 miljarder kronor, meddelade man att Sverige kommer lägga en större beställning av det världsledande artillerisystemet Archer.

Läs även:

Sverige köper Archer – till Ukraina

Sverige köper Archer – till Ukraina

🟠 INRIKES Samtidigt som regeringen presenterade det 18:e stödpaketet till Ukraina, denna gång i form av civilt stöd för 1,4 miljarder kronor, meddelade man att Sverige kommer lägga en större beställning av det världsledande artillerisystemet Archer.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.