Skip to Content

Hjälm på jobbet. På grund av attackerna mot räddningstjänst med stenar och smällare har även ambulanspersonal nu hjälm när de åker ut till ”utsatta områden”. Från och med den 1 januari 2020 blir det straffbart att hindra blåljuspersonal. Foto: Wikimedia/ Achird
INRIKES

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

PappersupplaganNya Tider v. 3

Vid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

Publicerad: 17 januari, 2020, 13:08

 • Svenska

Läs även

Barnkonventionen blir svensk lag

Sverige ratificerade FN:s barnkonvention 1990 och har därmed förbundit sig att följa den sedan dess. Nu utökas barnkonventionen till svensk lag. Beslutet innebär att barns rättigheter ska beaktas i större utsträckning av rättsvårdande myndigheter. Farhågor har rests om att fler minderåriga asylsökande nu kommer att få stanna i Sverige, något som Migrationsverket dock dementerat i ett officiellt uttalande.

LAS gäller fram till 68 års ålder

Åldern fram till vilken en arbetstagare har rätt att vara kvar i anställningen höjs från 67 till 68 år. Efter den åldern kan arbetsgivare säga upp arbetstagaren utan saklig grund. Den 1 januari 2023 planeras gränsen att höjas till 69 år.

Kommuner tvingas lägga mer tid på nyanlända invand­rares etablering

Kommunerna har tidigare varit skyldiga att erbjuda 60 timmars samhällsorientering för nyanlända invand­rare. I år ökar förpliktelsen till minst 100 timmar. Ändringen är en följd av januariavtalet mellan regeringspartierna samt Liberalerna och Centerpartiet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Att döpa om Landstingen till ”Region” var ett dyrbart påhitt för oss skattebetalare. Kuvert , brevpapper , kläder osv. i all oändlighet fick nyanskaffas och de gamla förråden kastas.
  Dessutom bör ” region” avskaffas… man ser att det bara är ett slukhål för politiker.
  Att banker måste kunna tillhandahålla kontanter är väl bra.
  Däremot är jag oerhört kritisk till att en stat som Sverige bara kan vägra lösa in sina äldre sedlar…ideligen byter man sedlar och gör de gamla ogiltiga. !! Det är inte OK.
  Om jag hittar mormors gömda sedlar från 1908 eller 1942 så skall en normal stat utan tjafs lösa in dom till nya sedlar i sin Riksbank.
  Jag fattar inte hur mina medsvenskar accepterar att hunsas på detta sätt. !?!
  Jag kokar dagligen så det ryker ur öronen !!

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Gå till arkivet

Send this to a friend